Neuleet ja villakangastakit
Säilytä neuleet aina viikattuina ja väljästi hyllyllä. Tuuleta neuleita raikkaammaksi ulkona ja tarvittaessa laita kuuman suihkun tai saunassa käynnin jälkeen neule hengarissa suihkutilaan - villa on antibakteerinen kuitu ja tämä on yksi helppo keino puhdistaa neuleita. Neule voi olla vaikkapa muutaman tunnin suihkutilassa, jossa villakuidut aukeavat ja palautuvat puhdistumisen lomassa. Tahrojen poistoon ja pesuun voi käyttää marseillesaippuaa tai villalle ja silkille sopivaa pesuainetta. Neuleet kannattaa pestä käsin mahdollisimman pitkän käyttöiän takaamiseksi.
Villakangastakeille toimii samat ohjeet, takit pestään käsin tai pesulassa - useimmat villakangastakit kestävät hellävaraisen käsinpesun. Jos haluat pelata varman päälle, kokeile sivusauman alaosaan, että kestääkö vuori ja vaatteen miehustakangas vettä. Kaikki omat villakangastakkini kestävät käsinpesun marseillesaippualla hieman kädenlämpöä viileämmässä vedessä, pesukoneeseen ei villakangastakkeja kannata laittaa. Pesun ja tuuletuksen yhteydessä kannattaa myös tsekata vetoketjun kunto ja nappien kiinnityksen pitävyys.
Vaatteet
Säilytä vaatteet hyvin - tavalliset vaatteet hyllyillä, juhlavammat kaapissa rekeillä tai pukupusseissaan. Takit kannattaa säilyttää muotoilluilla hengareilla, eikä eteisen rekkiäkään kannata täyttää ihan täpötäyteen. Syksyllä kannattaa kaivaa vähän lämpimämmät vaatteet paremmin esille ja käytettäväksi, mutta samalla voi katsoa vaatteen huoltamisen tarpeen eli onko vaate ehjä, toimiiko vetoketjut, puuttuuko nappeja ja niin edelleen. Syksyisin ompelimoissa korjautetaan usein ennakkoon talvivaatteita ja muita lämpimiä vaatteita, sitä ei kannata jättää liian myöhäiseksi. Vetoketjuihin voi laittaa tahraamatonta silikonisprayta ja tarvittaessa vetoketjujen kelkkoja voi kiristää kotioloissa myös käsin, kuten tässä postauksessa ohjeistetaan. Hätätapauksessa vetoketjua voi hangata kynttilällä, mutta se tahraa paljon enemmän kuin silikonispray.
*Kuvan aurinkolasit saatu blogin kautta. |
Valkoiset luonnonkuituiset vaatteet voi tarvittaessa valkaista kloriitilla, mikäli paidassa on itsepintainen tahra tai valkoinen väri on kulahtanut harmaaksi. Valkaisua voi myös tehdä silloin, jos valkoinen vaate on värjäytynyt pesussa vaikkapa vaaleanpunaiseksi. Hieman elastaania sisältävät vaatteet kestävät myös valkaisun, kunhan niitä ei unohda likoamaan liian pitkäksi aikaa.
Hielle haisevat vaatteet voi laittaa likoamaan hetkeksi astiaan, jossa on vettä ja loraus etikkaa. Tämä kikka toimii myös treenivaatteille, joissa on pinttynyt hienhaju tai paidoille, joissa on deodoranttitahroja kainaloissa. Muut tahraiset vaatteet kannattaa käsitellä aina mahdollisimman pian tahraantumisen jälkeen.
Silitä silitystä kaipaavat vaatteet jo etukäteen hengarille - se on paljon mukavampaa kuin se, että mietit työpalaverissa tai kaverin luona, että otitko silitysraudan pois seinästä vai et. Useamman vaatteen silittäminen kerralla on myös nopeampaa, mutta säästää vaivaa aamulla kun haluaa juuri sen paidan, joka on tuhannen rypyssä pesun jäljiltä.
Välikausivaatteiden huolto ja nahkatakit
Käsittele omat ja lasten välikausivaatteet säännöllisesti spraylla, joka hylkii kosteutta ja likaa. Älä koskaan pese välikausi- ja toppavaatteita huuhteluaineen kanssa! Huuhteluaineen sijaan voit käyttää tavallista kirkasta etikkaa, myös normaalin pyykin kanssa. Tahraisiin ulkovaatteisiin voi hangata esim. aitoa marseillesaippuaa tahran kohdalle, antaa vaikuttaa ja sitten pesu. Kun vaate on kuivunut pesun jälkeen, lisätään tekstiileille sopiva spray ylläpitämään vaatteen ominaisuuksia.
Kuva; Bella Photo / www.bellaphoto.fi |
Nahkatakkia kannattaa huoltaa säännöllisesti, sillä se on todella hyvä monena eri vuodenaikana. Huollan itse nahkatakkejani säännöllisesti ja tarpeen mukaan, eli katso nahan pintaa ja pohdi miltä se näyttää? Onko nahka notkeaa vai jäykkää? Halkeileeko pinta?
Kuiva ja halkeileva nahkatakki kannattaa kyllästää nahkaöljyllä, joka notkeuttaa nahan entiselleen ja ainakin oma nahkatakkini väri tuli paljon paremmin esille. Käsittelyn voi tehdä vaikka kahdesti, kunhan antaa ensimmäisen kerroksen imeytyä kunnolla ennen toisen kerroksen laittoa. Öljyä voi lisätä esimerkiksi pehmeään flanelli- tai puuvillakankaanpalaseen, jonka jälkeen nahkaöljyä pyöritetään nahkaan tämän palasen avulla. Sienikin voisi toimia, jos nahkaöljy ei imeydy siihen liikaa. Käsittely kyllästää nahkaa eli nahka hylkii vettä ja likaa paremmin, pinnasta tulee notkea ja halkeilematon. Myös väri tummenee hieman eli kulahtanut musta näyttää siistimmältä nahkaöljyn käytön jälkeen.
Nahkatakkiin tulleet tahrat saa useimmiten poistettua nihkeän liinan, marseillesaippuan ja hoitovoiteen avulla. Nahkatakkia, kenkiä eikä laukkuja kannata kuivattaa patterin luona, uunin lähellä tai muussa kuumassa paikassa, sillä nahka menee koppuraiseksi ja kuivaksi.
Kenkien puhdistus, lankkaus ja huolto
Harjaa ja siisti kengät kenkäharjalla ja tarvittaessa nihkeällä rätillä. Tarkista vetoketjut ja lisää tarvittaessa silikonisprayta huonosti kulkevaan vetoketjuun. Rikkonaiset kengät kannattaa ottaa tässä vaiheessa sivuun ja käyttää suutarilla korjautettavana. Tarkista korkolappujen kunto ja mikäli aiot pitää sileäpohjaisia tai nahkapohjaisia kenkiä syksyllä, niin laitata niihin puolipohjat suutarilla. Puolipohja suojaa kosteudelta ja kengänpohja ei ole lähellekään niin liukas, vaan niitä voi käyttää jopa talvella. Talvikenkiin on myös saatavilla rouheampaa puolipohjakumia eli sitä kannattaa kysyä suutarilta.
Kenkien siistimisen jälkeen käytä kengille tarkoitettua suoja-ainetta (spray tai hoitovoide), jotta kengät pysyvät kunnossa. Suoja-aineet hylkivät likaa ja vettä, niitä saa marketeista ja suutarilta. Valitse aine nahkalaadun mukaan, sillä mokkanahalle, kiiltonahalle sekä nappanahalle on omat tuotteensa. Mokkanahalle voi suihkuttaa useammankin kerroksen suojasuihketta, mutta kerrosten pitää antaa kuivahtaa välissä. Tekonahkakengät voi putsata nihkeällä rätillä.
Mustiin ja muihin tummiin nahkakenkiin suosittelen lankkausta / plankkausta, sillä se se pitää pinnat kunnossa ja kenkien nahan notkeampana. Värillinen plankki saa kengät näyttämään kuin uusilta, jonka lisäksi se hoitaa nahkapintaa ja suojaa vedeltä. Levitä plankkia sienellä tai pehmeällä liinalla ja anna kuivua. Aineen kuivuttua voit kiillottaa pinnan puhtaalla pehmeällä liinalla. Plankattuihin kenkiin suihkutetaan suojasuihketta tarvittaessa.
Laukkujen huolto
Myös laukut voi huoltaa suojasuihkeilla, aitonahkaisiin laukkuihin kannattaa käyttää väritöntä tai värillistä hoitovoidetta. Sitkeät tahrat lähtevät yleensä hoitovoiteen avulla tai marseillesaippualla. Tarvittaessa nahkalaukunkin voi käsitellä nahkaöljyllä ja myös spray on helppo tapa suojata laukku lialta ja kosteudelta. Rikkonaiset laukut kannattaa viedä suutarille tai ompelijalle korjausarvioon.
Inspiraatiota teille syystyyliin, toivottavasti saatte näillä ohjeilla vaatekaapit ja kenkähyllyt syyskuntoon!
Olipas kiva bongata tää postaus, niin ajankohtaisia vinkkejä ja jälleen tosi kattavasti kerrottuna!🤩 Inspiroi kaivelemaan vanhat lempparivaatteet ja asusteet esiin huoltotoimenpiteitä varten! :) - Maria
VastaaPoistaIhana kuulla, Maria! <3 Täällä olisi myös kenkien syyshuollon aika, voisi tässä alkavalla viikolla hoitaa. ^^ :) Ihana kuulla, että tämä inspiroi ja vinkit ovat ajankohtaisia. <3
Poista