lauantai 27. huhtikuuta 2024

Ompelin mekon Great Gatsby & 1920's teemajuhliin!

Rakas ystäväni piti teemajuhlat 20's ja Great Gatsby- teemalla jo jonkin aikaa sitten, joten mekkohan sinne piti ommella! Kaapistani ei löytynyt oikein mitään ajanjaksoon sopivaa vaatetta. En tiedä sinusta, mutta minulle tulee ensimmäisenä 20- luvusta mieleen kapeat hapsumekot, kapeat alaosat ja hiuskoristeet höyhenillä. Miesten pukeutumisesta 20's tyyliin tuli ekana mieleen liivit, taskukellot ja hienot hatut. 

En viitsi ommella mekkoa vain yhtä juhlaa varten, eikä se olisi järkevääkään näin niinkuin kestävyyden ja ekologisuuden kannalta. Kieltämättä mietin pitkään hapsumekkoa, mutta haluamani hapsut eivät olisi ehtineet saapua tarpeeksi ajoissa ennen juhlaa. Toisaalta - olisiko hapsumekolle muulloinkin käyttöä, ei pelkästään näissä teemajuhlissa? Mietin myös, että suurimmalla osalla juhlavieraista on varmasti nimenomaan hapsumekko. 


Inspiraatiota etsiessäni samat jutut toistuivat kaikissa naisten vaatteissa ja asusteissa. Hapsut, kapeat mallit, erikoiset leikkaukset... Törmäsin kuitenkin Jenkeissä 1920- luvun hengessä tehtyyn musikaaliin, jossa yhdellä naisista oli mekko kepeällä helmalla ja erikoisilla leikkauksilla. Mekossa oli aika simppeli yläosa naruolkaimilla ja polven alapuolelle yltävä hulmuava helma. 

Lähdin näkemäni mekon perusteella ideoimaan miten saisin mekon muutettua niin, että voin käyttää sitä muulloinkin. Mekon helman ja yläosan välinen leikkaus kiehtoi. Se mikä ei omaa silmää miellyttänyt, oli se, että mekon yläosan ja helman välinen leikkaus asettui lantiolle. Hmmm, ei paras vaihtoehto muodokkaammalle! Pituus ei ollut omaan makuun, sillä midimitta pätkäisee pituutta, jos alaosassa ei ole halkiota tai muuta vastaavaa yksityiskohtaa. Omille mittatilauskaavoilleni (mekko- väljyyksillä) oli käynyt vähän köpelösti säilytyksessä, joten aikataulun takia päädyin käyttämään vanhan Suuri Käsityö- lehden topin kaavaa pohjana. Muokkasin kaavaa aika paljon, sillä rinnan ympärykseen piti lisätä pari senttiä ja muutin topin helmalinjan aivan kokonaan. 

Muokkasin kaavan vyötärölle ulottuvaksi ja lisäsin etupuolelle pienen kolmiomaisen leikkauksen molemmille puolille. Aivan kuin inspiraatiokuvassa. Minusta nuo ovat erikoiset ja todella söpöt! Inspiskuvassa ne ylsivät paaaljon pidemmälle, mutta minusta mittasuhteet olivat paremmat lyhyempinä. Kaavaa olisi pitänyt muokata vielä vyötäröltä, sillä mekko jäi aika väljäksi siitä kohtaa. En tullut sovittaneeksi välissä, vaan ompelin mekon aikalailla suoraan valmiiksi. Aikataulu alkoi tulla vastaan, kun samaan aikaan käy töissä, pyörittää arkea ja harrastaa. 


Alkuperäiset olkaimet hylkäsin kokonaan, sillä en pitänyt niistä. Alkuperäisten olkainten sijaan tein mekkoon ylijääneestä organzasta perhosmaiset röyhelöolkaimet. Yläosa tuntui liian vaalealta ilman mustia olkaimia. Pidän todella paljon liilasta värinä, mutta tämä murrettu sävy näin lähellä kasvoja tuntui vievän omat värini kokonaan. Piti lisätä vielä vähän lisää mustaa rintojen alle asettuvaan leikkaukseen, sillä edelleen tuntui, että mekko on todella vaalea. 


Minua houkutti ihan hirveästi tehdä helmasta kellottuva, mutta jätin sen 1920- luvun tyyliin suorahkoksi. Kerrostin pari kerrosta mustaa organzaa helmaan, noin kolme metriä meni. Alle mustaa vuorikangasta ja that's it! Näin kiteytettynä mitä tuli tehtyä ja millainen projekti tämän mekon tekeminen oli. 


Organza oli ainoa materiaali, mitä tätä mekkoa varten piti ostaa, sillä murrettu liila pitsi, alla oleva satiini ja musta vuorikangas löytyivät varastosta. Mekon ompelun jälkeen silitin yläosaan strasseja kiinni. Sateenkaaren väreissä hohtavat lasistrassit löytyivät myös varastosta, ostin näitä joskus tuhansia erästä korsettiprojektia varten. Kannattaa aina valita lasiset strassit omiin ompelutöihin, sillä muoviset haalistuvat ja tummentuvat ajan kanssa. Lasistrassit myös säihkyvät kauniisti! Laatuero on huomattavasti hintaeroa suurempi. 

Mekko on supermukava päällä ja näillä muutoksilla pystyn käyttämään mekkoa jatkossakin, enkä vain yksissä juhlissa. Tästä tuli ehkä hieman keijukaismainenkin? Nämä kuvat otin itse jalustan kanssa, mutta olisipa ihana käydä kuvaamassa tämä mekko jonkun kanssa. Vaikka jossain ikimetsässä auringonsäteiden ja saippuakuplien kera. 


Ohessa vielä pari kuvaa itse juhlista synttärisankarin kanssa! Juhlat olivat aivan Katan näköiset ja oli hauskaa - tuli naurettua todella paljon. Katan somet löydät seuraavien linkkien kautta, Katzariina- blogiin tästä ja Instagramista nimellä Kataaz. Oli ihanaa käydä Kuopiossa pitkästä aikaa. Kävin myös tässä kuussa ystävän juhlissa Kuopion puolella, blogissa näitä reissuja ei olekaan vähään aikaan näkynyt. Ehkä pitäisi useammin kertoa myös elämästä ja jakaa kuvia reissuista, niihin on niin mukavaa palata jälkikäteen itsekin. 

Oletko sinä järjestänyt juhlia tänä vuonna? Millaiset teemajuhlat haluaisit järjestää synttäreilläsi? Ihanaa viikonloppua sinulle! 

6 kommenttia:

 1. Aivan ihana mekko 😱🔥 tuo helma on juuri sellainen mitä metsästää jos mekkoa etsii! Juhlava mutta myös rock kun laittaa nahkarotsin kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! 🥰 Tästä helmasta tuli kyllä hieno, vaikka ehkä omaan tyyliin sopisi se kellotettu versio paremmin. Mutta silti tää toimi todella hyvin tuolla juhlissa ja kerrostettuna parempi kuin yhdellä kerroksella! ❤️ Nahkatakin kanssa tää ois makee, vähän sellaista herkkyyttä ja rouheaa rokkimeininkiä kaveriksi. 🤔🤩 Pitääpä kokeilla seuraavissa juhlissa / illanvietoissa.

   Poista
 2. Ihanaa, kun on teemajuhlat ja vielä kun itse osaa tehdä sinne asun. Kauniita kuvia sinusta ja juhlahumusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, miusta on ihan mahtavaa miten moni ystävä on halunnut järjestää juhlat tänä vuonna! 😍 Mukavaa oli ommella pitkästä aikaa itsellekin jotain, en ole vähään aikaan ommellut mitään. Kiitos paljon! ✨🌸

   Poista
 3. Ihana idea pitää teemajuhlat! Oi miten upeat asut, ihan tuntui kuin kuulisi charleston musiikkia korvissa kun katsoo kuvia. 🙂
  Mukavaa vappua! 🎈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta! ❤️ Ihan huippua, että niin moni ystävä on pitänyt teemajuhlia tänä keväänä ja juhlinut synttäreitä, vaikka ei olisi pyöreätkään tänä vuonna. 🥰 Kiitos paljon, ihana kuulla. Meillä meni vappu reissussa tänä vuonna ja vkl juhlitaan kavereiden kanssa. Toivottavasti sinulla oli ihana vappu! 🤗💐

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)