torstai 23. marraskuuta 2017

Suomi 100- vuotta / Finland 100 years independence - @kukkuphoto

Suomi on tänä vuonna 6.12. ollut 100 vuotta itsenäinen valtio. Tämä vuosi on ollut melkoinen juhlavuosi ja muun muassa minä lähden juhlimaan kavereiden kanssa suurella porukalla Suomi 100- juhlaa muutamien muiden kinkereiden lisäksi. Juhlien lisäksi teimme keväällä balettikoreografian videolle Suomi 100- hengessä, Suomi tanssii- haasteen merkeissä. Sen lisäksi muun muassa Cobblerinalta tuli rusettilaukku myös Suomen lipun väreissä, Joensuun kaupunki järjesti Meijän retki- kuvakisan (mahdollista osallistua 26.11. saakka) ja monilta kotimaisilta valmistajilta on tullut rajoitettuja tuote- eriä myyntiin sadan vuoden itsenäisyyden kunniaksi. Pienemmiltä yrityksiltä on tullut paljon kotimaassa valmistettuja ja suunniteltuja tuotteita, mutta harmillisen monet suurempien firmojen tuotteista ovat pelkästään suunniteltu Suomessa ja teetätetty jossain halpamaassa.

Jäätynyt järvi Suomessa

Kaikki tämän postauksen kuvat on ottanut pikkusiskoni Kukkamaaria ja hänen kuviaan löydät lisää Instagramista nickillä @kukkuphoto. 

Kanervan oksia syksyllä

Polku Kolilla

Juuka ilmasta katsottuna ilmakuva Juuasta

Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, mutta hieman haluan avata sitä, miksi Suomi on hieno maa. Toki täälläkin on omat epäkohtansa, mutta on paljon myös hienoja juttuja. Monessa maassa lasta ei uskaltaisi nukuttaa ulkona - meillä nukutettiin vauva aina vaunulenkeillä ja usein jätettiin itkuhälyttimen kanssa ulos nukkumaan, sillä pieni sai raittiissa ilmassa todella sikeät päiväunet. Päiväunet ovat jääneet ajat sitten pois, mutta minusta tämä on silti hieno piirre Suomessa sillä täällä on yleisesti ottaen turvallista ja rauhallista, vaikka viime aikojen uutisointien perusteella en tiedä nukuttaisinko enää lasta ulkona.

Suomessa myös minä saan olla minä - ei ole pakko mahtua tiettyyn muottiin, saan pukeutua miten haluan, opiskella mitä haluan, saada lapsia tai olla saamatta niitä omasta tahdostani, saan käydä töissä, tavoitella unelmiani ja liikkua missä haluan ilman, että pitäisi olla mies mukana. Sain sanoa kyllä haluamaani kosintaan ja mennä naimisiin ilman, että kukaan päätti puolestani ketä minun pitäisi rakastaa.

Beagle koira

Järvimaisema kaunis taivas ilmakuva

kääpä muodostelma puussa sieniä puussa

Paalasmaan kalliot Juuassa revontulet northern lights

Elintaso Suomessa on yleisesti ottaen hyvä ja tulevia vanhempia tuetaan erilaisin tuin, äitiyspakkauksin ja tukemalla jomman kumman vanhemman kotiin jäämistä lapsen kanssa. Terveyspalvelut ovat myös saatavilla tuloista riippumatta ja meillä on vapaus valita tuloista riippuen, mennäkö yksityiselle vai julkiselle puolelle. Usein myös ensimmäinen ehkäisyyn valittu menetelmä on ilmainen ja ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolassa käyminen on pääosin ilmaista. Myös peruskoulussa ainakin meillä ehkäisyvalistus oli todella kattavaa, joka on minusta loistava juttu pitkällä tähtäimellä. Jos jostain syystä tarvitset suuren leikkauksen, pitkän sairaalajakson tai käyt vaikka synnyttämässä, niin maksamasi hinta on murto- osa summasta, jonka joutuisit ilman tätä järjestelmää maksamaan.

Ilmainen koulutus on tärkeä - se on saatavilla kaikille ja ilmainen kouluruoka myös. Kun olin ammattikoulussa, koulutus oli edelleen ilmainen, kouluruoka oli ilmainen ja amiksessa tarjottiin vielä aamupalakin ennen koulun alkua, joka oli mukava juttu yksin asuvalle nuorelle opiskelijalle. Nyt opiskelen ammattikorkeassa ja koulutus on ilmainen, mutta koulun ravintolassa syöminen maksaa muutaman roposen opiskelijakortilla. Välillä tuntuu hurjalta ajatella, millaisia lainoja tai millaisia säästöjä pitää olla monissa maissa saadakseen ammattikoulutuksen tai edes peruskoulun käytyä.

Talvinen tie Juuassa

Vaikka minäkin haaveilen välillä ulkomaille muutosta ja työskentelystä ulkomailla, niin on täällä silti hyvä olla. Eniten kaipaan parempia säitä, suurempia kansainvälisempiä työympyröitä ja eri kielillä kommunikoimista, mutta myös täällä on hyvä olla ja elää. Ainahan sitä voi kokeilla siipiään myös muualla ja palata takaisin, jos tuntuu ettei siirto ollutkaan oikea. Täällä asuessa maailma on avoin ja elämästään voi aika helposti muokata sellaisen, mitä itse haluaa. Onnea 100- vuotta itsenäisenä olleelle Suomelle!

tähtitaivas Suomessa

8 kommenttia:

 1. Tosi hyvä teksti Milla :) ja Kukkamaarian kuvat on ihan tajuttoman upeita! Niin henkiivät suomea ja suomalaisuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kata, ihana kun kommentoit pitkästä aikaa! <3 Pitää soittaa joku päivä kuulumiset, on ollut mielessä mut en ole saanut vielä aikaiseksi. :O :`D Kukku on kyllä huippu kuvaamaan, näistä tosiaan löytyy suomalaisia piirteitä ja on nää muutenkin ihania. Juukakin näyttää siistiltä ja suuremmalta paikkakunnalta noin ylhäältä päin katsottuna! :)

   Poista
 2. Mykistäviä kuvia ja hieno teksti :) Täysin samaa mieltä monesta kohdasta, etenkin koulutuksesta. Joka maassa on varmasti puolensa ja puolensa, ja Suomi on kyllä sieltä parhaasta päästä. Meillä on myös hienot, omat kansanperinteet ja värikäs historia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kommentti, kiitos hurjan paljon! <3 Koulutus on kyllä mahtava juttu, varsinkin kun saa korkeammankin koulutuksen käydä halutessaan ilmaiseksi. Ja itsellä ainakin saan vielä valita liiketalouden opintoihin myös oman alan opintoja vapaavalintaisiin, niin hyvin saa painotettua omalle alalle nekin opinnot. :) Jokaisessa maassa on varmasti puolensa, jotkut asiat ovat paremmin ja jotkut huonommin. Itseasiassa oli tuossa eräänä päivänä puhetta miehen kanssa, et kun myö siskon kanssa mietitään vaellusreissuja yms. ulkomaille et meidän kyllä kannattaisi käydä ihan täällä Suomessakin reippailemassa enemmän - täällä on paljon katsottavaa ja löydettävää! :) Samaa mieltä olen hienoista kansanperinteistä ja historiasta. <3 Murteet on myös huippu juttu täällä! ^^

   Poista
 3. Todella hyvä postaus ja erinomaisia kuvia ♥ Miksi sun siskolla ei oo valokuvablogia koska näitä olisi hauska katsella koneen näytöltäkin;) Tietty insta mutta siis pieni näyttö verrattuna iso näyttö, parempihan se iso näyttö näin upeille kuville olisi:D

  Siis moni joka haukkuu mulle Suomea, sanon samoja asioita. Ihan oikeasti muissa maissa nämä asiat eivät ole näin mitä Suomessa. Ei todellakaan oo itsestäänselvyys muualla se että pääset ilmaiseksi opiskelemaan esimerkiksi ihan ammattiin asti, tai että se ruoka on koulusssa ilmaista. Useassa maassa ei ole asiat niin hyvin mitä Suomessa on:D
  On se vaan lottovoitto syntyä Suomeen <3 Tosin jotkut heittää sitten vitsin että tarvitsee lottovoiton jos syntyy Suomeen:'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kata, toivottavasti Kukkukin käy lukemassa nämä kommentit. <3 Kukulla oli ennen blogi, nykyään ei ole kun on kuitenkin paljon aikaa vaativa harrastus ja maatilalla sitä aikaa nyt ei ihan yllinkyllin jää yli. :) Instasta onneksi saa kuvia katsottua ja eihän sitä tiedä, jos tulevaisuudessa olisi joku valokuvausblogikin hänellä. <3 Ja mie julkaisen tänä vuonna vielä toisenkin postauksen, missä on Kukun ottamia kuvia. ;)

   Joo, siis välillä tulee kieltämättä nuristua itsekin muutamista epäkohdista Suomessa, mut kyllä näitä hyviäkin asioita on paljon. :) Ja aika paljon riippuu siitä, mitä ihminen itse haluaa kotimaaltaan ja miksi, täältähän voi muuttaa aina pois maahan, jonka arvot ovat enemmän omia arvojaan lähempänä. Samaa mieltä, eikä sekään oo monissa maissa itsestään selvää et naisena saat valita kenen kanssa olet ja missä liikut tai ylipäänsä, että saat tehdä niitä töitä ja tavoitella uraa... Mie törmäsin ulkomailla vaihdossa ollessani näihin asenteisiin, et ilman miestä liikkuvat naiset olisivat maksullisia naisia ja järkyttävää, miten alle parikymppisetkin pitivät tuollaisia asenteita yllä. :( Huhhuh, muutenkin joissakin Euroopan maissa on ihan normaalia elää sukulaisten kesken ja asua vanhempien siivellä niin pitkään, että menee naimisiin jonkun kanssa. Täysi- ikäisten nuorten itsenäisyyttä siellä ei samalla tavalla pidetty normaalina kuin Suomessa, vaan oli ihan tavallista et kolmekymppisetkin asuu vanhempiensa kanssa.

   Haha, apua :D Ei kai sentään. ;) Mut on tosiaan lottovoitto syntyä Suomeen, maa antaa todella paljon vaikka olisi syntynyt köyhempään perheeseen.

   Poista
 4. Hyviä kuvia! Täällä on tosiaan paljon hyviä asioita :) Itselläni varmaan hyvistä asioista ensin mieleen tulis just äitiystuet, kun ovat sydäntä lähellä tällä hetkellä :D Korjattavaa olisi mm. koulukiusaamiseen puuttumisessa, kun se pilaa kuitenkin joidenkin ihmisten elämän pitkäksikin aikaa. Ehkä niistä asioista kuitenkin puhutaan nykyään enemmän kuin ennen ja somen kautta leviää helposti niin hyvät kuin huonotkin asiat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta! :) On kyllä. Haha, jep! :) Koulukiusaamisen puuttuminen on kyl hankalaa ja valtaosa ihmisistä haluaa kääntää katseensa muualle hankalista tilanteista - ihan sama onko kyse työpaikalla kiusaamisen todistamisesta tai koulussa oppilaan kiusaamisen lopetuksessa! Onhan tuollaiseen hankalaa puuttua ja hankalaa on todistaakin, kun yleensä kiusaajat eivät jätä todisteita tekosistaan ja harvalla on rohkeutta puolustaa häntä, jota kiusataan tai haukutaan. Selän takana kyllä jaksetaan päivitellä työelämässä, mut jos asiasta pitäisi ns. todistaa, että hommaa saa eteenpäin niin ei varmaan ole enää pokkaa kertoa mitä on tapahtunut. Edellä mainittuun olen siis törmännyt itse, melkoisen tekopyhää toimintaa. >:/ Kiusaamisesta kyllä puhutaan nykyään enemmän, se on askel oikeaan suuntaan jo, vaikka paljon olisi vielä kehitettävää.

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)