keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Ekologinen vaihtoehto sukkahousuille?

Olen aika hyvin valinnut omissa elämäntavoissani ne asiat, mitkä minulle ovat tärkeimpiä ja yrittänyt saada niin sanotusti tasapainoisen suhteen ekologisempiin ja eettisempiin valintoihin. Sukkahousut ovat kuitenkin yksi sellainen vaatekappale, joka on välttämätön itselläni, koska en tykkää käyttää housuja ja se on muutenkin elämänlaatuun vaikuttava juttu. Sukkikset kuitenkin useimmiten tehdään polyamidista ja elastaanista, eli niiden pesemisestä lähtee mikromuoveja vesistöön ja elastaania ei voi kierrättää vielä nykytekniikan avulla. Olen kuitenkin todennut polyamidia ja elastaania sisältävät sukkikset paremmiksi omaan käyttööni kuin bambusukkikset, joten mielenkiinnolla seuraan mahdollisia muutoksia näiden kuitupitoisuuksissa ja uusista tavoista, joilla saa sukkahousuista edes hieman ekologisemmat.

StayUpSukkahousut
Nämä sukkikset ovat yhdet suosikeistani, vaikka tuoreempaa kuvaa näistä ei olekaan. / Villakangastakki - Ompelimo Rokita / Sukkikset* - KipKop Store / Korkokengät - Aldo. *Saatu blogin kautta. 


SukkahousutFiorenUusimmat

Sukkahousut ja stay- up sukat siis sallin itselleni, sillä muuten kartan muovista tehtyjä vaatteita ja asusteita. Sama juttu alusvaatteiden kanssa, pitsiä sen olla pitää ja jokainenhan ihan itse valitsee, missä asioissa toteuttaa tai jättää toteuttamatta ekologisempaa tai eettisempää tapaa. Mutta uusia sukkahankintoja miettiessäni törmäsin Elloksen sivuilla kierrätysmateriaaleista tehtyihin sukkahousuihin, joiden tuotanto on heidän sivujensa mukaan valvottua ja vastuullista. Ellokselle tulleet sukkikset ovat GRS- sertifioitua tuotantoa jo ennestään olemassa olevista materiaaleista ja sekä 40 denierin että 80 denierin sukkahousut ovat saaneet asiakkailta hyviä arvioita.

80 denierin kierrätyssukkiksia saa kolmessa sävyssä; mustana, viininpunaisena ja mariininsinisenä. Kuvakaappaus; Ellos / www.ellos.fi, tuote täällä

Sukkahousut kierrätysmateriaalia, nämä ovat 40 denierin paksuiset ja muutama värivaihtoehto löytyy. Kuvakaappaus: Ellos / www.ellos.fi, tuote täällä

Nämä voisivat hieman pienentää ympäristön kuormaa, sillä näissä hyödynnetään ennestään olemassa olevia materiaaleja, mutta itseäni hieman mietityttää elastaanin kierrätys tai lisääminen näihin tuotteisiin. Tai siis onko sitä elastaania saatu aiemmista materiaaleista ehjänä pois ja jos (kun) ei, niin miten uusi tuote valmistettu pohjaa hyödyntäen? Kierrätysaineksena pelkästään polyamidi, joka on helpompi erotella? Elloksen sivuilta löytyy kierrätysmateriaaleista valmistetusta tuotteista lisää infoa, mutta ei ihan näin kuitutasolla, kuin itseäni kiinnostaisi;

"Kierrätysmateriaalit ovat peräisin vanhoista tuotteista tai ne ovat tuotantoprosessin ylijäämiä, jotka jauhetaan ja kehrätään uusiksi tekstiilikuiduiksi. Kierrätysmateriaaleista tehtyjen tuotteiden valmistuksessa käytetään vähemmän raaka-aineita, energiaa ja kemikaaleja kuin uudistuotannossa. Laadun varmistamiseksi kierrätysmateriaaleja joudutaan joskus yhdistämään uuteen raaka-aineeseen tai muihin materiaaleihin. Jotta hyväksymme tuotteen Elloksen ekologiseen valikoimaan, siinä on oltava vähintään 20% kierrätysmateriaalia, ja sen kokonaiskoostumuksessa on oltava vähintään 50% kestävällä tavalla tuotettua materiaalia. Kierrätystuotteemme ovat niin suuressa määrin kuin mahdollista Global Recycled Standard (GRC) - tai Recycled Claim Standard (RCS) -standardien mukaan sertifioituja." (Ellos, www.ellos.fi)

CalvinKleinKorkokengät
Mahtaakohan olla vielä ihonvärisiä sukkahousuja kierrätysmateriaaleista valmistettuina? Näitä ohuita sukkiksia menee kohtuullisen paljon, sillä 15 denierin sukkikset ovat suht herkkiä rikkoutumaan muutamia merkkejä lukuunottamatta. Kengät - Calvin Klein. 


Tämä on kuitenkin ehdottomasti mahdollisuus, sillä näitä käyttämällä voi vähentää täysin uusien tuotteiden ostoa, kun jo ennestään olemassa oleva materiaali saa pidemmän käyttöiän roskiksen sijaan. Aion tilata itselleni muutamat kierrätyssukkikset testiin ja kokeilla, millaiset ne ovat käytössä, mutta haluaisin myös tietää enemmän valmistusprosessista.

Oletteko kokeilleet näitä? Tai oletteko löytäneet muita ekologisempia vaihtoehtoja sukkahousuille?

18 kommenttia:

 1. Hei olipa hyvä tärppi tämä, pitääpä käydä tsekkaamassa! Mielellään sitä hankkii nykyään edes osittain kierrätysmateriaaleista valmistettuja juttuja, jos on ihan pakko..:) Mukavaa että tällainen ekologisuus ja eettisyys -pohdinta on saanut jalansijaa😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mahtava juttu! :) Mie tilasin itelleni useammat testiin, pitäisi kyliltä käydä hakemassa kun paketti oli jo tullut. :) Sanoppa muuta, pienentäisi omalta osaltaan ympäristön kuormitusta. HallaXHalla esmes tekee hienoa työtä, kannattaa käydä tutustumassa. :) Joo, tästä tosiaan on mukava kirjoittaa ja tutkailla asiaa, kun niin monet asiakkaat ovat valveutuneita kuluttajia ja haluavat tietää myös näistä eettisyyden ja ekologisuuden näkökulmista. Tärkeä asia, ihana että on ollut viime aikoina enemmän tapetilla! :)

   Poista
  2. Ooh joo ne HallaxHallan uikkarit on niin makeita! 😍😍 Ja hyvä ajatus heilläkin pohjalla😊

   Poista
  3. Joo, ne on tosi kauniita! :) Ihanan värikkäitä ja hyödyllistähän se on jatkokäyttää nuita matskuja. :)

   Poista
 2. Tätä postausta odottelinkin :) Mä olen tutkinut vaihtoehtoja tulevan varalle - tällä hetkellä käytän nykyistä sukkahousuvarastoani mahdollisimman loppuun. Kun tyhjensimme mummon jäämistöjä, sukkalaatikosta löytyi täysin käyttämättömiä avaamattomia sukkahousupaketteja, joten niillä on menty pitkään -tavallaan uudelleen käyttöönottoa sekin :) Pyrin pesemään sukkahousut pesupussissa ja esim. tarvittaessa käsin vaan sukkaosan, joka ensimmäisenä hiostuu. Paksummat talvisukkahousut olen vielä leikannut polvisukkiksiksi, jos sukkaosa on hyvä, mutta haarus on näyttänyt rispaantumista niin, etteivät ole pysyneet enää jalassa (tähän epätasaiseen kulumiseen suurin syyllinen oli raskaus :D) Pari muutakin jatkohyödynnysjuttua on käsillä, joissa pesut eivät ole niin toistuvia. Varmaan kesällä ja mutten tässä lähiaikoina tulee näistä juttua blogiin. Sitten nuo ihonväriset sukkahousut on meillä päätyneet pikkulintujen rengastuksessa tehtyyn punnitukseen. :D Aika ajoin kiikutan niitä rispaantuneista sukkahousuista leikattuja pikkupussukoita Lintuasemalle, samalla tulee ulkoilulenkki tehtyä :D Katselin, että ois ehkä jossain vaiheessa kiva kokeilla noita Vilmurin sukkiksia, kun ovat niin hauskan näköisiä. www.vilmuri.com/#/tights-leggings/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! :) Vau, on tosiaan uudelleen käyttöä sekin ja hyvä et olet saanut reilusti sukkiksia käyttöön. :) Mie pesen kans pesupussissa, säästää paljon materiaalia. Mie joskus nuorempana käytin rikkonaisten sukkisten lahkeita rastalisäkkeiden tekemisessä, mut nykyään rastat eivät ihan sovi enää omaan tyyliin. Tuosta lintujen punnituksesta sukkiksissa oli puhetta joskus, hauska keino kierrättää sukkiksia! :) Vilmurin sukkikset ovat ihania, mie haluaisin kans testata noita. Upeat kevätsääret olisi, kun on niin kauniita kuvioitakin vielä. ;) <3

   Poista
 3. Ohhoh mikä aihe, ei koskaan oo tullut edes ajatelleeksi tällaisia asioita :D Mä ihastuin sukkiksiin viime talvena ja onhan niitä nyt tullut pidettyä hirveesti ja osa tosiaan menee hyvin helposti rikki, ihan muutaman käyttökerran jälkeen. Odotan innolla sun mielipiteitä nuista kierrätyssukkiksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no nyt pääsit ajattelemaan postauksen ajaksi! :) Sanoppa muuta, ihme juttu et joillain merkeillä sukkikset meinaa mennä rikki jo ensimmäisellä tai toisella kerralla, kun joidenkin merkkien sukkikset kestää ja kestää. Ihana kuulla, miepä kirjoittelen noista enemmän kunhan pääsen testaamaan! ^^

   Poista
 4. Hei! Jotain kierrätys materiaali sukkahousuja olen kyllä käyttänyt. Saattoi olla Lindexin. Jos tuollaiset löydän kuin nuo kuvan ihanat sukkahousut, ostan kyllä heti. Vaikka omat sukkahousuvarastoni eivät olekaan loppumassa. Olisihan tuo jotain uutta ilmettä. Ja jos olisivat vielä kierrätysmateriaalia. Sukkahousut kun eivät kelpaa muovinkeräysastiaan juuri tuon elastaanin vuoksi, ja minullakin kuitenkin kuluu ohuita sukkahousuja iso kasa vuodessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Mukava kuulla, nämäkin vaikuttavat todella hyvältä, mitä mie tilasin. Kysyin vielä lisää näistä ja näissä tosiaan tuo polyamidi on kierrätettyä. Muuten paketti tuli Elloksen tyyliin muoviin vuorattuna kaikki neljät sukkikset erikseen, vaikka eihän nuo sukkispaketit välttämättä muovikerroksia tarvitsisi. Erilaisilla sukkiksilla saa tosiaan uutta ilmettä asuihin, mie meinaan seuraavaksi testata Vilmurin ihania sukkiksia! :)

   Näiden kierrätystä saa tosiaan miettiä, liekköhän kehitteillä jonkinlaisia täysin kierrätettäviä sukkiksia? En muista olikohan se just elastaani, mille etsivät kierrätysmahdollisuuksia / erottelumahdollisuuksia vai mikä se nyt oli. :) Pitää selvitellä ja palauttaa mieleen, mistä mie luinkaan aiheesta!

   Poista
 5. Hei vielä! Ihan kaikissa sukkahousuissa ei ole elastaania lainkaan. Mutta ovat sitten niitä halpiksia. Aika karkeita ihoa vasten ja ryppyyntyvät taipeista. Olen kyllä käyttänyt sukkahousuja jotka ovat pelkkää polyamidia. Kyllä se on juuri elastaani, joka tekee sukkahousuista miellyttävämmän tuntuiset. Toivottavasti löytyy kierrätyskeino myös elastaanille, kun sitä on nykyään niin monessa vaatteessa.

  Parempi tietysti olisi, jos tehtäisiin kestävämpiä sukkahousuja. Huonoimmat ei kestä minulla kuin päivän pari, paremmat (kalliimmat) sukkahousut sitten jopa useita kuukausia. Ovat kyllä niitä paksumpia kylmän kelin malleja. Ohuempia 20-40 denierin sukkahousuja menee roskiin minullakin ihan turhan usein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Joo, jos tosiaan on karkea ja ei- niin- hyvin- palautuvat sukkikset, niin kyl ne ajan kanssa ryppyyntyy ja myös väljentyy liikaa. Toivottavasti tosiaan löytyisi kierrätyskeino tai joku vaihtoehtoinen muutokuitu tms, joka olisi mahdollista ottaa käyttöön elastaanin sijaan ja olisi helpommin kierrätettävissä. :) Mielenkiintoista kyllä seurata, mitä kaikkea vaatetusalalla tapahtuu.

   Sanoppa muuta, kalliit sukkikset kestää huomattavasti enemmän käyttökertoja ja nyt ohuissa mie olen käyttänyt niitä uusia Norlynin Premium- sukkiksia ja ne on kestäneet ihan tajuttoman hyvin, kauemmin kuin ne perus Norlynit tai muut ohuet! Paksummat kyllä kestävät huomattavasti paremmin, mutta josko myö sukkisten suurkuluttajat saataisiin joskus myös tosi kestäviä ohuita sukkiksia. ;) :)

   Poista
 6. Hei! Hankala löytää noita Norlynin Premium sukkahousuja kivijalkaliikkeistä ainakin täällä pohjoisessa. Haluttaisi kokeilla noita Luxe malleja vaikka molempia. Juuri nyt en ihan noin ohuita sukkahousuja tartte, mutta varmaan jossain vaiheessa kokeilen jos vaikka tilaan jostain muun ohessa. Paksummilla sukkahousuilla on menty jo tähän aikaan. Kivaa syksynjatkoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Harmin paikka, toivottavasti alkaisi löytyä kun ovat olleet jo aika pitkään markkinoilla. Netistä varmaan saa tilattua aika helposti. :) Täältä näitä löytyy Cittareilta, Sokokselta ja miusta joissakin ruokakaupoissakin on ollut, Polvijärvelläkin on Norlynin tuotteita myynnissä. :) Mie kanssa oon nyt ottanut jo paksummat sukkahousut käyttöön! <3 Kiitos samoin sinne ja kiitos kommentista!

   Poista
 7. Hei! Löytyi sitten lähimmästä kaupungista juuri nuo molemmat Luxe sukkahousut. Ostin kokeeksi ja heti oli kokeiltava miten istuu jalassa. Vähän oudolta tuntui pukea näinkin ohuet sukkahousut tähän aikaan vuodesta, kun neulesukkahousuissa olen kuljeksinut viime viikot. Mutta tosi ihanaltahan nämä tuntuu ihoa vasten. Ihan muuta kuin halpis sukkikset. Niinkuin ei sukkahousuja jalassa olisikaan eli kuin se toinen iho. Touch mallissa vielä pohja- ja kantavahvike. Onneksi kantavahvike on sen verran matala, että ei näy ballerinoista. Vyötärönauha nousee tarpeeksi ylös eikä kumpikaan sukkahousu ole liian kiiltävä.

  Täytyy vielä hommata samat sukkahousut myös ihonvärin sävyissä. Toivottavasti kelit alkaa jo lämpenemään, että voi vaihtaa edes vähän ohuempiin sukkahousuihin. Mukavaa kevättä!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka!

   Ihana juttu, että noi Luxe- sukkahousut löytyivät. Nuo ovat kyllä pehmeät ja napakat jalassa, ihan erilaiset kuin halpissukkikset. Mie tykkään siitä, että pinta on tiheämpi ja napakampi kuin esmes jossain Pirkka- sukkiksissa, joissa se kudos on niin väljä, että ei oikein näytä kivalta ihoa vasten.

   Sanoppa muuta, on täällä jo lämpimämpää ja nollan tuntumassa pyöritään, josko kohta saa kaivaa kevyemmät sukkikset esille! <3 Miekin tilasin just muutamia paksuja sukkiksia vielä Oroblulta Italiasta, ovat niiiiiin huiput talvella ettei tosikaan. :D :) Ohuiden sukkisten käyttämistä silti odotellaan, sieltä se kevät tulee. Ihanaa kevättä myös sinulle! ^^

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)