tiistai 5. syyskuuta 2023

Yllätyksiä DNA- testissä / MyHeritage DNA- testi

Nyt pitää sanoa, että yllätyin tekemäni DNA- testin tuloksista aika paljon, sillä odotin tulosten olevan samanlaiset kuin monella muulla suomalaisella eli paljon suomalaisuutta ja maksimissaan pari prosenttia inuiittia tai venäläistä perimää. Tilasimme siis siskoni kanssa MyHeritagen DNA- testit, kun ne olivat alennuksessa ja omat tulokseni ilmestyivät tänään sovellukseen. 


Kaikki muut kuvat tätä ylläolevaa lukuunottamatta: Kukkamaaria K. 

Testi tehdään posken sisäpuolelta kahteen eri vanupuikkoon, jotka laitetaan pieniin "koeputkiin" ja minigrip- pussiin, että ne päätyvät perille turvallisesti. Näytteet lähetetään Saksan kautta Yhdysvaltoihin, jossa DNA eristetään ja tutkitaan. Sovelluksessa kerrotaan mitä missäkin vaiheessa tapahtuu ja aina uuden vaiheen tullessa näet missä vaiheessa oman DNA:si tutkiminen on, sekä milloin tulosten odotetaan olevan valmiina. 

Sovelluksesta näet myös milloin näyte on saapunut perille ja se on loistava juttu, sillä tätä hieman jännitin, koska oli vähän säätöä lähettämisen kanssa ja Postin sivuilla oli jotain selitystä ulkomaan postimerkeistä. Näytteet menivät siis perille kotimaisellakin ikimerkillä. Paketti painaa näytteineen vain 14 grammaa eli ei kannata stressata, jos et ole ostanut "ulkomaan postimerkkiä" tai jos ehdit laittaa paketin matkaan, ennen kuin olet kuullutkaan tuommoisesta vaihtoehdosta. 


Miksi halusin tehdä tämän testin, vaikka pieni sisäinen foliohattuni mietti DNA- näytteen lähettämisen järkevyyttä? Noh, täällä sitä jaetaan tulokset muillekin. Meillä on aika pieni suku ja esimerkiksi äitini vanhempia en ole ikinä tavannut, eikä suvusta oikein tiedetä mitään muuta kuin se, että he ovat Karjalasta tulleet vanhempineen ja jossain vaiheessa vaihtaneet sukunimen suomalaisempaan muotoon. Äitini isä on kuulemma ollut tummapiirteinen mies ja hän menehtyi äitini ollessa pieni lapsi. Kysyin keväällä äidiltäni myös isäni taustoista, mutta hän ei enää muistanut mistä ukki ja mummo tai heidän vanhempansa olivat alunperin lähtöisin. Isäni puolelta ehdin tavata isovanhemmat, mutta en oikein muista heistä mitään, sillä molemmat menehtyivät ollessani lapsi. 

Karjalaisuus on kuitenkin yksi täysin varma asia, minkä tiesin ennakkoon ja testissä selvisi perimää olevan nimenomaan Itä- Suomesta Pohjois- Karjalasta, sekä Venäjän osuudelta Karjalan tasavallasta, Leningradista ja Viipurista. Testin mukaan olen 96,8% suomalainen. Yllämainittujen lisäksi perimää on hieman myös Pohjois- Pohjanmaalta, Kainuusta ja Pohjois- Savosta, mutta kaikkein tiukimmalla rajauksella eniten näyttää olevan Pohjois- Karjalasta ja Karjalan Tasavallasta näiden alla olevien etnisyyksien lisäksi. 

En ollut (onneksi) 100% suomalainen, muuten olisi saattanut harmittaa testin tekeminen. Testissä 100% tulos vain yhdestä etnisyydestä on erittäin harvinainen ja tavallaan tarkoittaa sitä, että olet alkuperäisasukas. Arvaatko mitä muuta perimää minusta löytyi? Nämä loput etnisyydet ovatkin kysymysmerkkejä, mutta toisaalta avartaa omaa perimää ja taustaa hieman. En tiedä, kumman vanhemman puolelta nämä tulevat - periaatteessa kai kumman vain, koska emme tiedä sukupuuta ylöspäin kuin isovanhempiin tai isoisovanhempiin asti. Tämä saattaa muuttua tulevaisuudessa, sillä myös äitini haluaa tehdä tämän DNA- testin. 

Seuraavaksi eniten minussa on 1,4% perimää Keski- Aasiasta. MyHeritagen kartassa tähän kuuluu muun muassa Kazakhstan, Kyrgyzstan, Turkmenistan ja Uzbekistan. Eihän tätä perimää minussa paljoa ole, mutta aika siistiä silti, että jotain muutakin löytyy kuin suomalaista! Voisin kuvitella, että tämä voisi olla äidin puolelta perittyä. Varma en kuitenkaan voi olla, koska tietoa on niin vähän molempien vanhempien suvuista. Muistaakseni MyHeritagen testi tunnistaa perimää noin 400-600 vuotta taaksepäin ja suomalaisen ja karjalaisen perimän suuren määrän vuoksi nämä loput ovat pieniä, hieman alle prosentista 1,4%:in. 

Kolmanneksi suurimman prosentin kohdalla oli - tattadadaa - intiaani! Intiaania testin mukaan minussa on 1%. Tätä etnisyyttä on valitettavasti sen verran vähän, ettei tästä etnisyydestä minulle tullut muuta tietoa kuin Amerikan intiaani. Joitain videoita olen nähnyt YouTubessa, joissa suuremmasta määrästä Amerikan alkuperäiskansojen perimästä on ollut vielä tarkempaa tietoa alaviitteissä, kuten minulla on tuossa suomalaisuuden kohdalla. Toki osassa alkuperäiskansojen perimässä on useita eri alaluokkia ja toisissa ei lainkaan - yhteensä näitä pääluokkia on kolme. Alkuperäiskansoista kiinnostuneena tämä on varmaan siistein tulos, mitä voi kuvitella! 


Neljäs ja viimeinen etnisyys mitä DNA- tuloksistani löytyy on 0,8% osuus kiinalaista ja vietnamilaista. Mitä? Tätä en todellakaan olisi osannut arvata! Siskollani tätä etnisyyttä oli enemmän kuin minulla. MyHeritagen sovelluksessa jokaisesta etnisyydestä, sekä sen taustoista kerrotaan enemmän. Kiina on maailman väkirikkain maa ja vietnamilaiset ovat Kaakkois-Aasiassa vanhinta kansaa, joista molempia etnisyyksiä löytyy ympäri maailmaa nykyään. 

MyHeritagen sovelluksesta näet etnisyyksien mukaan, keillä on samaa etnisyyttä ja kuinka monilla sitä on. Etusivulta näet missä kaikkialla maailmassa sukulaisia ja kaukaisia sukulaisia on. Samaa perimää omaavista näet, onko kyseessä esimerkiksi isovanhemman serkku, kolmas serkku vai mitä kautta olet osuman kanssa sukua. Näissä on myös maininta, jos arvioitu sukulaisuussuhde on luotettavuudeltaan alhainen. 

Jos mietitään, että ainakin osa isovanhemmista ja isoisovanhemmista on tullut Karjalan kautta Suomeen, niin voisin pienellä varauksella odottaa, että heillä on saattanut olla perimää myös Aasiasta? Aasiasta ei olisi pitkä matka myöskään Yhdysvaltoihin, mutta voi myös olla, että nämä muut etnisyydet eivät välttämättä tule yhdeltä vanhemmalta, vaan molemmilta. Olisi hauskaa tietää, mikä näistä tulee isän ja mitkä äidin puolelta. 

Äh, kun minua harmittaa, etten tehnyt tätä testiä jo aiemmin. Puhuimme isän kanssa tämän testin tekemisestä ja häntä nämä tulokset olisivat varmasti kiinnostaneet todella paljon! Uskon, että näiden tulosten jälkeen hän olisi itsekin halunnut tehdä testin ja tutkia sukujuuria kauemmas, sillä tässä tuli tiedossa olevien juurten lisäksi useampi yllätys. Yksi juttu, mikä yllätti osumissa oli se, miten paljon vanhempien serkkuja, pikkuserkkuja ja kolmansia serkkuja siellä on. 

Testin tekeminen oli ehdottomasti avartavaa ja vaikka muun perimän osuus on pieni, niin silti se on erittäin mielenkiintoista ja jännittävää. Tämän DNA- testin tekeminen oli ehdottomasti 39 euron arvoista, sillä ostimme siskoni kanssa nämä testit hyvän tarjouksen aikaan - normaalisti MyHeritagen DNA- testi maksaa 89€, mutta voin vinkata, että juhlapyhien lähellä nämä testit ovat yleensä tarjouksessa puoleen hintaan tai kaksi yhden hinnalla- kampanjana. 

Oletko sinä tehnyt DNA- testiä? Jos olet, tuliko yllättäviä tuloksia ja jos et ole tehnyt, niin haluaisitko tehdä joskus? 

3 kommenttia:

 1. No olisi mielenkiintoista tehdä testi! En ole tehnyt, mutta voisin harkita. Helppo se on ainakin tehdä, että ei siitä jää kiinni. Hmm, pitänee tarjouksia seurailla, jos vaikka innostuisikin kurkkaamaan olenko 100% suomalainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää oli ehdottomasti hintansa arvoinen ja mielenkiintoinen testi! ^^<3 Innolla odotan, millaisia tuloksia pikkuveli, pikkusisko ja äiti saa, ehkäpä sieltä selviää mitkä näistä on todennäköisesti äidin puolelta ja mitkä isän. :) Tää MyHeritagen testi on just nyt tuossa samassa alessa, 39€ paketti!

   Poista
 2. Tässä julkaisussa käy niin paljon porukkaa tilastojen mukaan, että teen MyHeritagesta toisen postauksen myöhemmin. Pikainen vastaus yksäreinä tuleviin kyselyihin yhteisesti.

  Haluan vain sanoa, että te, jotka ette löydä isovanhempianne tai sukulaisianne Genistä, niin täältä saatatte löytää heidän sukulaisiaan. :) Esimerkiksi minä en löydä isovanhempiani sieltä (Genistä), en suomalaisella, enkä aiemmalla nimellä. Äidille tämä testien tekeminen oli varmaan isoin juttu, sillä hän menetti vanhempansa jo lapsena, mutta testin tekemisen jälkeen äidin sukulainen oli ottanut häneen yhteyttä. <3

  Osa oli myös sisarusteni tuloksista kiinnostuneita - kahdella sisaruksella (meitä on kuusi) oli enemmän kiinalaista ja vietnamilaista perimässä kuin minulla, muut eivät halunneet testiä tehdä. Molemmat testin tehneet ovat enemmän äidin puolelle tulleet, minä enemmän isän.

  VastaaPoista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)