keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Kaupungissa vai maalla?

Asuimme viime vuoden aikana kaupungissa että maalla, vuokralla ja ihan omassa talossa. Löysimme oman talon ja tontin maalta toukokuussa ja kauppojen valmistuttua muutimme tänne kesäkuun alussa. Alunperinhän meidän oli tarkoitus muuttaa tähän varsinaisesti heinäkuun alussa, mutta tänne päästyämme emme halunneet enää viettää aikaa kaupungissa sijaitsevassa vuokra-asunnossamme, vaikka siellä ollessa työmatka olisi ollut lyhyempi ja palvelut lähempänä. Oma on kuitenkin aina oma, meidän tapauksessa varsinkin paljon parempi vaihtoehto. :)


Edellinen talo sijaitsi Joensuun keskustan lähellä omakotitalo-alueella ja keskustaan oli matkaa vain pari kilsaa. Alueelle tyypillisesti naapureita oli oikealla, vasemmalla, edessä ja takana. Ikkunoiden vierestä kulki ajotie. Työmatka oli lyhyt, vain noin puolitoista kilometriä ja se kuljettiin joko pyöräilemällä taikka kävellen. Hyvin harvoin autolla, kun taas maalla asuessa työmatkat tulee aina kuljettua autoillen.

Ikioma talomme sijaitsee keskellä metsää, lähin naapuri on pienoisen metsän ja pellon toisella puolella, eikä heidän pihalleen näe meiltä. Ei kyllä meidänkään pihalle pahemmin tieltä tai naapurista näe ja isot tiet ovat noin seitsemän kilsan päässä. Työmatkan pituudeksi tuli noin 35 kilometriä ja se luonnollisesti kuljetaan autolla. Matkaan menee puolisen tuntia.


Omakotitalossa on enemmän töitä, mutta jos on tekevää tyyppiä, niin se ei haittaa. Vuokralla asuessa ei tarvinnut hoitaa pihaa, tehdä lumitöitä tai korjata mitään - riitti kun soitti, jos jotain ongelmaa oli. Omassa talossa työtä on paljon enemmän, mutta mahdollisuuksia vaikuttaa itse on myös paljon enemmän. Esimerkiksi kierrättäminen helpottuu kummasti, sähkön käyttöön ja talon lämmittämiseen muutenkin voi vaikuttaa omilla valinnoillaan ja teoillaan. Pihalle voi laittaa kasvamaan melkein mitä lystää, kasvihuoneeseen voi laittaa kasviksia tulemaan ja pihalle kuokkia perunamaan.

Jos verrataan asuinkuluja vuokra-omakotitalon ja oman talon + tontin välillä niiden kulujen kesken mitä vuokralla asuessa oli, niin omassa asuminen on edullisempaa siltä osin. Vesi tulee omasta kaivosta, joten vesikulut jäävät pois ja sähkökuluja saa itse säädeltyä aika hyvin. Muuten tietysti omakotitalossa on omat kulunsa, mutta niiden säätely on suht helppoa, jos osaa tehdä itse ja löytyy kiinnostusta tutkia / korjata.


Kaupungissa asuessa kaikki palvelut olivat lähellä, noin puolen kilsan päästä löytyi ostari ja kahden kilometrin päässä oli kaikki keskustan liikkeet. Nyt Joensuuhun on matkaa 35 kilometriä, mutta se ei sinänsä ole ongelma, koska matka kuluu nopeasti ja siellä tulee muutenkin käytyä niin usein. Lähimmät kaupat täältä löytyvät noin 7km ja 15km päästä, joten autolla liikkuminen on melkoisen pakollinen juttu.

Tästä pääsemmekin aasin siltaa pitkin ajokorttiin ja autoiluun, sillä miultahan löytyy vain A-kortti. Tämän vuoden tavoitteisiin kuuluu käydä B-kortti lisäksi, että liikkuminen olisi helpompaa eikä Maahiskaisen tarvitsisi olla aina auton ratin takana. B-kortin käyminen ei sinänsä kiinnosta, mutta olisihan se hyvä olla jo vauvankin takia ja muutenkin maalla asuessa joutuu autolla liikkumaan aika paljon enemmän.

Omassa kodissamme on neliöitä hieman vähemmän kuin entisessä vuokra-asunnossamme, mutta Joensuun asunnolla neliöt olivat jokseenkin typerästi käytetty. Meillä on mahdollisuus myös laajentaa taloa, joten se tilanpuute ei ole mikään ongelma, kun lapsella ja meillä on omat sopet. Ja lisäksi miulla on oma ateljee, joten koneet, kankaat sun muut eivät ole viemässä tilaa. Todennäköisesti tulevaisuudessa laajennamme taloa muutamalla huoneella, mutta tälläkin hetkellä tilaa on ihan sopivasti. Edellinen asunto oli kyllä avara, mutta hukkaneliöitä oli melkein jokaisessa huoneessa. Nyt meillä on paljon toimivampi asunto; iso keittiö, pitkä eteinen, sopivan kokoiset huoneet ja kodinhoitohuoneessa on säilytystilaa paljon. Taka- ja etukuistit löytyy myös.

Säilytystilaa on mahdollista saada ja tehdä lisää, jos tarve tulee. Siihen pystyy vaikuttamaan aika paljon myös itse ja esimerkiksi lukemalla löytää paljon hyviä vinkkejä fiksuihin säilytysratkaisuihin. Luen itse näitä vinkkejä esim. blogeista ja lehdistä - usein myös tutuilta kyselemällä saapi vinkkejä joka lähtöön, jos on tarvis. Kaikki ei tietenkään välttämättä toimi juuri omassa asunnossa, mutta niistä voi saada ideoita muihin ratkaisuihin ja inspiraatiota nyt ainakin. ^^

Kaupungissa oli lenkkipolut lähellä, eikä tarvinnut montaa sataa metriä kävellä, että pääsi lenkkipolulle asti. Täällä on sen verran pitkät matkat teiden välillä, että ei varmaan varsinaisia lenkkipolkuja ole tietääkseni. Lenkkeillessä on se hyvä puoli, että luonto on oikeasti lähellä ja matkat ovat pitkiä. Toisaalta taas jokaisen lenkin alkupuoli on varmasti sama, kun taas kaupungissa pystyi valitsemaan monen eri suunnan välillä. Kaupungissa oli myös helppo käydä kaupasta jätskiä lenkin jälkeen.:P Täällä kaupat ovat sen verran kaukana, että ei tule heräteostoksia tehtyä niin usein, eikä jätskiä tule kesällä haettua lähes päivittäin lenkkien jälkeen.


Alussa meillä oli ihan älyttömästi ötököitä pihalla, kun piha oli päässyt rehevöitymään näytön jälkeen sateiden takia. Ostimme itikan tappaja-laitteen, mies leikkasi nurmikon ja pojat vetivät liikaa levinneet pensaat ja kasvit alas. Kitkin pihalta kiviportaat ja aidanpoikasta näkyviin, harjasin seinistä hämähäkin seitit ja kuoputtelin levinneitä kasveja irti. Ensi kesänä pääsemme laittamaan pihaa oman maun mukaan ja muutenkin pihaa on helpompi pitää kunnossa, kun ei ole mitään ylimääräistä ja levinneitä kasveja joka nurkalla. Kun piha saatiin kuntoon ja ylimääräiset pois, niin itikat ja muut ötökät hävisivät nopeasti. Poijjat löysivät kaksi ampparipesää ja hajottivat ne, sillä pihalla oli varsinkin alkuun järkyttävän paljon amppareita. Yksi oli silloin sisälläkin ja sainhan mie viime kesänä myös ampparin piston käteen. Saa nähdä miten ensi kesänä, viime kesänä kun tuli nähtyä ihan tarpeeksi ötököitä, mutta eihän niiltä voi kokonaan välttyä.

Harrastuksiin kulkeminen on vielä tällä hetkellä hankalaa, kun miulla ei B-korttia ole. Tämän takia jätin tältä keväältä tanssitunnit väliin, sillä päivästä olisi tullut liian pitkä, noin 16 tunnin pituinen ja olisin niin myöhään kotona, ettei olisi hyvä seuraavaa työpäivää ajatellen. Ja lasta ajatellen myös, koska emme ehtisi viettää harrastuspäivänä aikaa ollenkaan yhdessä. Onneksi miulla on kumminkin harrastuksia, joita voin täällä maallakin tehdä ja ainahan sitä voi itsekseen tanssia aiempien tuttujen kappaleiden ja koreografien tahtiin, etteivät liikkeet pääse unohtumaan.:)

Hyviä ja huonoja puolia löytyy molemmista, mutta sanoisin, että maalla asuminen sopii meille paremmin, koska molemmat tykkäämme tehdä ja oppia uutta. Jo pelkästään oma rauha on arvokkaampaa ja voittaa huonot puolet mennen tullen. Kotona on helpompi rauhoittua ja rentoutua, kun ei ole vieressä ajotietä ja tekemistä riittää. Viihdyn todella hyvin täällä, ja varmasti entistäkin paremmin, kunhan b-ajokortin käytyäni pääsen liikkumaan tarpeen mukaan myös itsekseen. Prätkällä ei kauheasti talvella ajella, eikä varsinkaan vauvan kanssa, niin autolla ajaminen ois aika jees vaikka yleensä liikumme kolmistaan paikasta toiseen.

Niin muuten, oma suojaisa piha on ihana myös, koska pihalla saa olla ja tehdä ilman uteliaita katseita. Meillä on mukavat naapurit onneksi, mutta jos eivät olisi, niin välimatkan takia siitä ei todennäköisesti olisi haittaa. On myös mukavaa, että meiltä löytyy pihalta liitereiden sun muiden lisäksi ulkosaunaa ja kasvihuonetta, grillikodasta puhumattakaan. Ja miulla on oma ateljee vielä, niin mikäs täällä ollessa...^^

10 kommenttia:

 1. Amazingly beautiful pictures!

  x Dawn
  www.wickedlypleasant.wordpress.com

  VastaaPoista
 2. Voi ompas kiva postaus :) Maalla ja kaupungissa on molemmissa hyvät puolensa, mutta mie kans tykkäisin enempi asua maalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tänne vaan, ois mukava kun asuttais lähempänä ja nähtäis useammin! ♥ Hyvin saapi täällä ainakin omassa rauhassaan elää, toisin kun kaupungissa. Nääkin huonot puolet ovat korjattavissa omalla toiminnallaan, esim. just se B-kortin ajaminen ja sit pääsee liikkumaan sillon kun siltä tuntuu ko meillon kaks autoa jo valmiiks. :)

   Poista
 3. Olipa mielenkiintoisa kuulla näkemyksiäsi aiheesta! :D Itsekin on tullut jo etukäteen pohdittua, missä haluaisin sitten aikanaan loppuelämäni asua. Toiveet kun tuntuvat omassa mielessäkin olevan pahasti ristiriidassa... Sait maalla asumisen kuulostamaan kyllä ihanan idylliseltä, vaikka toitkin työmäärääkin esille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mie aiemmin olin henkeen ja vereen kaupunkilaistyttö, mut sit raskausaikana rupesin enemmän pohtimaan, että missä sitä haluaa asua. Ja niin sit ruettiin syrjemmältä etsimään omaa asuntoa, vaikka miun ei koskaan pitänyt muuttaa maalle, koska vuokralla okt:ssa ja esimerkiksi kerrostalossa oli aika huoletonta asua. :) Sillä miulla ei sitä B-korttiakaan oo, kun en ole tarvinnut aiemmin, kaupungissa kun pääsi pyörällä ja kävellen joka paikkaan.

   Poista
 4. Taloasiat mietityttää taas täälläkin, olis kiva sunkin kanssa niistä jutella joku päivä, joten voisit peräti rimpautella? :)

  Itse oon asunu sekä maalla (10 km lähimpään kauppaan) eikä naapureitakaan ihan vieressä, pienellä kylällä rivitalossa, sekä kaupungissa, en tosin keskustassa. Eniten oon tykänny asua kaupungissa, lähikaupat on kävelymatkan päässä, keskustaankaan ei hirveästi matkaa tule, tartti sitten mitä vaan niin kaikki on lähellä. Toisaalta autolla pääsee aina kauempaakin. Puolensa ja puolensa kaikessa, niinhän se menee :)

  Kiva että ootte löytäny just teille sopivan paikan!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vois olla kyllä mukavaa, kuhhan sattuu sellanen rako, et ehtii ihan rauhassa jutskailla. ^^

   Kaikissa on tosiaan puolensa, mut sijaintia miettiessä kannattaa pohtia asioiden välillä se, että mikä on tärkeintä itselleen ja kumppanilleen. Kaupunkiin pääsee autolla ja meilläkin kun käydään kaupungissa töissä, niin siellä tulee asiat kumminkin hoidettua pikaisia posti- ja kauppareissuja lukuunottamatta. :) Me tehtiin asuntoja mietittäessä listaa hyvistä ja huonoista puolista sekä asuinpaikkaan liittyen että itse kohteeseen liittyen.

   Niimpä, tämä on kyllä ihana paikka asua, luonto on lähellä, eikä minnekkään ole liian pitkä matka.^^

   Poista
 5. ihana postaus!!^^<3
  Meillä tässä on isommat asumiskustannukset kun vertasi edelliseen kerrostaloasumiseen jossa ei ollut lämmityskuluja kun oli kaukolämpö, ja sähkölaskutkin olivat pienessä kaksiossa minimaaliset verrattuna omakotitaloon!!=D Onhan tuo vuokralla asuminen tosiaan huoletonta, ei tarvitse kuin soittaa kiinteistönhoitajalle niin asia kun asia tullaan korjaamaan, kun taas maalla jos jokin menee rikki, on se kaikki omasta kukkarosta ja omasta vapaa-ajasta!! Mutta on se sitten hyväkin puoli, että saa ainakin tehdä omalla haluamallaan tavalla!!:) Ja jos haluaa rempata niin ei tarvitse kysellä keltään lupia, senkus alkaa tekemään!!:)

  Meillä naapureita on tuossa muutama, tai asumme tämän pienen kylän perällä ja meillä on naapureiden kesken oma tienpätkä jota sitten yhteis kustannuksin hoidamme!! Naapurit ovat mukavia, ainakin nämä jotka meidän omalla tienpätkänvarrella asuvat, tuossa vähän matkan päässä alkaa toinen tie joka on kunnan omistuksessa niin siellä asuu yks perhe jonka kanssa oikein kukaan ei tuu toimeen kun antavat koiriensa ja lastensa juosta ja hajottaa paikkoja pitkin toisten pihoja ja teitä!! Mettä on tuossa vieressä ja ympäröi koko asuinaluetta ja on isoja laakeita peltoja joiden läpi kulkemalla pääsee mahtaville metsälenkkipoluille!!:) Eli luonto on lähellä!!

  Itse joutuu paljon opettelemaan remppa juttuja tekemään, kun ei tulisi mieleenkään että oman talon omistaneena sitä pistäisi muita tekemään hommia omasta puolesta!!:) Toki neuvoja pitääkin kysyä jos ei osaa, mutta lähtökohta meillä on se että itse haetaan tieto ja itse opetellaan tekemään!!:) Mutta on se ihan kivaakin ja viihdyttävää kun saa arkeen jotain normaalista poikkeavaakin!! Vaikka tukka meinaskin päästä lähteä kun ressasimme ja säädimme uuden lämmityskattilan kanssa!!=D Mutta nyt se on onneksi kellarissa paikoillaan ja toimii kuin unelma!!:D Ainoo että kellariin menevät rappuset tarvii varmaan rakentaa ens kesänä uudelleen!!;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! ♥

   Vuokralla asuminen on kyllä huoletonta, mutta omassa on niin paljon hyviä puolia, että voittaa kyllä mennen tullen. Ennen olin eri mieltä, mut kai loppujen lopuksi tulee päädyttyä juurikin maalle, kun on itse myös pikkukylästä/ maalta kotoisin.

   Meillä taas vesikulut pieneni tosi paljon, kun on omat kaivot ja sähkönkulutus on pysynyt suurin piirtein samana. :) Muutenkin kaupungissa okt- vuokra olisi noussut aika paljon ja enemmän me vuokraa maksettiin kuussa, kuin tästä omasta. ^^ Aiemmassa vesi ja sähkö maksettiin kulutuksen mukaan, eikä kumpikaan siis kuulunut vuokraan vaan ne tuli vielä vuokran lisäksi parin kuukauden välein.

   Meillä naapuri auraa tiet talvisin ja mukavat naapurit tuntuu täälläkin olevan. Harmi, että on tuollaiset naapurit sattuneet ja on vähän outoa, että asialle ei ole tapahtunut mitään. Muistelen nimittäin, että on aika pitkään ollut nuo naapurit teillä häiriköimässä? Meillä kans on luonto ihan lähellä, kun keskellä metsää asutaan ja eläimiä täällä on tosi paljon. Mukava nyt katsella jälkiä talvella, tuntuu tosi paljon olevan hirviä ja pupuja, taitaa takapihalla vierailla välillä myös joku iso tassuinen eläin. Liekkö sitten joku kettu, ilves tai susi?

   Mie ootan kans innolla, et oppii enemmän remontoimisesta ja tällasesta, tähän mennessä lähinnä mies on tehnyt kun mie oon katsonut vauvaa. ;) Mielenkiintoista muutenkin ottaa selvää, et miten mikäkin tehdään ja onhan meilläkin suunnitteilla sitä sun tätä, ens kesänä aloitetaan jo jotain isompaa tekemään. ^^ Omakotitalossa on mukavaa asua, ja että mie ootan ens kesää! Päästään laittamaan pihaa ja vähän remppaamaan, riittääpähän tekemistä. :D

   Kiitos muuten kommentista, ihanan pitkästi kirjoitit ja mukava oli kuulla siunkin kokemuksia okt- asumisesta! ♥

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)