torstai 7. tammikuuta 2021

Blogin taustalla - kuvat, kaupalliset yhteistyöt ja kirjoittaminen


Kuka ottaa kuvat? Kuka muokkaa kuvat? 


Aina silloin tällöin minulta kysytään kuka ottaa kuvat ja tällä hetkellä mieheni ottaa eniten kuvia tänne oman blogini puolelle. Näin talviaikaan kuitenkaan aviomiehen työrytmi ei mahdollista kuvien ottamista arkisin tätä talvilomaa lukuunottamatta, joten otamme viikonloppuisin kuvia hänen kanssaan. Muuten otan kuvia ystävieni, siskojen ja kavereiden kanssa aikataulujen niin salliessa. 

Joskus arkena otan kuvia jalustan kanssa kaukosäätimen avulla - tämä Canonin kaukosäädin oli yksi todella hyvistä hankinnoista aikoinaan, kun järkkärin hommasin. Jalustan kanssa toki menee aikaa kuvakulman löytämiseen ja muuttamiseen, mutta jos on aikaa, niin se ei haittaa. Talvella kuvaaminen kannattaisi kohdistaa siihen kello 11-13 väliin ennen kuin alkaa hämärtyä ja erityisesti silloin, kun kuvaat itse kaukolaukaisimen ja jalustan avulla. 

Romeo-ja-Julia-kukkapanta-kasvokuva-4

Collegepaita - Tiger of Sweden
Pellavahame - itsetehty
Kukkapanta - Koruliike Romeo & Julia
Laukku - Cobblerina
Saappaat - Dame Rose
Sukkahousut - Oroblú

Paivan-asu-tyylibloggaaja
Mustat-saappaat-ja-verkkosukkikset

Kuvat muokkaan useimmiten itse, enkä tee kovin suuria muutoksia kuviin. Korjaan raakakuvan valkotasapainoa, valoa, kontrastia, terävyyttä ja vähennän kohinaa. Mieluummin hyvä kuva ja pieni muokkaustarve, kuin huono tai heikompi kuva, jota pitää muokata paljon. Tästä syystä muutamat kuvat ovatkin jääneet julkaisematta, koska on ihan älytön työ korjata montaa heikkolaatuista kuvaa postausta varten. Joskus toki joutuu joustamaan ja julkaisemaan vähän epätarkempaakin kuvaa tiettyyn postaukseen, kuten tähän, mutta sitähän se on. Vähän turhan hämärällä kuvasimme, mutta hämärällä kuvaaminen on se alue, mitä pitäisi kuvaamisen osalta harjoitella enemmän! 

Siskoni ottamat kuvat hän muokkaa yleensä itse, meillä on todella erilainen tyyli ottaa ja muokata kuvia. Jos itse otan esimerkiksi valmistujais- tai lapsikuvia tutuille, niin muokkaan ne aina itse. Ystävien kanssa kuvia ottaessa vaihdetaan muistikorttia eri kameraan tai kuvataan omalla kamerallani. Pääosin muokkaan ystävien ottamat kuvat itse, ellei kuvaamassa ollut ystävä ole ammatiltaan valokuvaaja. 

Asuinspiraatio-talvi-2020

Tekstien ideoiminen blogiin


No entäs tekstien ideoiminen? Olen ottanut vuosien mittaan seuraajien toiveet ylös ja saamani toiveet myös muissa kanavissa. Välillä inspiroidun kirjoista, lehdistä, ulkomaisista muotisivustoista ja joskus ideoita tulee mieleen jonkun ihan muun asian kautta, esimerkiksi ulkoillessa tai suunnitellessa vaatteita. Hyödynnän muistikirjoja ideoinnin kanssa ja välillä googlaamalla löytää vinkkejä, millä tavalla pohtia ja tehdä listaa omaan aihepiiriin liittyen. 

Läheiset myös toivovat ja pyytävät välillä postausta tietyistä aiheista, kaikkea en ole vielä ehtinyt toteuttaa ja välillä tulee sellaisia toiveita, että en ole varma sopiiko ne välttämättä tyyliblogiin niin hyvin. Vinkkini tähän ideointiin ovat taustatyön tekeminen, aiheiden kirjoittaminen ylös muistamisen vuoksi ja pohdinta siitä, mihin haluat ohjata tai millä tavalla haluat inspiroida seuraajiasi? Mieti, millaisia postauksia yleensä omassa aihepiirissäsi tehdään ja millä tavalla voisit tehdä sen eri tavalla tai paremmin? Suoraa kopiointia ei kannata tehdä, se näkyy seuraajille. Ole myös lähestyttävä ja aito, kiiltokuvamaisuus sosiaalisessa mediassa on alkanut tympiä todella monia ihmisiä. 

Kasvokuva-kukkapannalla Paivan-asu-collegella-ja-kellohameella-2

Kannattaa myös harkita tarkkaan, kerrotko etukäteen tulevista julkaisuista kuinka tarkkaan ja mille yleisölle, ettei joku ehdi julkaista kuningasideaasi ennen sinua. Inspiroituminen on tietysti ok, mutta samanlaisen postauksen julkaiseminen samalla otsikolla päivän- kahden päästä omassa blogissasi on aika nihkeää. Varsinkin siinä tapauksessa, jos aihe ei ole niin sanotusti yleinen ja monien pohdinnassa muutenkin, vaan aika spesifi aihe ensimmäisenä julkaisseen vaikuttajan ammattialaan liittyen. Nykyään kannattaa muutenkin erottua joukosta ja tarvittaessa rajata aihetta selkeämmäksi lukijoiden tai seuraajien kannalta. 

Kotimainen-laukku-Cobblerinalta  

Yhteistyöt - oravannahkakauppaa vai asiallisia korvauksia? 


Yhteistyöt puhututtavat aika paljon ja on hieno juttu, että näistä puhutaan enemmän. Itse en lähtökohtaisesti enää tee postauksia ilman palkkaa pelkällä tuotekorvauksella tai lahjakortilla, en tänne blogiin, enkä Instagramiin. Termi "kaupallinen yhteistyö" on minusta hieman harhaanjohtava, sillä lähellekään aina tämän merkinnän takana ei ole palkallista yhteistyötä, vaan julkaisu on tehty pelkällä tuotekorvauksella ja kaupallinen yhteistyö tarkoittaa tässä tilanteessa sitä, että on sovittu, jotta tuotteesta tai palvelusta tehdään julkaisuja. Siitä huolimatta, että raha ei vaihda omistajaa missään vaiheessa, vaikka nimenomaan tuosta kaupallisuudesta tulee itselle mieleen, että siitä saa myös palkan. Halusin tämän tuoda esille täälläkin, mikäli aihe on hämmentänyt muitakin. Saadun tuotteen kanssa riittää maininta tuotteen saamisesta, kun se näkyy ensimmäistä kertaa kanavassa ja jatkossa silloin, kun tuote on julkaisun keskiössä. 

Tuotteita minäkin otan vastaan ja tällöin kerron pr- näytteen saamisesta, mutta päätän itse siitä, kirjoitanko niistä vai en. Tätä minulta on kysytty aika paljon ja oletettu, että kirjoitan kaikista tuotteista mitä saan, mutta en todellakaan kirjoita kaikesta. En ota myöskään kaikkea vastaan, vaan mietin käytön kannalta ja siitä, että ostaisinko tuotteen tai palvelun muutenkin ilman yhteistyötä. Pienten yritysten kanssa olen tehnyt jonkin verran poikkeuksia, varsinkin jos käytän muutenkin heidän tuotteitaan ja palveluitaan. 

En kuitenkaan koe, että kenellekään teistä olisi hyötyä esimerkiksi siitä, että kuvailisin vaikkapa erästä ihonhoitosarjaa, joka aiheutti itselleni allergista ihottumaa ja näppyjä kasvoihin. Hyötyä ei olisi teille myöskään siitä, jos kertoisin eräästä yrityksestä, josta yhteistyön kautta saadulla lahjakortilla tilatuista tuotteista puolet eivät tulleet ollenkaan perille. Tämän ja erään toisen yhteistyön olen luonnollisesti perunut heti. 

Asuinspiraatio-talvi-2020-5
Mustat-saappaat-ja-verkkosukkikset-2

Tämä on siis oma näkökantani asiaan, mutta minusta tehdystä työstä, otetuista kuvista, kuvien käytöstä yrityksen julkaisuissa, kamppiksen suunnittelusta ja julkaisuista tulee maksaa palkka. Erityisesti, kun yli muutaman kympin tuotteista ja palveluista pitää maksaa verot eli kannattaa aina miettiä, ottaako tuotteita vastaan vai ei. Joskus taas tarvitsee itse jotain tiettyä toteuttaakseen visionsa ja silloin saatan pyytää testattavaksi jotain tiettyä, joka tulee näkymään julkaisussa tai useammassa. Sosiaalisessa mediassa tehtävän yhteistyön hinta perustuu itselläni analytiikkaan, sitoutuvuuteen, saavutettavuuteen, sekä kuvien, stoorien ja uniikkien kävijöiden määrään, unohtamatta kampanjan vaatimaa työmäärää. Kanava vaikuttaa myös paljon hintaan - blogiyhteistyö löytyy vuosikausien ajan hakukoneista, Instagram- kuva tai stoori ei löydy. 

Myös postausten julkaisuun ja muuhun työhön kuluva aika on itseltäsi pois, vaikka miten kivalta tuntuisi ottaa vastaan kaikkea mitä tarjotaan. Varsinkaan Instagram- yhteistyöstä moni yrityksistä ei ole valmis maksamaan mitään julkaisuista, koska niin moni tekee markkinointijulkaisut ilmaiseksi pientä tuotekorvausta vastaan. Aivan kuten ennen tehtiin blogeissa, ihan huomionarvoisena seikkana. Toisaalta, jos teet aina käytännössä ilmaiseksi työtä ja julkaisuja, niin miten halukkaita luulet yritysten olevan jatkossa asiallisen korvauksen kanssa vai etsivätkö he korvaavan ilmaiseksi tekevän vaikuttajan tilalle? Voi olla aika haastavaa neuvotella itselleen enää palkkaa, jos on jo kauan tehnyt markkinointia ilmaiseksi. Tavaralla ei makseta tietokoneita, ohjelmistoja, kameratarvikkeita, nettiä, eikä mitään muutakaan. 

Pelkkä seuraajamäärä kanavassa ei kerro mitään, sillä todella monet tekevät follow- unfollow- seuraajakalastelua, ostavat seuraajia ja tykkäyksiä. Niitä vaan on hankalampi huomata, jos seuraajia on ennestään paljon ja pakko kyllä sanoa, että huomioni kiinnittyi vuoden lopulla erääseen vaikuttajaan, jolla seuraajia tuli vuorokauden aikana 10 000 lisää. Noin lyhyessä ajassa noin suuri seuraajamäärän kasvu ilman, että henkilö on ollut muualla mediassa tai julkisuudessa esillä, herättää ainakin omasta mielestäni epäilyksiä. 

Talviasu-collegepaidalla-3

Kyllä, itselläni yhteistöitä on nykyään vähemmän, mutta arvostan aikaani sen verran paljon, etten koe yhden tavaran olevan monen tunnin työn arvoinen. Toisekseen arvostukseni tiettyjä yrityksiä kohtaan on noussut, koska heille on itsestäänselvää maksaa asiallinen korvaus tehdystä työstä. Eihän yritys saa markkinointitilaa mistään muustakaan mediasta ilmaiseksi ja sosiaalisessa mediassa on se etu, että markkinointi kohdistuu oikealle kohderyhmälle, jos markkinointi on suunniteltu ja suunnattu hyvin. Oikea kohderyhmä, oikea tuote/ palvelu ja hyvin tehty aito julkaisu, josta seuraajat ovat kiinnostuneet on tuloksellisempi kuin se, että markkinoidaan vähän kaikille eli samalla myös heille, joita ei ko. tuote tai palvelu kiinnosta pätkääkään. 

Olen aika tarkka siitä, kenen kanssa teen yhteistyötä ja miksi. Monenlaisia ehdotuksia on tullut vastaan, mutta kieltäydyn useimmista omien arvojeni takia tai sopivan yrityksen sattuessa kohdalle neuvottelen yrityksen kanssa sopivasta korvauksesta. Mitä mietteitä nämä asiat herättävät teissä? Ihmetyttääkö esimerkiksi yhteistyöt tai niiden taustat välillä? Minkälaisia yhteistöitä haluaisit tulevaisuudessa nähdä täällä blogissa tai Instagramissani? Jatketaan keskustelua kommenttikentän puolella! 

Ihanaa torstaita teille! 

Asuinspiraatio-tyyliblogi

2 kommenttia:

 1. Todella hyviä asioita oot listannut tässä postauksessa ja kertonutkin tarkemmin niistä. Hämäräkuvaamista olis itsekin ihan hyvä osata tai opetella enemmän siihen, kun meillä täällä Suomessa on melko hämärää koko ajan loppuvuonna ja vähän tässä alkuvuodestakin. Jos osaisi itse, niin voisi ohjeistaa tota omaa puolisoakin, joka kuvat ottaa :) Tosin nyt ei olla mekään kuvia ennätetty yhdessä ottamaan, joten toi jalusta systeemi olis kyllä ihan huippu! Täällä tosin en kehtaisi jalustalla lähteä heilumaan, kun mua katsottaisiin kieroon. Syrjemmällä pitäisi tosiaan kuvata, mikä ei haittaa kun maisemat ovat niin kauniit, etenkin nyt olleet 8)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla! <3 Hämäräkuvaus olisi kyllä sellainen, mitä pitäisi harjoitella enemmän, kun Suomessa on suurimman osan vuodesta niin pimeää. Pitää aina silloin tällöin harjoitella ja just siskon kanssa puhuttiin, että jos kameraa päivittäisin uudempaan, niin saisin todennäköisesti parempia kuvia myös haastavammissa olosuhteissa.

   Joo, jalustalla ja kaukosäätimellä on tosi hyvä ottaa kuvia, kunhan patterit on vireessä ja katsoo sellaisen sijainnin, ettei ole hirveästi muiden edessä. :) Esim. aamupäivisin on aika rauhallista kuvata ja teidän lähellähän on muutamakin paikka, missä voisi kuvata ilman ylimääräisiä katseita. :) <3 Myö kuvataan tällä viikolla vähän varastoon, kun miehellä on vielä talviloma, niin saadaan ennakoitua ja riittää kuvia sit pahimpien pakkasten yli. :)

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)