tiistai 16. helmikuuta 2021

Uudet nahkanilkkurit ja kotimaisen käsityön hinta

Kenkäkokoelmaani tuli pitkästä aikaa uudet kengät, sillä Joensuun Carlsonilla oli talvikengät alessa ja sieltä löytyi aitonahkaiset nilkkurit karvareunuksella, sekä paksummalla korolla. Bugatti- merkin nilkkureille jäi hintaa vain 50 euroa alennuksen jälkeen eli ei ollenkaan paha talvikengistä, jotka eivät luista ja ovat lämpimät talvella. Nämä muistuttavat hieman malliltaan ihastelemiani Blondie- kenkiä Parikalta, mutta ne eivät ole vielä tulleet vastaan oikeassa koossa ja järkevällä hinnalla. Tällä hetkellä Minna Parikan kengät ovat niin haluttuja, että hinnat nousivat myös käytettyjen kenkien kohdalla jopa satasella tai kahdella ylöspäin. 

Naisten-poolopaita-armyvihrea-asussa

Villakangastakki ja nahkahame - Rokita
Poolopaita - Antti Tapani* / Prisma
Olkalaukku - Cobblerina
Nahkanilkkurit - Bugatti
Sukkikset - Gatta / Leeloo

*Saatu PR- lahjana. 

Asu-poolopaidalla-11 Asu-poolopaidalla-ja-villakangastakilla

Minulla on yleensä aina korkeat ja kapeat korot jalassa, mutta halusin vaihtelun vuoksi talvikenkiin myös parin, jossa korko on hieman maltillisempi ja paksumpi. Paksummasta korosta huolimatta kengät näyttävät siroilta, vaikka ovatkin aika matalat ja on ihana, että pohja on heti alkuunsa pitävä jäiselläkin kelillä. Suomen oloissa sillä on merkitystä ja toki se helpottaa, ettei tarvitse erikseen laitattaa kenkiin talvipohjia suutarilla. 

Näissä kengissä muuten huvittaa hieman se, että minulla on aikoinaan yli kymmenen vuotta sitten ollut vastaavat nilkkurit, joissa oli tuon karvareunuksen sijaan ruudullinen kangas yksityiskohtana. Ne nilkkurit käytin loppuun asti, sillä ne olivat talvisin jatkuvasti käytössä. Niin se muoti kiertää ja osa mieltymyksistä pysyy samana iästä riippumatta. 

Antti-Tapani-malliston-naisten-poolopaita-paalla Asu-poolopaidalla-13

Muutamia muitakin kenkiä tuli katsottua sillä silmällä, mutta nämä olivat käytännölliset ja sellaiset, mitä olen kaivannut lisäksi nimenomaan nahkaisina - olen huomannut, ettei kovimmilla pakkasilla tule käytettyä noita keinonahkaisia nilkkureita nahkaisten kenkien ollessa lämpimämmät. Syksyllä ja keväällä ne ovat paremmat, mutta talvella haluan mahdollisimman lämpimät kengät jalkaan ja kauniithan niiden pitää olla! Harvoin tulee vastaan kauniita talvikenkiä ja jos tulee, niin silloin ne kannattaa hankkia. 

Harmi, kun kenkäosastoilta löytyy vaan matalia käytännöllisiä kenkiä, kun ainakin itse haluan käyttää talvellakin jotain tyylikkäämpää. Tämä onkin ehkä yksi syy siihen, miksi minulla on niin paljon avokkaita ja remmikenkiä verrattuna talvikenkien, nilkkureiden ja saappaiden määrään. Joissain saappaissakin on tosin kovat muoviset pohjat ja korkolaput, jotka eivät pidä ollenkaan lumella ja jäällä. 

Bugatti-talvikengät Cobblerina-Rusettilaukku-iso Antti-Tapani-malliston-naisten-poolopaita-paalla-2

Moni piti näistä kengistä, kun julkaisin näistä kuvaa ja videota Instagramissa. Ja ovathan nämä aivan erilaiset siihen nähden mitä normaalisti käytän! Korkoon on saanut hieman totutella, mutta ovathan nämä kaunis pari, jonka lisäksi nämä näyttävät hyvältä ja tyylikkäältä eri asuissa. 

Tämän talven aikana olen käyttänyt eniten tätä mustaa villakangastakkia pinkin lisäksi. Tilasin tosin itselleni vaaleanliilaa villakangasta Saksasta, tarkoitus olisi tehdä trenssimäinen takki kellottuvalla helmalla käyttöön. Ajattelin käyttää tässä ja tässä postauksessa näkyvää trenssitakkia pohjana, sillä tuossa takissa malli on aivan täydellinen edelleen yli kymmenen vuoden jälkeen ja pituus on just sopiva. Toki väljyyttä pitää lisätä kaavaan enemmän, kun kyse on talvitakista ja varmaan kaulusta yksinkertaistan hieman. Siitä voikin tulla uusi lempitakkini, kun materiaaliksi tulee 100% villa ja vuorikankaaksi kuviollinen viskoosisatiini. 

NahkanilkkuritKaksirivinen-villakangastakki Lampimat-nahkanilkkurit Asu-poolopaidalla-15

Semmoisia kenkä- ja vaatehaaveita tällä kertaa, millaisista vaatteista siellä haaveillaan? Takkien ompeleminen on kyllä yksi parhaimmista asioista mitä tiedän, ainakin näin takkeja rakastavalle ihmiselle. On kyllä onni, että osaa itse valmistaa takkeja ja muita vaatteita - esimerkiksi tällaiselle talvitakille tulisi aika paljon hintaa teettämällä, mutta se on sen arvoista. Hyvin valmistettu takki tuo pitkään iloa ja on lämmin päällä, kun materiaalit on valittu oikein. Hinnan pitää tietenkin kattaa kaikki kulut ja tuoda asiallinen elämiseen riittävä palkka tekijälle, sillä pilkkahinnalla tekeminen vääristää kilpailua alalla, ei kata kaikkia kuluja, eikä ole kestävän liiketoiminnan perusta. Harva palkkatyössä käyvä suostuisi tinkimään tuntipalkastaan, vai suostuisitko? 

Suosittelen tästä asiasta ja suomalaisen työn hinnoittelusta kiinnostuneita lukemaan tämän postauksen, jossa jaoin tietoa hinnoittelun perusteista ja syistä, miksi Suomessa käsityö maksaa enemmän kuin halpamaassa ja miksi sen pitääkin maksaa enemmän. Erityisesti käsityöalalla olevien kannattaa miettiä tätä, varsinkin jos teet erityisosaamista vaativaa työtä (nahka, turkis, hääpuvut, korsetit, erityistaitoja/ erityistä tarkkuutta vaativat työt, kuten kirjailu, herkät materiaalit ja käsinompelu) ja tarvittaessa pyytää käsityöläisten hintataulukko auttamaan hinnoittelussa, jotta palveluiden ja tuotteiden hinnat saadaan kohdilleen ja liiketoiminta kannattavaksi. Tästä puhuttiinkin monien kanssa jo Instagramissa yksityisviestein, mutta tässäpä vielä keskustelun herättäjäksi tämän postauksen yhteyteen. 

Aurinkoista viikkoa teille! 

Cobblerinan-rusettilaukku-minttu

8 kommenttia:

 1. Loe the combo, love the colors, love the presentation. I simply love these pictures!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much, it's lovely to hear that! <3 It was so beautiful winter day as you can see. Today is beautiful day too, so sunny and more snow! :)

   Poista
 2. Onpa upeat nilkkurit ja tykkään muutenkin tästä asusta :)

  Hinnoittelu on kyllä yksi hankalimpia asioita käsityöläisenä, varsinkin näin kilttinä ihmisenä, ja kun ihmiset osaavat olla tosi röyhkeitä. Mikäli hinnoittelee työnsä liian alas, niin siinä kuitenkin tekee hallaa muille(kin) käsityöyrittäjille. "Kaverialennuksetkin" monesti hiukan särähtävät korvaan, koska saman määrän työtä ja vaivaa se vaatii, vaikka asiakas olisi tuttu tai läheinen. Itse ainakin maksan kavereille mielelläni heidän tekemästään työstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla! <3 <3

   Nimenomaan ja ainakin täälläpäin huomaa, että muutama käsityöläinen tekee ihan liian halvalla -> vääristää kilpailua ja toisekseen siinä tilanteessa pitää joko tehdä todella runsaasti töitä tai elää kädestä suuhun, koska työstä ei jää paljoa mitään käteen kun vähennetään 24% alv, materiaalit, juoksevat kulut, eläkemaksut (jotka btw on huomattavasti korkeammat kuin palkkatyöläisellä) ja muut. Muutenkin jos tekijän tuntipalkkio on verollisena esim. 48e, niin bruttopalkka tunnilta jää 19 euroon kaikkien kulujen jälkeen. Harva ymmärtää tätä, että siitä hinnasta ei jää kuin murto- osa itse tekijälle. Tästä ollaankin muutaman kollegan kanssa puhuttu, kun niin monilla hinnat on alakanttiin ja sitten valitetaan, että joutuu nostamaan samaan aikaan tukia tai elämään kädestä suuhun... Nimenomaan tämä, että jos hinnoittelee työn liian alas niin tekee karhunpalveluksen itselleen ja koko alalle! Hankala on enää myöhemmin nostaa hintoja kestävälle tasolle, jos on suostunut tekemään pilkkahinnalla.

   Mie myös maksan mielelläni kavereille sen hinnan kuin muutkin - kavereiden ja läheisten pitäisi olla juuri niitä, jotka sinua tukevat ja kannustavat kaikkein eniten! <3 Sukulaisalennukset menee samaan kastiin, moni kaukainen sukulainen tinkii paljon ja sama juttu kaverin kavereilla. Onneksi useimmat asiakkaat, ystävät ja läheiset arvostavat suomalaista käsityötä ja maksavat siitä asiallisen korvauksen tinkaamatta. <3

   Poista
 3. Hieno kenkälöytö ja sopuhintaan!
  Minä haaveilen että minusta tulisi taitava käsinompelija. Olen opetellut historiallisten vaatteiden tekoa, joten virheettömästi tehty alusmekko lienee seuraava tavoite 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Oli kyllä erittäin sopuhintaan, harvoin saa nahkakenkiä tuolla hinnalla ja varsinkaan talvikenkiä. :) Käsinompelussa on omat haasteensa ja toivoisin, että meillä olisi ollut pukuompelijan koulutusohjelmassa enemmän käsinompelua, vaikka meillä näitä ompeluteknisiä asioita käsiteltiin kattavammin kuin esim. artesaanipuolella. Siitä käsinompelusta on hyötyä varsinkin erilaisten pitsien ja kirjailujen kanssa! <3 Tavoite kuullostaa kyllä hyvältä, siitä tulee varmasti hieno.

   Löysin Suomalaisesta kirjakaupasta aiheeseen liittyvän kirjan ja muistaakseni tuossa Vaatetusalan ammattitekniikan kirjassa oli myös yleisimpiä käsinompeleita. Kannattaa ottaa Instassa seurantaan pinyamiu- nickillä löytyvä pukuompelija, hänen sisällössään näkee käsin ompelua ja kirjailua päivittäin! :) Taitava tekijä on. <3 ^^

   Poista
 4. Villakangastakki ja nahkahame ovat upeat, tykkään napituksesta ja hameen kuvioinneista. Nilkkurit ovat hienot. :)
  Joten ärsyttää mainostaminen halpuudesta. Meitä suomalaisia kokoajan houkutellaan halpuuteen, vaikka kuitenkin tarvitaan niitä yksityisyrittäjiä, jotka voisivat nostaa tätä maata jaloilleen. Ja kun sillä halpuudella se yrittäjä ei elä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Tämä hame minulla on itseasiassa tälläkin hetkellä päällä, tykkään tuosta python- nahasta todella paljon. Kaunis väri ja kuvio on erilainen, kuin mitä yleensä näkee. :) Nilkkurit olivat hieno löytö, kun tällaisia olen kaivannut jo jonkin aikaa ja en suoraan sanottuna tiedä olisinko ostanut normaalilla hinnalla. Näissä oli hintaa alennuksessa reilusti alle puolet alkuperäisestä, ehkä kolmannes, mutta alkuperästä taas ei ole mitään tietoa ja suomalaisten kenkien markkinat painottuvat lähinnä turvakenkiin ja vastaaviin käytännöllisiin kenkiin.

   Nimenomaan tämä, jotenkin tuo käsitys vaatteiden hinnasta on todella vääristynyt ja aiheuttaa sen, että moni kuvittelee saavansa myös Suomessa tehtynä vaatteen samalla hinnalla kuin halpamaissa riistotyönä ja/ tai lapsen tekemänä... Täällä on sentään turvalliset työolot, inhimilliset työtunnit, työntekijää suojeleva laki ja palkat riittävät elämiseen ilman, että tarvitsee tehdä kuutena päivänä viikossa 12h+ päiviä. Harva olisi näistä valmis tinkimään omalla kohdallaan, mutta odottaa silti esim. ompelijan joustavan omassa palkassaan tinkimällä, vaikka ei todellakaan suostuisi itse "halpuuttamaan" (hyi mikä sana) omaa tunti- tai kuukausipalkkaansa. On hyvä muistaa myös kokonaisuus ja esimerkiksi se, että jos käyttää enemmän rahaa kotimaisiin tuotteisiin, niin siitä on verojen kautta hyötyä ja toisekseen se mahdollistaa yritysten kasvua -> työpaikat lisääntyy kotimaassa. Siitä taas tulee lisää veroja, ostovoimaa ja tuottoa, joka jää Suomeen. :) Jos taas ei ole varaa ostaa, niin aina voi tykätä, kommentoida, jakaa ja tallentaa julkaisuja, jotta joku toinen voi kiinnostua ja tulla asiakkaaksi. <3

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)