tiistai 14. elokuuta 2018

Kuinka selvittää oman tyylinsä kulmakivet ja välttyä hutiostoksilta?

Jokaisen tyyli muuttuu vuosien myötä suuntaan jos toiseenkin, kuten myös minulla tyyli on muuttunut rokahtavasta tyylistä goottiin ja siitä tähän nykyiseen tyyliin. Sitä ennen rakastin sinisiä farkkuja, paksupohjaisia kenkiä ja erilaisia toppeja. Näissä eroavaisuuksia löytyy erityisesti siltä osin, että tyylin pääasiat ovat olleet erilaisia - teininä rakastin revittyjä bootcut- farkkuja, bändipaitoja ja myös nahka sekä pvc alkoivat kiinnostaa materiaalina. Goottiaikaan rakastin kaikkia muhkeita hameita, minimekkoja, korsetteja ja minihameita. Goottityylissäni oli alussa myös housut käytössä, mutta niiden käyttö jäi kokonaan vuosien mittaan. Nyt päälleni laitan useimmiten jonkun kauniin mekon tai hameen, joko vartaloa myötäilevän tai vyötäröltä alaspäin levenevän. Se, että käyttäisin edelleen varrettomia maihareita arkikenkinä, muuttui ajan mittaan korkokenkien päivittäiseksi käyttämiseksi.

Minä muutun ja kasvan, mutta myös tyyli muuttuu ja kehittyy vuosien kuluessa - oli kyse sitten henkilökohtaisesta tyylistä tai yleisistä muoti- ilmiöistä. Muodin kaari on aikalailla ikuinen, mutta ajattelen myös, että meillä jokaisella on niin sanottu oma muodin tai tyylin kaari, joka kestää oman elinaikamme ajan. Itseasiassa reisitatuoinnissani kuvatut hahmot ovat pukeutuneet vaatteisiin, jotka ovat lempiaikakausiltani muodin historiassa ja tatuointiin yhdistetty avaruuskuva planeettoineen kuvaa muodin historian ja tyylin jatkuvuutta, kuten yllä kuvasin.

Indiedays, gaala-asu, ompelimo rokita, nahkatakki, nahkatoppi, kotimaiset nahkavaatteet, tyylibloggaaja
Kuva; Sallan kengissä / Salla


Outfit, fashionblogger from finland, finnish blogger, minna parikka heels
*Kuvan aurinkolasit saatu blogin kautta. 


Näiden kaikkien tyylivaiheiden kohdilla on ollut selkeät omat jutut, eli ne oman tyylin kulmakivet ja tästä postauksesta löydät nykyisen tyylini kulmakivet. Kun kulmakivet ovat tiedossa ja tietää, mitä vaatteita oikeasti käyttää, niin on helppo välttyä hutiostoksilta. Miksi ostaa vaate, joka ei ole omantyylinen ja jota ehkä voisi käyttää? Joskus voi tietysti tehdä löydön, joka on uudenlainen ja just omantyylinen, vaikka siltä ei ensisilmäyksellä vaikutakaan. Tällaisissa tilanteissa harkitsen useamman päivän ajan muutamaa asiaa vaatteessa; miten helppo se on yhdistää jo ennestään oleviin vaatteisiin, onko vaate kestävä ja hyvä päällä, millainen istuvuus vaatteessa on ja jos se ei sellaisenaan sovi omaan tyyliin, niin voiko sitä myöhemmin muokata omaan tyyliin sopivammaksi? Jos näihin kaikkiin saa järkevät vastaukset ja vaate kiinnostaa edelleen, niin silloin se kannattaa käydä ostamassa.

overknee boots, ylipolvensaappaat, mustat, saappaat italiasta, nahkahame, kotimainen hame


Miten sitten selvittää ne oman tyylin kulmakivet? 


Bloggaavana ihmisenä tämä on helppo juttu, sillä kuvia omista asuista löytyy todella paljon. Jos et bloggaa tai julkaise Instagramissa asukuvia, niin nämä voi selvittää myös ilman kuvaamista. Jos haluaa tehdä omista asuistaan vaikka taulun pukeutumisinspiraatiota tuomaan, niin kannattaa pyytää kaveria kuvaamaan. Näiden mietteiden ja pohdiskelujen tulokset voi kirjoittaa vaikka paperille tai puhelimen muistiinpanoihin, jotta niihin on helppo paneutua myöhemmin.

Ensimmäisenä kannattaa katsoa kokonaisuuksia joko kuvin, konkreettisesti tai kuvitella mielessään, millaisia asuja käyttää eniten. Jos kuvittelu tuntuu hankalalta, eikä kuvaamiseen ole mahdollisuutta, niin asut voi levittää sängylle tai laittaa hengareille roikkumaan. Huomio kannattaa kiinnittää näihin asioihin;


 • Ovatko vaatteet malliltaan samankaltaisia, mitä yhteistä on ylä- ja alaosan vaatteilla? 
 • Onko vyötärölinja korkeammalla vyötärön kapeimmassa kohdassa vai alempana? 
 • Millaisia materiaalit ovat? Entäs värimaailma?
 • Millaisia yksityiskohtia vaatteissa on? Entä millaisia asusteita käytät asujen kanssa yleensä? 
 • Voit myös pohtia, miksi et joitain vaatteita valinnut tähän? Mikä niissä mättää tai mikä niissä voisi olla toisin? 


Toisena miettisin itse, mitä kohtia vartalossani ja kasvoissani haluan korostaa. Pidän eniten jaloistani, vyötäröstäni ja vihreistä silmistäni, joten itse haluan korostaa niitä pukeutumisellani sekä meikkaamisellani. Miten voit korostaa haluamiasi piirteitä? Haluatko häivyttää jotain? Mikä pituus vaatteissa on sinulle imartelevin? Käsittelin viime vuonna bikini- ja uimapukumuodin yhteydessä hieman vartalotyyppejä, näistä voi olla apua myös oman tyylinsä kulmakivien löytämisessä - postaukset löydät täältä ja täältä

Urban Classics, croptop style, overkneeboots, black boots, outfit, finnish fashion
*Kuvan verkkosukkahousut saatu blogin kautta. 


Kolmantena - mieti onko sinulla jokin aarre vaatekaapissasi, joku superihana vaatekappale, josta et luovu koskaan? Mikä siinä on ihanaa? Onko istuvuus täydellinen, vaatteen tarina kaunis vai tuntuuko vaate ihanalta päällä? Tämä kertoo, mikä piirre vaatteissa ja asusteissa on erityisen tärkeää sinulle. Omasta vaatekaapistani löytyy useampi tällainen vaate, sekä juhlavaatteista että arkivaatteista. 

Gucci heels, gucci, golden heels, metallic gold, high heels, shoes, beautiful shoes, gold shoes, styleblogger
Kuva; Sallan kengissä / Salla


Neljäs vinkki. Millaisia asusteita käytät? Minkälainen laukku sinulla on eniten käytössä ja mitkä kengät ovat parhaimmat ikinä? Millaisia koruja käytät ja mitkä jäävät käyttämättä? Miksi? Pohdiskelin tätä aihetta aiemmin ja tulin tulokseen, että pärjäisin hyvin viidellä erilaisella laukkumallilla, aiheesta löytyy postaus täältä


designer bags, furla candy, DKNY saffianoleather bag, pink bag, red bag

Näiden avulla olen itse saanut selkeät kulmakivet omasta tyylistäni ja näiden avulla välttyy helposti hutiostoksilta. Nuorempana en pohtinut tyyliä ja ostoksia kovinkaan tarkkaan, vaan tein heräteostoksia, jotka olen sittemmin myynyt kirppiksellä eteenpäin. Esimerkiksi kun olin tykästynyt käyttämään joko 80- luvun henkisesti revittyjä farkkuja bootcut- mallisena tai siistejä nahka-/ pvc- housuja, niin ei ollut kannattavaa ostaa kalliita väljiä housuja, joissa oli nyörejä kaikkialla ja roikkuvat remmit sekä ketjut lisänä. Uutuudenviehätyksen kadotessa ja housujen osoittauduttua epäkäytännöllisiksi myin ne eteenpäin. Tämän lopputuleman olisi voinut päätellä siitä, että useimmiten käyttämäni housut olivat siistit, bootcut- malliset ja jos housut olivat revityt, niin myös repeämäkohdissa oli siistit viillot.

Nuorena ja toki aikuisenakin kannattaa kokeilla uutta, mutta itse pyrin kuluttamaan nykyään järkevästi ja sellaisiin tuotteisiin, mitkä varmasti pysyvät käytössäni vielä vuosikausien ajan. Itselläni oman tyylin pohtiminen ja tunnistaminen on auttanut huomattavasti hutiostosten kanssa, heräteostoksista puhumattakaan. Tämäkin aihe on tavallaan kaksipiippuinen, sillä jos seuraa omia tyylin kulmakiviä todella tarkkaan, niin joku uusi juuri sinulle mahtava juttu saattaa mennä kokeilematta ohi. Sen takia kannattaa pitää silmät auki ja käyttää vaikkapa useampi päivä harkintaan, onko jonkun vaatteen tai asusteen hankinta kannattavaa ja voiko se tuoda omaan tyyliin jotain uutta, mutta ihanaa? 

Tuleeko teille lukijoille vielä muita vinkkejä mieleen? 

6 kommenttia:

 1. Tosi hyviä neuvoja ja itse olen juuri löytänyt oman tyylini, kun olen vain miettinyt, mitä haluan korostaa ja mitä ns piilottaa!
  Kiva postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla! :) Tälleen kun "pilkkoo" omaa tyyliään vaatemalleista materiaaleihin, niin helposti löytyy se oma juttu ja tavallaan katsoo vähän eri tavalla, et millainen se oma tyyli onkaan. :) Mahtava juttu, että olet löytänyt oman tyylisi! :)

   Poista
 2. On kyllä mukavan kattava ja ajatuksia herättävä postaus!:) Itsekin olen huomannut, että aiemmin on tullut ostettua joitakin vaatekappaleita hetken mielijohteesta ja yksittäisiä ihania vaatekappaleita on kertynyt iso määrä - jotka eivät kuitenkaan keskenään käy yksiin..:D Nykyisin tulee tarkemmin mietittyä, minkä kanssa uuden vaatteen pystyy yhdistelemään ja nopeesti oma vaatevalikoima rupeaa järkeistymään tällä tavalla..:) Tästä sainkin inspiraatiota taas lähteä tekemään pientä syyssiivousta vaatehuoneeseen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Maria! :) Joo, sanoppa muuta - miulla tuo oli nuorempana tosi yleistä ja sit jotkut vaatteet oli kaapissa jopa vuosia, ennen kuin niille löytyi "pari" jonka kanssa niitä käyttää. :D Nykyinen systeemi on paljon parempi ja vaatteiden määrä järkevämpi kuin aiemmin, vaikka onhan miulla tosi paljon noita vaatteita kuitenkin. Ihana kuulla, et sait inspiraatiota tästä postauksesta! <3

   Poista
 3. Tosi hyvin kirjoitettu kokonaisuus ja oikein käyttökelpoisia vinkkejä :) Asiaa kun omalla kohdalla miettii, niin kyllähän ne tietynlaiset valinnat tekee toistuvasti ihan huomaamattaan silloin kun jotain pitää vaatekaappiin hankkia, vaikka en ole koskaan ajatellutkaan että jotain tietynlaisia "kulmakiviä" omassa pukeutumisessa olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Ihana kuulla, et vinkit ovat siusta käyttökelpoisia ja nämä toimii itsellekin hyvin. Kenkien kanssa en ole ihan niin järkevä kuluttaja, mutta niidenkin kanssa saatan miettiä muutamasta päivästä moneen kuukauteen, ennen kuin teen hankinnan. Siulla on miusta aika selkeät kulmakivet tyylissä, tunnistettavat sellaiset ja just siun näköiset! <3 :)

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)