sunnuntai 12. helmikuuta 2017

Saappaat Italiasta ja pohdintaa asusteiden alkuperästä

Moikka! Täällä taas asukuvia muokkailin ihan urakalla, sillä tänään päälläni on melko mukava asu ja otin Italian Gargnanosta löydetyt saappaat käyttöön. Tämä asu on ennenkin ollut päällä, mutta se on niin mukava ja kuitenkin näyttävä! Työpäivä alkaa olla takana ja huomenna pitää vielä muutamat vaatteet ommella valmiiksi, mutta nyt on aika rentoutua - meinattiin mieheni kanssa saunoessa testailla muta- ja turvenaamioita, mitä saimme tovi sitten maahantuojalta testattavaksi - miehille on oma sarjansa kyseisellä brändillä!


Trenssi - H&M
Huivi - Gina Tricot
Napapaita - Urban Classics* / DefShop
Hame - Gloomy Moon
Kaulakoru - Pärnusta löydetty
Sukkikset - Vogue*
Lapaset - Teetätetty
Laukku - Cobblerina
Saappaat - Dame Rose (Italiasta)

*Saatu blogin kautta. Tänään oli tosi hyvä fiilis, vaikka eilen meni suht myöhään ja tuli valvottua vähän kauemmin. Käytiin tänään pitkästä aikaa koko perheen kesken ruokakaupassa, en muista edes milloin viimeksi käytiin kolmestaan tai mikä viikonloppu on ollut ilta kun ollaan ihan kolmistaan vaan! Aika paljon ollaan siis menossa oltu viime aikoina, mutta on kyllä ihana nähdä ystäviä ja sisaruksiakin aktiivisesti. Muutenkin jo pelkkä asu, uusien kenkien ensimmäinen käyttökerta ja suihkaus lempi hajuvettä tekee päivästä hyvän. Sänkyyn tuoduista aamukahveista ja valmiista ruoasta puhumattakaan. Ja huomenna saan toista lempiruokaani ja rucolaa löytyy, mahtavaa!
Jospa sitten asiaan, näissä asukuvissa miulla on ensimmäistä kertaa käytössä Italiasta ostetut saappaat, jotka löytyivät Gargnanon pikkuliikkeestä. Kyseisessä liikkeessä oli satoja kenkiä ja alunperin liikkeeseen menimme sovittamaan krominvärisiä platform- korkkareita, mutta sisälle mennessämme pikkusiskoni bongasi nämä saappaat kenkäriviltä. Sovitin ja ostin, vaikka hieman "morkkista" on siitä, etten panostanut paikallisiin aitonahkaisiin kenkiin, vaan ostin edulliset, todennäköisesti huonoissa työoloissa valmistetut kengät mikäli hinnoista ja materiaaleista voi jotain päätellä.

Nämä ovat vähän kaksipiippuisia juttuja ja tavallaan tätä kauttakin huomasi, kuinka paljon kulutuskäyttäytyminen on itselläni muuttunut vuosien varrella. Tavallaan mukavakin huomata, että miten paljon itse välittää näistä asioista, vaikka joskus näitä niin sanottuja hutejakin tulee. Näissäkin asioissa on monta puolta mistä katsoa, mutta jos saappaat maksavat reilut 20 euroa alennusmyynneissä niin se ei 100% varmuudella ole missään muodossa kaikille osapuolille reilua kun lähtöhinta on 50 euroa. Siitäpä laskemaan katteita, materiaalikustannuksia, kuljetukset, verot, valmistajan palkka sun muut... Tuskin kovinkaan moni täältä lähtisi valmistamaan saappaita kun tuosta summasta vähennetään vaikkapa kaikki Suomessa pakolliset kulut, vaikka tätä saappaiden hintaa ei tietenkään pysty täysin rinnastamaan kahden aivan eri elintason maiden välillä.
Toivottavasti kengille tulee käyttöä paljon ja kestävät käyttöä mahdollisimman pitkään, sillä sekään ei paranna maailmaa, jos kaikki valmistus lopetettaisiin halpamaissa. Pidän itsekin kilpailukykyisiä hintoja ja se selittyy sillä, että mieheni kanssa omistamme Rokitan tilat eikä vuokrakuluja pääse syntymään. Muutenkin pidän ajatuksesta, että myös vähemmän tienaavilla on mahdollisuus mittatilausvaatteisiin ja minulla onkin asiakaskuntaa opiskelijoista työssäkäyviin ja siitä edelleen eläkeläisiin. Mutta takaisin saappaisiin - materiaalina on keinomokkaa ja takaosa on jämäkkää, mutta joustavaa tekstiiliä. Varsi yltää aikalailla polveen ja varsi on takaa matalampi, jolloin käyttömukavuus on parempi. Kapeat varret tuntuvat sukilta jaloissa, varsinkin kun takaosa joustaa niin paljon. Lesti näissä saappaissa on yllättävän mukava ensi käytön perusteella ja vuorin tekokarva lämmittää pakkasilla.


Tämän asun kaveriksi halusin laittaa Cobblerinalta ostamani laukun, joka on niin syötävän suloinen ja tuo leikkisyyttä asuun! Asun väljä napapaitakin tuo leikkisyyttä ja rentoutta asuun, tämä on ehkäpä sitä parhainta arkipukeutumista. On kyllä pakko sanoa, että tämä kotimaassa reilulla korvauksella valmistettu laukku tuo minulle enemmän iloa kuin saappaat, joiden alkuperästä en tiedä lähestulkoon mitään. Laukusta tiedän, että sen suunnittelija ja valmistaja on saanut järkevän korvauksen työstään ja että laukku on valmistunut Hämeenlinnassa työhuoneella, jonka kaksi yrittäjää jakavat keskenään. Tässä postauksessa ei ole tarkoitus motkottaa tai syyllistää halpamaiden tuotteita käyttäviä tai ostavia, vaan herätellä hieman miettimään, mistä ne vaatteet ja asusteet ovat. Itseltänikin löytyy kaapista aika paljon kyseenalaista laatua olevia tuotteita, mutta onnekseni oma kulutuskäyttäytyminen on vuosien varrella muuttunut fiksummaksi, laatua, reiluutta ja ympäristöä arvostavammaksi. Ei ollut tarkoitus ollenkaan kirjoittaa aiheesta, mutta näitä kenkiä käyttäessäni ja asukuvia muokkaillessani aloin miettimään aihetta tarkemmin - siitäpä tähän postaukseen sitten tekstiä syntyi. Ei ihan perinteinen asupostaus, mutta toivottavasti sain ainakin herätettyä jonkun lukijan ajatuksia! :)


Mukavaa alkavaa viikkoa kaikille, jospa seuraavalla kerralla palaan vähän kevyemmin aihein!

10 kommenttia:

 1. Heipparallaa!

  Mainio rinnastaa tässä tekstissä tuo Cobblerinan laukku ja nuo saappaat. Se kyllä nostaa huomattavasti pointtisi esiin ja yllätys yllätys yhdyn sanoihisi ja ajatuksiisi 100%:sti. Hienoa ettei tässä lähdetty moralisointilinjalle vaan heitettiin ajatus ilmaan. Me teemme kuluttajina sitten omat päätöksemme, mutta toivottavasti tekstisi muistuttaa pysähtymään halpistuotteen kohdalla, varsinkin silloin jos on varaa ostaa astetta eettisesti kestävämpi tuote.

  Mutta mitä saappaisiin tulee, nuo on kyllä sinun näköiset saappaat. Pyöreä kärki ja tukeva korko paras yhdistelmä ikinä. Pidän pyöreitä kärkiä söpöinä ehdottomasti minun juttu. Pysyy muutenkin varpaat paremmassa kunnossa, kun eivät ole puristuksissa kapenevassa kärjessä. Joko on saappaille kertynyt kilometrejä :D Miltä alkavat vaikuttaa käytössä?

  Mutta kyllä tässä itse kukin ostanut huonolaatuisia kenkiä. Yhdet jos toiset korkkarit tuli haettua Spirit Storesta. Muovikenkiä järkyttävään hintaan. Ei ollut silloin tietoa paremmasta. Mutta kyllä tämä PK-seudulle muuttaminen ja eBay avasivat silmät. Omasta kaapista ei enää löydy juurikaan kuin laatumerkkejä. Mutta tietenkään kaikista laatumerkeistäkään ei voi varmuudella tietää onko tuotteet valmisettu eettisesti. Made in Italy" voi tarkoittaa, että tuotteen on valmistanut kiinalaissiirtotyöläinen valtavassa tehdashallissa. Tästä oli Ylellä juttujoskus... Italian designekortteli.

  Olisi aivan uskomattoman ihana jos Suomeen saataisiin entistä vilkkaampi pöhinä käsityöläisyyden ympärille, mutta toisaalta käsityömarkkinat eivät kestä kauheasti sisäistä kilpailua, jos samasta piirakasta on ammentamassa entistä useampi tekijä. Mut mie niin peukutan sun käsityöläisyyttä :D

  Ihanaa viikkoa

  -Kenkä friikki Vella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Vella!

   Vähän mietin kirjoittaessa, onko hyvä rinnastaa näitä kahta, mutta näistä tulikin sellainen selkeästi havaittava eroavaisuus ja varsinkin, kun miettii työoloja sekä valmistajan palkkiota. Ihana kuulla, että ollaan tästä asiasta samoilla linjoilla! Toivotaan näin, olisi mahtavaa, että vähän mietittäisiin missä mikin on valmistettu ja ymmärrettäisiin se tosi asia, että esimerkiksi kaupassa nähty 40-80 euron villakangastakki a) ei ole todennäköisesti edes villaa ja jos villaa on, niin sitä on hikiset 5-12% kankaassa ja b) ei varmasti ole asianmukaisella korvauksella valmistettu. Varsinkin, jos on varaa ostaa astetta eettisesti kestävämpi tuote kuten sanoit. Tuote kun todennäköisesti kestää kauemminkin kun tikkien pituutta ei ole laitettu liian pitkäksi, napit on ommeltu kunnolla kiinni, huolittelut ovat asianmukaiset, materiaali ei ole halvin saatavilla oleva yms yms. Jokainen kuitenkin päättää itse, mitä sitten hankkii ja mikä on itselle tärkeää - laadukkaaseen pukeutumiseen ja ruokaan panostetaan tässä perheessä, mahdollisimman paljon kotimaista suositaan kummallakin osa- alueella sen mukaan mitä on saatavilla. :) Tämäkin asia varmasti nousisi mediassa esille aika hyvin, kun suuremmatkin yritykset havahtuisivat asiaan ja näyttäisivät esimerkkiä.

   Kiitos, nuo saappaat ovat kyllä kauniit! Yllättävän hyvät jalassa ja pyöreät kärjet ovat miunkin makuun, vaikka parit kengät löytyy eteisestä terävämmälläkin kärjellä. Varpaille pitää olla tilaa, jaksaa kävellä pidemmät matkat eikä mene ruttuun varpit siellä kärjessä! Ei varmaan ihan kilometrejä, mut kyl mie muksua kannoin sylissä nämä jalassa, tuli vähän pohjetreeniä. :D Näissä on yllättävän tukeva tuo nilkan takaosa, se siis ei lopu tuohon akillesjänteen kohdille vaan ulottuu hieman ylemmäs, varmaan joku viisi senttiä korkeammalle. :) Varpaille on myös mukavasti tilaa ja joustava takaosa tuo hieman mukavuutta lisää.

   Jep, miulta kans löytyy halvempia kenkiä, mut käyttökerrat ovat harventuneet tässä laadukkaampiin panostaessa. Eron huomaa todella selkeästi ja aina pidemmille kävelymatkoille ottaa jotkut paremmat kengät, mutta jos ei tarvii pitkiä matkoja talsia niin menee ne halvemmatkin kengät. PK- seudulla on kyllä kivoja kenkäkauppoja, sieltä on löytynyt monet kengät ja välillä tulee laukkujakin ihailtua. Pian taas seuraava työmatka niille suunnille tiedossa! Kaikista laatumerkeistä ei tosiaan voi olla varma, harvoinpa yritys huutelee kyseenalaisista työoloista. ;) Hankala on itsekään etsiä ja tutkia, kun ei netistä kauheasti mitään löydy eikä oikein paikan päällekään voi mennä tsekkaamaan onko asiat ok. Mie oon muistaakseni kans kattonu saman dokkarin ja Ylellä on miusta ollut viime aikoina juttua myös vaatteiden valmistamisen kustannuksista, työoloista ja tällaisista.

   Sanoppa muuta, välillä tuntuu hankalalta löytää sitä mitä etsii ja sitten kun löytää ns. oman tyylisen yrittäjän, niin siitä ei hevin päästä irti. :) Hyvät ja huonot puolensa on kaikessa, mutta olisi se silti mukavaa, että olisi enemmän valinnanvaraa ja käsityön arvon ymmärtäviä ihmisiä. Ihana kuulla, kiitos! :) <3 Tässä ammatissa on myös hyvät ja huonot puolensa, mutta miten ihanaa voikaan olla hääpukujen, takkien, nahkavaatteiden ja muiden valmistaminen työkseen! Ei pääse todellakaan tylsistymään kun jokainen tuote ja jokainen asiakas on erilainen. :)

   Kiitos samoin siulle! :)

   Poista
 2. Täällä ainakin nousi ajatukset tämän tekstin jälkeen. Upeat on kyllä saappaat, kauniit ja voisin itsekin käyttää niitä. Myös asukokonaisuus on tosi kaunis, kenkiin sopiva. Laukku se syötävän söpö lisä mustaan kokonaisuuteen<3
  Toisaalta itseä aina se halpa hinta houkuttaa, ennen ei ja piti olla laatu sun muu kohdallaan. Etenkin jos yli viidenkympit kengät on hyvässä alessa. Se varmaan johtunee siitä että oon nykyään paljon pihimpi ja tarkka raha-asioiden suhteen mitä olin joskus nuorempana - vielä kun asui esimerkiksi poruikoilla. Kengistä oon kyllä valmis maksamaan koska ne on kuitenkin aika tärkeä juttu. Huteja tulee tietty täälläkin. Jopas oli sekava kommentti, johtikohan tää mun löpinä mihinkään:'D Anna anteeksi, oon tosi uninen vaikka kellokin on jo yhdeksän!!:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla! <3 Saappaat olivat kyllä hieno löytö, vaikkakin tuosta laukusta olen edelleen enemmän innoissani ja sitä ihastelen päivittäin. Kiitos! Ennen miutakin houkutti halpa hinta, mutta mitä kauemmin näitä on miettinyt ja tutkaillut niin sitä tarkemmaksi tässä asiassa on tullut. Paljon on toki miullakin vielä opittavaa, mutta pääsääntöisesti pyrin suosimaan kotimaista ja laatua ylipäänsä. Kyllä johti, mukava oli siun mietintöjä lukea ja se kello oli vasta yhdeksän, terveisin toinen aamu- uninen! :D

   Poista
 3. Hyvännäköiset saappaat nuo ovat, hinnasta ja matskusta huolimatta. Imartelee sääriäsi todella!

  Itsekin mietin paljon kulutuskäyttäytymistäni. Kenkiin olen alkanut panostaa, ja ostan mielummin järkeviä matalia saappaita ja nilkkureita kuin kilometrikorkoja joilla en a)pysty kävelemään koska selkä- ja polvivikaa b)en voi käyttää juuri missään koska liikun lähinnä pyörällä ja kävellen. Kauniita toki ovat ja ihailen aina sinun kenkiäsi.<3

  Kolme talvea sitten ostin TenPointsin nahkaiset, pitkävartiset talvimaiharit. Parisataa euroa kirpaisi silloin kassaneitiä aika paljon, mutta ajattelin saavani niistä pitkäikäisen kumppanin. Ja oikeassa olin, vähän vaan mehiläisvahaa pintaan niin taas pelittää. Nyt syksyllä ostin toiset, matalavartiset, violetit nilkkurit.<3 Suosittelen ko merkkiä jos on tarvetta "järkeville" mutta näteille kengille. Ruotsalaista laatua!

  Vaatteita ompelen aika paljon itse, mutta simppeleimpiä trikoopaitoja yms lirpakkeita tulee valitettavasti ostettua halpaketjuliikkeistä. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)

   Harmin paikka, että siullakin on selkä- ja polvivikaa, tuntuu olevan melko yleinen syy miksi korkkarit ovat no- no. :( Tai ainakin mie tunnen monia. Mie käytin ja käytän edelleen pyöräillessä ja kävellen, kauniit kengät ovat ilo päivään. <3

   TenPointseista oon kuullut todella paljon kehuja! Violetit nilkkurit kuullostavat todella hyvältä, ihana että ostit toisetkin TenPointsit. Niin sanottuja järkeviä kenkiä miulla on vähän, pärjää niin pitkälle korkkareilla kun jalat ovat niin tottuneet niihin. Parikan tennarit ovat tällä hetkellä käytetyimmät matalat kengät, ajan autoillessa aina matalilla kengillä ja vaihdan sitten korkoihin kun pysähdyn. :)

   Monilla onkin näin, harmi vaan et tutuilla ainakin ovat olleet usein hävyttömän huonolaatuisia. :/ Miulla on muutamat simppelit trikoopaidat jostain 2007 vuodelta edelleen käytössä, pikkasen eri laatuista puuvillaa on saanut tuolloin ketjuliikkeistäkin.... Vaatteita miekin ompelen paljon itse, nyt on työn alla muksulle perusarkivaatteita ja nahkatakki, miehelle nahkatakki ja farkkuja sekä itselle silkkipaitoja ja nahkahameita. :)

   Poista
 4. Hyvä aihe ja todella kiva asu, sarjassamme asiallinen musta, mutta huvilla ja laukulla ha hameen pienillä ruseteilla kivaa pehmeyttä asukokonaisuuteen. Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista! :) Tää asu on kyllä miunkin makuun, tavallaan niin simppeli mut kuitenkin jotain jujua löytyy. ^^

   Poista
 5. Mä kans pohdin tosi paljon näitä juttuja. Vegaanina haluaisin suosia ei-eläinperäisiä tuotteita, mutta ei se sitten aina ole se ympäristöystävällisin vaihtoehto. En halua ajatella liian mustavalkoisesti, kyllä mä mielummin ostan kirppikseltä villapaidan kuin HenkkaMaukalta viiden euron paidan, joka juu on ei-eläinperäinen, mutta valmistajalle ei ole maksettu tarpeeksi palkkaa. Mielummin ostaa kestävää tavaraa kuin halpaa kertakäyttökamaa. Kyllä sitä välillä sortuu siihen halpaan, mutta pitäisi yrittää pikkuhiljaa täyttää vaatekaappia laadukkailla vaatteilla ja kengillä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nämä ovat olleet pitkään pinnalla omassa mielessä ja toiveissa on, että myös media ottaisi kantaa aiheeseen jollain tasolla. On myös mielessä käynyt tuo, kun tavallaan moni vegaaninen suosii ei- eläinperäisiä tuotteita, mutta tekonahka, akryyli ja muut ei- eläinperäiset tuotteet eivät maadu, aiheuttavat lisää kulutusta kestämättömyydellään ja monien "ekologisten" kuitujen valmistus vaatii enemmän vettä ja kemikaaleja. Eli ei todellakaan ympäristöystävällisin vaihtoehto, mutta jokainen pohtii omassa päässään mikä on itselle tärkeintä. Mie itse esimerkiksi suosin poronnahkaa, sillä porot saavat elää villinä luonnossa ja minusta elämänjäljet saavat näkyä myös nahassa - näin leikkaus ja tuotteen valmistus ovat ekologisempia. Ja suosimani nahkatehtaan arvot ovat todella hyvät, eivätkä heidän valmistusmenetelmänsä tuhoa ympäristöä. :)

   Mukava kuulla, että valitset mieluummin second hand villiksen kuin HenkkamMaukan vitosen paidan! Se on hieno juttu ja laadukkaamman suosiminen sekä kirppisten suosiminen säästää luontoa. :) Miusta on ihanaa, miten monet asiakkaani tiedostavat nämä asiat ja haluavat omilla valinnoillaan vaikuttaa asioihin - pienistä puroista syntyy suuri joki. :)

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)