torstai 5. huhtikuuta 2012

Vetoketjun korjaus; kengät

Saimpas viimeinkin oikean kokoiset lukot!:) Ajattelin tuossa samalla fiksaillessani tehdä pienehkön postauksen vetskarin korjaamisesta, sillä se on yllättävän helppoa.^^ Tämä teksti käsittelee siis itse vetoketjun korjaamista vaihtamatta koko ketjua. Eli jos vetoketjussa on esim. hammaistuksesta osa irti, puuttuu jompikumpi osa alaosasta tai spiraaliketju reunasta revennyt, niin tästä ei oikein ole hyötyä. Silloin pitääpi koko ketju vaihtaa.

Mutta, jos vetoketju aukeaa kiinni vedettäessä, tai lukosta puuttuu vedin, niin tästä ainakin toivottavasti on apua! :) Esimerkiksi usein kengissä tai laukuissa saattaa vetskari hajota juurikin näillä tavoilla, mutta yleensä niissä ei kumminkaan tarvitse koko ketjua vaihtaa. Vaihdoin aiemmin ostamiini kenkiin uudet lukot, sillä ne menivät muutaman käyttökerran jälkeen huonoksi. Toisesta lähti vedin irti, ja toisessa vetoketjun lukko löystyi niin, että vetoketju aukesi alaosastaan.

Korjattavat kengät

Vedin puuttuu...

Ja lukko liian löysä. 
Alemmassa kuvassa näkyvän vian olisi saanut korjattua myös helpommin; vetämällä lukon takaisin vetoketjun juureen, ja kiristämällä/painamalla varovasti sivuleikkureilla molemmilta puolelta lukkoa. Mutta koska en saanut täysin samannäköistä lukkoa, päätin vaihtaa lukon kokonaan. :)


Ensimmäisenä kaivoin esille tarvikkeet vaihtoja varten; uudet lukot (kuvassa olevat olivat liian pienet), neula ja lankaa, sormustin, ratkoja, ruuvimeisseli, sivuleikkurit ja vetoketjun stoppareita.

Ratkoin kenkien vetoketjujen juuresta päällitikkaukset veke...


Seuraavaksi leikataan vetoketjun alaosasta kuvan mukaisesti mahdollisimman alhaalta vetoketjun hammaistus poikki. Tässä kannattaa olla varovainen, sillä jos leikkaa liikaa, väärästä kohdasta tai tylsillä saksilla, niin joutuu kyllä koko ketjun vaihtamaan, tai kengät heittämään poikkeen sikäli jos sakset livahtaa vähän liian pitkälle. :D


Kun molemmilta puolilta ketju on katki, vedetään vaihdettava vetoketjun lukko pois.

Uusi lukko pujotetaan molemmilta puolilta yhtäaikaa "hampaille". Jos lukko on pienempi, niin sehän ei tietenkään mene ketjuun. Kannattaa olla fiksu, ja verrata entisen ja uuden lukon leveyttä sekä korkeutta toisiinsa. Jos lukot ovat aikalailla samankokoisia, ja laittaminen kinnaa edelleen; lukkoa voi hieman löysätä / isontaa ruuvimeisselin avulla "lonkottamalla" ruuvimeisseliä lukon välissä.

Jos lukko on oikean kokoinen, mutta tuntuu kinnaavan edelleen, niin kannattaa ottaa avuksi silikoni-spray, tai vaihtoehtoisesti kynttilän vahakin auttaa liukastuttamaan ketjua. Itse suosin sprayta, koska se ei tahraa.


Seuraavaksi tarvitaan tällainen pienen pieni metallin pala:


Tämä painetaan vetoketjun juureen niin, että nuo piikit tulevat toiselta puolelta näkyviin.


Stopparin piikit painetaan keskeltä yhteen sivuleikkureiden avulla, tähän malliin:


Seuraavaksi otetaan neula ja lankaa kauniiseen käteen, ja ommellaan käsin stopparin alapuolelle jäänyt pieni avoin kohta. Miun kengissä oli vetoketjun takana alavara, jonka ompelin samalla kiinni alareunastaan, että se pysyy oikealla paikallaan.


Kun vetoketjun päädyn olin ommellut kiinni, ja päätellyt langan, pujotin neulan vetoketjun vieressä olevien tikkauksien väliin, ettei näkyviin jää langanpätkiä, tai langan päättely jää ns. ilmavaksi kenkien pintaan nähden. Tällä tavalla päättely on yleensä kestävämpi kuin pelkkä solmu ja langan leikkaus- päättely. Paksumpien materiaalien kanssa kannattaa käyttää sormustinta, ettei sormenpäät mene kipiäksi neulan pään takia, ja saahan tuon neulankin työnnettyä paljon helpommin paksumman matskun läpi, kun ei sormiin koske. :)


Tämän jälkeen leikataan lanka poikki, ja se olisi siinä!


Samalla tekniikalla pystyy korjaamaan myös laukkujen ketjuja. Näitä vetoketjun lukkoja ja stoppareita löytyy netin lisäksi myös pienehköistä käsityötarvike- liikkeistä, mutta osia voi ottaa myös talteen hajonneista vaatteista, laukuista tai kengistä, ja esimerkiksi joissain laukuissa voi stopparin sijasta ommella vetoketjun päähän sellaisen neliön lärpäkkeen, joka estää vetoketjun pois lähtemisen. :) Helppoa kuin heinänteko! ;)

Toivottavasti tästä nyt oli apua jollekkin, ja toivottavasti sain selitettyä vaihtamisen tarpeeksi hyvin.^^ Tällä tavalla vetoketjun korjaaminen onnistuu umpiketjuilla, mutta avoketjuihin on sitten omat niksinsä. Jos heräsi kysyttävää aiheeseen liittyen, niin eikun vaan kysymään, vastaan parhaani mukaan. :)

11 kommenttia:

 1. Kiitos hyvistä neuvoista!

  VastaaPoista
 2. Ihana kuulla, että oli apua! :) <3

  VastaaPoista
 3. Onko saatavana apua kelkan sisään menevän liestyneen pään korjaukseen.
  Marja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko kyseessä spiraalivetoketju vai muovivalu? Ja tarkoitatko vetoketjun yläreunassa olevaa liestymää? :) Autan toki jos osaan, mut vielä tarkennan, että onko kyse siis sen vetoketjun reunan liestymisestä, vai reunassa olevan kankaan liestymisestä? Kuva kertoisi parhaiten, jos vaan siulla olisi mahdollista lähettää vaikka tuonne blogini s-postiin, moonshapedlittlebox@hotmail.fi, niin voin neuvoa sitä kautta tarkemmin! :) Mahdollisuuksien mukaan voin tietysti tutoriaalin tehdä senkin korjaamisesta. ^^

   Poista
 4. Mistä ostit noita vetoketjun stoppareita? Nettikaupoista kun katselee niin stoppari vetoketjuun on toisenlainen, sun kenkäkorjauksessa on juuri sellainen "niitti" jollaisen itse tarvitsisin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työpaikaltani ostin näitä omaan käyttöön, harvassa nettikaupassa myydään. :) Ebaysta löytyy muutama vetoketjun korjaus-setti hakusanalla "zipper parts", ja tässä http://viewitem.eim.ebay.fi/22-Piece-Zip-Repair-Kit-With-Metal--Nylon-Parts-NEW-zipper-clothes-sewing-/251259611594/item taitaa olla lähimpänä tällaista stopparia. :) Tuossa setissä on mukana myös lukkoja, ja stopparit vetoketjun yläreunaan. Täällä oli myös yhessä paikallisessa pienessä liikkeessä nuita osia, mutta se niitti oli pikkasen sirompi. Jos siulla ei oo tarvetta kun yhelle taikka parille, niin voinhan miekin vaikka siulle laittaa postissa tulemaan pari nuista omistani! :) Näitä ei kumminkaan kovin usein tarvitse omien vetoketjujen kanssa.^^

   Poista
 5. Olisin kiinnostunut ostamaan sellaisen niitin jos vain sellaista myyt? Tarvitsisin lisäksi tuollaisen "ylästopperin" kuin kuvassa alarivissä: http://i.ebayimg.com/00/s/MjgwWDI4MA==/$(KGrHqN,!gsE7BNqcR)7BPF+whmF+g~~60_1.JPG?set_id=8800004005. Olisiko sinulla sellainenkin ylimääräisenä? Eli molempia riittäisi 1kpl (haalarin vetoketjun korjaamiseen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie en oo ihan täysin varma, et löytyykö miulta vielä noita ylästoppareita, mut pitää kattoo ompelupakkiin. :) Voin laittaa siulle vaik postareiden hinnalla tulemaan niitin ja mahdollisesti tuon toisenkin, jos niitä miulla on enää. Tuossa on tuo blogin s-posti, niin jos siellä sovitaan tarkemmin; Moonshapedlittlebox @ hotmail.fi. Tuosta siis välit vielä pois, vältän ylimääräisiä roskaposteja niillä. ;)

   Poista
 6. mainio teko! mistä nettosoitteesta voi tilata vetoketjun alaosan stoppareita? t: Sointu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ebaysta ainakin löytyy hakemalla "zipper parts", suomalaisista nettikaupoista en osaa sanoa, mutta selvinnee googlaamalla vetoketjun stopperi tai stoppari. Jos vaan paria tartteet, niin voin miekin pistää, jos ompelupakista niitä vielä löytyy! :)

   Poista
  2. Ja saattaisipa muuten löytyä umpiketjun stoppari - haullakin. :)

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)