tiistai 1. maaliskuuta 2022

Vaikuttaja vaikuttaa... Vai vaikuttaako?

Olen jo jonkin aikaa miettinyt, mihin suuntaan alan viemään sosiaalisen median kanaviani. Eri kanavissa on eri yleisöä, joten erilaiset sisällöt toimivat kussakin kanavassa parhaiten. Esimerkiksi Instagramissa parhaiten toimii naisellisuuteen, feminismiin, itsevarmuuteen, vaatetusalan etiikkaan ja vaatehuoltoon liittyvät asiat, mutta täällä blogissa tyyli-, kenkä- ja muotijutut toimivat parhaiten, eikä sisällön tarvitse olla yhtä raflaavaa tai kärjistettyä kuin Instagramissa. Instagramissa on hankalampaa erottua, kun taas blogiin löydetään hakukoneiden kautta tasaiseen tahtiin - sisältö ei katoa muiden sisältöjen syövereihin yhtä nopeasti kuin Instagramissa ja blogin kävijämäärät ovat jatkuvassa nousussa, vaikka en postaa yhtä säännöllisesti kuin ennen. 

Asu-nyorihameella-talvi-2022-4Asu-nyorihameella-talvi-2022-7

Paita - Guess
Wetlook- hame - Noir Handmade
Nahkatakki - Rokita
Olkalaukku - Marimekko
Sukkikset - Vogue
Korkokengät - Minna Parikka 

Asu-nyorihameella-talvi-2022-10

Pidän todella paljon siitä, miten blogissa voi tuoda ajatuksia laajemmin esille kuin Instagramissa tai muissa somekanavissa. Joskus Instan kanssa tuntuu, että olisi pakko olla jotain super- erikoista sisältöä aina tai herättää mielipiteitä, mutta siellä saa helpommin kapeamman ja kärjistetymmän kuvan sen sijaan, että tekstissä mahtuisi tuomaan ajatuksia esille monelta eri kantilta. Eli toisi esille sitä, että ymmärtää ja osaa katsoa asiaa laajemmin, on tutkinut asiaa ja niin edelleen. Tämä joskus johtaa väärinymmärryksiin ja voi jättää aika kapean mielikuvan kirjoittajasta mielipiteineen. 

Erityisesti feminististen julkaisujen kanssa koen tämän itse hankalaksi, koska en ensinnäkään itse varmasti edes tiedosta kaikkea, mikä on naisvihaa, varsinkaan sisäistettyä sellaista. En ennen esimerkiksi tiennyt, että autojen turvallisuutta on mietitty ja testattu nimenomaan miehiä ajatellen - naiset loukkaantuvat ja kuolevat onnettomuuksissa suuremmalla todennäköisyydellä kuin miehet. Tietoa on tarjolla valtavasti, mutta olen itsekin tiedostamattani tukenut negatiivisia asenteita naisia kohtaan ja myös itseäni kohtaan. Olen rajoittanut itseäni siksi, ettei nainen muka saisi olla miestä älykkäämpi tai ainakaan tuoda sitä esille. Olen niin usein niellyt kiukkuni ja ollut hiljaa sen sijaan, että haastaisin henkilön, joka ajaa ja tukee haitallisia asenteita erityisesti naisia tai esimerkiksi vähemmistöjä ja eri kansalaisuuksia kohtaan. 

Asu-nyorihameella-talvi-2022-9Asu-nyorihameella-talvi-2022-13 Asu-nyorihameella-talvi-2022-6

Koen, että Instagramissa mahdollisuus väärinymmärrykseen ja mielensä pahoittamiseen on suurempi kuin täällä blogin puolella, mutta mitä nopeampaan mediaan mennään, sitä enemmän siellä saa lokaa niskaan mielipiteitä herättävistä aiheista. Keskustelun ilmapiiri on valitettavasti välillä sellainen, että tuntuu hankalalta ottaa kantaa. Toisaalta samaan aikaan myös tietyt aktivismi- tilit tulevat esille vain ja ainoastaan negatiivisessa valossa sen sijaan, että a) puhutaan ensin keskenään asianomaisen kanssa, b) otetaan kantaa asiaan perustelemalla hyvin ja ilman toisen lyttäämistä julkisesti sosiaalisessa mediassa ja c) tuodaan esille, että käsittää ja ymmärtää asian monelta kannalta, ei pelkästään omasta näkökulmastaan. 

Puhumattomuus on yksi syistä, miksi ihmissuhteet tai muutkaan eivät toimi - kukaan ei osaa lukea ajatuksiasi, joten puhu, perustele ja avaa suusi, jos törmäät johonkin epäkohtaan ennen kuin vedät johtopäätökset ja lynkkaat toisen somessa tai selän takana puhumalla. Valitettavasti ainakin itselleni on jäänyt joistain tileistä negatiivinen kuva, koska minusta tuntuu, että sisältöä tehdään pelkästään somekohuilla ratsastamiseen ja siihen, että päästään mediassa mahdollisimman laajasti esille. 

Asu-nyorihameella-talvi-2022Asu-nyorihameella-talvi-2022-14Asu-nyorihameella-talvi-2022-5

Mutta voiko vaikuttaja olla kirjaimellisesti vaikuttaja, jos ei vaikuta mihinkään asiaan tai osa- alueeseen seuraajissa tai heidän elämässään? Mikä lasketaan vaikuttamiseksi - riittääkö siihen myös kevyempi vaikuttaminen kuten esimerkiksi seuraajan herättely ajattelemaan omaa kulutustaan vai pitääkö kaiken olla aina niin raflaavaa? Pitääkö vaikuttaa enemmänkin asenteisiin ja mielipiteisiin, erityisesti niihin ihmisiä erotteleviin mielipiteisiin? Miksi ihmisiä pitäisi karkeasti jakaa mielipiteen mukaan? Pitääkö aina olla jotain super- tärkeää ja relevanttia asiaa postatakseen sosiaaliseen mediaan, kuten moni some- asiantuntija sanoo? 

Asu-nyorihameella-talvi-2022-11Asu-nyorihameella-talvi-2022-16

Tässä somemaailmassa tunnen joskus olevani vähän puolivälissä. Mielipiteitä kyllä riittää, mutta en kuitenkaan halua tai tunne aktivismia omakseni - tietyt asiat herättävät minussa tunteita, mutta en koe vihan tai ärsytyksen tunnetta niin koukuttavaksi, että haluaisin julkaista pelkästään siihen aiheeseen liittyviä mielipiteitä ja asioita, jotka varmasti herättäisivät huomiota myös sosiaalisessa mediassa. Erilaisille mielipiteille on tilaa, erilaisille näkemyksille ja arvoille on tilaa. Niin henkilökohtaisessa elämässä kuin somessakin. 

Ehkä enemmän haluan herättää ihmisiä ajattelemaan pidemmälle ja oman kuplansa ulkopuolelle sen sijaan, että haluaisin tavoitella vain niitä ihmisiä, jotka ovat (täysin) samaa mieltä kuin minä. Tällöin saadaan keskustelua paljon paremmin. En myöskään halua, että kukaan seuraa minua kohuja odotellessa vaan mieluummin niin, että joku aihe resonoi enemmän ja joku vähemmän. Sillä tavalla, että voi välillä laittaa viestiä tai kommenttia, vaikka ei olisi samaa mieltä. Sillä tavalla, ettei kommentoijaa tai muun viestin laittajaa pelota tai jännitä miten reagoin ja vastaan kommenttiin tai viestiin. 

Asu-nyorihameella-talvi-2022-12

Pyrin toimimaan oikein ja arvojeni mukaan, mutta en oleta, että kaikilla olisi samanlainen sielunmaisema kuin minulla tai samanlaiset arvot ylipäänsä. Erilaisuus on hyve, mutta hyvät käytöstavat ja muiden huomioiminen ovat kaikkien asia, vaikka jotkut ovat toki tehneet huonosta käytöksestä tärkeän palasen omaan brändiinsä ja minä- kuvaansa. Se, onko sillä haluttua arvoa tai toivottua vaikutusta, onkin ihan toinen juttu. Itse uskon, että oikein toimiminen ja hyvä käytös palautuvat takaisin minulle jossain vaiheessa elämää. Millaiset arvot sinulla on? Millaista sisältöä odotat seuraamiltasi vaikuttajilta? 

2 kommenttia:

 1. Hyvä teksti jälleen, kuten sinulta aina saakin lukea ;) minusta tuntuu että Somessa pitää nykyisin räjäyttää, jotta saa näkyvyyttä. Rento hömppä ei sen kummemmin saa näkyvyyttä :D okei en itse nyt mitenkään suuresti sitä haluakaan, mutta ennen vanhaan "niinä hyvinä aikoina" sai keskustelua pienistäkin jutuista, mitä nykyisin ei saa. Kiire on tullut, instassa on niin nopea kirjoittaa ja liittyä keskusteluun kun taas blogien ääreen ei enään istahdeta se kahvikuppi kädessä rennosti. Harmi, toivottavasti tämä on väliaikaista.

  Anyway tykkään lukea rentoa, mutta myös ajatuksia herättäviä tekstejä, pitää olla jonkinlainen balanssi. Välillä rentoa ja välillä sitä missä saa vähän ajatella. Sellaisia ehkä eniten nykyään seuraankin, kuten myös kirjoitan! Okei ehkä mun mielipide tekstit ovat jääneet blogista pois, en usko että lopullisesti mutta ainakin hetkellisesti. :D mun pää on ollut vuoden niin sekaisin ja toisen vuoden vauva kuplassa, niin siellä ei kai liiku tällä hetkellä selvää tekstiä, mitä kirjoittaa blogiin muiden nähtäväksi:')

  Kivaa viikonloppua teille <3 anteeksi sekava kommenttini :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kata, olet ihana! <3 Joo, siis miusta tuntuu, että toooodella moni vetää kaikki mielipiteet ja tekstit niin yli kuin mahdollista, osa jopa hyvän maun rajan yli. Miusta niin mustavalkoinen ajattelu tai maailma on vähän luotaantyöntävää - erityisesti, jos mistään ei huomaa, että ko. asiassa osataan ajatella myös muutakin kuin omaa napaa ja sitä omaa kuplaa missä elää. Esimerkiksi Ylen uusi natsisarja on aivan älytön veto tänä päivänä ja varsinkin julkaisuajankohtansa puolesta. Metsään meni, mutta ei osata silti pahoitella, että nyt taisi tulla virhearvio.

   Sama juttu myös viime viikolla uutisissa olleella vaatetusalan yrittäjällä, ala- arvoista toimintaa haukkua naisvaltaista alaa, jota itse on hyödyntänyt vuosikausia maksamatta palkkaa vaikuttajille (tai ompelija- harkkareille, mitä olen ulostuloja seurannut). Viimeisimpiä kertoja EDELLISENÄ PÄIVÄNÄ ennen ulostuloaan houstannut vaikuttajatapahtumaa, kuvannut mekkoja vaikuttajien päällä mainosvideoon ja sopinut yhteistöitä mm. kuukauden sisälle + etsii vielä jotakuta hoitamaan vaikuttajamarkkinointia. :D Sillälailla, kohulla voittoon jne. Noloa.

   Miusta tasapaino pitää myös olla, en jaksa töiden jälkeen lukea tai seurata vahvoja mielipiteitä päivästä toiseen, vaan kaipaan myös hyvää, rentouttavaa ja kaunista sisältöä. En räväyttelyä päivästä toiseen tai mielensä pahoittamista joka asiasta, mikä vaan sattuu olemaan pinnalla (koska enemmän näyttökertoja ja ulostuloja). Pidemmän päälle se on raskasta ja en itse halua kuluttaa vapaa- aikaani sellaiseen, minulla on tärkeämpääkin tekemistä ja parempia keinoja rentoutua. :)

   Kiitos, sori mie vastailin taas myöhässä - toivottavasti teillä oli ihana viikonloppu myös! <3 Ei ollut yhtään sekava, mahtavaa kun jaoit ajatuksia tänne. <3 <3

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)