sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Vasa- museo

Kävimme Tukholman reissulla heti ensimmäisenä Vasa- museossa, joka oli siskolleni tärkein nähtävä kohde. Päätimme käydä vain yhdessä museossa tällä reissulla, eli seuraavalla kerralla onkin toinen museo mihin tutustutaan. Vasamuseet sijaitsi Galärvarvsvägen 14:ssa, eli Djurgårdenin saarella, jossa on paljon muutakin nähtävää! Saari sijaitsee noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Karlaplanin metroasemalta ja saarelle oli helppo suunnistaa. Nähtävää oli matkan varrellakin, ihana oli kävellä paikan päälle ja samalla ihastella kauniita rakennuksia.Aikuisille museoon pääsy maksoi 130 SEK ja 0-18 vuotiaat pääsevät ilmaiseksi ihastelemaan Vasa- laivaa, eli taapero pääsi ilmaiseksi. Opiskelijoille hinta on 100 SEK ja alennettu hinta edellyttää opiskelijakortin näyttämistä.

Vasa- laiva upposi neitsytmatkallaan vuonna 1628, eli se on ainoa laiva 1600- luvulta joka on säilynyt tähän päivään asti. Kuningas Kustaa Adolfin laivassa on yli seitsemän sataa käsinveistettyä veistosta, aika erikoinen laiva siis kyseessä. Laivaa pidetään useiden ovien takana vakaan ilman takaamiseksi ja sitä pidetään kunnossa erilaisin toimenpitein. Laiva oli meren pohjassa Tukholman lähellä 333 vuotta. Vasamuseetin sivuilta voitte lukea vielä tarkemmin laivasta ja sen kohtalosta, on mielenkiintoinen tarina ainakin omasta mielestäni. 

Tämä laiva oli kyllä todella hieno ja näyttävä, ehdottomasti näkemisen arvoinen. Ihan niin tarkkaan en pystynyt katsomaan näyttelyä kuin yleensä, kun poika oli vielä hereillä täällä ja vähän vilkkaan oloinen. Pääasiat kuitenkin tuli nähtyä, vaikka olisi mukava ollut ehtiä lukea kaikki pienemmät tekstit myös. :) Museon jälkeen poika väsähtikin aika hyvin ja heräsi vasta kahvittelemaan mennessämme juuri ennen laivalle lähtöä... Oli helppo shoppailla ja varmasti pikkuinenkin tulee vielä käymään Tukholmassa niin, että ehtii näkeä muutakin kuin museon! Taaperolle oli myös ihmeteltävää niin suuressa laivassa ja hän edelleen muistaa, miten isoja olivat Vasa- laiva ja Silja Symphony. 


Laivan käsinkaiverretut yksityiskohdat olivat huikeita ja uskomattoman tarkasti tehtyjä. Vaikka itse en muistanut kuulleenikaan Vasa- laivasta ja siskoltakin kyselin, että siis mikä laiva, niin tämä oli kyllä upeaakin upeampi. Paljon oli katsottavaa ja tutkittavaa, niin meillä kun pienellä pojallakin. Kuvat kertovat varmaan enemmän kuin tuhat sanaa ja niitä kuvia tässä postauksessa onkin aika hyvin. 

Suosittelen, jos laivat ja historia kiinnostavat yhtään. Näkemistä ja uutta tietoa on koko perheelle, museolle on helppo mennä ja siellä on tietysti matkamuisto-myymälä sekä ravintola, jos sattuu nälkä iskemään. Hieno kokemus ja laiva jätti kyllä sen verran sanattomaksi, että hankala on sanoa muuta kuin että käykää ihmeessä, jos Tukholmassa olette käymässä. :) Jo pelkästään tämä museo on hyvä syy lähteä Ruotsin puolelle. 

Hyvää alkavaa viikkoa kaikille! :)

4 kommenttia:

 1. Varmaan ollut upea ja kunnioitusta herättävä näky tuokin laiva muinaisilla vesillä liikkuessaan, ennen on arvostettu ihan eri tavalla käsityön taitajia. Historia on jännittävä ja seikkailullinen aihepiiri :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet, harmi että laiva upposi kun sille oli tärkeä tehtävä suunniteltuna.:) Mielenkiintoinen tarina ja ihan eri tavalla kiinnostaa, kun aihe on mieluinen itselle. Upea laiva oli, olisipa tuollaisia vieläkin.

   Poista
 2. Kerrassaan upea tuo laiva! Pääsispä joskus ihtekki ihailemaan ja ihmettelemään paikanpäälle, ihastuttavia yksityiskohtia näyttää olevan paljon! Kyllä tuli pitkän aikaa tutkittua ottamiasi kuvia.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta! Oli kyllä ihastelemista, vieläkin tulee sellainen vau-fiilis kun miettii museossa tuonne laivan luokse astumista. Siitä vaan risteilylle, eivät ole kovin kalliita ja helppo oli metroilla sekä kävellen liikkua Tukholmassa! <3 Pakko päästä uudelleen, ja joskus pitää kyllä käydä tarkemmin tutustumassa tähän kunhan poikakin malttaa katsella tarkemmin.:)

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)