lauantai 4. maaliskuuta 2017

Miten totuttaa kissanpennut vanhempaan kissaan? - Seitsemän askelta

Aiemmin meillä oli kaksi kissaa, joista toinen katosi jälkiä jättämättä viime vuoden elokuussa. Tietämättömyys on ollut kaikkein pahin asia tässä katoamisessa ja koko perheestä tämän kissan katoaminen vaikutti eniten minuun, sillä olin kissan ottanut jo 17- vuotiaana ja toisen kissan otimme mieheni kanssa, kun muutimme yhteen. Kahdesta kissasta tuli erottamaton parivaljakko ja kuten arvata saattaa, myös nuorempi kissa jäi kaipaamaan kadonnutta kaveriaan ja käytös muuttui todella paljon kun hän olikin talon ainoa kissa.

Kuinka totuttaa uusi kissa vanhempaan kissaan? kissojen totuttaminen toisiinsa vinkkejä uuden kissan ottaminen toinen kissa kokemuksia kissanpentujen kotiuttaminen miten löytää kissanpentu
Etualalla Väyrynen ja taustalla Dusty. Väyrysellä on siroin naama näistä kolmesta kissasta ja hän kehrää myös silloin, jos hänen vieressään olevaa kissaa silittää. 

Etsimme kissanpentuja netin kautta pitkään, mutta etsintä ei tuottanut tulosta tai kissanpennut olivat jo menneet, kun niistä kyselimme. Kannattaa siis laittaa oma ilmoitus esimerkiksi Tori.fi:n - laitoimme osto- ilmoituksen kahdesta kissanpennusta ja tietoja, millainen koti heille olisi tiedossa, mitä lemmikkejä ennestään löytyy ja niin edelleen. Parin viikon sisällä meille tarjottiinkin reilut parikymmentä eri pentua, joista nämä valitut kisut olivat viimeiset kolme pentueestaan. Kaksi piti ottaa, että jos yksi katoaa tai jos sattuu jotain niin kissoille jää kuitenkin seuraa toisistaan, mutta pentueesta oli kolme jäljellä ja otimme kaikki, ettei yhden aran kissan tarvitse mennä yksinään uuteen kotiin.

Kuinka totuttaa uusi kissa vanhempaan kissaan? kissojen totuttaminen toisiinsa vinkkejä uuden kissan ottaminen toinen kissa kokemuksia kissanpentujen kotiuttaminen miten löytää kissanpentu
Dusty sai nimensä meidän lapselta, Lentsikat- kirjan mukaan. 

Nämä hakemamme pikkukissat olivat todella, todella arkoja. Noin viikkoon ei olisi uskonut, että meillä edes kissoja on kun yksi kissa oli sohvan alla ja kolme muuta pesukoneen takana. Uudet kissanpennut myös juoksivat heti piiloon, jos kuului ääni, joku käveli vierestä, joku yritti silittää tai muuta vastaavaa. En ole koskaan aiemmin törmännyt näin arkoihin kissoihin ja tilanne oli muutenkin todella outo - vanhempi kissa ei näitä kissoja hyväksynyt alkuun ollenkaan ja hän saikin nukkua meidän makkarissa, kun taas pikkukissoilla ei ole asiaa eteisen ja makuuhuoneen puolelle, ennen kuin osaavat olla kokeilematta kynsiään ja hampaitaan kaikkeen.

Seitsemän toimivaa kikkaa kissojen toisiinsa tutustuttamiseen 


1. Kärsivällisyys. Kissat eivät totu toisiinsa yhdessä yössä, vaan se vaatii aikaa.

2. Vanhemman kissan hellittely. Syliteltiin Viviä enemmän, otettiin kainaloon ja hän sai nukkua meidän kanssa. Näytimme, ettei pienten kissojen taloon tuleminen ole hänelle uhka, vaan hän on yhtä tärkeä kuin aiemminkin.

3. Rauha ruoka- ja hiekka-astioille. Omat hiekka- astiat uusille ja vanhoille asukkaille, omat ruokakipot omaan paikkaan, jossa kissat voivat syödä rauhassa. Meillä Vivi söi ja joi uunin päällä, jossa on rauhallisempaa ja pienet kissat uunin edessä. Nyt kaikki neljä syövät vierekkäin ja hiekka- astiat ovat myös vierekkäin.

Kuinka totuttaa uusi kissa vanhempaan kissaan? kissojen totuttaminen toisiinsa vinkkejä uuden kissan ottaminen toinen kissa kokemuksia kissanpentujen kotiuttaminen miten löytää kissanpentu
Valentinolla on hassu raita nenän alla. :) 

4. Kissojen totuttaminen toistensa tuoksuun. Rapsutin iltaisin kissoja vuorotellen, sillä kissan puskiessa kättä tai vaikka pyyhettä vasten ihmisille hajutonta tuoksua jää käteen taikka siihen pyyhkeeseen, jonka toinen kissa haistaa. Tällä tavalla saa totutettua hieman toisiinsa ja ajan kanssa kissan varauksellisuus laskee, kun vanhempi kissa alkaa tottua tuoksuun ja mieltää sen turvalliseksi.

5. Sylissä pitäminen ja haistelu. Kissa syliin ja haisteltavaksi toiselle kissan tuntoja kuunnellen, simppeliä!

6. Yhteisen leikin etsiminen. Pallon viskominen, höyhentupsukoiden perässä vetäminen ja muu leikittely saattaa innostaa kaikki kissat yhteiseen leikkiin.

7. Kissanpentujen uteliaisuus auttoi viimeisimmissä totuttelun hetkissä. Valentino oppi ensimmäisenä hyppäämään puuhellan päälle ja tutustui Viviin innokkaasti seuraten sekä puskien. Tämän jälkeen kissat ovat nukkuneet ja leikkineet yhdessä huomattavasti enemmän.

Lopputulos palkitsee - nyt pienetkin kissat ovat olleet jo pitkään kuin kotonaan, tulevat oma- alotteisesti syliin ja kehräävät vieressä. Vivi on hyväksynyt muut kissat ja he nukkuvat yhdessä uunin päällä. Nuoremmat kissat ottivat aiemmin kontaktia Viviin, mutta hän ei alkuun lämmennyt yhtään kun kolme pientä kissaa kulki jatkuvasti perässä. Sittemmin hän on itse alkanut leikkiä pienempien kisujen kanssa ja pesee niiden turkkeja välillä. Vivi on tällä hetkellä ainoa kissa, joka saa vapaasti ulkoilla, mutta Väyrynen on muutaman kerran livahtanut kissanluukusta ulos. Kaikki kissat saavat ulkoilla vapaasti päivällä kunhan nämä pienemmät leikkuutetaan Joensuussa, yöksi otetaan sisälle aina.

Väyrynen, Valentino ja Dusty ovat muuttuneet yllättäin todella hellyyttä kaipaaviksi - kaikki kolme napottavat oven edessä odottamassa, josko pääsisivät mukaan makuuhuoneeseen ja tulevat syliin, jos kirjoitan blogia olohuoneen sohvalla. Myös yövieraat ovat kertoneet kissojen tulevan kylkeen kiinni yöllä ja nämä antavat vieraidenkin silittää, joka on huima muutos aiempaan! Usein joku kissoista tulee seuraamaan mitä tehdään, olin sitten tekemässä töitä, laittamassa ruokaa tai lisäämässä kukille vettä. Lapselle näistä kissoista on hurjan paljon iloa, näkisittepä miten hän hymyilee ja ilmoittaa innostuneena, kun kissat antavat silittää! Minä todella toivon, että jostain näistä kissoista tulisi minullekin yhtä tärkeä kuin meidän kadonneesta kissasta, joka olisi täyttänyt yhdeksän vuotta syksyllä.

Löytyykö teiltä lukijoilta lisää vinkkejä kissanpentujen kotiuttamiseen tai totuttamiseen vanhempaan kissaan? 

4 kommenttia:

 1. Voi eii tuo kissan katoaminen:/ Varmasti ollut kova isku ♥ Mutta ihana oli viimein saada postaus näistä pienokaisista, ovat he hirmuisen söpöjä kyllä. Kivasti olit muutenkin kirjoittanut postauksen ja tässäpähän olisi ohjeita jos kisuja ottaisi:) Mä pienenä halusin niin kissan mutta koirahan se meille sitten tuli, nyt ei mieskään lämpeä kissoille eikä halua:'D Tosin mietitään chihun ottamista:) Se ei kyllä eroa kissasta paljoa jos on samanlainen kuin meidän perheen chihu haha:'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta, tavallaan vieläkin oottaa et hän tulee takaisin joku päivä vaikka se onkin epätodennäköistä. :( <3 Ihana kuulla, todennäköisesti laitan myöhemminkin kissakuvia tänne! Reissussa ei ollut kovo mukana, niin en tämän enempää kuvia heistä saanut tähän postaukseen. :) Lapsuudenkodissa oli vaan koiria, mut ite tykkään enemmän kissoista kun ovat hiljaisempia ja itsenäisempiä. Chihu ois varmaan ainoa koira mikä voisi mennä, just siksi kun se ois vähän niin kuin kissa. :D

   Poista
 2. Olipa hyvä postaus! Ihan varmasti tästä hyötyy moni joka on ottamassa kissaperheeseen uutta tulokasta. Hienoa että olet panostanut kissojen kotiutumiseen ja toisiinsa tottumiseen, varmasti helpottaa kaikkien kissojen elämää tästä eteenpäin ja vähentää myös stressin kokemista kissoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla! <3 Joo, näitä vinkkejä sain kyllä itsekin googlailla ja oli sekä hyödyllistä että turhaa tietoa, mut tässäpä listasin sit toimivat keinot. :) Tuntuvat olevan tyytyväisiä kisuja kaikki nyt ja minusta on ihanaa miten nuista pikkukissoista kuoriutui sosiaalisia kisuja alun arkuudesta huolimatta! ^^

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)