Monilta eri ihmisiltä olen kuullut, että villakangastakilla ei pärjää Suomen talvessa, mutta se on minusta ihan hevonkukkua. Usein kyse on ollut siitä, että materiaali ei ole edes villaa nähnytkään tai sitä on todella vähän takin kankaassa - polyesteri, polyamidi, akryyli eikä muu muovikuitu lämmitä sinua talvella, korkeintaan hiostaa. Sama juttu neuleissa, pääosin muovia oleva neule ei ole talvella lämmin päällä eli ei ihme, että kylmää talvivaatetuksessa. Puhumattakaan muista vaatteista - jos suosit puuvillaa ja vastaavia luonnonmateriaaleja muissakin vaatteissa villakangastakin lisäksi, niin todennäköisesti ei pääse vilu tulemaan talvellakaan. Tekniset vaatteet ovat asia erikseen, tässä postauksessa käsittelen vain villakangastakkeja.
Hyvä nyrkkisääntö vaatteiden osalta on, että yli 50% vaatteen materiaaleista on luonnonkuituja. Talvitakin kanssa vaadin vähintään 77% villaa tai eri villoja, loppuosa saa olla esimerkiksi polyesteriä tai polyamidia, sillä se vahvistaa villakuituja ja parantaa kulutuskestävyyttä. Kuitenkin, osa takeistani on joko 100% villaa tai 80% villaa, loput 20% muuta kuitua.
Ja entäs se mukavuus? Näistä mukavin on ehdottomasti ylläoleva petroolinvärinen itse valmistamani 100% villaa oleva takki. Se hengittää kaikkein parhaiten, tuntuu hyvältä päällä eikä säikähdä räntäsadettakaan, vaan pitää minut silti lämpimänä. Hyvänä kakkosena tulee nämä 80% villaa sisältävät takit, kuten alla oleva raidallinen talvitakki.
Sama juttu pätee neuleissa - en osta, mikäli materiaalikoostumus on huono, hengittämätön ja epämukava päällä. Neule, joka ei lämmitä on turhake ja rahan hukkaan heittämistä, varsinkin Suomen 15-30 asteen pakkasilla.
Ota nämä asiat huomioon villakangastakkia ostaessasi, jotta löydät lämpimän, mukavan ja tämän maan keleissä toimivan takin!
1. Älä mene lankaan mainosten kanssa, vaan katso se materiaalilappu ihanastakin takista tai neuleesta. Ei ole kovin montaa vuotta takaperin kun eräs firma mainosti ihania ja lämpimiä Suomen pakkasille sopivia villaisia tuotteitaan, mutta lähempi tarkastelu osoitti, että edes talvitakeissa ei ollut 14% villaa - muista tuotteista puhumattakaan.
2. Nyrkkisääntönä vähintään 77% villaa toimii hyvin ja saat varmasti lämpimän takin. Ja tämä muuten helpottaa takin pesua ja huoltoa huomattavasti, sillä villa on luonnostaan antibakteerinen kuitu. Neuleissa vähintään yli puolet on aika hyvä nyrkkisääntö, eli vaikkapa 60% villaa tai puuvillaa, loput muuta.
3. Kokeile kangasta kaupassa ja testaa kangasta hankaamalla, nukkaantuuko vaate helposti. Itse välttelen vaatteissa akryylia ja viskoosia, molemmat ovat lähes poikkeuksetta nukkaantuneet hävyttömän nopeasti muutamaa Espritin viskoosia sisältävää hametta lukuunottamatta.
5. Jos olet vilukissa niin kannattaa ehdottomasti ostaa takki, jossa on villavatiini (EI polyesterhuopa!) vuorin ja miehustan välissä. Jos tästä ei saa tietoa tai jos takissa ei sitä ole, niin voit pyytää ompelijaa lisäämään takkiin sellaisen. Tai voit teetättää villakangastakin alusta asti hyvillä materiaaleilla ja toiveiden mukaan. Villavatiini pitää tuulta, tuo ekstralämpöä ja täyttää ehdottomasti vilukissojenkin toiveet - eräs asiakkaani sanoi valmistamastani villavatiinia sisältävästä villakangastakista, että se on paljon lämpimämpi päällä kuin mikään toppatakki tai muu takki mitä hänellä on ollut. Luonnollisesti myös villakangas oli laadukas ja tarpeeksi villaa sisältävä, että takki on lämmin ja silti hengittävä. Jos pyöräilet, niin pyydä ompelijaa lisäämään hihansuille resorit, ettei viima tule hihoista takin sisään - ei ole kallista ja tekee pyöräilystä mukavampaa talvella.
6. Testaa sähköistyykö vuori liikaa. Liian sähköistyvä vuori yleensä napsauttelee, sekoittaa hiukset ja liimaantuu esimerkiksi sukkahousuihin. Omissa takeissani vuori sähköistyy hieman todella kovilla pakkasilla (30 ja yli) ja silloin, jos alla on vaikkapa hame, jossa on paljon polyesteriä, muuten ei sähköisty ollenkaan ja se on todella hyvä juttu käytössä. Vuorikankaissa esimerkiksi asetaatti ja viskoosi toimivat polyesteriä paremmin. Jos kova vuorikangas kahisee kamalasti jo kaupassa sovittaessa, niin todennäköisesti se ärsyttää myös käytössä.
7. Tippuuko napit? Tarkista napin alle, napin ja miehustan väliin kurkistamalla, että napin langat ovat alapuolelta ommeltu kahdeksikon muotoon, eikä vain pyöritetty ympäri. Takeissa kannattaa myös tsekata, onko napeilla taustanappeja - taustanapillisissa napituksissa ei kangas pääse yleensä repeämään, mikäli nappi jää johonkin tiukasti kiinni.
8. Tikkaukset. Tämä pätee kaikkiin vaatteisiin, jos vaate on huonosti ommeltu liian pitkällä tikinpituudella, niin silloin vaate ei kestä. Eli jos saumassa on sentin matkalla vain kaksi tikkiä, niin se on turhan vähän, kolme vielä menettelee ja neljä on paras.
Vinkki! Jos villa kutittaa sinua, niin esimerkiksi ompelijan kanssa voi suunnitella takin, jossa villa ei pääse kosketuksiin ihon kanssa. Eli vaatteethan siellä takin alla on, mutta esimerkiksi hupullisessa villakangastakissa villakangas ei pääse osumaan kaulaan, eikä villa osu ranteisiin, jos teetätät takkiin resorit. Minua jotkut villalaadut kutittaa, mutta talvitakeissa ei usein tätä ongelmaa ole ollenkaan mikäli villa on hyvälaatuista!
Hyviä pointteja! Suomen talvi ja olosuhteet ovat sen verran vaihtuvat, että on ihan ok omistaa useampi takki. Omassa käytössä korostuu kuitenkin paljon myös tekninen pukeutuminen. Tuo resoritemppu talvipyöräilijälle oli kyllä hyvä, kun keksin niin tehdä :) Minulla vielä pituuteen nähden pidemmät kädet, niin valmiissa takeissa saattaa hiha jäädä muutenkin lyhyeksi. Odotan innolla noita talvitakkieni tuunauksia ja muokkauksia. :)
VastaaPoistaKiitos Hilla! :) Joo, ovat kieltämättä ja esimerkiksi nyt on ollut sellaiset kelit, että takissa paahtuu ja ilman takkia saattaa tuulisella kelillä tulla vilu. Resorit on kyl aika must- juttu pyöräilijälle, saa hyvin pidettyä lämmön siellä takin sisällä. :) Ihana kuulla ja samoin mie, tulee nättejä takkeja siulle! ^^
PoistaIhana postaus!! Tämmösenä takkihulluna kyllä luin mielenkiinnolla:D Ja jostain syystä nuo lumiset talvikuvat saivat mut jopa vähän unelmoimaan siitä tulevasta talvesta, ei vissiin enää niin paha tuo vuodenaika olekaan;)
VastaaPoistaMulla olisi sulle nyt yksi toivepostaus, kuinka huoltaa ja ylläpitää villakangastakkeja? Esimerkiksi jos ne hiukan nukkaantuu käytössä, mitä tehdä? Ja voiko kotikonstein pestä ettei pilaa ymmä ym:)
Kiitos Kata! :) Haha, mie kans tykkään takeista, viimeksikin vietiin kirppikselle varmaan kuusi erilaista takkia... :D <3 Sama kävi täällä, jotenkin niin seesteiset ja kauniit taustat. Ehkäpä tämän muistaisi vielä silloinkin kun on säkkipimeää lähes koko päivän ajan? :) Kiitos toiveesta, mie oonkin tuollaisen postauksen tehnyt aiemmin, mutta voisin laittaa uudestaan julkaisuun kun kuvat siitä ei näy tuon pilvipalvelun ongelman takia. :) Uudet kuvat siis ja uudestaan vinkit jakoon tänne! <3
PoistaKiitos selvästä ja kattavasta tekstistä! Mietin juuri tekeillä olevan takkini vuoritusta ja kysyisin, onko sinulla kokemusta villavatiinin pesemisestä?
VastaaPoistaKiitos kommentista, ihana kuulla, että teksti oli selkeä ja kattava! :) Villavatiinia sisältäviä takkeja olen uskaltanut ihan käsin pestä, koneeseen ei kannata laittaa kun huopuu. Pesen siis villakangastakit marseillesaippualla käsin väljässä vedessä silloin tällöin, useimmiten tuuletus riittää tai kylppäriin laittaminen kuuman suihkun jälkeen, jolloin höyry avaa + putsaa villakuidut. :) Jos on oikea villavatiini, niin kovin useinhan se ei pesua tarvitse. :) Yksi vaihtoehtohan on tehdä villavatiinivuorista irroitettava vaikka vetskarilla (tai vuori + villavatiinikerroksesta), jos ei halua koko takkia pestä, mutta luulen, että vuori on se mikä kaipaa eniten pesua. Toivottavasti vastasin tarpeeksi kattavasti kysymykseesi, mutta jos sinulle tulee jotain kysyttävää vielä, niin kysy ihmeessä! ^^
Poista