keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

MSLB - Blogin nimi

Viime aikoina olen pähkäillyt blogini nimeä aika paljon, sillä olen alkanut siirtää otsikotkin suomeksi ja samalla kielellä kirjottaessani olisi luonnollisempaa, että blogini nimi olisi myös suomea. Aiemmin käytin paljon englanninkielisiä otsikoita, mutta nykyään haluaisin pitää linjan kokonaan suomenkielisenä ainakin niin pitkään, kun käännöksiä en kirjoita postauksien loppuun. Se käännöksien kirjoittaminen tosin olisi sellainen aikasyöppö ainakin alkuun, että minulla ei mahda olla sille aikaa vielä pitkään aikaan. 


Blogin nimi kuullostaa kyllä fiksummalta englanniksi ainakin omissa korvissani ja alunperin nimi tuli tärkeiden asioiden rasiasta- kuun muotoisesta pienestä rasiasta. Tuossa kuunsirpin mallisessa rasiassa säilytin ennen tärkeitä pieniä tavaroita, koruja ja sen sellaista. Nykyisillään laatikossa taitaa olla yksi riipus ja pari plekua enää, kun muille on löytynyt omat uudet paikkansa, eikä kyseinen rasia ole ihan niin tärkeä kuin ennen vaikka kaunishan se on. Rasiasta syntyi Moon Shaped Little Box- blogin nimi ja olen käyttänyt siitä myös lyhennettä MSLB. 
 

Tavallaan haluaisin vain lyhentää blogin nimeä, kun taas toisaalta olisi mukavaa keksiä uusi, mieleenpainuva lyhyempi nimi. Jotain erilaista, jotain lyhyempää ja jotain "tarttuvampaa". Jotain sellaista, minkä kanssa kieli ei mene täysin solmuun, jos ja kun joku kysyy blogini nimeä. Joku, minkä kanssa ei tarvitse miettiä, että äänsinköhän sen nyt täysin oikein. Jotain uniikkia haluaisin nimen olevan myös.

Blogin nimi on ollut täysin sama ihan ekasta postauksesta lähtien, jo vuodesta 2010 ja siitä asti blogi on elänyt mukanani, vaikka käänsin ajat sitten uuden lehden elämässäni. Elämäntilanteeni on aivan erilainen enkä ole itsekään pysynyt samanlaisena. Silti blogi on elänyt koko ajan mukana ja elää edelleen samalla nimellä, elämäni tiettyjä tapahtumia ja tyyliäni seuraten. Elämässäni tapahtuneisiin muutoksiin olen enemmän kuin tyytyväinen ja innolla odotan tulevaa, kirjoitin sitten samalla nimellä taikka eri nimellä. Vaikka en tällä hetkellä koe blogin nimen olevan enää sitä minua - ei se silti mikään taakkakaan ole. Se vain on sellainen asia, joka ehkä kaipaa muutosta, vaan onko näin monen vuoden jälkeen enää järkeä muuttaa blogin nimeä? 


Itse lukijana olen silloin tällöin ihmetellyt monia blogin nimien ja osotteiden muutoksia, varsinkin jos aiemmin ei bloggaajan puolelta ole tullut mitään "ennakkovaroitusta" blogin nimen vaihtumisesta tai jos muutokselle ei ole muuta syytä kuin "muuten vaan". Yleensä menee jonkin aikaa, ennen kuin oppii muistamaan uuden nimen ellei se ole lyhyehkö ja helposti mieleenpainuva. Siinähän sitten yrität googlata blogia, jos Bloggerin lukulista ei päivitä blogien uusia päivityksiä tai näyttää yhden viimeisimmän päivityksen lukulistalta. Esimerkiksi tällä viikolla lukulista ei ole näyttänyt kuin viimeisimpänä päivittyneen blogin, eikä lataa loppujen blogien päivityksiä, joten googlettamalla pitänee katsoa uusimmat päivitykset kaikista niistä blogeista joiden nimen muistaa. Mutta takaisin asiaan, usein nimen ja osoitteen vaihto on ymmärrettävää, jos ja kun bloggaaja huomioi lukijat; ohjaa uuteen paikkaan blogissa, tekee uudelleenohjauksen edelliseltä sivustolta uudelle, kertoo muutoksesta / syistä ja muistuttelee blogissa muutosta välillä, että kaikki ehtivät nähdä mihin bloggaaja muuttaa. 

Blogin nimen ja osoitteen muutos voisi olla suht hankalaa näin monen vuoden jälkeen, kun lukijat ovat tottuneet nimeen ja osoitteeseen, hakemaan tietyillä hakusanoilla ja näin edes päin. Välillä muistan itsekin tietyt bloggaajat heidän entisillä blogien nimillä, jos sama nimi ja osoite on ollut pitkään. Silloin tosin googlaamalla löytyy yleensä uudempi blogi hyvällä tuurilla. Jokainen lukijani on tärkeä minulle ja juuri sen takia haluaisin mahdollisen nimen muuttamisen tai osoitteen muutoksen olevan mahdollisimman sujuvaa. Onneksi kuitenkin on uudelleenohjauksen mahdollisuus sun muut kikat hoitaa siirto mahdollisimman kivuttomasti, vaikka vähän hirvittääkin ajatella asiaa. Omassa tilanteessani kuitenkin mietin, että onko nimen ja/ tai osoitteen muuttaminen välttämätöntä? No eipä vissiin, vaan olisihan se ihan mukavaa aloittaa niin sanotusti uudella nimellä ja osoitteella. Ja panostaa teksteihin ja kuvien laatuun heti "alusta" alkaen. :) 


Heräsikö teillä ajatuksia? Mitä olette mieltä, kannattaako blogin nimen vaihtaminen vai pitäisinkö ennemmin entisen nimen ja keskittyisin pelkästään postauksiin? Onko teille sattunut onnistuneita ja/tai epäonnistuneita blogin nimen vaihdoksia? Nimiehdotuksia? :D Ja vielä lisäkysymyksenä, kiinnostaisiko FB ja Instagram- sivut, jos blogillani olisi moiset? Pahoittelen kysymystulvaa, mutta tiedän siellä ruutujen toisella puolella olevan fiksua porukkaa ja mielipiteet aiheeseen liittyen kiinnostavat! ^^

14 kommenttia:

 1. Mulla oli bloggerin kanssa sama ongelma, lukulista ei näytä kuin yhden päivittyneen tekstin. Klikkailin muutaman kerran tieni tilastoihin ja takasin blogiluetteloon, ja loputkin tekstit tulivat näkyviin.

  Blogin nimestä mulla ei ole sen kummempia sanottavia, oon aina tykänny Moon shaped little boxista sööttinä ja persoonallisena nimenä. Lyhenteistä taas en itse tykkää oikein missään. Ne näyttävät vähän tyhmiltä kirjainyhdistelmiltä ja niiden käyttö, taivutus ja lausuminen on typerää. Iltalehdessäkin näkyi tänään otsikko "Katsoitko jo kaikki OITNB-jaksot?" ja mietin että mitäs tää tämmönen on olevinaan. Ei näin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, sainpas siun neuvoilla luettua uusimmat postaukset muiden blogeista! :) Menin siis miekin edes takaisin tilaston ja lukuluettelon väliä, niin kappas - latasi kaikki uusimmat päivitykset. Hyvä juttu jotain vinkkiä tietää, kun Blogger tökkii.

   Aaaww, kiva kuulla! :) Miulla just tuo tökkii, et nimi on englanninkielinen ja aika pitkä. Videoihin ja vastaaviin tulee lyhennettyä kirjaimin blogin nimi, kun muuten tuntuu pitkältä otsikko. Onhan se lyhennys kieltämättä tönkkö, varsinkin kun miettii et sanosko sen suomalaisittain vai enkkulaisittain... :D Mikä ihmeen OITNB?? Sama kun törmäsin muutamassa blogissa HIMYM- lyhenteeseen, meni jonkin aikaa ennen kuin hokasin et mikä on kyseessä. :D

   Poista
  2. Mulla bloggeri tökkii aika useesti niin että lukuluettelo näyttää etten lukisi mitään blogeja, vaan näkyy pelkkä joku bloggerin oma teksti. Toimii samainen pomputtelukikka. :D

   Orange is the new black taisi olla tuo sarjan nimi....

   Haha, voisin ruveta lyhentämään oman blogini CiN:iksi. Eipä toi munkaan blogini nimi ihan samaa merkitse kun silloin kun sen perustin vuosia sitten, mutta olen sen verran kiintynyt siihen etten oikeastaan osaa kuvitella vaihtavani sitä. Jos aihepiiri muuttuisi tosi radikaalisti, alkaisin esimerkiksi pitää pelkkää ompelublogia, todennäköisesti alkaisin kokonaan uuden pohjan silloin.

   Poista
  3. Nonni, samaa on ollut miullakin, mie vaan f5:lla päivitän sivua niin monta kertaa et näkyy niitä blogien uusimpia tekstejä. Joskus oli myös kirjottaessa sitä et "tallennuksessa tai julkaisussa tapahtui virhe", mutta oli silti tallentanut tekstin ja ilmoitus lähti aina poikkeen kun painoi tallenna- nappia vaan uudestaan. Jänniä nämä Bloggerin jutut. ;)

   Ahaa, en oo kuullutkaan, niin ilmankos en yhdistänyt. Ois varmaan googlaamallakin löytynyt, mut kiva kun tulit vielä kommentoimaan! ♥

   Joo, CiN ois aika hyvä, tsin tsin vaan. ;) Vai kin? Hyvä miettiä et miten sanoa ja mikä se pidempi onkaan. Mie muistan aina Chuukon ja siitä tulee sit mieleen blogin nimikin. ^^ Eli hyvä on nimi ja muistettava kans. Mie kans mietin joskus erillisen ompelublogin perustamista, mut ehkä tällanen sillisalaatti menee ihan hyvin, kun hyvin nuita ompelujuttuja saa sopimaan tänne blogiin. Ainakin miusta ja kait lukijoistakin, kun vähän väliä tulee toiveita ompelujuttuihin liittyen. :)

   Poista
 2. Mä itse olen myös vaihtamassa Satiinitaivaan nimeä, heti kun keksin jonkun paremman :D Syyni on se, että aloitin pelkästään käsityöblogina ja nyt aihealue on laajennut niin, että nimi kalskahtaa aika vanhahtavalta. Vaikkakin se on joillain muodostunut käsitteeksi.
  Mutta itse pidän osoitteen samana, ainoastaan vaihdan nimen ja bannerin sitten ^^ Ja toivon etteivät lukijat tipu kärryiltä!

  Mulla itselläni ei ole mitään sun(kaan) blogin nimenmuutosta vastaan - jos siltä tuntuu itsestä, niin siitä vaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höh, miusta Satiinitaivas on just hyvä! ♥ Mies välillä kyselee, et mitä blogia mie luen niin siun blogin kohalla sanon vaan et "no Satiinitaivaan Suvin". :D Satiinitaivas on tosiaan lyhyt ja ytimekäs nimi, painuu mieleen kun on persoonallinen nimi. Vaiha vaan, kunhan se uusi nimikin on sellainen tarttuva ja käsitteeksi muodostuva. ;)

   Nonni, mukava kuulla mielipiteitä suuntaan jos toiseen! Itte on vähän sormi suussa miettinyt et mitä tekis vai tekiskö mitään. ^^ Nuita muitakin, FB:tä ja Instaa on tullut mietittyä ihan sen takia, kun niihin sais jotain satunnaisia kuvia tai juttuja, joista ei ihan postaukseksi asti olisi.

   Poista
 3. Jos blogi on pelkkä harrastus, bloggaajan on helppoa muutella blogiaan tai sen nimeään. Tai vaikka tehdä kokonaan uusi blogi siitä ilmoittamatta. Sellaisiakin blogisteja tuntuu olevan, mutta onneksi olen heidät kommenttien takaa aina uudelleen löytänyt.

  Mutta jos bloggaaja bloggaa myös myyntiin tulevista esim. käsitöistä, tyylin on pakko olla pysyvämpi ja osoitteita ja nimiä ei enää siitä vain vaihdellakaan! Minun oli helpompaa tehdä kokonaan uusi blogi, kuin uudistaa vanhaa, vaikka vanha blogi olikin tunnetumpi ja nimimerkkini mieleenjäävä. Meillä oman yrityksen pystyyn pistäminen alkaa olemaan ajankohtaista, ja ties vaikka mies innostuisi joskus politiikastakin, niin minulle tuli eteen se piste, että on pakko tiedettävä, mitä netissä minusta/meistä lukee. Eikä kartanoista haaveilu anna ihan tavoiteltua kuvaa :) Suurin osa lukijoista jaksoi seurata, ja minusta oli helpottavaa, kun joukosta jäivät pois sellaiset, jotka eivät enää aikoihin olleet edes kiinnostuneita kirjoituksistani.

  Muistan blogisi nimen aina kuuhun liittyvänä, koska en oikeastaan käytä englantia. Jos suomennat nimen, pidä yhteys kuuhun :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, oikeassa olet. Muutaman kerran oon törmännyt itsekkin sellaisiin blogeihin, missä muutosta ei kerrota kummemmin ja jos ei blogia löydy, niin ei se bloggaajakaan niitä lukijoita sit kaipaa todennäköisesti. Sama on yllättäin lopettamisessa, yhtäkkiä kirjoittelu loppuu kuin seinään tai blogi poistetaan kertomatta mitään kenellekkään.

   Totta myös tämä ja just yrityksenkin takia olen miettinyt tätä blogia uudelta kantilta. Haluan kuitenkin pitää toiminimeni ja blogin tietyllä tapaa erossa, mutta haluan myös täällä julkaista tekemistäni töistä kuvia, kun käsityöjuttuja on toivottu niin paljon. Aiemmat postaukset ovat tosiaan niin erilaisia nykyisiin verrattuna, kun olen muuttunut ihmisenä niin paljon enkä välttämättä halua ihmisten ajattelevan minua sellaisena kuin silloin olin, vaan ennemmin sellaisena mitä olen nyt. :) Tosin jokainen aikuinen ihminen osaa toivottavasti ajatella ja ymmärtää, että ihmiset muuttuvat vuosien varrella. Niin ja yrittäjäthän ovat myös ihmisiä ja yrittäjillä on myös luonnollisesti oma elämä sekä oma persoona. ;) Tuskin kenenkään blogi kertoo ihan kaikkea kys. bloggaajan elämästä, tai toivon ainakin ettei kukaan ihan kaikkea revittele blogissaan. Vaikka bloggaaja olisi itse jostain aiemmin kertonut, vaikka mielipiteen, niin eihän se välttämättä enää vuosien jälkeen ole täysin sama ja samoin voi käydä vaikka sille naapurin Penalle. Yleensä ihmiset ovat keskeneräisiä aina, aina tulee uusia kokemuksia ja tapahtumia, jotka todennäköisesti vaikuttavat jollain tavalla ihmiseen kuin ihmiseen.

   Saa nähdä, että mitä sitä päätyy tekemään loppujen lopuksi, kiitos mielipiteistä ja oivaltavista kommenteista!

   Mukava kuulla, hyvin on kuu painunut mieleen! ;) Pidän mielessä, jos tulee pakkotilanne vaihtaa! ♥

   Poista
 4. Mullakin tulee aika ajoin tarve uudistua blogin suhteen, mutta en vieläkään ole saanut aikaiseksi sitä tehdä :D Ei siis taidakaan olla tärkeyslistallani kärkipäässä...

  Onhan se helpompaa jos suomeksikirjoitetulla blogilla on suomenkielinen nimi, ja komppaan Eliseä että joku kuuhun liittyvä voisi olla kiva, jotenkin siitä tulee niin mieleen sinä ja tämä blogi (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no ihan tottahan se on, eihän sitä varmaan tuu tehtyä ennen kuin on satavarma siitä blogin nimen vaihdoksesta! :) Todennäköisesti miullakin menee kauan ennen kuin päätän mitään, ei ole tärkeyslistan kärkipäässä eikä ole sellaista tunnetta, että nimi olisi pakko vaihtaa. Tietty jos sellainen fiilis tulee ja keksii jonkun sikahyvän nimen, niin sitten varmaan tulee tehtyäkin vaihdos.

   Mukava on kyllä ollut lukea näitä teidän mielipiteitä asiaan liittyen, saa vähän uutta näkökantaa itsellekin vaikka tietysti ite teen päätökset tämän suhteen loppujen lopuksi. :) Kiva että mie ja blogi tullaan mieleen kuusta, onhan siinä kuussa sitä jotain. ^^

   Poista
 5. Just tässä pari vuotta sitten kamppailin meikän ekan blogin kanssa. Ekaksi kieliasu omalla kielellä ja sitten vaihtui lontooksi, josta loppujen lopuksi päädyin sitten tuskastelemaan, kun en enää jaksanutkaan kirjoittaa. Siitä sitten päätin vaihtaa blogin ihan kokonaan ja uusien tuulien myötä, mutta nimen jätin silti toiselle kielelle. En kokenut sen olevan kuitenkaan niin tärkeä asia ja lukijatkin osasivat onneksi seurata perässä, kun en siinä tohinassa muistanut vissiin kirjoittaa edelliseen, että tuonne ollaan menossa ja puhumattakaan siitä, että yksi suosituimmista teksteistä meni kanssa. Ehkä joskus jaksan kirjoittaa uusiksi, kunhan muutto ja muut saadaan alta pois =D

  Itse tykkään kyllä sun blogin nimestä ja jos siltä tuntuu, että haluat vaihtaa niin siitä vaan. Kannattaa aina mennä sillä, miltä itsestä tuntuu ;)

  Ps. taidettii nähä vilaukselta tässä pari viikkoa sitten, en vaan osannut moikata kun hoksasin vasta jälkeen päin. Pyh =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, hyvä kanta kyllä siullakin, ei se tosiaan ehkä niin pistä silmään... Itsellä on sen verran kriittinen silmä välillä tän blogin kanssa, et on tullu mietittyä et onko se nyt ihan tyhmää, jos kirjottaa suomeks ja blogin nimi on englantia, mut enhän miekään oo esim. siun ja monen muun blogin kanssa ajatellut asiaa. Hmm, jännä juttu.

   Hyvä kuulla, että lukijat löysivät perille uuteen blogiin! :) Saa nähdä mitä itse päädyn tekemään blogin kanssa, kun nyt on ihan kysymysmerkkinä vielä enemmän kuin aiemmin. :D Noh, jos ei tule pakottavaa tarvetta vaihtaa niin eiköhän sitä pysyttäydy samassa vaan. Uskoisin ainakin, ettei kannata rueta vaihtelemaan nimeä ja blogin osoitetta ennen kuin on 100% varma asiasta. :)

   Ohhoh, onpas sattunu! Ois ollu kyllä kiva moikkailla, en itse tainnut edes hoksata vaikka välillä miekin oon sellainen bongailija! ;)

   Poista
 6. That moonshaped box just stole my heart! It's amazing!

  x Dawn
  www.wickedlypleasant.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Awwws, thanks! ♥ It`s beautiful indeed and "gave" the name for my blog. ;)

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)