keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Pellavamekko neljällätoista eurolla?

Mene - ei, juokse lähimpään Lidliin! Lidl toi viime viikolla kesäisen pellavamalliston myyntiin, jossa on muun muassa röyhelömekko, pellavahame ja pellavapaitoja, sekä housuja miehille ja naisille. Nämä mallistot ovat yllättävän suosittuja ja pellava on materiaalina sellainen, mikä toimii kesällä erittäin hyvin. Säästeliäille ihmisille infoksi, että brändille ominaiseen tapaan tuotteet maksavat korkeintaan 15 euroa eli hinnasta päätellen mallisto ei kuitenkaan ole vastuullisemmasta päästä. Tästä kuitenkin muutama pointti alla ja lisää tietoa mitä malliston vastuullisuuden kanssa on otettu huomioon. 


Röyhelömekko - Esmara (Lidl)
Tennarit - Minna Parikka
Olkalaukku - Marimekko
Aurinkolasit - Unofficial
Vyö - kirppikseltä

Minun pitää kuitenkin antaa pisteitä Lidlille siitä, että tällä kertaa vastuullisuutta on mietitty jonkin verran ja ennen kaikkea avattu myös kuluttajille. Aiemmista mallistoista en saanut tietoa tai vastauksia ollenkaan, kun kyselin tarkemmin vastuullisuudesta ja tehtaista, missä vaatteet valmistetaan. Pellavamallistossa osa tuotteista sisältää myös puuvillaa, kuten esimerkiksi tämä päälläni oleva mekko. Puuvilla on materiaalina aivan yhtä loistava kuin pellavakin, joskin näistä kahdesta kuidusta pellava on ekologisempi kuitu. 

Kaikilla tämän pellavamalliston tuotteilla on Ökö- tex- sertifikaatti eli tuotteissa ei ole haitallisia aineita, eikä käytetyissä väriaineissa ole myrkyllisiä ainesosia. Osalla tuotteista, tarkemmin sanottuna puuvillaa sisältävissä tuotteissa, on myös Cotton made in Africa- sertifikaatti ja viskoosia sisältävillä tuotteilla on Ecovero- sertifikaatti. Puuvillan sertifikaatti tarkoittaa käytännössä kestävää puuvillaa Afrikasta ja Cotton made in African tavoitteena on auttaa ja opettaa viljelijöitä parantamaan toimintaansa. Tarkoitus on parantaa viljelyolosuhteita, sukupuolten tasa-arvoa, huolehtia lasten oikeuksista ja huolehtia samalla ympäristöstä, sekä turvallisesta elin- ja työympäristöstä. Cotton made in African tavoitteena on myös auttaa tuotannon kehittämisessä, sekä nopeuttamisessa kuidun laadun huomioiden. Viskoosin Ecovero- sertifikaatti kertoo, että viskoosi on valmistettu kuidusta, joka on kestävästi hoidetusta metsästä peräisin ja valmistusprosessissa kuluu vähemmän vettä. 


Miksi haluan tuoda tämän malliston esille, vaikka painotan kotimaista vastuullista muotia täällä blogin puolella? Minusta muoti kuuluu kaikille ja nostan kuvitteellista hattuani Lidlille siitä, että he ovat alkaneet tehdä töitä vastuullisuuden eteen ja kertovat avoimesti tekemistään toimenpiteistä, sekä arvoista, joita heidän yhteistyökumppaninsa ja alihankkijansa on noudatettava tuotannossa. Lidlillä on myös se etu, että he tilaavat todella suuren määrän tuotteita kerralla, jolloin hinta per vaatekappale on yleensä huomattavasti edullisempi. Yllätyin myös siitä, että Lidl kertoo tekevänsä yli 800 auditointia vuodessa heille kenkiä ja vaatteita valmistaviin tehtaisiin - minusta se on aika paljon, kun vertaa muutamaan muuhun isompaan brändiin, jotka kertovat näistä asioista avoimesti. 

Olen itse suuresta perheestä, jossa vain toinen vanhempi kävi töissä, joten tiedän varsin hyvin miten tiukalla budjetilla joutuu elämään ja silloin ei todellakaan osteta mitään satasen mekkoja. Tästä syystä vinkkaan täällä blogissa edullisemmasta pellavamallistosta, jonka tuotteiden hinnat ovat 8,99 eurosta maksimissaan 14,99 euroon. Näitä vaatteita on saatavilla niin kauan kuin niitä riittää ja esimerkiksi tämän oman röyhelömekon (kuvissa), naisten topin ja miehelle pellavahousut löysin Pilkon Lidlistä viime perjantaina. Olen kevään mittaan etsinyt hihatonta röyhelömekkoa, joka ei olisi liian pitkä ja viime viikolla tämä Lidlin röyhelömekko sattui vastaan TikTokissa. Kävin samana päivänä katsomassa Lidlistä, vieläkö näitä olisi myynnissä. Vähän harmittaa, ettei suomalaisilla brändeillä ollut hihatonta versiota röyhelömekosta saatavilla, mutta hienoa, että miettimäni mekko löytyi vähän yllättävääkin kautta! 

Bongasitko itsellesi mitään tästä mallistosta? Mitä mieltä olet markettimuodista, uhka vai mahdollisuus? 

4 kommenttia:

 1. On kaunis mekko, sopii sulle niin! Ja pellava ihan paras kesämatsku. Oli jäänyt Lidlin pellavat itseltä huomaamatta, hyvä kun kirjoitit. Lidl on ryhdistäytynyt monessa muussakin jutussa mielestäni. Hienoa, jos vastuullisuus otetaan huomioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Tiina! <3 Tää mekko oli kyllä loistava löytö, sopii kesään ja on ihanan viileä päällä. Pellava on materiaalina paras kesällä, vaikka toimii toki talvellakin. Mut kesällä on ihan ylivoimainen ominaisuuksiensa vuoksi! Mie sain tästä mallistosta pressitiedotteen ja sit kun TikTokissa näin tämän mekon ihan päällä, niin oli lähdettävä katsomaan josko tätä vielä saisi. :)

   Olen samaa mieltä, Lidl on tehnyt hienoja ja vastuullisia muutoksia. Läpinäkyvyys on myös tärkeää - täydellinen ei tarvitse olla, kunhan edes pyrkii tekemään paremmin. :)

   Poista
 2. Kiitos paljon tästä postauksesta. Monesti onkin tullut mietittyä tuota Lidliä, miten vastuullisuus on huomioitu heidän tuotteissaan, mutta kiva lukea tästä että jossain määrin haluavat parantaa tätä puolta ja tuoda näkyväksi tuotteiden valmistukseen liittyviä asioita ^_^ Mekko sopii sinulle todella hyvin :) Ja noi kengät <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja ihana kuulla, että tästä on ollut hyötyä! ^^ Samaa mietin itsekin ja varsinkin silloin, kun Lidl alkoi julkaista erilaisia kenkä- ja vaatemallistoja, että miten mahtaa vastuullisuuden laita olla noin halvoilla hinnoilla. Lidl on niin iso firma, että on hienoa, jotta jakavat avoimemmin tietoa valmistajista ja vastuullisuusperiaatteistaan. :) Mahtavaa olisi, jos tulevaisuudessa tällaiset asiat olisivat normi vaateteollisuudessa.

   Kiitos ihana! <3 Mekko on ollut ahkerassa käytössä, ihanan viileä helteillä ja sopii toimistollakin käytettäväksi. ^^ Minna Parikan Luellat ovat ihanat myös, onneksi tuli ostettua alesta - nyt kesällä matalille kengille on ollut tarvetta aika paljon.

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)