lauantai 10. elokuuta 2013

Korkokenkien huolto

Muistimpas kuvat kenkien huoltamisesta, kun selailin tulevien postausten kuvia tässä yhtenä päivänä. :) Parempi myöhään kun ei milloinkaan, joten ajattelimpa nytten kuvien kera kertoa, miten mie huolsin yhdet korkokengät takaisin käyttöön. En muistanut näitä korkokenkiä ollenkaan, kun ovat yhden koon liian isot ja olivat laatikossaan odottamassa kunnostamista. :)


Näissä kengissä oli muutama fiksausta kaipaava kohta; koroissa oli näkyviä kolhuja nahkassa, kärjet alkoivat kulua, toisen kengän korkolappu piti vaihtaa ja koron sisäreunalla lörpöttävä nahkareuna liimata. Toisen kengän kantapäässä oli joku liiman tai maalin valumajälki.


Otin kenkien huoltolaatikon ja sivuleikkurit esille. :) Aloitin irroittamalla kuluneen korkolapun sisällä olleen korossa kiinni olevan naulan. Jos kulunutta kantalappua on vielä hieman jäljellä, niin se kannattaa napsaista ensin pihdeillä pois. Koron sisään tuleva naula lähtee helpoiten pihdeillä nitkuttamalla ja samalla vetämällä naulaa korosta pois päin.


Kun naulan olin saanut irti, otin yleisliimaa, joka sopii mm. nahalle, muoville ja paperille. Laitoin liimaa vanupuikolla tuon koron pinnasta irronneen nahan sisäpuolelle ja laitoin pyykkipojan korkoon kiinni tukemaan liimausta sen kuivumisen ajan. Vanupuikolla ja liimalla paikkasin myös pahimpia koron kolhuja.


Jätin koron reunan kuivumaan rauhassa, ja etsin sopivan kokoisen korkolapun vaihdettavaksi laatikosta. Mallailemalla saa oikean kokoisen ja silmämääräisesti koron kärkeä sekä kantalappua vertailemalla myös.


Irrotin kantapäästä löytyvän tahran rapsuttamalla ja samalla puhdistin kengät kostealla liinalla pyyhkimällä. Nahkakengille tarkoitettua hoitoainetta pintaan kerros ja kuivumaan. Tuo aine suojaa kenkiä tehokkaasti kosteudelta ja lialta, sekä antaa nahkalle hieman kiiltoa.:)


Hoitoaineen kuivuttua laitetaan uusi korkolappu paikoilleen tasaisen, vasaran kestävän kappaleen avulla ja vasaralla naputtamalla. Kannattaa tarkistaa, että korkolappu menee oikein päin, eli tasainen reuna päkiään päin suunnattuna. Meillä käytetään korkolappuja kiinnittäessä tuollaista noin sentin paksuista suorakulmaista metallipalasta.


Ja tadah, näin pienellä vaivalla kengät ovat rutkasti siistimmän ja paremman näköiset! :) Ja tietty valmiit käyttöön. ^^ Tällä tavalla mie huollan korkokenkiä tarpeen mukaan.


Kengistä sen verran, että nämä ovat Italiassa tehdyt aitonahkaiset korkokengät. :) Bottazzin- merkin ja ilmeisesti Vera Pellen suunnittelemat. Ostin nämä joskus 2004 vuonna kirppikseltä, ja eniten näitä käytin 2006-2010 vuosina bootcut- farkkujen ja -housujen kanssa. Viime vuosina olen näitä käyttänyt jotain 5-7 kertaa, mutta ottaen huomioon vuosien ja aiemman runsaan käytön, nämä ovat todella hyvässä kunnossa ikäisiksiin ja nuin käytetyiksi korkkareiksi. :) Olivat tosi hyvä ostos aikoinaan, kuten muutkin nahkakengät, nämäkin kestävät varmaan aika kauan. ^^


8 kommenttia:

 1. Vera Pelle <3 Meidän sukuyrityksessä on mm. tuon merkin nahkalaukkuja myynnissä ja ovat omasta mielestäni varsin hyvää laatua.

  Nahkakengät ja-laukutkin ovat aina hyvä sijoitus juurikin sen kestävyytensä puolesta ja niitä on helppo huoltaa. Itse huollan myös nahkatakkini silloin tällöin. Nykyään en oikein tykkää hankkia mitään keinonahkaisia kenkiä (paitsi second handina) kun ne eivät ole kovinkaan ekologiset.

  Noi on tosi hyvännäköiset kengät, kelpais mullekin! Tulee vähän gangsterityyli mieleen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijjaa, kiva tietää merkistä enemmän, yritin netistä löytää tietoa, mut ei paljoo mitään löytynyt! :) Laadukkaat korkkarit kyllä ovat, kestävät kuin mitkä. ^^

   Totta tuokin, mut miusta aito nahkaisissa tuotteissa on tosi paljon suppeampi valikoima. Harmi sinänsä, kun kestävämpiähän ne ois. :) Mie oon entisistä nahkatakeistani tehnyt jotain uutta, kun nykyisin ei tuu hirveästi käytettyä enää.

   Heh, kiitos! :D Gansterityylisethän nuo vähän on, hyvin sopivat bootcut-farkkujen kanssa yhteen. ^^

   Poista
 2. Kävipäs se helposti,ja paljon paremmat tuli:)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä, nopeaahan tuo kenkien huolto on ja se pidentää kenkien käyttöikää entisestään! :)

   Poista
 3. Oh my! You've managed to repair those wonderfully! I love these kind of shoes, very glamorous! ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks! :) It`s easy to repair and take care of heels, you can use heels longer if you keep those in good condition. ^^

   Poista
 4. Vera pelle on muuten italiaa, ja tarkoittaa aitoa nahkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas, mie sain googlaamalla käsityksen et kyse on suunnittelijasta! :D Katoin vielä kenkien pohjasta, niin siinä lukee nahkavuodan sisällä vera cuoio (?), vissiin tarkoittaa samaa? Ilmaisen sanakirjan mukaan tosiaan Vera tarkoittaa rehellistä ja pelle nahkaa, joten kiitos korjauksesta! :)

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)