torstai 26. marraskuuta 2020

Black Friday- ja kulutushulluus- ahdistus

 Huomenna on taas edessä Black Friday ja uusia tarjouksia puskee koko ajan sosiaalisen median kanavissa. Black Friday vai White Friyay? Sinänsä päivä alennuksineen on loistava, jos tarvitset jotain tiettyä ja sinulla on mahdollisuus saada se edullisemmalla hinnalla. Usein kuitenkin halvat hinnat saattavat aiheuttaa ostossokeutta ja sitten ostetaankin paljon kaikkea kivaa pelkästään halvan hinnan takia. Tämä on Black Weekin ja Fridayn huono puoli. 

Asu-vaaleanpunaisella-nahkatakilla-ja-tikkarikorkokengilla-20

Nahkatakki - Rokita
Kynähame - Noir Handmade
T- Paita - Ted Baker
Käsilaukku - Furla
Korkokengät - Minna Parikka
Kaulakoru - Mine Güngor
Sukkahousut - Oroblú

Muotiblogi-suomi-paivan-asu Vaaleanpunainen-nahkatakki-niiteilla

Meillä Black Week- ja Friday ostokset rajoittuvat lapsen uusiin talvikenkiin edellisten jäätyä pieniksi ja miehen ostamaan tietokoneen näyttöön, joka on parempi pelaamisen kannalta kuin nykyinen näyttö. Yhden joululahjan tilasin myös lapsellemme, mutta en tiedä oliko se muuten vaan tarjouksessa vai pelkästään tämän Suomeen rantautuneen alennuspäivän takia. Hinnan sijaan on hyvä miettiä, että tarvitsetko sitä mitä olet ostamassa tai oletko harkinnut sen hankintaa kauemmin kuin muutaman minuutin? Oletko ostamassa sitä siksi, että haluat sen, tarpeen vuoksi vai siksi, että tuntuu siltä, että pitäisi tehdä hankintoja juuri nyt edulliseen hintaan? 

Asu-vaaleanpunaisella-nahkatakilla-ja-tikkarikorkokengilla-6 Minna-Parikka-tikkarikorkokengat-1 Minna-Parikka-tikkarikorkokengat-2

Tämä vuosi on ollut hankala varmasti kaikille, ihan yksilöistä lähtien ja siitä edelleen yrityksiin. Minulle vuosi on ollut hankala monellakin tapaa ja yksi näistä syistä onkin se, että tilanteen vuoksi kotona ollaan niin paljon ja on hankalaa irrottautua välillä, kun työskentelee pääosin kotoa käsin. Nuorempana olen shoppaillut yleensä normaalia enemmän silloin, kun fiilis ei ole paras mahdollinen tai jos tuntui yksinäiseltä. Siitäkin pääsee eroon niin halutessaan ja enää en tällaista käyttäytymismallia tunnista omalla kohdallani. 

Yrityksille tilanne on ollut hankala jo pitkään ja nyt Black Fridayna voikin miettiä, että olisiko kuitenkin syytä panostaa kotimaiseen tai pienempään yritykseen suuren ketjun sijasta? Monissa pienissä liikkeissä tuotteet ovat laadukkaampia ja erikoisempia, kuin marketeissa myytävät halvemmat versiot. Joskus myyntivolyymi selittää halvan hinnan, mutta joskus kun katsotaan laatueroa, niin useimmiten markettien nauhat ovat ohuita ja lähes läpikuultavia, kun taas pienestä liikkeestä saat läpikuultamatonta nauhaa kaksipuolisena. Pyrin itse suosimaan pieniä liikkeitä ja sellaisia firmoja, jotka eivät ole ketjua, joka kattaa lähes koko kaupungin ravintolat, parkkipaikat sun muut. Palvelu on yleensä aivan eri luokkaa positiivisessa mielessä ja työntekijöistä useat ovat vakituisia, joilla on järkevät työtunnit nollasopimusten sijaan. 

Asu-vaaleanpunaisella-nahkatakilla-ja-valkoisella-paidalla Furla-Candy-laukku tyyli-inspiraatio-marraskuu-2020

Törmäsin hetki sitten kotimaisia kierrätys-, puuvilla- ja merinovillasukkia valmistavan Sidosteen Instagramissa tietoon heidän tempauksestaan - huomenna he nostavat verkkokaupan hintojaan 50 prosenttia ja lahjoittavat päivän tuotot lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen. Miten usein suuret ketjut lahjoittavat hyväntekeväisyyteen tai auttavat ruoka- avussa johtoa myöten? Niinpä. Sidoste haluaakin herättää keskustelua vastuullisuudesta ja samalla tehdä hyvää omalta osaltaan. Ehkä me kaikki voisimme välillä miettiä näin, myös yksilöinä? Että voisimmeko sittenkin tehdä hyvää ja auttaa heitä, joilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia tai lähtökohtia sen sijaan, että shoppaillaan mahdollisimman paljon halvalla ja tarpeettomasti? 

Joulun lähestyessä tämä pohdituttaa erityisesti ja varsinkin nyt, kun niin monet ovat yksinäisiä rajoitusten ja koko epidemian aiheuttamien asioiden takia. Suhteellisen sosiaalisena ihmisenä minuakin ahdistaa tämä tilanne ja minulla on sentään sosiaalinen media, työ, paljon ystäviä ja kavereita. Jos minuakin jo ahdistaa tämä maailman tilanne tällä hetkellä, niin voin kuvitella mikä tilanne heillä on, joilla ei ole yhtä paljon kontakteja, laitteita tai ollenkaan työtä... 

Joulun alla esimerkiksi Jouluapua- sivuston kautta voit löytää apua tarvitsevia perheitä läheltä ja kartan kautta saat suoraan yhteyden apua tarvitsevaan perheeseen. Pienilläkin asioilla on merkitystä ja yksikin ruokakassi, lahja lapselle tai vastaava auttaa vähävaraisia perheitä. Aina ei tarvitse mennä "minä minä"- asenteella, vaikka on hyvä muistaa omat rajansa ihmissuhteissa ja elämässä. Välillä olisi hyvä miettiä muitakin ja nähdä oman kuplansa ulkopuolelle, vaikka se oma kupla on aina turvallisin ja tutuin. Maailmassa on muitakin ihmisiä ja ihmiskunnan tulisi huolehtia myös niistä, joilla ei ole varaa törsätä jouluun tai muihin vastaaviin juhlapyhiin ja tapahtumiin. 

Minna-Parikan-kengat-edesta Asu-vaaleanpunaisella-nahkatakilla-ja-tikkarikorkokengilla-3

Mieti, mitä oikeasti tarvitset ja mitä käytät. 

Harkitse ainakin parin vuorokauden ajan hankintaasi. Miksi ja mistä syystä haluat tai tarvitset katsomasi tuotteen? Onko se kulutustavaraa vai koriste? 

Pohdi, onko tuote tarpeeksi laadukas ja voiko sitä käyttää tai kierrättää jatkossa, jos se menee rikki tai jos se ei olekaan sitä mitä halusit? Onko käyttöikä tarpeeksi pitkä hintaan nähden? Jos laatu ei täsmää, niin valitettavasti rahaa menee enemmän pidemmällä ajalla kun verrataan siihen, että ostat astetta huomattavasti kauemmin kestävän laadukkaamman tuotteen käyttöön. 

Onko määrä vai laatu tärkeämpi sinulle tai (ja vai) lahjan saajalle? 

Onko sitä mahdollista saada hyväkuntoisena ja käytettynä? 

Osaatko huoltaa ostostasi oikein? 

Mitä materiaalia tuote on, missä se on valmistettu ja millaiset olot tuotannossa on?


Vaaleanpunainen-nahkatakki-paivan-asussaAsu-vaaleanpunaisella-nahkatakilla-ja-tikkarikorkokengilla-19 Paivan-asu-kapealla-hameella

Ja yksi huomio vielä - näin ison perheen keskimmäisenä lapsena olen sitä mieltä, että mieluummin yksi mietitty, toivottu ja harkittu lahja kuin monta lahjaa. Toiveen toteutuminen on tärkeämpää lapselle, kuin lahjojen määrä tai niiden hinta. Näin ollaan menetelty meidänkin lapsen kanssa omalta osaltamme ja tämä vuosi onkin ensimmäinen, kun hän saa meiltä vanhemmilta peräti kaksi lahjaa. Yleensä hän saa yhden toivomansa lahjan meiltä, sillä moni sukulainen meidän molempien suvusta muistaa häntä ja se on aivan ihana juttu, että ollaan sen verran onnellisessa asemassa, että myös sukulaiset haluavat lasta muistaa! 

Mutta meillä ei lahjoja osteta siksi, että lahjoja olisi mahdollisimman paljon vaan niin, että niillä on käyttöä ja ne ovat sellaisia mitä poika on itse toivonut. Vuoden mittaan ostetaan ja hankitaan mitä tarvitaan, mutta en koe, että joulun tai muunkaan juhlan pitäisi olla yltäkylläinen lahjojen kanssa. Mieluummin yksi loistava tai todella hyvä lahja kuin monta "sinnepäin", mutta ei yhtäkään sellaista mitä lapsi toivoo. 

Millainen käytäntö teillä on lahjojen kanssa? Teettekö hankintoja Black Fridayn aikaan? 

Asu-vaaleanpunaisella-nahkatakilla-ja-kynahameella

4 kommenttia:

 1. Mä nuorena halusin aina lähteä Black Fridayna kaupoille shoppailemaan ja ostaa aletuotteita, mutta nykyään ostan vain niitä tarpeellisia, jos edes niitäkään. Tänä vuonna oli ajatuksissa, etten osta yhtään mitään. Kävi kuitenkin toisin, tänään päätin kuitenkin tilata yhden joululahjan lapsoselle ja sitten ajattelin tilata muutamat kasvomaskit, mitä käytän ihan muutenkin arjessa ja niitä on jäljellä enää yksi kaapissa. Eli joutuisin pian tilaamaan niitä muutenkin :D Eli mun mielestä on ookoo hyödyntää tätä päivää sellaisiin, mikä on muutenkin harkinassa ostaa ja jos vaikka kyseessä on vähän arvokkaampi ostos (kuten esimerkiksi miehesi tilaama tietokoneen näyttö). Mutta ajatusta "pakko ostaa, koska on halpaa" ei mene minun ymmärrykseen myöskään. :D

  Mitä joululahjoihin tulee, isäni oli todella jouluihminen. Pienenä saimme siskoni kanssa aina ihan hirveän kasan lahjoja, koska se oli isälleni tärkeää. Saimme sitä mitä toivoimme, mutta myös sellaista mitä ei ehkä toivottu, mutta olimme niistä tosi innoissamme. Tästä houlimatta isäni opetti meille kuitenkin rahan arvon ja oli todella tarkka rahasta ja muista menoista sitten muina aikoina. Tietysti ajat ovat siitä muuttuneet ja meidän nuoruudessa ei maailma ollutkaan tällainen.
  Mä en tänä vuonna aio ostaa lapselle kuin pari pientä lahjaa, koska eihän hän ikänsä puolestakaan vielä varmasti ymmärrä. Haluan silti, että hän saa paria pakettia tutkia ja ihmetellä :) Lapsen kasvaessa en aio myöskään mitään suurta kasaa hälle ostaa, vaikka itse pienenä sainkin ison kasan paketteja. Ajat ovat tosiaan muuttuneet. Muutkin läheiset muistavat varmasti meidän miniä, joten eiköhän hän muutamia paketteja saa :)

  Meinasin itse raapustella samaisesta aiheesta postauksen jo viime vuonna ja tänä tänä vuonnakin kävi mielessä, mutten vieläkään ilmeisesti saanut aikaiseksi! :D Tää päivä aina vaan yllättää tulollaan, aika menee niin nopsaa :') Mutta todella mielenkiintoinen aihe kyllä pohtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, nuorempana mie tuhlasin ihan sikana kaikkeen kivaan ja tunnistan sen nykyään, että ei ole aina ollut ihanasta must have- tuotteesta kyse, vaan monet olivat sellaisia et kun "halvalla sain". Osa jäi lappujen kanssa vaatekaappiin ja meni kirppikselle parin vuoden kuluttua. Black Friday kannattaa kyllä hyödyntää noissa tapauksissa ja just silloin, kun tarvitsee jotain tiettyä tai pitää päivittää joku laite parempaan. :) Halpuuden takia ostaminen on aika nihkeää ja typerääkin, koska jonkun tärkeämmän ja jopa haluamansa saisi helpommin, jos ei tuhlaisi pelkän halvan hinnan takia.

   Oi, ihana kuulla - meillä perheessä isosisko on jouluihminen, muut eivät ihan samoissa määrin. <3 Meillä lapsena usein saatiin samoja lahjoja ja joskus kaikki kuusi saivat saman setin, mutta saatiin myös kirjoja ja vaatteita, useimmiten kirppikseltä äiti teki löytöjä. :) Meillä lapsi alkaa olla jo sen verran iso, että esimerkiksi leluja ei enää samoissa määrin ole leikeissä mukana, vaan lukeminen, pelaaminen ja yhteiset tekemiset kiinnostavat enemmän. Ja Legot tietenkin, mutta vain tietyt niistä, tavalliset jää käyttämättä. Lapselle tulee sukulaisilta myös aika paljon lahjoja, niin meistä on parempi, että hankitaan se yksi toiveiden mukainen. :) Ajat ovat tosiaan muuttuneet, nykyään harkitaan enemmän ja toisaalta myös opetetaan lapsia miettimään tarkemmin. Ihan hyvä, että ajat muuttuu ja toivottavasti jälkipolville jää vielä mahdollisimman hyvä maailma kaikinpuolin, eikä roskat, päästöt ja ilmastonmuutos tuhoaisi koko palloa sen takia, että järjettömään kulutukseen tottuneet sukupolvet eivät ajattele pidemmällä tähtäimellä tai sitä, millainen maailma tänne jää seuraaville sukupolville.

   Ihana olisi lukea siun mietteitä tästä asiasta ja miksei vaikka tällä viikollakin voisi postata, ainakin miulle on tänään taas tullut Cyber Monday- tarjouksia, vaikka en meinannut kyllä tänäänkään tuhlata. :) Kiitos, ihana kuulla ja huippua miten kattavasti ehdit kommentoida! <3 <3

   Poista
 2. you look great my dear <3 i love every single piece of your outfit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much! <3 Lovely to hear that, I love this outfit too. :) <3

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)