tiistai 9. elokuuta 2022

Pikamuotia ja ajatuksia vastuullisuudesta

Heinäkuusta tuli ensimmäinen kuukausi ilman blogipostausta sitten 2010 vuoden jälkeen! Heinäkuu meni mielettömän nopeasti, kuten varmaan monilla muullakin. Kuvia tuli otettua aika paljon, sekä paljon olisi kerrottavaa, mutta en jaksanut olla kovin aktiivinen somessa töiden jälkeen. Tätä kirjoittaessani vietän toista kesälomapätkääni, joka on mennyt pääosin perheen kanssa ja ystäviä nähdessä, mutta tulipa meille myös sähköauto taloon toiseksi autoksi. Muutamia ompelutöitäkin on tullut tehtyä ja on ollut ihanaa saada aikaa luovuudelle tämän loman aikana. Rentouttavin osuus on varmasti vasta edessäpäin, mutta siitä lisää myöhemmin! 


Röyhelötoppi - Lindex
Kukkahame - Seppälä
Saappaat - Dame Rose 
Laukku - Marimekko
Korvikset - Piikoski* 
Aurinkolasit - Instrumentarium*

*Saatu PR- lahjana.  


Toivon, että myös teillä lomat ja kesä ylipäänsä ovat menneet hyvin - itse olen lähinnä keskittynyt palautumiseen, rentoutumiseen, ystävien kanssa olemiseen ja pihan, sekä kodin tulevien remppojen ja mukavuuksien suunnitteluun. Viimeisin ei tosin ole ajankohtainen vielä pariin vuoteen, mutta minusta on hyvä miettiä etukäteen, mitä pihaltaan ja kodiltaan haluaa pitkällä tähtäimellä. Oli se sitten arjen luksusta, helppoa ja toimivaa tai edullisia ratkaisuja. 


Viime aikoina pari juttua on kyllä tullut valittua helpomman kautta, sillä vapaa- aika on ollut tärkeämpää. Tämä on näkynyt muun muassa somessa, mutta myös siinä, että muutamia vaateostoksia olemme tehneet ihan kivijalkaliikkeessä, ns. pikamuotiliikkeessä, joka kuitenkin ilmeisesti pyrkii tekemään paremmin kuin moni muu samalla alalla. Tähän toki pitää perehtyä enemmän, vaikka moni vastuullisuusvaikuttaja onkin tähän ottanut jo kantaa ja selvittänyt taustoja tarkemmin. 

Normaalisti siis panostamme aina kotimaisiin tai Euroopan alueella valmistettuihin vaatteisiin, kuten täältä blogin puolelta moni pidempiaikainen seuraaja on huomannut. Jos kotimaisilta yrityksiltä, second handina tai Euroopan alueelta ei löydy vastuullisesti valmistettua vaihtoehtoa, olen useimmiten ommellut tarvittavan vaatteen itse laadukkaista materiaaleista. 



Pikamuoti harmittaa minua hieman ja varsinkin laadun takia, mutta minkäs teet. Osa toki kestää ihan kohtuullisesti ja nyt oli tärkeintä saada muksulle uutta värikästä vaatetta koulua varten, kun hän on hujahtanut kesällä pituutta niin paljon. En ehdi niin monia vaatteita ommella juuri nyt. Kotimaisen brändin puolelta hän ei löytänyt mieluisia värejä ja second handina oli saatavilla vain tummia värejä, joten suuntasimme Lindexiin. 

On kuitenkin pääasia, että suurimmilta osin toimii omien arvojensa mukaisesti, vaikka niistä joutuisi joskus joustamaan. Minusta ylipäänsä vastuullisuuskeskustelu on välillä aivan liian kärjistynyttä ja täydellisyyttä vaaditaan usein heiltä, jotka tuovat vastuullisuuteen liittyviä asioita esille. Monesti heiltä, jotka eivät ole avanneet ekologisempia ajatuksia koskaan tai puhuneet vastuullisuudesta, ei vaadita samalla tavalla mm. kuukausittaisen lentomatkustamisen vähentämistä tai jatkuvan kuluttamisen vähentämistä erityisesti halpamuotiin ja tavaraan liittyen. 



Tällaista somettajaa / vaikuttajaa ei samalla intensiivisyydellä vaadita miettimään vastuullisuutta, omaa vaikuttavuutta ja mahdollista yleisön nuorta ikää mm. pikamuodin, krääsä- haulien, lentoyhtiöiden ja lihan markkinoimisessa. Vastuullisuuteen ja eettisyyteen liittyvät asiat eivät ole yksinkertaisia, eikä minusta tämä asenne eri ihmisiä kohtaan saisi muutenkaan olla näin mustavalkoinen. Ei tämä voi mitenkään olla niin, että on joko 100% vastuullinen ja ekologinen kaikessa tai sitten ei ole ollenkaan. Yhdeltä ei voi vaatia täydellisyyttä samaan aikaan, kun osa ihmisistä lentää kaikki (krhm, eräät julkkikset jopa 15-20 minuutin) matkat. 

Ei siinä ole järkeä yksilötasolla, eikä laajemmassa näkökulmassa. Vastuullisuutta ja ekologisuutta ei voi vaatia vain kuluttajilta, vaan myös yritysten tulee tehdä oma osansa ja varsinkin, jos toiminta on huomattavasti haitallisempaa ympäristölle kuin suuren ihmisjoukon aiheuttama haitta. Voisin tässä alkavan syksyn mittaan tai loppukesästä avata ajatuksiani aiheesta enemmän, sillä edellisestä aiheeseen liittyvästä postauksesta on kulunut aikaa ja paljon mielenkiintoisia asioita on tapahtunut mm. vaateteollisuudessa, joka mahdollistaa eettisempiä valintoja tulevaisuudessa. 


Minulla on tällä hetkellä näköjään niin paljon kaikkea mielen päällä, että meinaa ihan postauksen punainen lanka kadota. Vastuullisuusasiat ja muoti ovat olleet viime aikoina ajatuksissa, sekä tulevan syksyn ja talven trendit. Ilahduttaa aina, kun huomaa miten nopeasti monet trendit saapuvat nykyään Suomeen, vaikka hieman viiveellä tuleekin. Nykyaikana on niin helppoa tilata Euroopasta jo etukäteen haluamansa, jos sitä tiettyä vaatetta tai asustetta ei vielä täältä saa. Tällä hetkellä tosin todella monet omat vanhat vaatteet ovat taas trendikkäitä ja laatuhan on vuosia sitten ollut huomattavasti parempi, kun muodin kulku on ollut hitaampaa ja vaatteita arvostettiin enemmän. 

Miten teillä meni heinäkuu, olitteko lomalla vai töissä? Oli ihana kirjoittaa pitkästä aikaa, palataan pian taas blogin pariin! 

2 kommenttia:

  1. Ihana asu, mistä nuo saappaat ovat? 🤩💞

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nämä saappaat löytyivät Italian reissulta pienestä kenkäliikkeestä, vastaavia oli myynnissä KipKopilla jonkin aikaa sitten. 🥰

      Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)