keskiviikko 3. helmikuuta 2021

Värien vaikutus mielialaan ja värit pukeutumisessa

Tässä postauksessa pääset tutustumaan hieman eri väreihin ja niiden vaikutukseen omaan mielialaan. The dopamine dressing- käsitettä sivuan myös tässä postauksessa, eli kannattaa lukea ja pohtia aihetta, mikäli mieli on alakuloinen tai haluat nauttia olostasi enemmän huijaamalla fiilistä paremmaksi värien avulla. Vai voitko ohjata tunteitasi tai oloasi värien tai rakastamiesi vaatteiden avulla? Lempivärit kertovat usein ihmisestä jotain ja voinkin kertoa, että omat lempivärini ovat vihreä, punainen ja musta. Niiden lisäksi pidän pinkistä ja monista muista väreistä, mutta tuo kolmikko on ollut vuosikausia suosikkini. Petroolinsininen on myös aivan ihana väri. 


Oranssi ja keltainen piristävät pukeutumisessa


Oranssi on mielestäni aivan ihana väri punaisen ja vihreän lisäksi, mutta se on haastava näin vaalean ihon kanssa, kun sävyn pitää olla juuri oikeanlainen ollessaan kasvojen lähellä. Kauempana kasvoista sen sävyllä ei ole niin paljoa merkitystä, mutta kasvojen lähellä oranssi saa usein ihon sävyni laikukkaaksi, pahoinvoivan näköiseksi tai harmahtavaksi. Tästä syystä sovitan oranssin vaatteen aina ennen ostoa, sillä itselläni huomio kiinnittyy tuohon asiaan niin paljon, että väärä sävy häiritsee. Näiden kuvien paita on PR- lahjana saatu ja siinä on juuri oikeanlainen sävy! Antti Tapanin mallistossa on muutenkin näyttäviä katukuvasta erottuvia värejä ja brändin vaatteita saa ostettua Prismasta. 

Oranssi ja keltainen ovat väreinä mielialaa piristäviä ja ilahduttavia sävyjä, jotka eivät huku harmauteen ja toisaalta vaikuttavat myös ostohalukkuuteen, sekä impulsiivisuuteen. Keltaiset ja oranssit väripilkut auttavat keskittymään ja siksi ne ovatkin hyviä sisustuksessa, oli kyseessä sitten toimisto tai etätyöpiste. Oranssi on keltaisen tavoin mieltä aktivoiva väri ja piristää pukeutumista ihanasti - yksi näistä asukuvista oli tammikuun tykätyin Instagram- kuva! 

Talvi-2021-lumen-heitto

Collegepaita - Antti Tapani* / Prisma
Nahkahame - Rokita
Saappaat - Dame Rose
Sukkikset - Oroblù
Laukku - Furla

*Saatu PR- lahja. 

Antti-Tapani-collegepaita-oranssi-5Antti-Tapani-collegepaita-ja-nahkahame

Voimakas punainen


Punainen on värinä voimakas ja energinen - yksi suosikeistani! Intensiivinen punainen väri liitetään myös seksuaalisuuteen ja intohimoon, jonka lisäksi on tutkittu punaisen vaatteen vaikutusta siihen, miten viehättävänä testihenkilöt kokevat henkilön. Punaiseen paitaan tai mekkoon pukeutunutta naista pidettiin viehättävämpänä kuin muita testissä mukana olleita henkilöitä. Punainen voimakkaana ja energisenä värinä saa myös punaiseen pukeutuvan henkilön itsevarmemmaksi tai tuntemaan olonsa paremmaksi, joka voi olla sekin syy, miksi punaiseen pukeutuva nainen koetaan viehättävämmäksi kuin muihin sävyihin pukeutuva nainen. 

Meillä on olohuoneessa paljon punaista, sillä se on yksi lempiväreistäni ja sopii kauniisti yhteen tummaa puuta olevien huonekalujen kanssa. Sisustuksen lisäksi käytän punaista myös pukeutumisessa, sekä meikissä. Punaiset korkokengät, laukku, huulipuna tai hame tekee asusta kuin asusta näyttävämmän ja naisellisemman. En tiedä miksi, mutta yhdistän punaisen värin aika vahvasti myös naisellisuuteen. 

Mustat-saappaat-paivan-asussaAntti-Tapani-collegepaita-ja-musta-nahkahame-2Mustat-saappaat-talvi-2021Asukuva-collegepaidalla-talvimuoti-2021

Rauhoittavat sinisen ja vihreän sävyt


Vihreät ja siniset ovat myös kauniita sävyjä, jotka ovat rauhoittavia ja suosittuja esimerkiksi sairaaloiden, kauneushoitolan, toimiston ja hoivakotien sisustuksessa. Sävyllä on kuitenkin väliä, sillä vaikkapa limenvihreästä ja tummanvihreästä tulee aivan erilaiset fiilikset. Sinisen sävyt ovat neutraaleja ja tyynnyttävät mieltä, jonka takia siniset sävyt sisustuksessa sopivat erityisesti makuuhuoneisiin. Siniset värit symboloivat uskollisuutta ja luotettavuutta, joten sinistä väriä käytetään usein työpukeutumisessa. Monet univormut ovat tummansinisiä, esimerkiksi poliisien virka- asut, virkamiesten jakkupuvut ja lentoemäntien työasut. 

Vihreä viestii luonnollisuudesta ja maanläheisyydestä, jonka lisäksi vihreät sävyt tyynnyttävät mieltä ja toisaalta ylläpitävät luovuutta. Rakastan erilaisia vihreiden sävyjä, erityisesti armeijanvihreä, tummanvihreä, oliivinvihreä ja sellaiset vihreän sävyt, mitä sysimetsissä näkee, ovat upeita pukeutumisessa ja missä vain. Minttu on myös todella kaunis sävy, joskin suhteellisen herkkä sellainen. Vihreä rauhoittaa ja vaikuttaa positiivisesti stressaantuneeseen mieleen. Yksi syy on varmasti se, että vihreä sävy muistuttaa luonnosta ja väri yhdistetään usein empaattisuuteen. 

Furla-Metropolis-oranssiFurla-Metropolis-oranssi-2Mustat-saappaat-talvella

The dopamine dressing eli tietoinen vaikuttaminen väreillä


The dopamine dressing- käsite on erittäin mielenkiintoinen, sillä sen tarkoituksena on tavallaan "huijata" itsensä paremmalle tuulelle eli tarkoitus on saada tiettyihin väreihin pukeutumalla fiilis paremmaksi, iloisemmaksi ja luovemmaksi. Iltalehden sivuilla on mielenkiintoinen artikkeli dopamine dressing:stä. Tässä pukeutumistyylissä puetaan päälle keltaista, oranssia ja muita iloisia värejä. Värien kirkkaus on tässä avainasemassa, vaikka ihmisen henkilökohtaiset mielikuvat vaatteista ja väreistä vaikuttavat myös siihen, millä tavalla värit vaikuttavat mieleen. Kun mietit miten ilahtuneita ja innoissaan ihmiset ovat silloin, kun kevään ensimmäiset merkit alkavat näkyä, niin ei voi väittää etteikö väreillä ja valolla olisi mitään merkitystä aivoille. 

Kieltämättä olen itsekin tehnyt tätä dopamine dressingiä välillä tiedostamatta sitä, mutta joskus kyllä valitsen tietoisesti päälle jotain kirkkaanväristä tai lempiväriäni, jos mieli on musta ja fiilis alakuloinen. Joskus valitsen myös vaatteen, jossa olo on turvallinen ja hyvä aina. Tätä dopamine dressing- ajatusta kannattaa hyödyntää myös työtapaamisissa ja stressaavissa palavereissa, jos mahdollista. Voi miettiä, mitä haluan viestiä tänään, mikä tavoitteeni on ja voinko saada muut tuntemaan olonsa paremmaksi huomioimalla värimaailmaa? Voisiko tietyn värin käyttäminen ohjata ja vaikuttaa halutun lopputuloksen saavuttamisessa? 

Jos pukeudut väreihin mitä rakastat, niin jo pelkästään se auttaa parantamaan mielialaa. Myös erilaiset mielikuvat tietyistä vaatteista ja väreistä vaikuttavat siihen, millainen olo sinulla on kyseisissä väreissä ja vaatteissa. Tästä syystä olenkin joskus aiemmin puhunut huonojen muistojen mekoista ja kyllä, postauksessa mainittu "huonon karman" mekko on edelleen minusta huonon karman mekko, jolloin sitä ei tule käytettyä yhtä usein kun aiemmin. En kuitenkaan vielä myynyt sitä, sillä haluan löytää samanlaista kangasta ja tehdä uuden mekon paremmalla karmalla. 

Antti-Tapani-collegepaita-oranssi-7Paivan-asu-minihameella

Täältä löydät lisää värien vaikutuksesta mieleen, linkki ohjaa Annan sivuille suoraan aiheeseen liittyvään artikkeliin. Luin lisää Who What Wear- sivustolta tästä aiheesta ja tässä julkaisussa testattiin käytännössä miten dopamine dressing vaikuttaa vai vaikuttaako mitenkään? Myös The Guardian on kirjoittanut aiheesta jo vuosia sitten. 

Mitä ajatuksia värit tai edellä mainittu dopamine dressing- käsite herättävät teissä? Mikä on lempivärisi ja mihin väriin palaat aina, jos olo on alakuloinen? 

Antti-Tapani-collegepaita-ja-nahkahame-3

8 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen postaus ja tuo dopamine dressing. Lempivärini on tätä nykyä mustan ohella poltettu oranssi. Ehdottomasti hyvän mielen väri josta tulee mieleen kirpeät syyspäivät, lentävät lehdet, kurpitsat ja kekri. Pukeutuminen korreloi mulla suoraan mielialaan. Hyvännäköisessä ja mukavassa asussa fiiliskin on hyvä, ja tietysti päinvastoin. Päivä ei myöskään lähde ns.käyntiin ennenkuin olen meikannut ja pukenut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Dopamine dressing on todella mielenkiintoinen aihealue ja varsinkin englanniksi aiheesta löytyy paljon pohdintaa, sekä huomioita muotialan ammattilaisilta. Pitkä tovi meni eilen selatessa, kun löytyi erilaisia näkökulmia ja pohdintaa! :) Poltettu oranssi on aivan ihanan värinen, tulee ehdottomasti syksy mieleen. Miulla kans sama juttu, välillä taas niinä huonoina päivinä tulee tietoisesti valittua jotain värikkäämpää ja sellaista vaatetta missä on hyvä olla, mutta kieltämättä usein tarttuu pelkkään mustaan ja asusteetkin saattaa jäädä pliisuksi jos ei ole hyvä olla.

   Joskus ennen valitsin illalla vaatteet ennen töihin lähtöä, mutta totesin, ettei siinä ole järkeä - lähes aina halusinkin laittaa jotkut muut vaatteet päälle kuin ne mitkä olin edellisenä iltana valinnut. :) Meikkaaminen ja pukeminen tekee paljon, miullekin tulee aikaansaavampi ja virkeämpi fiilis näiden jälkeen, vaikka sinänsä esim. kaavalaskelmia ja kirjanpitoa voisi aamutakissakin tehdä. :D

   Poista
 2. Siis tämä asu on aivan upea! Jotenkin tuo oranssi paita yhdistettynä samaa sävyä olevaan laukkuun tuo kyllä niin paljon pirteyttä asuun :)

  En itsekään osaa oikein käyttää oranssia pukeutumisessa, sillä ihonvärini on luonnostaan hieman punainen, joten oranssin ja punaisen yhdistelmä ei ole kovin... toimiva :D Mutta muuten tykkään kyllä kovasti tällaisesta kirkkaasta oranssista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aaa, kiitos paljon! <3 Mie tykkään todella paljon tästä paidasta, ihana tuo sävy ja samaistun täysin tuohon ihonvärin punaisuuteen, miulla on kans lievästi couperoottinen iho ja herkästi punoittaa poskista / nenän seudulta. :) Eli se oranssinsävy on todellakin tarkka, pitää olla juuri oikeanlainen, että iho ei näytä pahalta. :D

   Mie rakastan oranssia myös, niin kaunis väri haastavuudestaan huolimatta ja asusteissa toimii upeana väripilkkuna. <3

   Poista
 3. Love to see all these beautiful pictures of this stunning combo. Kiitos!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you so much! :) Lovely to know that, I just love this outfit. <3

   Poista
 4. Aivan upeita kuvia, piristäviä varmasti oranssin värinsä puolesta, mutta oot myös jotenkin leikkisämpi näissä kuvissa <3 Kyllä värit mihin pukeudutaan, vaikuttaa mielialaan. Mä tosin katson aina vuodenaikaa ja sen mukaan valitsen, mitä pistän ylleni :D

  Nyt on tehnyt hirveesti mieli laittaa päälle jotain keltaista, mutta oon halunnut odotella kunnon kevättä, niin oon jättänyt keltaisen vielä pukeutumisesta - oon ollut nimittäin nyt niin superiloinen uusista työkuvioista, ehken siksi keltainen väri on meinannutkin päätyä päälle useasti :D

  Tosi mielenkiintoista pohdintaa väreistä ja pukeutumisesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista Kata! <3 Haha, joo - piti ottaa hieno lumenheitto kuvia, mut meni vähän plörinäksi, niin ei voinut olla nauramatta ja vetämättä yli, että saisi edes muutaman onnistumaan. :D Melkein meni putkeen, helpompi ois ollut jos ois joku ollut kaverina kuvaamassa!

   Väreillä on yllättävän suuri merkitys, sisustuksessa huomaa myös saman ja tietenkin pukeutumisessa. Tääkin oranssi paita on ihanan pirteä päällä, vaikka useimmiten tulee yhdistettyä pinkkiä mustan kanssa. Keltainen on myös ihana väri, meidän muksun lemppari. <3 Se voi olla, että fiilis on niin aurinkoinen, että haluaa myös pukeutumisellaan näyttää sen ja olisihan se upea talven keskellä! Todella harva käyttää nimittäin keltaista. :)

   Ihana kuulla, kiitos paljon! <3

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)