tiistai 25. heinäkuuta 2023

Tasapaino työn ja vapaa- ajan välillä

Puolisoni kysyi tuossa jonkin aikaa sitten, että muistatko kuinka ennen stressasit siitä, jos et ehtinyt kirjoittaa kuukausittain kymmentä postausta blogiin? Muistanhan minä. Kieltämättä minua alkoi huvittaa, sillä viime aikoina postausmäärä on jäänyt kahteen- kolmeen postaukseen per kuukausi. Kyse ei ole siitä, ettenkö haluaisi kirjoittaa enemmän ja useammin, vaan ennemminkin siitä miten käytän vapaa- aikaani nykyään ja miten tämä blogikenttä on muuttunut sitten pandemian jälkeen. 


Pellavamekko - Esmara by Lidl
Aurinkolasit - markkinoilta
Olkalaukku - Furla 
Korkokengät - Guess


Ennen maailman pysähtymistä kirjoitin blogia sivutyönä ja tienasin ihan mukavasti lisätuloja blogin kautta, mutta maailmantilanteen epävarmuus sai yritykset himmailemaan ja perumaan osan jo sovituista yhteistöistä. Siitäkin huolimatta, että ihmisillä oli todella paljon aikaa olla netissä ja näkyvyys nousi mielettömästi. Olin aiemmin samana vuonna menettänyt isäni syövälle. Maailmantilanteen, sekä pienyrittäjiin kohdistuvan byrokratian myötä tulin siihen tulokseen, että elämässä on pakko olla muutakin kuin työ, jatkuva stressi ja 24/7 saatavilla oleminen. Yrittäjyyden stressi alkoi vaikuttaa terveyteen negatiivisesti muun muassa jatkuvien vatsakipujen ja päänsärkyjen merkeissä, sekä ahdistuksena parin ikävämmän asiakaskohtaamisen jälkeen. 

Työllistyin onnekseni markkinoinnin ja sosiaalisen median puolelle työpaikkaan, jossa on hyvä työilmapiiri ja samassa paikassa viihdyn edelleen. Työnkuvani tarkoittaa käytännössä sitä, että useimmiten olen sosiaalisessa mediassa, puhelimella ja tietokoneella noin kahdeksan tuntia päivässä, joten vapaa- ajalla olen rajoittanut ruutuaikaani tietoisesti. Tietokoneella istumisen sijaan olen lukenut, maalannut, ommellut, tehnyt pieniä puutöitä, ollut perheeni kanssa ja alkanut kasvattaa muun muassa kurpitsoja leikkimieliseen kurpitsa- kisaan sisarusteni kanssa. Olen alkanut ottaa tietoisesti irtiottoja somesta ja se on tehnyt todella hyvää! Ihan kuin nämä muutkin puuhat, mitä teen vapaa- ajan alkaessa - mieli kaipaa muutakin kuin ruutuaikaa. 
Nämä vuodet olen puskenut töitä ja venynyt, jotta pystyn tekemään parhaani. Viime talven ja kevään mittaan aloin miettiä, että haluaisin tehdä kevyempää 3-4 päiväistä viikkoa, jotta aikaa riittäisi myös omalle somelle ja jutuille mitä haluan tehdä. Minua on harmittanut todella paljon se, että blogin postaustahti on hitaampi, vaikka se ei ole juurikaan vaikuttanut kävijämääriin - kävijämäärä on ollut kasvussa koko ajan. Yksi eniten ärsyttänyt asia on se, että inspiraatio tuntui olevan hukassa aina silloin, kun olisi ollut aikaa postata omaan someen jotain. Tiedätkö, sellainen "takki tyhjänä" fiilis, kun viimeinkin olisi aikaa tehdä myös omaa juttua? 

Yllättävää kyllä, työnkuvani muuttui sittemmin niin, että lyhyempi työviikko tuli esille myös töissä, sillä uudesta työnkuvasta jäisi pois ne eniten aikaa vievät asiat. Tämä oli vähän hassua, sillä en ollut puhunut tästä ääneen muille kuin puolisolleni. Olen ihan tyytyväinen, vaikka työnkuvani painottuu nykyään enemmän sisällöntuotantoon kuin vaikuttajamarkkinointiin. Työ ei enää määritä minua tai sitä, miten arvokas olen ihmisenä, vaikka Suomessa moni (mukaan lukien minä aiemmin) ihannoi juuri niitä ihmisiä, jotka tuntuvat olevan koko ajan töissä ja koko ajan kiireisiä. Niitä, jotka vastaavat myös lomalta viesteihin ja palaavat lomalta töihin, jos joku asiakas pyytää juuri häntä. Niitä, jotka painaa duunia eläkkeelle asti kuin viimeistä päivää, mutta eläkkeelle päästyään menehtyvät muutamassa viikossa, jos elävät edes sinne eläkeikään asti. Mitä ihannoitavaa siinä on, että elää työlleen jopa perheensä ja hyvinvointinsa kustannuksella? 

En itse halua elää samoin ja pyhittää elämää pelkästään työlle, koska siihen on mahdollisuus vaikuttaa ja se on mahdollista taloudellisesti. Minulle on todella helppoa uppoutua työhön ja viihtyä työn imussa, mutta joskus rajan vetäminen on hankalaa, jos työstään tykkää yhtä paljon kuin minä. Yrittäjänä joustin vuosien mittaan työaikojen kanssa muiden hyväksi liikaakin, nyt on aika ottaa vähän enemmän aikaa itselle tärkeille asioille ja omalle elämälle. Vajaan työviikon tekeminen ei tarkoita kuitenkaan sitä, etteikö enää koskaan voisi tehdä täyttä viikkoa, mutta nyt on hyvä näin. Aina voi palata takaisin siihen normaaliin oravanpyörään, jos haluaa tai jos työn puolesta pitää tehdä enemmän tunteja. En tiedä, miksi halusin tällä aiheella tulla blogia kirjoittamaan tänään. Ehkäpä tämä toimii myös  teille muille ahkerille, tehokkaille ja työnarkomaniaan taipuvaisille ihmisille muistutuksena, ettei työ ole koko elämä tai määritä sinua persoonana niin paljon, miltä se välillä tuntuu. Mikään ei muutu, jos mitään ei lähde tietoisesti muuttamaan. Ensimmäinen muutos lähtee itsestä ja siitä, että tiedostaa mitä itse haluaa tai mitä toivoo elämältään. 

Minä haluan elämältäni muun muassa rakkautta, luovuutta, omavaraisuutta ja itsensä kehittämistä. Tasapainoa vapaa- ajan ja työelämän välillä. Haluan myös sopivan haasteellista työtä, josta saa onnistumisen kokemuksia ja jota pääsee kehittämään pidemmälle. Sitä, että arjessa on välillä kiireetöntä aikaa ja aikaa panostaa niin fyysiseen, kuin henkiseen hyvinvointiin. Minusta on mukavampaa elää, jos tilaa riittää luovuudelle ja luovuus itsessään vaatii välillä tylsyyttä. Elämä on elämisen arvoista, kun jaksaa tehdä kaikkea myös työpäivien jälkeen, eikä elä viikonlopusta viikonloppuun. 


Toivon niin, että tämä hieman suurempi vapaa- ajan määrä näkyy myös täällä blogissa ja tämän lisäksi jossain toisessa somekanavassa, todennäköisesti Instagramissa tai TikTokissa. Olen kaivannut aktiivisempaa bloggaamista ja varsinkin tyylistä, sekä muodista kirjoittamista todella paljon. Jospa tämä poikii jotain uutta ja mukavaa tulevaisuudessa, ideoita ainakin riittää valtavasti! 

Mukavaa alkanutta viikkoa! 

8 kommenttia:

 1. Mä oon myös miettinyt, että onko joskus mahdollista tehdä vähän lyhempää työviikkoa ja miten se vaikuttaa eläkkeeseen tulevaisuudessa. Ajatuksia herättävä postaus, aihe on harvoin pinnalla. Kivaa viikkoa Milla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja mukavaa viikkoa siullekin! ^^ Jätin tarkoituksella tuon eläkeasian pois tästä, sillä en usko ko. järjestelmän olevan enää tässä muodossa silloin, kun meidän ikäluokka pääsee eläkkeelle. Eläkejärjestelmä ei oo kestävällä pohjalla, ei edes tällä hetkellä, enkä tiedä pääseekö sitä eläkkeelle missä iässä, jos sinne asti elää. :) Mutta mutta, käytännössä olen ratkaissut tämän niin, että säästän joka kuukausi kolminumeroisen summan säästöön ja toki palkasta menee pakolliset kulut myös, mutta ensin mainitusta jää itselle 100% (ja mitä säästöt sattuvat kasvamaan siihen mennessä). Ja mikäli potkaisen tyhjää ennen eläkeikää (kopkop), niin säästetyt rahat jäävät rakkaille, eivätkä jää järjestelmään.

   Totta, yleensä lukee enemmän siitä, että varsinkin (nuorilla) naisilla sopimukset ovat usein vajailla tunneilla ja / tai määräaikaisia sopimuksia. Tätä aihetta voisi kieltämättä nostaa esille mediassa - vajaa viikko ei ole aina negatiivinen asia, vaikka sellaisena se näytetään useimmiten. :)

   Poista
 2. Ihana kun kirjoitit tästä blogiinkin! Kuten jo instassa sanoinkin sulle, ois ihana keskustella sun kanssa tästä ihan kasvokkainkin ja paljon riittäisi asiaa ja ajatuksia.

  Mä oon tehnyt nyt loman jälkeen 4 päiväistä viikkoa töissä ja se on oikein mukavaa. <3 Tälläkin viikolla perjantai on vapaa ja pitkin kesää ja syksyä joko perjantai tai maanantai saattaa vapaa olla, riippuen kysynnästä.

  Viikonloppuja en enää tarjoilutyön jälkeen tee, koska haluan olla perheeni kanssa viikonloput. Unelmana myös on, että joskus työlistani täyttyvät perus 9-16 ajalle ja illat saisin olla kotona perheen kanssa. Tosin nytkin teen vain kahta iltapainotteista päivää viikossa ja siitäkään en jousta, koska perhe ja vapaa-aika on tärkeää. Lisäksi haluan nauttia arki illoista myös ja tehdä arkiaskareita niin että nautin niistä ja en koe sitä suorittamisena. Ihminen väsyy yllättävän helposti.

  Ja kuten sanoit, ei pidä myöskään elää tyylillä viikonlopusta viikonloppuun - ehkä tämäkin kertoo, että arjesta ja työstään myös nauttii.

  Ihana postaus ajatuksineen ja kuvineen! Mulla ei kesällä ole nyt ollut aikaa blogille ja ihan on jo ikävä! Ja onhan mulla suakin ikävä, jospa pian nähdään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihana, huippua et ehdit kommentoimaan näin pitkästi! <3 Totta - onneksi olen lomalla tulossa sinnepäin, pitää katsoa jos ehtisin pari yötä olla, niin olisi aikaa tehdä, nähdä ja jutella kunnolla. <3 :)

   Siulta mie itseasiassa opinkin tämän - aiemmin olin töissä tyyliin 24/7, mutta siun näyttämän esimerkin kautta aloin miettimään, et onko tässä mitään järkeä? Toki tähän mietintään vaikutti myös isän menettäminen, kun hän ei ehtinyt edes 60- vuotiaaksi, eikä ehtinyt olla päivääkään eläkkeellä tai tehdä omia juttuja töiden lisäksi. Harmittaa, ettei isä ehtinyt tehdä enemmän haaveilemiaan asioita tai pitänyt vuosittain lomaa. :(

   Heii, ihana kuulla, että siekin olet alkanut rajoja pitämään töissä ja olet pyhittänyt viikonloput perheelle yrittäjyyden myötä! Vajaampi viikko tosiaan tietää pienempiä tuloja, mutta jos tulot riittää, eikä joudu itselleen tärkeistä asioista tinkimään liikaa, niin kyl se hyvinvointi ja oma aika menee sen rahan edelle. :) Keväällä just alkoi olla sellanen fiilis, et ei enää jaksanut työpäivien jälkeen tehdä ihmeitä - ne kotihommat sun muut ja sit taas nukkumaan, et aamulla jaksaa virkeänä nousta. :D Välillä skippasin treenejäkin, kun päivät menivät pitkiksi ja odotin viikonloppua.

   Teidän arki kuulostaa kyllä tasapainoiselta ja hyvältä, nelipäiväisestä viikosta puhumattakaan! <3 Sovitaan hei noi päivät asap, milloin tuun Kuopioon, niin ehditään nähdä ajan kanssa - ikävä on! <3 <3

   Poista
 3. Melko samoista syistä vaihdoin aikanaan yrittäjyyden leipätyöhön; en vain jaksanut sitä jatkuvaa itsensä ja toimintansa brändäämistä, asiakaspalvelua ja saatavilla oloa verrattuna siihen, miten suuri taloudellinen riski yrittäjyys tuppaa olemaan tässä maassa. Se oli kuitenkin tärkeä ja opettavainen kokemus eli ei kaduta, että kokeilin :) nykyisessä työssä tulee niin ikään paljon ruutuaikaa, ja iltaisin koneella istuminen ei juuri kiinnosta. Harkitsin jopa oman läppärini myymistä, kun näitä älylaitteita on muutenkin talossa, mutta katsotaan nyt.

  Tsemppiä kurpitsakisaan! Yritän myös kasvattaa omia kurpitsoja, vaikkakaan sato ei näytä täällä etelässä sen kummemmin onnistuvan, kun säät ovat olleet niin epävakaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista! <3 Todella ymmärrettävää ja monethan ovat alunperin ihan työntekijänä vaan, koska yrittäjyyteen liittyy riskejä, velvollisuuksia ja kaikki muukin siivoamisesta kirjanpitoon ja siitä kehittämiseen ym. Eikä yrittäjyyden paineeseen auta yhtään nämä sankarit, jotka tuppaavat sunnuntaina ilman sovittua aikaa paikalle (!) tai ne, jotka vaativat vastauksen välittömästi, vaikka olet aiemmin kertonut olevasi LOMALLA x- päivään asti. :D Jokaisen kyllä pitäisi hetki olla asiakaspalvelussa ja yrittäjänä töissä, niin osaisivat käyttäytyä asiallisesti ja ymmärtäisivät, miksi yrittäjän pitää veloittaa vähintään 35€ tunnilta, että saa kohtuullisen järkevää palkkaa, joka toki tuollakin veloituksella jää pieneksi. :) Toki osa yrittäjistä veloittaa liian vähän, jolloin liiketoiminta ei ole kestävällä pohjalla ja nuo liian vähän veloittavat polkevat matalapalkkaisen alan palkkoja entisestään... "mutta kun halvalla pitäis saada", viis siitä jääkö tekijälle palkkaa elämiseen.

   Ilman epidemiaa voi olla, että edelleen tekisin yrittäjänä somea ja ompelutöitä, mutta ihan oikeesti sairasta miten isoille firmoille / pöytälaatikkofirmoille jaetaan rahaa vs. pienyrittäjät rajattiin tuista ulos lähestulkoon kokonaan. Plus yli kolme kuukautta meni, että sai edes euroakaan tukea tilille. Jännä juttu, et osa näistä miljoonatukia saaneista yrityksistä ajettiin alas ja ei seurattu, mihin ne rahat meni tai oliko ko. yrityksellä edes mitään toimintaa koko yrityksen toiminnassa olon aikana. Äh.

   Kiitos paljon! <3 Meillä on kurpitsat kasvihuoneessa turvassa kasvamassa ja siellä riittää hyvin lämpöä, jonka lisäksi ovat suojassa pupuilta ja muilta eläimiltä. Hyvältä näyttää ainakin tällä hetkellä, laitoin isojen kurpitsojen lisäksi niitä pienempiä sipulinmallisia kurpitsoja kasvamaan, niin ehkäpä saisi hienot Halloween- rekvisiitat samalla!

   Poista
 4. Ihan ymmärrettävää ja viisasta ajatella perhettä sekä hyvinvointia. Käyn (toiveikkaana) viikoittain katsomassa, olisitko tehnyt uuden postauksen, mutta arvostan myös tällaista hitaampaa sosiaalista mediaa. Blogisi on niitä harvoja, joita on enää tullut käytyä katsomassa. Tosi moni on jo lopettanut ja siirtynyt räpsimään kuvia instaan tai julkaisemaan pelkkiä mainospostauksia taikka kiiltokuvaelämää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, perhe ja hyvinvointi menee edelle. Toki asia olisi eri, jos taloudellinen tilanne ei kestäisi lyhyemmän viikon tekemistä, mut tällä hetkellä tää on ollut hyvä päätös ja on ollut ihanaa, kun riittää aikaa enemmän luoville asioille, treenille ja ylipäänsä palautumiselle! Miulla jää todella helposti työt pyörimään mieleen stressaantuneena, niin palautuminen on ollut välillä hankalaa.

   Ihana kuulla, että käyt täällä viikottain katsomassa olisiko uusia postauksia tullut - arvostan sitä todella paljon ja pian olisi tarkoitus päästä kaksi postausta- viikossa tahtiin, kun ehdin ajastamaan postauksia etukäteen ja muutenkin kirjoittamaan tänne enemmän. :)

   Miulla kans luettavien blogien määrä on vähentynyt todella paljon samoista syistä. En jaksa seurata blogeja, joissa lähes joka postaus on mainos (herää ajatus, miksi kirjoittaa blogia jos kaikki sisältö on mainosta?) tai sisältö on liian sliipattua, hajutonta ja mautonta. Varsinkin muotiblogeista on tippunut kaikki, joissa asut ovat pääosin beige- valkoisia kuvattuna beige- valkoisilla taustoilla näin kärjistettynä. Ei vaan saa enää tarttumapintaa tai mitään inspiraatiota tai ajatuksia itselleen. :)

   Ihanaa alkanutta viikkoa sinulle! <3

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)