tiistai 12. syyskuuta 2017

Toivepostaus; Neuleiden ja villakangastakkien huolto

Alkuperäinen postaus on julkaistu 29.11.2016, mutta lukijan toiveesta julkaisen postauksen uudelleen hieman muokattuna, sillä edellisestä postauksesta kuvat uupuu pilvipalvelun ongelman takia. Kuvat muuttuivat osittain ja osaa kuvista olen käyttänyt myös Miten tunnistaa laadukas villakangastakki - kahdeksan askelta- postauksessa.

Minä ja monet muut toivovat neuleilleen mahdollisimman pitkää ikää, joten useampia niksejä on tullut opittua niin koulutuksen, työelämän kuin kokemuksenkin kautta. Tiedän, mitä materiaaleja suosia, mitkä jättää suosiolla kauppaan ja millainen vaate on lämmin päällä. Tämä on muun muassa yksi syy, miksi en esimerkiksi talvella tarvitse todella monia kerroksia vaatteita ja toinen on se, että minulla on yleensä aina kuuma enkä siedä liiallista lämpöä. Toivottavasti näistä vinkeistä ja kokemuksista olisi hyötyä mahdollisimman monille lukijoille!

1. Suosi luonnonmateriaaleja - lampaanvillaa, alpakkaa, puuvillaa, kashmiria...


Villa ja puuvilla ovat lämpimiä ja hengittäviä materiaaleja, joita saa vahvistettua pienellä määrällä keinokuitua. Neuleissa ja takeissa suosin joko 100% puuvillaa tai villasekoitetta, jossa villaa tai villoja on vähintään 70- 80%. Katsokaa siis se materiaalilappunen vaatteista ja varsinkin takeista, ei ole mitään järkeä maksaa kymppejä ja satasia keinokuituisesta talvitakista, joka ei ole edes lämmin talvella. Laskettelu- ja urheiluvaatteet ovat asia erikseen, niissä ominaisuudet pitää olla erilaiset kuin arkikäytössä olevassa takissa.

Naisten kannattaa tsekata myös miestenpuoli vaateliikkeissä, sillä usein miesten vaatteissa ja varsinkin neuleissa käytetään parempia materiaaleja. Ja usein ne ovat paaaaljon edullisempia kuin vastaavaa laatua olevat neuleet naistenpuolella, sillä karkeasti sanottuna oletus on, että naiset ostavat enemmän vaatteita eikä niiden tarvitse näin ollen kestää käyttöä niin pitkään tai välttämättä olla edes mukavia päällä.

BlogiStreetFashionMyOutfitOOTDFashionBloggerBlogFinnishStyleblogTyyliblogiPohjoisKarjala-13
*Sixth Junen hame on saatu blogin kautta. 

Lampaan- ja alpakanvillaa sisältävä neule on todella lämmin ja hengittävä - mutta sisältää hieman akryyliä, joka nukkaantuu ylläolevan kuvanmukaisesti suuremmilla nukkapalloilla. Nukkaa voi hellävaroen irroittaa esimerkiksi höylällä tai nukanpoistajalla, mutta liiallista voimaa kannattaa välttää ettei neuleeseen tule reikiä.

VillakangastakkiPetrooli

Villaa löytyy takista 100% ja tämä on omia suosikkejani talvitakeistani. Hengittävä, mutta lämmin myös räntäsateella ja kovilla pakkasilla.


2. Vältä viskoosia, akryylia ja polyesteriä.


Akryyli ei kestä neuleissa kovinkaan hyvin ja se on kylmänhiostava päällä. Akryyli nukkaantuu suuremmilla nukkapalloilla ja se ei ole kovin siistin näköistä. Kuitu ei lämmitä, vaikka onkin hiostava päällä. Viskoosista tehdyt neuleet ovat ihanan pehmeitä, mutta lähes poikkeuksetta joka ikinen viskoosivaatteeni on nukkaantunut epäsiistin näköiseksi. Pari Espritin hametta minulla on, joissa viskoosia sisältävä materiaali on kestänyt nukkaantumatta, mutta muuten kaikki viskoosia sisältävät vaatteet ovat menneet niin epäsiisteiksi, että niitä voi käyttää korkeintaan rönttävaatteina kotona. Sanomattakin selvää, että jätän viskoosivaatteet nykyään kauppaan. Puukuidusta valmistettu viskoosi mielletään usein ekologiseksi materiaaliksi vaikka sen valmistuksessa käytetään paljon vettä sekä kemikaaleja, mutta minusta sen kumoaa aiemmin mainitun lisäksi myös se, että vaate menee nukkaantumisen vuoksi lumppulaatikkoon pahimmillaan alle kymmenen pesun jälkeen. Varsinkin, jos reklamointiaika tuotteesta on mennyt umpeen. Puhumattakaan siitä, että viskoosi usein kutistuu pesuissa ja sen saa silittää muotoonsa kosteana mikäli haluaa sen pysyvän saman kokoisena kuin ostettaessa.

Ja polyesteri - vaikka kuitua onkin saatu parannettua ominaisuuksiltaan vuosien mittaan paljon, niin omissa vaatteissani polyesteriä saa olla maksimissaan 30-40%, mutta neuleissa ja villakangastakeissa ei saa mielellään olla noin paljoa. Scubakankaisissa vaatteissa olen tehnyt muutaman poikkeuksen, sillä neuloksena polyesteri on miellyttävämpää päällä, mutta polyesteriä sisältävissä vaatteissa kannattaa ekologisuuden kannalta huomioida se, että kuidusta irtoaa pienen pientä mikromuovia poistoveden mukana jokaisessa pesussa.

VillakangastakkiRokita

3. Hoida vaatteitasi oikein.


Älä heitä kaikkia vaatteita pesukoneeseen 40 asteen pesuohjelmaan. Pesuohjeet ovat tuotteissa usein mahdollisimman alhaisia valmistajasta johtuen, joten näiden kanssa kannattaa pitää järki päässä. Puuvillaiset vaatteet kestävät 40- 60 asteen pesun pääsääntöisesti ja esimerkiksi kuivapesu- merkinnällä varustetun trenssini pesen pienemmällä linkouksella 40- asteessa, sillä se on puuvillainen. Jos olet epävarma, testaa vaatteen helmaan veden kestävyyttä pienellä vesimäärällä ja seuraa mitä tapahtuu. Jos ei tapahdu kummallista kurtistumista tai vastaavaa, niin kestää kyllä vesipesun! Huomioi, että esimerkiksi Marimekon kuviollisten vaatteiden kanssa pesulämpötilan noudattaminen on ehdotonta, sillä muuten värit saattavat sekoittua. Silkkivaatteeni pesen käsin marseillesaippualla, mutta silitän kosteana jolloin kiilto säilyy paremmin.

Jo 90- luvun pesukoneissa on mahdollisuus pienentää linkousta ja lämpötilaa herkemmille vaatteille, näistä uusista koneista nyt puhumattakaan. Uusimmat koneet tosin säästävät vettä, joskus jopa liikaa niin, että vaatteet rasittuvat pesussa enemmän. Meillä on kodinhoitohuoneessa kolme Ikean Expedit- hyllykköön myytäviä laatikoita - yksi 40 asteen pyykille, yksi 30 asteen pyykille ilman huuhteluainetta ja pienellä linkousnopeudella sekä yksi 60 asteen pyykkejä varten. Näille on hyllyt pesukoneen yläpuolella. Normipyykkikoriin menee lakanat ja pyyhkeet. Kun lajittelu tehdään vaatteiden mennessä pyykkikoriin, on se peseminenkin mukavaa kun ei tarvitse kuin kipata oikeasta laatikosta vaatteet koneeseen.

Älä tunge konetta ihan täyteen, vaatteille tulee jättää tilaa rumpuun - hyvänä ohjenuorana usein sanotaan, että käden tulee päästä rummun takaseinään sivulta täytettävissä koneissa. Päältä täytettävässä koneessamme tsekkaan kädellä, että vaatteet mahtuvat helposti liikkumaan molemmille puolille rummussa. Annostele myös pesujauhe oikein - esimerkiksi meidän koneessa riittää n. 1,5- 2 ruokalusikallista, mutta todella likaiseen pyykkiin pesujauhetta tarvitsee hieman enemmän. Monet annostelevat pesujauhetta liikaa, jolloin pesuainejäämiä saattaa jäädä vaatteisiin ärsyttämään ihoa.

KynähameNahkainenTyyliFashionBlogStyleOOTDOutfits-19

4. Käytä huuhteluaineen sijaan etikkaa erityisesti sukkahousujen, alusvaatteiden ja pitsivaatteiden pesussa. Sopii myös elastaania sisältäville farkuille ja lasten kirjaville vaatteille.


Etikka on erittäin edullinen, pyykkiä raikastava ja erinomainen korvike huuhteluaineelle. Huuhteluaine ei tee hyvää sukkiksille, alusvaatteille tai muullekaan, missä on elastaania sillä huuhteluaine ja liian korkeat lämpötilat haurastuttavat kyseistä kuitua sisältävät vaatteet piloille. Etikka sitoo myös väriä eli lasten vaatteiden pesuun etikka sopii myös, puhumattakaan siitä että se on ekologisempi valinta. Etikka myös pehmentää pyykkiä, eikä etikan haju jää vaatteisiin. Alusvaatteille ja muille herkille vaatekappaleille isommasta palasta vuoltu marseillesaippuapala on todella hyvä valinta, eikä sen kanssa tarvitse erillistä huuhteluainetta. Neuleiden kanssa käytän myös etikkaa.

Meille ostetaan useimmiten K- menun etikkaa, sillä sitä myydään isoissa pulloissa, jotka kestävät kauemmin käytössä.


5. Pienennä linkousnopeutta.


Linkous kuluttaa vaatteita ehkäpä eniten, joten säädä linkousta alemmas. Mitä korkeammalla linkousnopeus on, sitä kuivempia vaatteet ovat koneesta ottaessa, mutta tämä kuluttaa materiaaleja enemmän. Pesen omat vaatteeni 500- linkousnopeudella, joka on pienin meidän koneessa ja itseasiassa hienopesunkin linkousnopeus on automaattisesti hieman korkeampi kuin tämä, minkä itse valitsen koneeseen. Vaatteiden kuivumisessa en huomaa selkeää eroa, joten mieluummin käytän matalampaa linkousnopeutta vaatteideni mahdollisimman pitkän käyttöiän takaamiseksi.


6. Kuivata neuleet oikein.


Neuleille käsinpesu, villapesu tai hienopesu ovat parhaimmat vaihtoehdot ja itse käytän miedosti tuoksuvaa marseillesaippuaa neuleiden pesuun. Kuivata neule vaakatasossa ja tarvittaessa muotoile kosteana. Kuivumista voi nopeuttaa varsinkin käsinpesun jälkeen rullaamalla neuleen kaksinkertaisen pyyhkeen sisään ja painelemalla ylimääräisen kosteuden pyyhkeeseen. Pesen usein myös omat villakangastakkini tarvittaessa käsin marseillesaippualla runsaan veden kanssa, rullaan pyyhkeeseen painellen, muotoilen käsin tarvittaessa ja laitan laakaan kuivumaan esim. saunaan tai kuivaustelineen päälle. Useimmiten villakangastakeille riittää kuitenkin tuuletus ja suihkuhuoneen höyry kuuman suihkun jälkeen.

Joskus neuleissa on kauniita yksityiskohtia, jotka vaativat hellää käsittelyä. Koristeellisen neuleen pesen joko käsin tai pesupussissa hieno pesu- ohjelmalla laittaen linkouksen 500 kierrokseen.


7. Säilytä vaatteita oikein.


Älä roikota neuleita hengarilla! Neulos venyy ja olkapäät muotoutuvat, jolloin istuvuus ei pysy neuleessa samana. Säilytä neuleet ilmavasti viikattuina kaapissa. Takit ja puvut tulee säilyttää tukevilla hengareilla. Kesän ajaksi talvitakit kannattaa laittaa pukupussiin, ettei syksyllä tarvitse olla heti ensimmäisenä pesemässä takkeja pölystä.


8. Tuuleta.


Neuleiden tuulettaminen pidentää pesuvälejä, säästää neuletta ja villakangastakkia pesun rasitukselta, säästää vettä ja sähköä sekä raikastaa neuleen luonnollisesti. Selkeästi likaiset vaatteet kannattaa tietenkin pestä ensisijaisesti, ettei tahrat ja muu lika pinty kuituihin.

BlogiStreetFashionMyOutfitOOTDFashionBloggerBlogFinnishStyleblogTyyliblogiPohjoisKarjala-9
*Sixth Junen hame on saatu blogin kautta. 



9. Vaatteen tahraantuessa korjaa tilanne mahdollisimman pian.


Painele tahraa paperilla tai pyyhkeellä, käytä tarvittaessa apuna marseillesaippuaa ja vettä. Mikäli tahra on tiukassa esim. villakangastakissa, niin laita villakangastakki hengarillaan kuuman suihkun jälkeen kylpyhuoneeseen - lämmin höyry avaa kuituja, jolloin villa puhdistuu luonnollisesti ja tahra lähtee helpommin irti. Jälkimmäinen niksi toimii myös silloin, kun villakangastakki kaipaa raikastusta ja tämä auttaa villakuituja palautumaan alkuperäiseen muotoonsa! Villa on antibakteerinen kuitu, minusta todella helppohoitoinen.


10. Vinkki vilukissoille - osta tai teetätä villakangastakki, jossa on villavatiinia välissä.


Mikäli palelet talvella oikein paljon aidosta villakangastakista ja luonnonkuituisista neuleista huolimatta, niin tarkista että takissasi on villavatiinia välissä. Villavatiini pitää tuulta, lämmittää ja harvalla neuloksellaan sitoo lämpöä. Mitä enemmän ns. ilmataskuja -> sitä lämpimämpi vaate. Tässä tosin pitää olla tarkkana, että se välissä oleva on oikeasti villavatiinia eikä mitään polyesterihuopaa!



+ Erittäin tärkeä lisävinkki!


Uskomattoman monilta jää tämä väliin, varsinkin kaveripiirissäni aiheen ollessa esillä todella harva kertoo puhdistaneensa pesukonettaan koskaan. Apteekista saa ostettua sitruunahappoa, joka käy muun muassa pyykkikoneen, tiskikoneen ja kahvinkeittimen puhdistukseen. Puhdista esim. kerran kuussa tai kahden kuukauden välein myös pesukoneesi, niin pyykitkin ovat puhtaampia, sillä koneeseen ja sen putkistoon kertyvä lika ja saostumat lähtevät pois! Sitruunahappo maksaa 1-1,5 euroa pussilliselta eli aika halpa keino putsata kone kunnolla. Puhdista myös mikrokuituliinan avulla miedolla pesuaineella luukun sisäpuoli ja tiivisteet. Muista putsata nukkasihti säännöllisesti.

Pyykkikoneeseen annostellaan 100g sitruunahappoa, kone laitetaan 90 asteeseen pyörimään ilman esipesua ja koneen ollessa valmis laitetaan vielä 60 asteen pesu pyykinpesujauheen kanssa. HUOM. älä keskeytä ohjelmaa kesken pesun, jotkut koneet saattavat siinä vaiheessa tarvita ns. uudelleen starttauksen, että saat koneen takaisin käyttöön.

10 kommenttia:

  1. Tää oli ihan tosi hyvä ja kattava postaus! Tuo pyykkikoneen puhdistus on jäänyt kyllä monesti tekemättä, joten taidanpa heti tänään hakea sitruunahappoa ja ruveta puunaamaan välittömästi! :D Tuo pyykkikorihommakin vois toimia meillä kun mies mättää usein kaikki pyykit samaan koneelliseen katsomatta lähes lainkaan pesulappuja!:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Maria! :) Joo, se on sellainen mistä moni sanoo, et ei oo ajatellutkaan et sitä tarvitsisi putsata. :) Mut kannattaa putsata säännöllisesti esim. 4-6 viikon välein. Puhdas kone -> puhdas pyykki. ^^ Korihommaa kannattaa kokeilla, meillä tosiaan ovat seinähyllyillä ja sinne on helppo lajitella pyykkiin laittaessa. Ei tarvii sit vaatteita pyöritellä et saa yhdestä kasasta tiettyyn asteeseen menevät pyykit erilleen. :D

      Poista
  2. Nuo nykykoneiden maksimilinkoustehot on kyllä aivan käsittämättömiä! Itsekin suosin pienempiä. Varsinkin talvella sehän on vaan hyvä jos pyykeistä vapautuu kuivaan huoneilmaan vähän enemmän kosteutta. Harmittavan usein pyykkikoneita markkinoidaan nimenomaan argumentoimalla jostain tähtitieteellisestä linkoustehosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoppa muuta! Ei sen pyykin tarvii olla lähes kuivaa kun otetaan koneesta, tekee vaan hallaa vaatteille. Talvella on hyvä juttu, varsinkin jos joutuu edes osittain lämmittämään tiloja sähköllä. :) Ei tarvi sit ilmankostuttajaa erikseen. Lika irtoaa pyykeistä vähemmälläkin, mutta vetoketjut, napit ja herkemmät koristeet eivät tykkää liian kovasta linkouksesta. :)

      Poista
  3. Kiitos tästä! Nyt olen viisaampi villakangastakkien ja neuleiden kanssa! Mä vaan arkailen pestä sitä sun tekemääsi valkoista villakangastakkia etten pilaa sitä:D Kyllä se vaan varmaan pitäisi pestä.. Yksi keino tietty olisi viedä pesulaan kun he varmaan osaavat käsitellä sitä vähän paremmpin. Mä oon pilannut muutamat vaatteet pesukoneeella joten siitä se varmaan se pelko tulee:'D Pitäisi muistaa tuulettaa takkeja ja neuleita enemmän, se meinaa aina unohtua! Vaatteista tulee todella raikkaan tuoksuisia tuuletuksen jälkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä mitään, ihana et on ollut hyödyllinen! :) Haha, rohkeasti vaan. Mie voin vaikka bloggaajamiittiin tuoda siulle marseillesaippuaa, jos siulla ei ole tai sit auttaa sen pesun kanssa, kun kaksi päivää kuitenkin ollaan sielläpäin. :) Pesulassa saavat kyllä pestyä myös, mikäli tuntuu ettei itse uskalla. Meillä tuuletetaan vaatteita tuolla takakuistilla, ovat suojassa sateelta ja saa helposti laitettua hengarit pyykkinaruilta roikkumaan. :)

      Poista
  4. Todella hyvä postaus, kiitos tästä! Miten annostelet etikan, kun käytät sitä huuhteluaineena? Lisäätkö siihen eteeristä öljyä tai vettä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Nella! :) Laitan huuhteluainelokeroon noin pari ruokalusikallista silmämääräisesti, en lantraa sitä millään. Etikka ei tuoksahda vaatteista pesun jälkeen, en muutenkaan käyttäisi hajustettuja huuhteluaineita kun ovat niin voimakkaita yleensä. :)

      Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)