torstai 22. heinäkuuta 2021

Asiaa seksistä ja seksuaalisuudesta - Sinful

Kaupallisessa yhteistyössä Sinful

Olen jo pitkään miettinyt, että kirjoitan jossain vaiheessa tänne blogiin seksuaalisuudesta ja siihen liittyvistä ajatuksista, sekä (ennakko)luuloista mitä esimerkiksi mediassa tulee vastaan. Tämä aihe sattuikin sopivaan saumaan, kun sain yhteistyöpyynnön Sinfulilta ja se mahdollistaa laajemman postauksen tästä aihepiiristä. Aiheesta on herännyt keskustelua Instagramissa moneen otteeseen ja moni onkin ollut innoissaan, kun olen kertonut aikovani ottaa aiheen esille täällä blogin puolella. 

Seksuaalisuus ja kiinnostus muihin ihmisiin heräsi itselläni aika nuorena, vaikka ehkä ei välttämättä olisi ihan niin ajoissa kannattanut aloittaa tutustumista omaan seksuaalisuuteen. En kuitenkaan kadu mitään, vaikka varmasti olisin ehtinyt myöhemminkin aloittaa seurustelut sun muut, mutta seurustelin yhtä poikaa lukuunottamatta kaikkien kanssa vähintään vuoden. Siinä ajassa kyllä ehtii nähdä, toimiiko kemiat ja arvot yhteen vai ei. 

Muistan, kun joskus toinen vanhempani sanoi, että seksi tuon ikäisenä on ok, kunhan huolehtii ehdottoman tarkasti ehkäisystä, molemmat haluavat sitä ja kokee, että on tunteita toista henkilöä kohtaan. Vaikka silloin tuntui hetkellisesti pahalta, niin tämä sysäsi omaa ajatteluani eteenpäin, enkä enää kokenut samalla tavalla paineita, häpeää ja huonoutta omalla kohdallani uskonnollisista syistä, perinteisten arvojen tai koulussa kuultujen haukkujen takia. En enää hävennyt tai suostunut häpeämään sitä, että olin jo aloittanut seksielämän silloisen seurustelukumppanin kanssa ja tämän vanhempani kanssa käydyn keskustelun jälkeen alkoi kunnolla sellainen itseensä tutustuminen ja pohtiminen, mitä minä haluan parisuhteelta tai seksiltä. Nimenomaan mitä minä sisimmässäni haluan, ei se mitä yhteiskunta, uskonto tai muut ihmiset haluavat. 

Elämässä tapahtuu aina välillä ja sama juttu koskee myös seksiä. On tärkeää osata nauraa itselleen ja toilailuille - seksin kuuluu olla intohimoista, spontaania, hauskaa, kokeilevaa ja tyydyttävää. Mitä sitten, jos joskus vahingossa tiputtaa toisen sängystä tai kopsauttaa jalan leukaan asentoa vaihtaessa? Ei mitään, se on sitä elämää, kaikkea ei tarvitse hallita viimeiseen asti ja nauttiminenkin on helpompaa, kun ei ota liikaa paineita seksin suhteen. Parhaimmillaan toilailut jäävät elämään ja niille nauretaan vielä vuosienkin päästä. Uteliaisuus ja avoimuus ovat mielestäni tärkeä osa seksuaalisuutta, eikä kaikista kiihottavista asioista voi etukäteen tietää, ellei kokeile uusia asioita. Näin aikuisena ja ennen kaikkea erilaisten kokemusten jälkeen itselleni tärkeää on se, että seksihalut kohtaavat ja parisuhteessa laadun, sekä määrän tulisi kohdata mahdollisimman hyvin kumppanin kanssa. Molempien tai useamman osapuolen, mikäli kyse on monen ihmisen välisestä parisuhteesta, pitäisi voida olla tyytyväisiä suhteeseen myös seksin osalta. Oli sitä tai ei. 

Aina kaikki ei voi mennä molempien kannalta win- win- tilanteeseen, mutta on tärkeää huomioida suhteessa myös toisen osapuolen toiveet ja halut. Jos ei muuten, niin kompromisseja voi aina tehdä ja joustaa puolin toisin toiveiden, määrän ja muun kohdalla. Joissain elämäntilanteissa ja stressaantuneena voi esiintyä haluttomuutta kellä tahansa ja voi tuntua helpommalta keskittyä pelkästään omaan nautintoonsa. Haluttomuus ja sooloseksi ovat molemmat täysin normaaleja asioita, joista haluttomuus voi aaltoilla elämän aikana moneen otteeseen. Kyllä ne halut sieltä palaa, kun sille antaa mahdollisuuden. Sooloseksillä voi myös ylläpitää omaa halukkuuttaan ja toisaalta myös rentoutua ilman paineita siitä, että nauttiiko toinenkin osapuoli seksistä. 

Voi tuntua raastavalta elää suhteessa, jos itse haluaa seksiä esimerkiksi viikottain ja toinen kolmen- kuuden kuukauden välein. Sama pätee varmasti myös toisinpäin, että olo voi tuntua riittämättömältä parisuhteessa, jos itselle riittää muutama kerta vuodessa, eikä koe seksiä tärkeänä asiana elämässään. Molemmat näkökulmat voivat aiheuttaa epävarmuutta siitä, riittääkö toiselle varmasti sellaisena kun on. Tästä syystä avoimuus on tärkein asia ihmissuhteissa, sillä asioista pitää voida puhua ja keskustella. Kumppanin on hyvä olla kartalla, mikäli joku asia painaa tai aiheuttaa haluttomuutta suhteessa. 

Minusta on aika hassua, miten konservatiiviseen ajatteluun törmää edelleen ihan kaiken ikäisten kohdalla. En ymmärrä, miksi muiden ihmisten seksuaalisuus ahdistaa ja ärsyttää niin paljon, että pitää päästä haukkumaan, arvostelemaan tai puhumaan pahaa selän takana? Miten jonkun muun ihmisen seksuaalisuus, parisuhteen säännöt ja ylipäänsä ihmissuhde voi vaikuttaa ulkopuolisiin henkilöihin niin paljon ja miten se on heiltä pois? Eihän se ulkopuolinen ihminen ole uhka sinulle, jos parisuhteessasi yhdessä sovitut rajat pitävät ja molemmilla on hyvä olla. Jokainen päättäkööt yhdessä kumppaninsa kanssa, miten haluavat elää ja mikä kaikki on siinä omassa parisuhteessa ok ja mikä taas ei. Jokaisella on oma käsityksensä siitä, mikä on pettämistä ja mikä ei. 

Ihmisen ulkonäkö ei korreloi seksuaalisuuden kanssa eli et todellakaan voi määritellä pelkän ulkonäön perusteella, että mikä henkilön seksuaalinen suuntautuminen on tai millaisessa parisuhteessa ihminen elää. Se, miellyttääkö jonkun ihmisen ulkonäkö sinua tai länsimaista kauneusihannetta vai ei, ei todellakaan kerro sitä, onko kyseinen ihminen perinteisessä, vapaassa tai polyamorisessa parisuhteessa. Sama juttu kuin esimerkiksi goottityylisten ihmisten kohdalla - et voi olettaa, että jokainen harnesseja tai huimia korkoja käyttävä nauttisi BDSM:sta. Joskus myös se kiltein, hiljaisin ja herttaisin ihminen voi olla se, jonka seksielämä on villimpää, dominoivampaa, alistuvampaa ja/ tai monipuolisempaa kuin monella muulla. Lokerointi tuo joillekin ihmisille turvaa ja hallinnan tunnetta omassa kuplassaan, mutta ei tällaisia asioita voi tai pidä määritellä kenenkään ulkonäön kautta. 

Koen itse ajattelevani ja puhuvani näistä asioista huomattavasti avoimemmin, kuin moni muu ja olen siitä todella kiitollinen. Minulla on hyvä olla omana itsenäni ja minuuteen kuuluu myös seksuaalisuus. Nuorempana olin monessa asiassa jyrkempi ja toisaalta myös ujompi, mutta vuosien mittaan mustavalkoinen ajattelutapa on hioutunut pehmeämmäksi, muiden arvot muuttuneet itsestäni lähteviksi arvoiksi ja oma käytös huomattavasti rohkeammaksi. Seksi ei ole ainoa ihana ja tärkeä asia elämässä, mutta pidän seksiä ja seksuaalisuutta isona osana omaa hyvinvointia, sekä rakastavaa ja hyvinvoivaa parisuhdetta. Seksistä on lupa nauttia, siitä pitää iloita ja sitä pitää vaalia, jos se on itselle tärkeää. 

Minulla riittäisi juttua aiheesta vielä useammankin postauksen verran, mutta suuri kiitos ja halaus, mikäli jaksoit lukea koko postauksen! Voin myöhemmin jatkaa aiheesta, mikäli haluaisitte tällaista sisältöä enemmän ja kun inspiraatio iskee taas kerran. 

Sinfulista haluan kertoa sen verran tässä postauksen lopussa, että Sinful on Pohjoismaiden suurin seksileluihin erikoistunut erotiikan verkkokauppa ja heidän tavoitteenaan on inspiroida kaikkia leikkisämpään ja parempaan seksielämään. Kuten arvata saattaa, Sinful on itselleni ennestään tuttu ja luotettava seksilelujen ja eroottisten tavaroiden verkkokauppa. Sinfulilta löytyy omien tuotteiden lisäksi muun muassa pelejä, asusteita, vaatteita, leluja ja muita välineitä eri makuun - aina BDSM- faneista romantiikan nälkäisille ja sille välille. Tästä linkistä pääset tutustumaan Sinfulin suomenkieliseen verkkokauppaan! Ja ihan vinkkinä - tällä hetkellä heillä on kesäalet menossa, kannattaa käydä tutustumassa valikoimaan, sillä hinta- laatusuhde on erinomainen omien kokemusteni mukaan.  

Ihanaa torstaita teille! 

6 kommenttia:

 1. Ihana ja rohkea postaus <3 Kirjoitat aiheesta mielestäni todella kannustavaan ja avoimeen sävyyn, ja mielelläni lukisin sinun kirjoittamanasi aiheesta enemmänkin. Myös pakko sanoa että ihailen todella paljon vanhempiesi suhtautumista nuorella iällä seurusteluun ja seksielämän aloittamiseen. Omalla kohdallani kotona ei ole koskaan puhuttu seksistä sanallakaan, ja aika monta vuotta nuoruudesta menikin etsiessään itseään asian tiimoilta. Nyttemmin onneksi olen löytänyt itsevarmuuden myös siltä saralta, ja ehdottoman samaa mieltä kanssasi siitä miten tärkeää asioista puhuminen on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Ihana kuulla tällaista palautetta - tätä työstin monta viikkoa työn ohessa, ennen kuin muotoutui lopulliseen muotoonsa. <3 :) Minusta seksuaalisuudesta ja seksistä pitäisi olla avoimempi sen sijaan, että ne ahdistavat tai aiheuttaa epävarmuutta siitä, onko itse nyt epänormaali tai hyvä sellaisena kuin on. Makuja on monia, osa haluaa useammin ja osa tykkää enemmän halailusta sun muusta kuin seksistä. :)

   Miusta kanssa vanhempieni suhtautuminen seksiin ja seksielämän aloittamiseen oli todella lempeä - jos ei olisi ollut, niin en todellakaan olisi näin sinut itseni kanssa nykyään, vaan olisi voinut jäädä tunnelukkoja ja häpeää estämään kasvua tähän pisteeseen. Varsinkin, kun en ehtinyt kertoa itse ensin, vaan vanhemmat saivat tietää asian silloisen kumppanin äidiltä ja yksi siskoistani myös kertoi äidille, kun oli ehkäisyvälineitä löytänyt miun huoneesta. :D Mutta mieti, miten eri tavalla tässä olisi voinut käydä, jos vanhemmat olisivat suuttuneet ja rankaisseet seksielämän aloittamisesta. Miten erilainen suhtautuminen itsellänikin olisi aiheeseen ja miten paljon sitä olisi joutunut työstämään saavuttaakseen hyvän seksielämän?

   Itselläni on taustalla uskonnollinen kasvatus (sittemmin olen irtaantunut kokonaan uskonnosta), mutta minusta on mahtavaa, että saimme siitä huolimatta osallistua normaalisti terveystiedon tunneille, tanssitunneille ja seksuaalivalistukseen kouluaikana. :) <3 Äiti ja isä onnistuivat kasvatuksessa todella hyvin!

   Puhuminen on todella tärkeä asia ja monesti jo pelkästään se auttaa, kun se helpottaa oloa niin paljon. Minusta olisi hyvä puhua seksistä, menkoista ja kehittymisestä muutenkin ensin kotona, eikä vasta koulussa. Toisaalta parempi edes koulussa saada tietoa, jos muuten vanhemmat kieltää aiheen kokonaan. Harmi, että teillä ei ole ollut avoimuutta tämän asian kanssa, mutta onneksi olet nyttemmin löytänyt itsevarmuuden myös sen osalta! <3 Kiitos ajatuksia herättäneestä kommentista!

   Poista
 2. Ihana postaus sinulta! Seksuaalisuus kuuluu kaikille ja kaikenikäisille. Jokaisen tulisi saada tuntea oma itsensä ja olla sen arvoinen. Valitettavaa, että ympäristö lokeroi ihmiset erilaisuuden mukaan, jolloin vähemmistöt saavat vihaa kohdalleen.
  Se voisi olla mielenterveydenkin kannalta parempaa, jos ihmiset arvostaisivat toisiaan ihmisinä eikä seksuaalisuuden pohjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Pihla, ihana saada tällaista palautetta! <3 Kyllä, olen täysin samaa mieltä! Minusta ei pitäisi kasvattaa nuoria häpeämään itseään, saati seksuaalisuuttaan. Sama juttu kyllä aikuistenkin kanssa, mitäpä se muiden seksuaalisuus, parisuhde tai seksielämä muille kuuluu ja miksi ihmeessä siihen tarvitsisi muiden puuttua? :) Hyvä pointti tuo, miten ihmisten arvioiminen seksuaalisuuden pohjalta voi vaikuttaa mielenterveyteen ja itsetuntoon - varmasti vaikuttaa iästä riippumatta. Onneksi asenteet muuttuu vuosien mittaan ja tietoa on saatavilla niin helposti, että näkökulmat ovat ehkäpä avoimempia tulevilla sukupolvilla!

   Poista
 3. Tosi hyvä postaus! Minusta on hassua, että aikuiset ihmiset eivät voi puhua seksistä avoimesti, sehän on luonnollinen osa elämää kuten töissä käynti tai jokin muu. En toki tarkoita, että kaikkein pitäisi paljastaa koko seksielämänsä muille, ei toki, jos ei halua, mutta onhan se kiva esimerkiksi jutella jonkun ystävän kanssa, jos on esim uusi seksikumppani tai jokin asia seksissä askarruttaa. Vertaistukea ja kuuntelevaa korvaa kaipaa! Toivon, että nykyään seksuaalikasvatus kouluissa olisi laajempaa ja opetettaisiin enemmän nautinnon tuottamisesta eikä vaan sitä, että muistakaa käyttää ehkäisyä. Tuntuu, että seksi ainakin suomalaisessa kulttuurissa (varsinkin miesten mielestä) on todella yhdyntäkeskeistä ja miehet tuntuvat ottavan hirveästi ihan turhia suorituspaineita. Ja kuten kirjoitit, seksiin kannattaa suhtautua huumorilla häpeilyn sijaan, mitä sitä turhaan murehtia, jos ei sujunutkaan kuin alunperin toivoi tai tuli jotain kommelluksia matkaan? Harmittaa kaikkien niiden puolesta, jotka eivät voi nauttia täysillä seksistä jonkun ennakkoasenteen tai paineiden takia. Sen takia olisi niin tärkeä kommunikoida kumppanin kanssa, mutta oman kokemuksien pohjalta se tuntuu olevan todella vaikeaa toiselle osapuolelle. En sano, että vain miehet tekisivät näin, mulla vaan heterona on kokemuksia miehistä. Toivottavasti keskustelu seksistä muuttuu pikkuhiljaa avoimemmaksi, ainakin somessa näkyy nykyään enemmän seksiaiheisia postauksia, hyvä niin!

  Btw, haluaisin suositella Himocast-podcastia, jos ei ole aikaisemmin tuttu, tosi hyvä podcast seksistä ja seksuaalisuudesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia, tosi moni on tykännyt tästä julkaisusta ja palautetta on tullut sähköpostia myöten! <3 Joo, siis miusta on jotenkin hassu, miten ihmiset eivät uskalla / osaa puhua seksistä, vaikka se on normaali asia ja koskettaa kaikkia jollain tavalla. Nimenomaan on ihana puhua, jos asia askarruttaa - joko ystävän tai kumppanin kanssa. Toisaalta voi itsekin sitten rohkaistua kokeilemaan jotain ihan uutta.

   Kouluissa olisi hyvä muistuttaa myös siitä, että seksin pitäisi olla nautinnollista, ei ahdistavaa, kivualiasta (ellei siitä tykkää ja on sovittu) tai sellaista, että kunhan nyt vaan on siinä toista varten. Kaikkihan naisista eivät välttämättä saa orgasmia koskaan, mutta sen saamista helpottaa todella paljon se, ettei yritä kontrolloida, miettiä miltä näyttää / kuullostaa tai häpeä sitä tulemistaan. Nautinnollisuuteen olisi hyvä keskittyä ja just sen takia avoin keskusteluyhteys olisi tärkeä! Eihän se kumppani välttämättä heti osaa tietää mikä toisen saa syttymään, mutta aina voi kertoa ja ohjata oikeaan suuntaan. :) Ja jos itse huomaa, että kumppani ei ole täysin mukana, niin voi ihan rohkeasti kysyä, että voisinko jollain tavalla saada oloa mukavammaksi tai muuttaa jotain, että myös toinen nauttisi seksistä.

   Kaikille tulee varmasti jotain kommelluksia matkaan, mutta who cares? Elämässäkin tulee sitä sun tätä vastaan, eikä niitä jäädä mahdottoman pitkiksi ajoiksi murehtimaan, vaan pusketaan eteenpäin siitä huolimatta!

   Kiitos suosituksesta, miepä tutustun tuohon podcastiin! <3 <3 Kiitos ihanasta kommentista vielä siulle, samoilla linjoilla ollaan näiden ajatusten kanssa. :)

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)