sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Ihana kirppislöytö ja kirpputorien hienous

Olen lapsesta asti kiertänyt kirppiksiä ja second hand- liikkeitä säännöllisen epäsäännöllisesti. Viime vuosina vähemmän säännöllisesti, mutta yleensä aina kun on aikaa reissun päällä pysähtyä tai käydä kauppareissun yhteydessä paikallisella kirppiksellä. Nettikirppikset ovat myös tuttuja, mutta harvemmin minulla tulee vaatetta ostettua käytettynä netistä. Kirppiksien hyvä ja huono puoli on tavaroiden ja vaatteiden uniikkius - et välttämättä löydä sitä mitä haluat ja tarvitset sillä hetkellä, mutta saatat törmätä johonkin sellaiseen mitä olet etsinyt jo kauan. Tai jotain superhienoa, minkä haluat ostaa ehdottomasti itsellesi. 

Jos joku vaate on kestänyt kirppikselle asti hyväkuntoisena, niin se todennäköisesti kestää myös omassa käytössäsi. Muistan, kun joskus aikoinaan pikamuodin tullessa pintaan kirppisten kiertämistä katsottiin vähän köyhien puuhiksi, mutta nyt on ihanaa miten näkökulmat ovat laajentuneet ja avartuneet. Tyylejä ei tuomita samalla tavalla, eikä erikoisesti pukeutuvaa katsota ainakaan isommilla paikkakunnilla kieroon, kun ollaan jo totuttu monenlaiseen. Vastuullisempaan kulutukseen kannustetaan ja onhan se järkevämpää ostaa jo valmiiksi olemassa oleva tuote, jos se vastaa niitä ominaisuuksia ja vaatimuksia mitä siitä tuotteesta ostajalla on. Kirppisten kiertely ja second hand- muoti ovat olleet "in" jo jonkin aikaa. 

kirppisloydot-Suomi

Lyhyt huppari - Rokita
Toppi - Cardon Collection
Minihame - Link 
Laukku - ostettu Espanjasta, merkistä ei tietoa
Korvikset - Tuokio
Saappaat - Dame Rose 

Syksyinen-asu

Viime vuonna tein useampia takkilöytöjä kirppikseltä, hintaa oli vaivaiset kahdesta neljään euroon kappaleelta ja aiemmin tänä vuonna löysin pitkän hameen, sekä muutaman paidan kirpputoreja kiertäessäni. Viimeisimmällä kirppiskierroksella ostin tämän kuvissa näkyvän kukkahameen, joka on aivan ihana! Vähän hempeä, mutta toimii omassa tyylissäni asustamalla oikein. Takana on ruusukultainen vetoketju yksityiskohtana ja hameessa pituus on juuri sopiva. Tätä hametta olen käyttänyt viime aikoina paljon vapaalla ja töissä, oli ehdottomasti hintansa arvoinen! 

Uudenveroinen hame maksoi Polvijärven kirppiksellä seitsemän euroa ja hame on ehdottomasti ollut sen arvoinen. Joskus kirppiksillä näkee ylihinnoiteltua tavaraa, mutta riippuu todella paljon kirppiksestä ja tuotteesta, minkä verran olen valmis maksamaan. Vintage- ja merkkituotteista maksan hyvillä mielin enemmän, mutta harvemmin olen valmis maksamaan henkkamaukan tms. vaatteista muutamia euroja enempää. Toki niissä hintakin on huomattavasti alhaisempi jo uutena, mutta yleensä se näkyy myös kirppiksellä myytävän tuotteen kunnosta. Tämä hame on scubakangasta, joka ei nuhjaannu samalla tavalla kuin esimerkiksi halppismerkkien viskoosia ja puuvillaa sisältävät vaatteet. Link on Seppälän aikainen merkki, eli hameella on jo ikääkin. Muutamia brändejä minulla on myös mielessä, joiden vaatteita en osta edes käytettynä. 

Asu-cropatulla-hupparillaSyysmuoti-2021Asu-kukkahameella-2

Minulle vaatteen kunto, sekä alkuperä vaikuttavat siihen, paljonko olen valmis maksamaan. Joskus voin ostaa myös rikkonaisen tuotteen, jos hinta on kohdillaan, koska osaan itse korjata sen. Tahrat, nukka ja värien kulahtaminen taas ovat hankalampia - et voi ikinä tietää, lähteekö tahra sataprosenttisesti pois tai saatko värjättyä kulahtaneen vaatteen ennalleen ainakaan ilman ensin tehtävää värinpoistoa. Nukan saa onneksi suurimmilta osin pois tuotteesta kuin tuotteesta, mutta vaatetta pitää olla valmis huoltamaan silloin tällöin. 

Vaatteiden huollon osalta on myös hankala tietää, onko esimerkiksi lasten ulkovaatteita pesty oikein vai ovatko ominaisuudet menneet pilalle, jos niitä on pesty väärin? Tästä syystä koen, että meille on helpompaa ostaa lapsen ulkovaatteet aina uutena, ellei myyjä ole tuttu itselle. Muuten ostamme vaatteita ja joskus kenkiä käytettyinä, sekä joskus muutakin - esimerkiksi kirjahyllymme ovat kirppikseltä kymmenen vuotta sitten ostetut. 

YlipolvensaappaatDame-Rose-saappaatTyyliblogi-paivan-asu

Olen itseasiassa kiinnittänyt tähän huomiota enemmän, koska jouduimme ostamaan yhdessä välissä lapselle Lego- setin käytettynä, koska sitä ei saanut enää mistään uutena ja hän ihmetteli, että miksi meidän pitää ostaa se käytettynä uuden sijaan. Tuolloin oli mennyt varmaan pari vuotta, ettemme käyneet ollenkaan kirppiksillä ja tuntui niin erilaiselta kuin omalla kohdalla, kun on tottunut siihen, että joskus tekee mahtavia löytöjä nettikirppisten ja tavallisten kirppisten kautta. Itselle kun kirppiksillä käyminen on ollut normaalia lapsesta asti ja kävimme äidin, sekä sisarusten kanssa todella usein kirpputoreilla. 

Tämän jälkeen olemme käyneet aina välillä porukalla kirppiksillä ja puhuneet enemmän arvoista, vastuullisuuteen liittyvistä asioista, sekä valinnoista mitä arjessa tehdään. Vanhempana haluan opettaa ajattelemaan vähän pidemmälle miksi ja mitä ostaa. Haluan myös kasvattaa niin, että mietitään, onko se haluttu tavara järkevämpää ostaa käytettynä vai uutena. Kirppikseltä ostaminen ei tee ihmisestä yhtään sen vähempi arvoista tai vaikkapa niistä Legoista huonompia kuin uudet, jos ne ovat ehjät. 

Nykyään monet kirppikset ovat myös siistejä ja avaria, eikä enää sellaisia tupaten täyteen ahdettuja ilmastoimattomia tiloja - toki näitä jälkimmäisiäkin löytyy edelleen. Vaikka siellä kirppiksellä ei kävisikään jatkuvasti, niin silti yksittäisilläkin kerroilla voi tehdä löytöjä ja se on aika paljon tuurista kiinni. Ennen kävin viikottain tai vähintään parin viikon välein kirppiksillä, mutta nyt ehkä kerran kuussa tai kerran kahdessa kuussa. Miten usein sinä käyt kirppiksillä ja oletko joskus pitänyt kirppispöytää tai lahjoittanut vaatteet eteenpäin myytäväksi ja annettavaksi? 

Asukuvat-puujuuka-5Asu-saappailla

Voisin joskus koostaa jutun parhaista kirpputoreista (verkossa ja kivijalassa) tänne blogin puolelle, mikäli teitä kiinnostaa. Onko Pohjois- Karjalassa tai Itä- Suomessa jotain kirppistä, missä kannattaa ehdottomasti käydä? Vinkkaa kommenteissa! 

Mustat-saappaat

2 kommenttia:

  1. Lieksan Mätäsvaarassa on ihana kirppis etenkin hyväkuntoisten retrokankaiden ystäville. Samalla reissulla voi tutustua vanhaan kaivosalueeseen. https://www.lieksa.fi/documents/89419/0/matasvaara_opaslehti_2020.pdf/33b500b8-4f6c-b7b0-dab1-97c65d33b61d

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä - en olekaan Lieksassa käynyt pitkään aikaan. :) Oi, kuulostaa hyvältä, miepä tsekkaan tuon linkin! Kiitos, mukavaa päivää sinnepäin! <3

      Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)