maanantai 17. elokuuta 2020

Takkien pesu ja huolto kotona - Takit syyskuntoon!

*Postauksessa on pari mainoslinkkiä, jotka tunnistat kahdesta (**) tähdestä.  

Moni teistä on pitänyt vuosien mittaan vinkkipostauksista ja tässäpä tulee seuraava, sillä alkaa olla aika ottaa talvitakit ja syystakit käyttöön, mutta sitä ennen ne kannattaa tarkistaa ja huoltaa, ellet tehnyt sitä jo keväällä. Tässä postauksessa käydään läpi villakangastakkien, jakkujen, nahkatakkien ja toppatakkien huoltaminen, jonka lisäksi vinkkejä voi soveltaa muun muassa neuleisiin ja kenkiin. Ensimmäisenä kannattaa tarkistaa, että napit ovat kunnolla kiinni, taskujen sekä kainaloiden kunto ja vetoketjujen toimivuus. Tästä vanhasta postauksesta löydät vinkkejä vetoketjun korjaamiseen. Kuvituksena postauksessa on julkaisematon asu keväältä, tämä sopii hyvin myös syksyyn! 

  Alpakkahuivi-paivan-asuAsukokonaisuus-mustilla-vaatteilla

Nahkatakki ja hame - Rokita

Korkokengät - Minna Parikka

Paita - Urban Classics* 

Laukku - Cobblerina

Kaulahuivi - anopin neuloma

Kaulakoru - Unique design by Maria

*Saatu blogin kautta. 

Cobblerinan-laukku  

Villakangastakkien peseminen ja siistiminen kotona

Jos villakangastakissa on vähintään 50% villaa (mieluummin enemmän), niin kannattaa ehdottomasti hyödyntää villan antibakteerista ominaisuutta eli sitä, että villakuidut turpoavat kosteahkossa ilmassa ja näin ollen puhdistuvat kuin itsestään. Säilytä villakangastakkia tukevalla henkarilla ja laita roikkumaan suihkutilaan esimerkiksi kuuman kylvyn, saunan tai lämpimän suihkun jälkeen. Lämmin vesihöyry raikastaa takin ja auttaa villakuituja palautumaan ennalleen.

  Paivan-asu-kotimaisella-nahkatakilla 

Villa pitää myös tuulettamisesta ja tahrat voi poistaa villakangastakista paikallisesti esimerkiksi villalle sopivalla pesuaineella ja aidolla marseillesaippualla. Aito marseillesaippua puhdistaa myös pinttyneet meikkisiveltimet ja -sienet. Painele puhtaalla, kostealla ja neutraalin värisellä pyyhkellä tahraa, kunnes se lähtee. Älä hankaa tahraa syvemmälle. Takin voi useimmiten myös pestä hellävaroen marseillesaippualla, mutta myös harjaaminen ja freesaaminen tekee jo paljon! Ennen pesua kokeile takin helmaan sivusauman lähellä, että sekä päällimmäinen kangas, että vuori kestävät vettä. 

Villakangastakin kanssa hyvä henkari on ehdottoman tärkeä, sillä se pitää hartialinjan muodossaan, eikä päästä takkia venymään. Mikäli peset villakangastakin kotona, niin ole hellävarainen, älä kierrä vesiä pois tai ole liian kovakourainen. Villa imee paljon kosteutta, joten varaa useampi pyyhe, jotta saat takista pyyhkeeseen rullaamalla ylimääräisen kosteuden pois. Muotoile tarvittaessa takkia hieman kosteana ja tarkista, että kaulukset, taskut, hihansuut ja helma ovat yhtä skarpit kuin aiemmin.

  Paivan-asu-napapaidalla-ja-ParikoillaMinna-Parikka-Raw-Sushi-Stiletto-kengat Cobblerinan-kotimainen-nahkalaukku        

Takkia ei saa laittaa roikkumaan märkänä, sillä se venyy, vaan laita pari pyyhettä päällekkäin pyykkitelineen päälle ja kuivaa takki laakana käännellen sitä välillä. Jos haluat päästä takin puhdistuksessa mahdollisimman helpolla, niin vie takki pesulaan. Itse olen pessyt suurimman osan näin kotona, mutta vain silloin kun tarvitsee. Muuten suihkuhuoneen höyry ja tuuletus saavat hoitaa raikastuksen takille, jonka lisäksi tarvittaessa harjaan villakankaan pintaa tekstiiliharjalla. Näitä ohjeita voi soveltaa myös trenssitakille ja jakuille, joille joskus sopii myös hienopesu koneessa.

  Paivan-asu-napapaidalla-ja-kierratyskorulla-2 

Nahkatakkien puhdistus ja huolto

Tarkastele nahkatakin pintaa. Halkeileeko se? Tuntuuko kuivalta vai onko notkeaa? Jos nahkatakki on päässyt kuivumaan liikaa, niin yksi helppo keino elvyttää nahka notkeaksi käyttämällä nahkaöljyä. Nahkaöljyn käyttäminen tummentaa sävyä ja voi muuttaa hieman sävyä, mutta mustalle ja tummille nahoille se on erinomainen aine. Nahkaöljyä saat muun muassa Varustelekalta, tällä hetkellä varasto on loppu, mutta lisää on tulossa. Tätä voi käyttää myös muihin nahkatuotteisiin kyllästämään ja hoitamaan nahkaa notkeammaksi, mutta huomioi, että kuluneempi nahka imee kosteutusta enemmän kuin notkea ja kosteampi nahka. Eli kannattaa ennakoida nahan huollon kanssa ja pitää siitä huolta, ettei nahka pääse kuivumaan halkeilevaksi asti. 

Jos nahkatakki on edelleen notkea, niin voit puhdistaa nahan pinnan esimerkiksi kostealla rätillä. Anna kuivua. Kuivumisen jälkeen hoida nahanpintaa joko nahanhoitovoiteella ja/ tai kosteutta ja likaa hylkivällä suihkeella, joita saa kenkäliikkeistä, suutareilta, suurista marketeista ja tavarataloista. Nahanhoitovoide kannattaa olla joko väritön tai samaa sävyä käyttökohteen nahan kanssa, kengille kannattaa käyttää rasvaista plankkia ja muihin tarpeisiin on saatavilla kevyempää voidetta. Viimeistele kosteutta ja likaa hylkivällä suihkeella.

  Kasvokuva-vihreat-silmat 

Likaisen nahkatakin voi viedä pesulaan, mutta voit puhdistaa nahkatakkia paikallisesti myös kotona. Esimerkiksi kainaloista voi vuorin pestä vedellä ja marseillesaippualla, kun huolehtii ettei koko takki kastu ja kuivattaa takin kunnolla huoneenlämmössä. Voit paikallisesti hieroa hieman marseillesaippuaa tahraan ja sitten kostealla pyyhkeellä puhdistaa tahran pois. Marseillesaippuaa voi käyttää myös ötököiden puhdistamiseen ajotakeista, kunhan huolehtii nahan kosteutuksesta ja suojaamisesta, kun takki on taas täysin kuiva. Ajotakista saa raadot pois myös samalla tavalla kuin ajokypärän visiiristä - jätä hetkeksi kosteahko harso tai rätti siihen kohtaan, mitä olet puhdistamassa. Hellävaraisempi keino on käyttää puhdistus- / hoitovoidetta, mutta joskus se ei ole tarpeeksi tehokas. Aitoa marseillesaippuaa saat täältä** tai tästä pienemmän palan**. 


Paivan-asu-highlow-hameella-ja-napapaidallaKotimainen-nahkatakki-asukuvat Minna-Parikka-Raw-Sushi-Stiletto-kengat-3        

Toppatakkien ja untuvatakkien pesu

Useimmat toppatakit, välikausitakit ja untuvatakit kestävät pesun hienopesuohjelmalla koneessa, mutta aina kannattaa katsoa mitä ohjeistuksessa lukee. Toppatakkien ja untuvatakkien kanssa on tärkeää, että pesukoneessa ei ole muuta, sillä koneeseen pitää jäädä tarpeeksi vapaata tilaa. Tästä johtuen myös pesuaineen määrä tulee olla alle puolet normaalista. Untuvatakeille on oma pesuaineensa, toppatakille käy normaali pyykinpesuaine. 

Mitään näistä takeista ei saa pestä huuhteluaineen kanssa, sillä se pilaa ulkovaatteen ominaisuudet ja vaikuttaa negatiivisesti kosteuden hylkimiseen. Tästä syystä emme osta lapsen talvivaatteita käytettyinä, koska ei tiedetä aiempaa hoitohistoriaa. Huolehdi tarvittaessa myös kosteuden ja tahrojen hylkimisestä suihkuttamalla tekstiilille sopivaa sprayta vaatteen pintaan molemmin puolin. Huuhteluaineen sijaan voit käyttää tavallista etikkaa tai pyykkietikkaa. Pöyhi untuvatakkia kuivaamisen ohessa, etteivät untuvat jää liian litteiksi ja kuivata toppavaate muotoilun jälkeen henkarilla ilmavassa paikassa, välikausitakit kuivuvat myös telineellä. Takit tulisi kääntää nurinperin ennen pesua ja vetoketjut kannattaa laittaa kiinni, etteivät vetoketjun hampaat kuluta tai riko takin pintaa. Huom. Valkoisten ja muiden vaaleiden untuvatakkien pesu kannattaa aina hoitaa pesulassa, ettei untuvista tule värjäymiä valkoiseen pintaan.

  Kasvokuva-vihreat-silmat-3Paivan-asu-napapaidalla        

Lue myös nämä julkaisut aiheeseen liittyen: 

Neuleiden ja villakangastakkien huolto

Jos olet menossa ostoksille, tästä löytyy vinkit miten löytää ja tunnistaa laadukas villakangastakki. 

Opas vaatehuoltoon!

Kenkien hoito

Kenkien hoito ja milloin viedä kengät suutarille?


4 kommenttia:

  1. Itse olen hoitanut vuosia kaiken nahan, kengät, laukut ja takit satulasaippualla. jostain heppaliikkeestä ostettu tökötti on ihan parhautta, putsaa aivan kaiken ja nahalle sopien. Sen jälkene kun nahan vielä hoitaa (samoista liikkeistä saa fiksut hoitovoiteet) ja suihkuttelee päälle suojat niin useampi nahkainen tuote on ollut sen jälkeen kuin uusi. Tekeehän se hassua laittaa märkä ratti ja saippua nahan päälle, mutta se kestää sen kyllä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satulasaippua on yksi hyvä ja myös satuloiden ym. hoitoon tarkoitettua rasvaa kehuu todella monet. :) Nahka kestää kyllä todella hyvin, sitä ei käy kieltäminen ja hoidolla vanhasta, halkeilevastakin nahasta saa uudenveroisen. Mie kans öljysin pari kertaa äidin vanhan takin, jolla on jo 30-40 vuotta ikää. Ehdottomasti kannatti - nahka on huomattavasti notkeampaa ja taas tumma musta, eikä sellainen haalistunut! <3 Nahalla käyttöikä on todella pitkä, joka on hieno juttu tässä kertakäyttökulttuuria suosivassa maailmassa. :) Haha joo, tämäpä just, on vähän hassua laittaa kostea rätti nahan päälle tai putsata tahroja saippualla, mutta se kestää ne hyvin ja kunhan hoitaa kunnolla, niin tuotekin kestää piiiiitkään käyttöä. :)

      Poista
  2. Kovasti syksyä odotan! Pitää nuo takit täälläkin laittaa kuntoon, viime syksyn jälkeen vain laitoin ne varastoon. Aion ehkä viedä ne pesulapalveluun kaikki kerralla ja hakea ne sitten käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, syksy on ihanaa aikaa ja lempivuodenaikani! 😊 Miulle on tullut hyvä rutiini useita vuosia sitten, kun aloin huolehtimaan takeista ja kengistä aina keväällä ja syksyllä. Kerralla saa siistiksi, korjatuksi ja puhtaana säilöön, koska likaa sisältävät vaatteet houkuttelevat tuholaisia. Pesulaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää, helppoa kun saa kaikki valmiiksi pestyinä ja korjattuina takaisin, sitten vaan ripustaa suoraan kaappiin ilman vaivannäköä! 👌🏻

      Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)