sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Kaksi pientä, mutta tärkeää muistutusta meille kaikille

"Onpa pahaenteisen oloinen kuutamo tänään", ajattelin pysähtyessäni Varkauden rampille. Matkaa oli vielä jäljellä noin puolitoista tuntia, joten päätin pysähtyä bussipysäkille hetkeksi nappaamaan pari palaa raakasuklaata ja katsomaan puhelimeen tulleet viestit. Lähdin nopeasti uudelleen liikkeelle, että olisin joskus puoli yhden tai yhden aikaan yöllä kotona. Matka sujui hyvin, radiosta soi hyvää musiikkia ja erääseen taajamaan tullessa laitoin pitkät valot pois katulamppujen loisteessa. Taajaman jälkeen laitoin pitkät uudelleen päälle, iloitsin kohta muuttuvasta korkeammasta nopeusrajoituksesta ja katsoin kimaltelevaa tienpintaa, todella kimaltelevaa. Ei huurteista, vaan niin uskomattoman kimaltavaa ja mustien pienten kappaleiden täyttämää. Lasinsirpaleita. Nostin katseen ja pitkien valojen loisteessa huomasin sattuneeni kolaripaikalle nopeasti onnettomuuden jälkeen, pysäytin auton tien reunaan ja yritin saada hätävilkut päälle. Ajatukset tuntuivat puuroisilta kun laitoin oven ja penkin väliin limsatölkin, ettei auton ovet lukkiudu automaattisesti auton ollessa käynnissä.Kaikkein pahinta oli hiljaisuus ja pimeys - ketään ei näy missään, kuulen oman hengitykseni ja ajoneuvojen varjot kajastavat näkyviin vain vilkkujen loisteessa. Mennessäni ajoneuvon luokse toivoin, että ei ole käynyt hirveän pahasti. Samaan aikaan ihmisiä tuli ulos ja ajoneuvon valot syttyivät. Hätänumeroon oli soitettu, apua tulossa ja lähes kaikki ehjinä, mutta shokissa. Kysyin tarvitsevatko he apua, mutta tilanne oli hallinnassa, apu tulossa ja pääsin suht nopeasti jatkamaan matkaa. Lähtiessäni ajamaan kotiinpäin minun oli pakko pysähtyä uudelleen käsien alkaessa täristä. En ole koskaan ollut noin nopeasti paikalla muille ihmisille sattuneen onnettomuuden jälkeen. Pysäytin auton linkkipysäkille taas kerran ja soitin aviomiehelleni. Jälkikäteen mietin pysäkillä puhelimessa ollessani, että miten olisin voinut auttaa? Kelien kylmetessä ja lämpötilan ollessa viime yönä nollassa asteessa olisin voinut tarjota vaatteita, raakasuklaata ja evätpussissa olleita oluita. Vesi ja limppari olivat loppuneet matkalla. Mukanani ei ollut vilttejä, taskulamppuja tai muuta mistä olisi voinut olla apua. Miksi en ole muistanut päivittää muksulle oikean kokoisia vaatteita ns. autokassiin, jossa olisi ollut vilttejä, aikuisten vaatteita, huppareita ja muuta lämpimämpää? Kassi odottaa edelleen täyttöä kodinhoitohuoneessa. Miksi ensiapupakkaus puuttuu meidän toisesta autosta? Mitä muuta olisin voinut tehdä ja teinkö oikein, kun jatkoin matkaa kun en olisi voinut auttaa ja apu oli jo tulossa? Vain ammattilaiset pystyivät auttamaan niitä, jotka eivät autosta päässeet ulos itse.

Toisesta suunnasta ohiajanut auto vilautti pitkiä useamman kerran kuin katsoakseen, että näkikö hän oikein. Onneksi osalla pientareella seisoneista oli heijastimet kuten minullakin, mutta silti tämä muistutti hyvin karkealla tavalla heijastimien tärkeydestä. Myös onnettomuustilanteissa, varsinkin jos ajoneuvosta ei saa hätävilkkuja tai valoja päälle. Tapahtumakohta oli hyvin pimeä puolen yön aikaan yöllä, enkä itsekään huomannut tilannetta ennen kuin laitoin pitkät päälle katuvalojen loppuessa. Kurkkua puristava tunne helpotti vasta kun huomasin ambulanssin tulevan vastaan lähellä tapahtumapaikkaa. Ei auttanut enää kuin pitää peukkuja ja toivoa, ettei kellekään käynyt pahemmin.Nyt alati pimenevien päivien myötä ilahduttavan monilla on heijastin, mutta monilta myös heijastin uupuu tai se on sijoitettu niin, ettei sitä autoillessa huomaa. Pari kertaa on tummiin pukeutunut heijastiton ihminen näkynyt pimeällä vasta sitten, kun reaktioaikaa ei ole lähes lainkaan. Viimeksi eilen. Toistaiseksi olen ehtinyt väistämään ja jarruttamaan, mutta entäs kun tie on jäässä ja lumet ovat tulleet? Muistakaa käyttää heijastinta, se on erittäin halpa henkivakuutus ja monet yritykset jakavat niitä ilmaiseksikin. Ennen autolla ajamista en ollut henkilökohtaisesti tajunnut, kuinka heikosti kävelijä näkyy ilman heijastimia jopa kaupungin keskustassa valojen katveessa. Tai olihan minulla heijastin osan aikaa, mutta se oli nahkatakin napinlävestä roikkuvana eli näkyi pelkästään edestä kun en halunnut neulan tai nipsun jälkeä nahkatakkiin. Nyt olen onneksi viisaampi ja heijastimet löytyy koko meidän perheeltä.Tästä viimeisimmästä vielä... Oli pakko pysähtyä paikan päälle - en olisi voinut antaa anteeksi itselleni jos jotain pahempaa olisi sattunut ja olisin vaan ajanut ohi, varsinkin kun minuakin on tienpäällä autettu ja tarjottu apua - mutta on eräs (heijastiton!) ohikulkija näyttänyt keskariakin meille, kun olin joulukuun alussa muksu sylissä puoliksi ojassa olevan auton vieressä odottamassa hinausautoa kääntävää auttajaa. Tuo edellä mainittu tilanne oli muutenkin niin absurdi kokonaisuudessaan, että en ole siitä maininnutkaan täällä blogin puolella, mutta kerrottakoon että ei todellakaan ollut oma moka liikenteessä. Näistä jää arvet vaikka säilyisikin ehjänä itse - kyseinen kohta karmii aina, enkä pysty sitä kiertämään kohtuullisessa ajassa, joten otan aina hieman ennen tapahtumapaikkaa vakionopeudensäätimen pois päältä ja vahdin tarkkaan kanssa autoilijoiden käytöstä ja ajotapaa. Pari päivää sitten viimeksi sydän pomppasi kurkkuun tässä samassa kohdassa, kun vastaan tuleva auto väisti pyöräilijää ja ajoi hetken vastaan samalla kaistalla, pienen hetken ehdin miettiä että "voi vit**, ei kai nyt taas?". Minulla meni pitkään, ennen kuin uskalsin yksin ajaa ko. paikasta uudelleen ohi, enkä ole ainoa jolle on jäänyt tällainen kokemus vastaavista tilanteista. Osa kiertää tapahtumapaikan kauempaa jopa vuosikymmenien jälkeen.


Autoilijat - muistakaa laittaa autoon mukaan lämmintä vaatetta hanskoista sisävaatteisiin, vilttejä, taskulamppuja ja se ensiapupakkaus ihan varmuuden vuoksi. Autoilijat, kävelijät, juoksijat ja pyöräilijät - olkaa kilttejä ja laittakaa ne heijastimet niin, että ne näkyvät myös meille muille tienpäällä liikkuville. Kiitos ja turvallista pimeän aikaa meille kaikille!

22 kommenttia:

 1. huhhuh, kylläpä herätti ajatuksia tämä postaus. heijastin on todellakin halpa henkivakuutus, ja jokaisen pitäisi sitä käyttää. itse harvoin kävelen täysin pimeillä alueilla, niin siksi heijastin puuttuukin. tosin, pitäisi se silti oikeasti hankkia!! onnettomuuspaikalle saapuminen heti onnettomuuden jälkeen on varmasti herättelevä ja ravisteleva kokemus, varmasti säikähtää pahemman kerran. onneksi tuossa ei ollut käynyt sen pahemmin, hui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! Voi hitto kun tuli tämä postaus äsken mieleen, ei ole koskaan ollut hirvikolari niin lähellä kuin äsken kun tulin kotiin. Onneksi käänsi pikkasen suuntaa viistoon vasemmalle auton kulmasta niin ehdin jarrut pohjassa väistää. Huhhuh. Kannattaa se heijastin hankkia, kamala kun ei nää kaikkia valojen katveessa kävelijöitä kaupungissa ajaessa kuin viime hetkellä! Oli kyllä herättävä kokemus, ihan uskomaton miten "piiloon" voi ajoneuvotkin jäädä valoitta. Seurasin uutisointia, mutta artikkeleita ei ole päivitetty vähään aikaan, eli ilmeisesti kukaan ei ainakaan kuollut kolarissa.

   Poista
 2. Huh, tuollainen kyllä säikäyttää varmasti. Itse olisi kyllä varmasti ihan hukassa jos sattuisi onnettomuuspaikalle ensimmäisenä. Siitä huolimatta että ensiapukursseja on tullut käytyä ja opetettu kuinka tilanteessa tulisi toimia.

  Luulen kans että moni kävelijä ei itse edes tajua sitä kuinka huomaamattomia ovat ja ajatellaan ettei sen niin väliä et kyllä sitä ite osaa olla kävelemättä auton alle.. Sen tajuaa oikeasti siinä vaiheessa kun itse on siellä auton ratissa, että kuinka huomaamattomaksi ne ihmiset jää ilman niitä heijastimia.

  Itsellä on kans joka takissa oma heijastin, samoin laukuissa omansa. Heijastinnauhaakin ois tuolla odottamassa, että ompelisi osan takkien hihoihin vielä lisäksi..

  Tuo ensiapulaukku pitäisi kyllä tosiaan autoon ostaa! Samoin kuin pieni lapio. Viltti ja ylimääräistä vaatetta kyllä löytyy, osittain siitäkin syystä et osa tallikamoista tuppaa auton perällä kulkemaan :D ja viltin olen autoon säilönyt ihan just sillä ajatuksella, et jos jotain sattuu tai jossain tarvii niin on sit edes jotain lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, kieltämättä! Miekin oon ensiapukurssit käynyt, mut silti tositilanteessa ajatukset puuroutuivat ja tavallaan vasta tilanteesta lähtiessä alkoi tulla mieleen mitä kaikkea olisi voinut tehdä. Pitäisi varmaan käydä kurssit uudestaan, että palautuisi mieleen kaikki mitä on tullut aiemmin opittua.

   Sepä se, enpä itsekään tajunnut ennen kun aloin B-korttia käymään talviaikaan. Ja osa tuntuu miettivän et riittää kun on jotain muuta kun mustaa päällä, esim. sinistä. Mutta ei se erotu noin pimeällä mitä oli tuolloinkin kun kuvattiin. Tuo valoisampi kuva on otettu lähtiessä ja tummimmat noin 20 minuutin päästä siitä. Eka otettiin näiden välissä.

   Kiitos tästä huomiosta, pitää itse kiinnittää myös laukkuihin heijastimet! Huomasin tämän kommentin ansiosta tänään et tuo miun Moschinon laukku lähes peittää heijastimen, jos se on jakussa kiinni. Eli laukkuihin myös heijastimia! Miulta löytyy varastosta heijastinkangasta, josta saapi leikattua vaikka oman nimensä, jos niin haluaa. :) Pitää siitä leikellä vähän, tehdä lisää heijastimia ja lisätä ulkovaatteisiin.

   Pieni lapio ois myös hyvä, mukava kuulla et siulla on nää jutut hoidossa. :) Autoon lisätty tavaraa, vaikkakin toiveissa on, että mitään tällaisia ei käy vähään aikaan.

   HEP, pitää huikata lopuille kommentoijille tiedoksi että vastaan loppuihin kommentteihin piakkoin! :)

   Poista
 3. Olen tässä vuosien varrella hankkinut muutaman niin kivan heijastimen, että ihan odottaa aina syksyä että saa ne taas käyttöön! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, heijastimen käyttö on tärkeää oman ja muiden turvallisuuden kannalta! :)

   Poista
 4. Loistavasti kirjoitettu :) ja tosiaan oma mielipiteeni on että aina se joka saapuu paikalle johonkin tuommoiseen niin tärkein taito on että tietää missä ollaan ja että on kännykkä mukana ja osaa soittaa hätänumeroon. Eikä siitä tarvitse olla mitenkään huono omatunto jos ei tunne osaavansa enempää, vaikka mä olen käynyt Ea kolmosen sekä käynyt muutaman suuronnettomuudenharjoituksen ja ajoneuvosta pelastamiskurssin niin jos taitoja ei käytä säännöllisin väliäajoin niin eisitä kukaan (tiedän ittekkin että olen niin ruosteessa että oon varmaan myös melko hyödytön) osaa siihen tilanteeseen suhtautua oikein että osaisi toimia.

  Hyvä vinkki kaikille autoilijoille on että hommatkaa ja säilyttäkää autossa joku yksinkertainen 300 lumeninen litium akkua/patteria (16850 akut omia suosikkeja) käyttävä taskulamppu joita saa alle kympillä kiinasta esim ultrafire WF-501B ja patterin ollessa litiumia toimii takuuvarmasti talvipakkasilla ilman että virta olis loppu silloin kun valoa eniten tarvitaan (AA patterit ei toimi pakkasessa). Tulipas tästä pitkä kirjoitus mutta en osannut kirjoittaa lyhyesti tänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, tästä postauksesta on tullut tosi paljon positiivista palautetta ja kyllä tämä kirjoittaessakin tuntui henkilökohtaisemmalta kuin monet muut tekstit! :) Mie kanssa olen noi kurssit käynyt, mut silti meinas sormi mennä suuhun tositilanteessa, mut onneksi paikan päällä oli valtaosa ehjinä. Eräs olikin jo ehtinyt soittaa hätäkeskukseen ja samalla vanhemmilleen, kun pääsin ajoneuvon luokse.

   Aaa, hei kiitos vinkistä! Toivottavasti mahdollisimman moni lukee myös nämä kommentit kun näistä saa niin hyviä vinkkejä. En tullutkaan ajatelleeksi, et eihän ne patterit kovin kauaa pakkasessa toimi. Löytyykö noita samoja lamppuja jostain kotimaisesta liikkeestä? Hmm. Isompi taskulamppu ois aika jees molempiin autoihin!

   Ei se mitään, kiitos kivasta ja hyödyllisestä kommentista! :)

   Poista
  2. Kyllä niitä löytyy esim www.fenixvalaisimet.fi mutta hinta on aivan jotain muuta mitä ehkä olisi valmis maksamaan pelkästään autossa hätävaralta olevasta lampusta (katsoin tarkemmin niin jopa viisinkertaisesti kalliimpia suomesta ostettuna) eikä ebay'stä ostaminen nyt hirveän monimutkaista ole loppujenlopuksi. Kaikissa litium akullisissa lampuissa riittää se valoteho normaaleihin käyttötilanteisiin. itsellä on 1200 lumenin 3 akun lamppu ja se maksoi ilman akkuja noin 23€ ja nuo mun pienemmät lamput on molemmat maksaneet alle 3€. Akuista yleensä joutuu maksamaan eniten mutta ne eivät taskulamppukäytössä kulu ikinä loppuun.

   Poista
  3. Mut lisään vielä että kyllä mä mielelläni autan ja vastailen kysymyksiin (kait voisin myös auttaa lamppujen valinnassa yms.) jos niitä on asiaan liittyen enemmänkin ja FB:stä löydyn melko helposti.

   Poista
  4. Ainiin.. Jaanpa vielä omia ajatuksia turvavyöleikkurista. Itse en semmoisista niin välitä vaan oon suositellu ihmisille "ensihoitaja" saksia (englanniksi trauma shears tai emt shears). Ei ihan niin helppo ostaa suomesta kaupoista mutta se on paljon monikäyttöisempi ja leikkaa myös turvavyöt,farkut ja paksummat materiaalit ja niitä on olemassa myös turvavyöleikkurilla varustettuna. Hintaa tuommoisillakin on se muutama euro.

   Poista
  5. Kiitos näistäkin vinkeistä, täällä on tullut kyllä hurjan hyviä vinkkejä ja ajatuksia aiheeseen liittyen! :) Ei olisi kyllä paha investointi, hyödyllisiltä kuullostavat ja tuohan olisi näppärä kun molemmat olisivat samassa. ^^ Ja kiitti lamppujen lisätiedoista kanssa! :)

   Poista
 5. Tää oli kyllä mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä juttu, pitäis se heijastin ostaa.. Toivotaan ettei kellekään käynyt pahasti! Mä näin itse juuri kortin saaneena kolarin, se tapahtui suoraan nenäni edessä risteyksessä josta aina kävelin/ajoin kun asuin porukoilla eli ihan siis sellainen tuttu risteys. Mä olin juuri kääntymässä siitä kohdasta pois ja mä vaan jatkoin.. En pysähtynyt. Nyt olisi ihan eri ääni kellossa, tosin ikäähän mulla oli silloin 18 ja nyt 22 joten en ihmettele:D En ymmärrä miksi siihen kohtaa ei oo laitettu liikennevaloja, sitä moni miettii kun kyseessä on risteys josta tulee joka suunnasta autoja ja on melko ruuhkainenkin ruuhka-aikoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käy ihmeessä hakemassa heijastin, mieluiten tietty useampi, että jokaisessa talvitakissa olisi niin ei tarvitsisi sitten siirrellä niitä. Toivotaan tosiaan, ainakaan uutista ei ole päivitetty nyt vähään aikaan niin ei kait kukaan kuollut ainakaan. Hurjalta kuullostaa... Mut ei varmaan nuorempana ois samalla tavalla ajatellut ja olisi voinut itsekin miettiä et kyl joku muu pysähtyy auttamaan, et ei miusta hyötyy oo kuitenkaan. Vaikka tottakai pitäisi tällaisissa tilanteissa pysähtyä auttamaan! Joensuussa asuessa miun lähimmässä risteyksessä pelti kolisi vähän väliä, mut onneksi saivat siihen valoristeyksen. Aika paljon on siellä nuo liikennejärjestelyt parantuneet viime aikoina ja varsinkin ns. pullonkaularisteyksiä ovat muokanneet niin liikenne on sujuvampaa ja kaikille on selkeää kuka väistää milloinkin. :)

   Poista
 6. Tärkeä ja ajankohtainen aihe! Oliko tielle asetettu varoituskolmiot? Kuinka pian pimeässä näit kolaripaikan? Joskushan vaarana on, että sattuu lisää onnettomuuksia, kun kolaripaikasta ei ole ennakolta varoitettu. Tämän takia se on EA-ohjeissakin mainittu.

  On hyvä pointti että kannattaa olla EA-tavaraa autossa ja se, että vaikka tilanne olisikin jo muuten hallinnassa, niin avun odottamisen aikana voi tulla kylmä. Suomen säät ja pitkät välimatkat vielä lisäävät tätä! Eli hyvä oisi olla se ylimääräinen huopa autossa. Mikäli muutenkin loukkaantunut, niin hypotermia voi iskeä nopeammin - näin myös kesällä!

  Hysteerisissä ihmisissä voi olla se vaara, etteivät he osaa enää varoa muuta liikennettä. Heidän ensiapunsa on rauhoittelu, jos verenvuotoa, niin tyrehdytetään. Joskus pintahaavankin paikkaus voi toimia psykologisena rauhoituskeinona, vaikka sen hoito ei olisi kiireellinen. Kiireellisintä apua kaipaa usein se, joka on hiljaisin. Tärkeää on hengitysteiden pitäminen auki. Esim jos potilas istuu autossa tajuttomana, niin voi tukea pään varovasti leuasta ja otsasta taaksepäin niin että hengitystiet pysyvät auki. Eloton vaatii elvytystä.
  Jos kolaripaikalle sattuu useampi henkilö, niin siitä hyvä, että avun jakamista voi jakaa - toinen jää laittamaan varoituskolmioita, kun toinen menee jo katsomaan Kolari tilanteen ja toinen voi rauhoitella sokissa olevaa sillä aikaa kun toinen antaa kiireellisempää ensiapua jne. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hilla! Tiedätkö, mie en ees tajunnut varoituskolmiota viedä mihinkään tai edes etsiä sitä, että missä se sijaitsee tuossa autossa, jolla olin liikkeellä. Oma auto on fiksattavana muualla niin nyt mennään laina- autolla. Toivottavasti muut muistivat käydä viemässä, ei nimittäin tullut mieleenkään! Olisinko ollut about 15 metrin päässä maksimissaan (oon huono arvioimaan matkoja eli pieni varaus tähän matka- arvioon) kun pitkät valot paljastivat ajoneuvot, joissa ei siis ollut valon valoa. Eli lyhyillä valoilla olisin huomannut varmaan vasta kohdalla ollessani. Pitkät valot vaihdoin justiinsa päälle siinä eli olisin ehkä voinut huomata vähän aiemminkin, jos pitkät olisivat olleet päällä.

   Joo, siis silloin oli nollassa ja hetken aikaa oli vähän kylmempi ajomatkan varrella! Lämmintä vaatetta pitää aina olla mukana autossa, kun ei voi tietää kuinka kauan joutuu apua odottelemaan. Tätä mietin myös itse heijastimia tsekatessani, että kai he pysyvät pientareella eivätkä joudu ajoradalle kun monet ajaa vastaan 100 km / h. Neuvokkaat nuoret olivatkin jo ehtineet hiljaisimpien luokse ja rauhoittelemaan puristuksiin jääneitä, en tiedä kuinka paljon minusta olisi ollut apua tilanteessa.

   Tämä on ihan totta, minusta oli todella outoa miten monet menivät ohi ja varsinkin kun tuntui, että itsekin on niin hämillään koko tilanteesta. Olisi ollut lisäapu tarpeen ja todennäköisesti toinen olisi muistanut jotain, mitä en itse tullut ajatelleeksi tilanteessa. Kiitos kattavasta kommentista, tästä on varmasti apua monille muillekin miun lisäksi! :)

   Poista
 7. Hyvä että pysähdyit eikä ollut käynyt pahemmin! Mä hankin autoon huomioliivit sitä varten jos joutuisi pimeällä kävelemään tienposkessa tai vaikka vaan vaihtamaan rengasta tai ohjaamaan liikennettä. Menevät pieneen tilaan ja lisäävät turvallisuutta huomattavasti, hintaakaan ei ollut montaa euroa. Osassa Euroopan maista huomioliivit ovat pakolliset autoissa, ja se tuntui aika fiksulta idealta. SPR myy hyviä ensiapulaukkuja, niistä kannattaa vaan muistaa ottaa turvavyöleikkuri ulos ja sijoittaa se johonkin mistä kuljettaja voisi sen saada otettua mikäli tarve olisi saada oma vyö leikattua. Mun autossa oli keskikonsolissa sopiva vetolaatikko, toiset laittaa aurinkolipan alle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja sanoppa muuta! Pakko vaan on ollut seurata uutisointia, että ei ole sattunut pahemmin kenellekään. Huomioliivit voisin myös hommata, ne näkyisivät vielä paremmin kuin heijastimet. :) Kieltämättä on fiksu idea ja meillähän olisi hyvä olla kolmet liivit - eli kahdet aikuisten ja yhdet lasten. Tässä kommentissa oli paljon asiaa ja varsinkin tuon turvavyöleikkurin sijoittelu muualle kuin ensiapupakkaukseen on tärkeä!

   Poista
 8. Todella koskettava postaus! Mun on pakko ostaa nyt heijastin oikeesti! On mulla laukussa heijastin, mutta vielä toinen takkiinkin :) Ei oo kallis henkivakuutus. Toivon, että tämä koskettaa muita lukijoita kuten mua kosketti. Ihana kun menit auttamaan, turha sun on olla itsellesi liian ankara. Vaikka tietenkin tuollainen jää mietityttämään. Tuosta tapauksesta juuri varmaan muistikin laittaa sen ensiapulaukun toiseenkin autoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina! Osta ehdottomasti ja mieluummin useampi, että ei unohdu vaihtaa takkien välillä. :) Ei tosiaan ole ja sillä helpottaa muita todella paljon, vaikka itselleen olisikin samantekevää. Toivottavasti mahdollisimman moni tähän postaukseen törmää ja tämä laittaisi muitakin ajattelemaan asiaa tarkemmin. Ja toivotaan, että mahdollisimman moni lukisi nämä kommentit, näissä on paljon arvokasta tietoa! Totta, ja pitää kyllä vielä käydä niitä heijastinliivejä ostamassa autoon mukaan sekä katsoa, missä se varoituskolmio on tässä laina-autossa.

   Poista
 9. Hyvä teksti ja tosi ajankohtaisia pointteja. Sellaisen jutun vielä lisäisin, että hyvä muistuttamisen aihe on myös 112-appi. Siis se puhelimeen ladattava sovellus, jonka kautta häkeen soittaessa paikantuu automaattisesti sen hetkinen sijainti heille. On meinaan todella vaikeata etenkin liikennekolarin osuessa kohdalle olla kartalla siitä, missä ihmeessä sitä ollaankaan ja hädän hetkellä varmasti viellä huonommin muistuu mieleen, mikäs se viimeisin risteys tai talonnumero äskön olikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Maija! :) Heei, tästä kuulinkin joskus, mut en tainnut silloin sisäistää että mikäs tämä nyt olikaan. Pitääpä ladata puhelimeen tämä, kiitos vinkistä! Tuo on kyllä ihan totta, ei varmasti ole ekana mielessä et mikä risteys tai tie olikaan juuri äsken. Varsinkin, jos kuski ei syystä tai toisesta voi kertoa sijaintia edes lähelle, miekin tuppaan kyytiläisenä esim. lukemaan tai kirjoittamaan niin en välttämättä matkan kulkuun kiinnitä huomiota.

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)