perjantai 6. toukokuuta 2016

Prahan matka, osa 1

Noniin, nyt ehdin viimeinkin aloittaa kertomisen meidän Prahan matkasta, joka sijoittui huhtikuun alkupuolelle. Matkaa oli odotettu innolla jo pitkään, sillä varasin ja maksoin koko matkan jo syyskuussa ennen kolmivuotis- hääpäivää. Olimme Tšekissä kuusi päivää ja hotelliksi valitsin Hotel Golfin, joka sijaitsee hieman kauempana keskustasta osoitteessa PLZEŇSKÁ 103/215A, 150 00 PRAHA 5. Arvioinnit hotellilla olivat todella hyvät, hotelli oli remontoitu ja nykyaikainen, puhumattakaan siitä että hotellilta pääsi keskustaan 15-20 minuutissa ratikalla. Otin meille sviitin, sillä se oli vain parikymppiä kalliimpi tältä ajalta kuin kahden hengen huone. Kokonaisuudessaan matka maksoi lentoineen ja hotelleineen päivineen noin 700 euroa, mikä ei todellakaan ole paha tämän pituiselle lomalle hyvässä hotellissa kahdelle aikuiselle ja yhdelle kolmevuotiaalle lapselle. Matkan varasin Rantapallon kautta, sillä se on oma lempparini matkojen etsimiseen ja vertailuun.

Hotel Golf Praha Prague sviitti suite

Hotel Golf Suite Vacation Loma Ulkomaanmatka

Varasin edellisenä päivänä Helsingissä ollessamme meille kyydin lentokentältä hotellille Prague Airport Transfers- nimiseltä firmalta, jolta saa tilatessaan hinnan etukäteen tiedoksi ja kuitin tilauksesta. Praha on melko tunnettu taksihuijauksista ja sen takia halusimme pelata varman päälle. Samaan hintaan pääsee Prahan keskustaan asti ja hinta riippuu henkilöiden lukumäärästä; 1-4 henkilöä maksaa 21 euroa tai 550 Tšekin korunaa. Palveluun olimme erittäin tyytyväisiä, kuljettajat olivat ystävällisiä, auttoivat matkatavaroiden kanssa ja olivat ajoissa paikalla. Hinta piti paikkansa molemmilla matkoilla ja molemmille kuskeille jätimme tippiä kiitokseksi hyvästä palvelusta. Lapselle saatiin turvaistuin tilattua tilauslomakkeen kautta autoon ja se oli kyllä mahtava juttu, ei nimittäin ole itsestään selvää Suomessakaan eikä penkkiä välttämättä saa taksiin ollenkaan. Voin suositella tätä firmaa lämpimästi, mikäli olette Prahassa liikkumassa ja tältä yritykseltä saa myös lippuja edullisemmin Vltava- joen risteilyille. Kuljettaja antoi meille myös Prahan kartan ja matkaoppaan, jossa oli kerrottu kohteista tarkempia tietoja kuin ostamissani matkaoppaissa.

Hotel Golf on erittäin siisti kolmen- neljän tähden hotelli, jossa asiointi oli sujuvaa englanniksi. Hotellissa oli rahanvaihtoautomaatti, mutta suosittelen nostamaan lähtiessä eurot mukaan ja vaihtamaan hotellin tiskillä! Tiskillä vaihtokurssi (26 CKZ = 1€) oli paras mihin törmättiin koko matkan aikana, kun taas rahanvaihtoautomaatista rahaa nostaessa kurssi oli ihan pirun huono (23 CKZ = 1€). Eurohan on noin 27 Tšekin korunaa tämän hetken kurssien mukaan.

Traveling travel blog

Suite Hotel Prague family vacation

Hotellin aulassa oli myytävänä alkuperäisiä tšekkiläisiä kristalleja, olutta, kylpysettejä ja muita tarvikkeita. Vitriinissä oli ihania huurteisia kristallimansikoita, hieman harmittaa etten sellaisia ostanut kotiin koristeeksi ja tuliaisiksi! Laaja aamiainen sisältyi huoneen hintaan. Tai huoneiden, meillähän oli sviitissä kaksi suurta huonetta, kylppäri ja eteinen. Huoneeseen kuljettiin korttia vilauttamalla ja meille oli jätetty huoneeseen kylmää kuohuvaa tervetuliaislahjaksi kirjeen kera. Ihana yksityiskohta ja oli mahtavaa päästä rentoutumaan hetkeksi matkustelun jälkeen! Vaikka meillä matkat menivätkin todella sujuvasti niin pakko myöntää, että oli silti vähän väsy. Lapsi viihtyi loistavasti lentokoneessa, hän nauroi kippurassa nousun ja laskun aikana sekä muisti miten korvat saa auki, jos ne menevät lukkoon. Hänelle oli pakattu oma reppu mukaan, jossa oli leluja paloautoista pehmolelukäärmeeseen ja repun sisältö viihdytti koko reissun ajan. Ennen lentokoneeseen lähtöä söimme ja lentokoneessa ostettiin muun muassa suolapähkinöitä naposteltavaksi, niin ei tarvinnut kuljettaa ruokia lentokoneeseen mukana.

sparkling wine welcome gift

Hotellilla rentoutumisen jälkeen menimme hotellin omaan ravintolaan, Restaurace 19:sta. Tämä hotellin ravintola oli ehdottomasti paras koko reissun ravintoloista, palvelu oli erinomaista ja ruuat olivat todella maukkaita. Annokset Tšekissä ovat isoja, voitte vain kuvitella ilmeeni ja tarjoilijan ilmeen ankkaa tilatessani kun pöytään tulikin puolikas ankka. Oli erinomaista, mutta oli kyllä paljon syömistäkin, koskaan aiemmin en ole missään saanut ankkaa tuossa määrin ravintolassa. Viiniä kannattaa Tšekissä tilata ihan pyytämällä lasillista viiniä, senttilitroina ei saanut tilattua kuten Suomessa. Restaurace 19:sta ruuat olivat omaan makuuni ja myös lapsi piti tšekkiläisistä ruuista, mies ei ihan niin suuri paikallisten ruokien fani ollut. Restaurace 19- ravintolassa kannattaa käydä syömässä, vaikkei hotellilla yöpyisikään. Ratikkapysäkin nimi on Hotel Golf ja sinne pääsee esimerkiksi ratikoilla numero 10, 9 ja 16. Samoilla ratikoilla pääsee eri puolille kaupunkia Hotel Golfilta ja liput ovat edullisia - euron molemmin puolin, riippuen siitä ottaako lipun 30 vai 90 minuutiksi. Liput saa ostettua hotellin tiskiltä ja ne pitää ehdottomasti muistaa leimata ratikkaan noustessaan. Jos tämä unohtuu, niin kannattaa muistaa ainakin se että tarkastuksessa kiinnijääneen turistin tulee maksaa sakko välittömästi.

Samalla lipulla voi matkustaa ratikalla, bussilla, junalla ja metrolla. Eläintarhaan mennessä kannattaa ottaa varmuuden vuoksi 90 minuutin lippu, sillä eläintarhaan mennään ensin 10- ratikalla I. P. Pavlova- pysäkille, jossa vaihdetaan metroon joka kulkee Letňanyn suuntaan. Metrolla mennään Nádraží Holešoviceen ja sieltä kävellään bussipysäkille opasteiden mukaan, pysäkillä hypätään bussiin numero 112. Bussista ei voi erehtyä, sillä bussin ikkunalla lukee isolla ZOO ja eläinpuiston pysäkki on päätepysäkki. Lipun nuoli osoittaa kumpi puoli edellä lippu pitää leimata ja lippu on voimassa leimauksesta eteenpäin, joten näitä voi ostaa jo valmiiksi paluumatkaa varten ellei halua etsiä kioskia tai ostaa lippua automaatista. 
Prague zoo flamingos perheloma kokemuksia praha

Ensimmäisenä päivänä menimme Prahan eläintarhaan lapsemme valinnan mukaan, sillä hän sai päättää erilaisista vaihtoehdoista päivän aktiviteetin. Tämä valinta ei siis yllättänyt ollenkaan, poika tykkää eläimistä todella paljon. Puisto on todella suuri - 58 hehtaarissa on jo aika paljon tilaa eläimille. Voisin sanoa, että kannattaa varata matkalla kaksi päivää pelkästään tähän puistoon, ainakaan me emme ehtineet kiertää koko eläintarhaa vaikka olimme paikanpäällä reilut seitsemän tuntia. Puistossa oli todella paljon katsottavaa ja elämillä vaikutti olevan hyvät olot muutamia lukuunottamatta. Leijonien ja tiikereiden sisätilat olivat minusta todella pienet, eläimet liikkuivat tosi levottomasti edes takaisin pitkulaisissa tiloissa. Sama juttu oli myös gorilloiden ja apinoiden kanssa, eläimien määrään nähden tilat vaikuttivat pieniltä näin maallikon silmin, mutta voin hyvinkin olla myös väärässä kun en alan asiantuntija millään tavalla ole. Tuli vaan kurja olo, kun meidän kahdella kotikissallakin on enemmän sisätilaa telmiä kuin nuilla suuremmilla kissaeläimillä.

Prahan eläinpuisto ZOO Prague

Praha eläinpuisto norsu perheloma

Prague tips Praha vinkit

fossils fossiili Prague

Lapsille puistossa oli vaikka mitä tutkittavaa ja erityisesti leikkipuisto oli pojan mieleen! Puistossa oli muun muassa puusta veistettyjä possuja, valas, hevosia ja virtahepo. Valaan ja virtahevon sisälle pystyi lapsi menemään ja ryömimään sieltä läpi kuten allaolevasta kuvastakin näkee. Valaan suussa oli kuppimainen osa, pitihän meidän ottaa kuvia kun muksu napotti suuren puisen valaan kidassa. Puistossa oli kuitenkin myös isommille lapsille tekemistä, kiipeilypaikkoja ja sen sellaisia. Ihan kolmevuotiasta ei uskallettu päästää isompien joukkoon kiipeilemään, oli sen verran korkeat kiipeilypaikat.

Praha lastenleikkipaikka lapsillewooden tiger Praha ZOO for kids

Prague ZOO familytime

Alueella oli aika ajoin levähdyspaikkoja ja sateensuojia, kioskeja ja rakennuksia aktiviteetteineen. Esimerkiksi yhdessä talossa olisi saanut tehdä omaa paperia pientä korvausta vastaan ja toisissa oli näyttelyitä. Kahviloista sai pientä tai isompaa purtavaa, edullista olutta ja jäätelöä. Pysähdyttiin yhdessä välissä jäätelölle ja itse join yhden oluen eläinpuistossa kun kerran olut- maassa oltiin.Prague ZOO
Voitte bongata tästä kuvasta meidän kolmevuotiaan. Prahan eläintarhassa oli paljon raunioita, kivipaasia ja -portaita.


Jokaisella meistä oli omat eläimet mielessä mitä haluttiin käydä katsomassa ja ehdimmekin käydä lähes kaikki eläimet katsomassa kuin oli tarkoituskin. Itselleni jäi parhaiten mieleen kummituseläimet, kissat, norsut, jääkarhut, hylkeet ja pingviinit. Kummituseläimille oli oma pimeä tilansa, jossa oli muitakin pimeässä eläviä eläimiä. Suloisia olivat ja oli mukavaa seurata erityisesti pingviinien ja hylkeiden uiskentelua. Otin matkalta paljon videoitakin, joten voisin tsekata saisinko niistä tehtyä jonkin koosteen myös tänne blogin puolelle.Eläintarhan liskot olivat tosi suloisia vipeltäjiä ja niitä oli paljon erilaisia sekä eri kokoisia. Olemme aiemmin käyneet Korkeasaaressa lapsen kanssa, nyt tuolla Prahan eläintarhassa ja päivähoidon kautta lapsi on käynyt Saarilan kotieläinpihassa, joka on Polvijärven Solassa. Viimeisimpänä mainittu on pienempi paikka, mutta viihtyisän oloinen ja sinne on avautumassa satupolku lapsille tässä toukokuun alkupuolella. Pitäisi varmaan lähteä myös perheen kesken käymään tuolla, olisi mukavaa tutustua paikalliseen yritykseen paremmin.Mutta tosiaan, Prahassa ensimmäinen päivä meni täällä eläinpuistossa ja seitsemän tunnin kiertelyn jälkeen aloimme olla poikki. Lähdimme takaisin hotellille ja lapsi nukahtikin ratikassa syliin. Hotellilla lähdimme ravintolaan syömään, emme jaksaneet enää lähteä seikkailemaan kauemmas. Restaurace 19:sta oli älyttömän hyvää ruokaa, sain eteeni hyvin maustettua lihaa ja perunakuution, joka oli kuin todella ohuista perunoista tehty symmetrinen kermaperunakuutio. Punaviinikastike ja annoksen kruunannut lankamaisen ohuiden punaisten nauhojen nippu (tästä voitte huomata että minulla ei ole vieläkään mitään käryä että mitä se oli) toimivat annoksessa loistavasti. Toinen parhaimmista annoksista koko reissun aikana, mutta en valitettavasti muista enää annoksen nimeä. Kuva löytyy Jollasta, mutta en saanut sitä siirrettyä vielä tätä postausta varten koneelle.

Illalla katselin kaupungin valoja auringon laskiessa ja mietimme seuraavan päivän aktiviteetteja. Näkymä oli kaunis ja oli mukavaa olla hetki aloillaan ennen seuraavaa päivää. Seuraavassa Praha- postauksessa kerron enemmän nähtävyyksistä ja kokemuksista kaupungissa!

14 kommenttia:

 1. Kiva matkapostaus! :) Varmasti apua niille ketkä Prahaan on menossa! Upeita kuvia oot myös ottanut <3:) Innolla odotan muita matkapostauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina! :) Yritin saada tähän sellaista nippelitietoa mukaan, mitä kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon reissatessa Prahassa. Mukava kuulla, että siusta olisi avuksi Prahaan matkustaville! Parhaimmat vinkit sai blogeista, artikkeleista ja kirjoista. :) Olin pääosin kameran takana, muutamat asukuvat ja muut löytyy kuitenkin miustakin. Kiva kuulla, mie yritän saada kirjoitettua näitä valmiiksi sitä mukaa kun aika antaa myöten! <3

   Poista
 2. Waude mikä eläintarha! Sehän on ollut ihan tolkuttoman kokoinen :D Ite kävin joskus Tallinnan eläintarhassa ja olin aivan äimänä sen kasvistosta, eläimistä ja alueen suuruudesta. Teillä on varmasti ollut ihana matka ja lapsella ainakin paljon jänniä uusia maisemia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta, riitti katsottavaa eikä edes ehditty kiertää kaikkea! :D Oli kyllä ja eläimille oli tosi paljon tilaa nuita leijonia ja tiikereitä lukuunottamatta. Tallinnassa pyörähtäessä voisi tosiaan käydä eläintarhassa, ei ole käynyt mielessäkään. Tukholmasta varmaan myös löytyisi ja siellähän on muutenkin mukava reissata lapsen kanssa! Oli kyllä ihana matka, kaikki sujui loistavasti ja Praha oli niin lapsiystävällinen maa kun olla voi. Lapseen suhtauduttiin paljon positiivisemmin kuin Suomessa ja olihan hänellä paljon katsottavaa / tutkittavaa. Puhumattakaan siitä, että lomalla saa syödä rennommin, valvoa vähän pidempään ja näin edespäin. :)

   Poista
 3. Oijoiii! Ihanalta näyttää ja kuulostaa! Me olimme reissullamme vain Prahan keskustassa ja ihan hiukan siellä toisella puolella, olisi pitänyt kurkata tuo eläintarhakin, mutta eipä sitä parissa päivässä ehtinyt! Perheen pienimmällä oli varmasti superhauskaa! Pitääkin ottaa tuo ravintola muistilistalle seuraavaa reissua varten koska Ptahaan reissataan ehdottomasti uudelleen! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sofia! Joo, no pari päivää on kyllä vähän lyhyt aika koko kaupungin tutkimiseen, mutta etteköhän työ joskus matkusta sinne uudelleenkin. :) Mutta jos eläintarhaan menette, niin kannattaa se kaksi päivää varata siihen! Tai oikeastaan 1,5 päivää, jos vaan jaksaa ekana päivänä kiertää niinkin paljon kun myö kierrettiin. Oli hänellä, ei olisi halunnut matkustaa takaisin kotiin kun lomalla oli niin mukavaa! ;) Restaurace 19 oli ihana, vitsit mie haluaisin mennä vaikka heti sinne syömään. <3 <3

   Poista
 4. Voi miten kiva postaus <3 tätä oli ilo lukea :D nää matkapostaukset on aina parhaita 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos! <3 Mukavaa et oli ilo lukea, meni pitkään tätä postausta tehdessä. :) Matkapostaukset ovat kyllä ihania, mutta kasvattavat matkakuumetta hurjasti.... Täällä jo seuraavia matkoja suunnitellaan parilla eri kokoonpanolla. ^^

   Poista
 5. Ihana Praha! Näyttääpä erilaiselta kuin talvireissullamme. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta! <3 Ihana kaupunki, tuolla vois kuvitella asuvansakin. :) On varmasti eri näköinen, tuolla oli kevät jo pitkällä. Kaikki kukat olivat jo puhjenneet ja ampiaisia näkyi melkoisen paljon. :)

   Poista
 6. Tässä oli paljon hyviä vinkkejä, täytyykin ottaa talteen ;) Todella kattava postaus!

  - Mammi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, toivottavasti näistä on hyötyä kunhan käytte työkin Prahassa! ;) <3 Mukavaa että postauksesta on hyötyä muillekin, näitä kuvia oli kiva selailla vaikka valinnanvaikeus iski. ^^

   Poista
 7. Olipas ihanan tarkka matkapostaus :) Prahassa on pitänyt jo pidemmän aikaa itselläkin käydä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirpale! :) Kannattaa käydä, ihastuin kaupunkiin totaalisesti. Eikä matkatkaan maksa paljoa hotelleineen! ^^

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)