perjantai 23. huhtikuuta 2021

Talvitakit varastoon ja takkien pesu kotona - Vinkkejä vaatehuoltoon ja korjaamiseen

Lämpöä alkaa olla sen verran, että kevät näyttää jo merkkejään! Tämä tarkoittaa ainakin omalla kohdallani myös sitä, että paksummat ja lämpimämmät takit huolletaan ennen talviteloille laittamista, sillä syksyllä on ihana ottaa puhtaat, ehjät ja raikkaat takit käyttöön. Talvitakkien puhdistaminen ennen säilömistä kannattaa tehdä myös tekstiilituholaisten takia, sillä lika houkuttaa tuholaisia. Käytännössä huollan siis kaikki takit keväisin ja/ tai syksyisin, sekä tietenkin tarvittaessa - takkien korjaamista ei kannata jättää roikkumaan, se unohtuu ja yleensä kostautuu juuri silloin kun takille olisi eniten tarvetta. Yksi helppo keino takkien pesemiseen, sekä huoltamiseen on käyttää takit pesulassa, mutta monia kikkakolmosia löytyy myös vaatteiden huoltamiseen kotona! Eli mikäli olet tarkka rahoistasi ja haluat nähdä itse hieman vaivaa, niin tämä postaus on sinulle. Tässäpä pieni listaus erilaisia vinkkejä, mitä kannattaa tehdä ja miten huoltaa takkeja, jotka ovat eri materiaaleista tehtyjä. Vaatteiden huoltaminen on itselleni tuttua, sillä olen ammatiltani pukuompelija ja olen ollut vaatetusalalla töissä kohta 12 vuoden ajan - aina valmistumisesta asti. Villakangastakkien peseminen ja raikastaminen kotona


Villalle, silkille ja muille herkille materiaaleille on omat pesuaineensa, mutta helpoimmalla pääset ostamalla aitoa Marseille- saippuaa (ei Le Chat!), koska sitä voit käyttää myös monien muiden vaatteiden ja esimerkiksi myös ajovarusteiden ja meikkisivellinten, sekä -sienien puhdistamiseen. Melkoinen saippua siis kyseessä, käytän sitä myös tahranpoistoon ja käsinpesua vaativien vaatteiden kanssa. Marseille- saippuaa saat tilattua täältä Hyvinvoinnin Tavaratalosta** ja Ruohonjuuresta, linkit vievät suoraan tuotteisiin. 

Marseille- saippuaa voi joko hankaamalla liottaa veteen, vuolla siitä hiutaleita lämpimään veteen tai hangata suoraan kosteaan vaatteeseen. Yleensä takkeja pestessä kastelen ensin takin kauttaaltaan tai laitan saaviin väljässä vedessä. Hankaan Marseille- saippuaa erityisesti takkien kauluksiin ja kainaloihin, jonka jälkeen pesen takin kunnolla käsin tai koneessa pesumerkinnöistä ja materiaaleista riippuen. Vaihda käsinpesun jälkeen vesi ja huuhtele takkia niin kauan, kunnes siitä puristaessa irtoava vesi on kirkasta ja saippuatonta. Laita takki kylpypyyhkeen päälle kylppärin lattialla ja rullaa takki pyyhkeen sisään. Puristele vettä varoen pois. Takin (ja käytettävän pyyhkeen) imukyvystä ja koosta riippuen voi olla, että tarvitset parikin pyyhettä tähän hommaan. Takit kannattaa kuivata laa'assa, jonka itse teen pyykkitelineen päällä, johon olen laittanut pyyhkeen alle, ettei takkiin tule raitamaisia painaumia. Laakakuivaus on paras tapa, sillä kostea takki painaa enemmän ja suoraan henkarille laittaessa todennäköisesti takki venyy muun muassa olkapäistä. Kaulus kannattaa muotoilla kosteana, kuten muutkin tarvittavat kohdat pesun jälkeen (esim. hihansuut, olkasaumat, tampit, helma, taskujen läpät), jottei takkia tarvitse välttämättä vielä silittää tai höyryttää pesun jäljiltä. Käännä takki laakakuivatessa välillä toisinpäin ja laita takki takaisin henkarille vasta sitten, kun se on kokonaan kuiva. 

Mikäli selkeää likaa ei näy, niin villakangastakin voi raikastaa tuulettamalla ulkona ja freesata henkarillaan suihkutilassa kuuman suihkun jälkeen, jolloin kostea hyöry avaa villakuituja ja takki raikastuu kuin itsestään. Villa on antibakteerinen kuitu eli se hylkii likaa, jonka lisäksi villakuitu palautuu kosteahkossa ja lämpimässä tilassa. 


Nahkatakkien puhdistaminen ja huoltaminen


Nahkatakkeja varmaan aika moni muukin käyttää myös keväällä, mutta niiden huoltaminen kannattaa siitä huolimatta tehdä keväisin ja syksyisin, jos käytät nahkatakkeja myös talvella. Näin nahka pysyy notkeana, puhtaana ja kestää Suomen vaihtelevia olosuhteita paremmin. Nahalle kannattaa hankkia omat hoitotuotteet, erityisesti puhdistus- ja hoitovoide on hyvä olla, jonka lisäksi kannattaa hankkia myös suihkutettava kosteussuihke, joka lisätään viimeiseksi. Nahkatakin vuorin olen itse pessyt käsin Marseille- saippuaa apuna käyttäen ja varmistanut, ettei nahka kostu liikaa. Älä kuitenkaan kuivata nahkatakkia auringossa tai lämmönlähteen äärellä, kuten uunin edessä tai sähköpatterin lähellä, sillä nahka kovettuu ja halkeilee kuivuessaan liikaa.

Tahrat ja tummumat voi pyyhkiä kostealla liinalla, tarvittaessa pyöräytä nihkeää liinaa Marseille- saippuassa ja poista tahra sen avulla. Pyyhkäise saippua pois puhtaalla veteen kostutetulla liinalla. Anna takin kuivua kokonaan ja käsittele takki hoitovoiteella. Vuorokauden kuluttua lisää päälle kosteussuoja spray- pullosta, kun hoitovoide on varmasti imeytynyt kokonaan. Hoitovoiteen ohje kannattaa myös lukea, sillä osa tulee myös ns. kiillottaa noin vuorokauden kuluttua käsittelystä. Nämä ohjeet toimivat myös nahkaisille ajovarusteille. 


Nappien ompelu kestävästi, takkien paikkaaminen ja korjaaminen


Napit kannattaa takkien kohdalla materiaalista riippuen ommella taustanappien kanssa, sillä taustanappi ehkäisee kankaan repeämistä, jos nappi jää kiinni johonkin. Usein takeissa napit ovat aika heikosti kiinni ommellut, eikä napituskone päättele ommelta samalla tavalla kuin miten käsinommellessa saat pääteltyä. Käsinommeltu nappi kestää hyvin, eikä katoa irrotessaan, kun se on oikein ommeltu. Taustanapin lisäksi päällimmäisen napin alle tehdään kahdeksikon muotoon ns. jalka ja ommel, joka pitää napin varmasti paikallaan, mutta mikäli nappi sattuu irtoamaan, se jää langoista roikkumaan.

Päältäpäin nappia katsoessa viet lankaa neulan avulla napin ompeleiden välistä kahdeksikon muodossa ja kun nappi on tukevasti kiinni, niin päättele ja vie lanka neulan avulla kankaiden välistä. Ota pari kuitulankaa väliin tekemällä pieni pisto taaksepäin langan ulostulokohdasta, toista ja vie uudestaan neulaa kankaiden välistä, jonka jälkeen voit leikata ylijäävän langan irti. Tämä päättelytapa ei päästä pääteltyä ommelta karkaamaan ja tätä lankojen päättelykeinoa käytetään yleisesti ateljee- ompelussa myös edestakaisen tikkauksen sijasta. Vähän työläämpi, mutta kestää todella hyvin ja näin saa yhtenäisen tikin ilman edestakaisia ompeleita.


Paikkaa ja korjaa takkia, jos tarvitsee. Tarkista vetoketju ja lisää tarvittaessa silikonisuihketta, jos vetoketju liikkuu kankeasti. Postauksen linkistä löydät linkin, mikäli sinulla on joku muu ongelma vetoketjun kanssa. Takkia paikatessa voi hyödyntää esimerkiksi valmiita silitettäviä paikkoja, kirjailuja, parsimista ja päällipaikkoja. Esimerkiksi neuleissa nahkapaikat näyttävät hyvältä ja kirjailemalla voi saada reiän piiloon takin hihasta. Hapertuneisiin hihansuihin voi lisätä nahkapaikat tai vaihtaa rannekkeeksi jotain muuta materiaalia. Tai miksei vaikka resoreita, varsinkin jos pyöräilet viileillä keleillä?

Parsiessa alle kannattaa laittaa vahvaa kangasta (haperommalle kankaalle myös kiinnisilitettävä tukikangas) ja parsia kankaan sidoksen mukaisesti, että kohdasta tulisi mahdollisimman huomaamaton. Käytä tarvittaessa useampaa eri väristä lankaa (esim. farkkutakit). Tykkään laittaa itse parsinnan päälle vielä päällipaikan, että jälki on siistimmän näköistä, mutta kaikissa vaatteissa se ei ole niin oleellista ja useimmiten parsinta uppoaa hyvin tekstiilin pintaan. Joskus voi laittaa myös ensin nurjalle päällipaikan ja oikealle puolelle ihan hieman suuremman päällipaikan, jotta myös sisäpuoli on siisti.


Takista hienhaju pois?


Jos takki haisee hielle, niin kannattaa liottaa takkia vedessä, jossa on loraus etikkaa. Yleensä noin puoli tuntia - puolitoista tuntia riittää, sen jälkeen pese takki normaalisti käsin tai koneessa, mikäli pesuohje sen sallii. Tadaa - ei lemppaa enää! Sama kikka toimii myös urheiluvaatteiden kanssa, mutta urheiluvaatteet kannattaa pestä heti treenin jälkeen, niin koko ongelmaa ei pääse edes syntymään. Tästä syystä kannattaa ostaa useammat tekniset vaatteet, sillä varsinkin niihin hienhaju pinttyy ja bakteerit jyllää, jos treenivaatteita ei pese heti treenin jälkeen.Tahrojen poistaminen takista


Älä poista tahroja hankaamalla, sillä ne menevät silloin vain syvemmälle kuituihin ja tahrasta tulee hankalammin poistettava. Laita tahran päälle tahranpoistoainetta, Marseille- saippuaa pienen vesimäärän kanssa tai sappisaippuaa vaikuttamaan hetkeksi. Pese normaalisti. Muista, että veritahrat juuttuvat vaatteeseen kiinni, jos peset ne yli 30 asteen lämpötilassa eli älä missään nimessä poista verta vaatteista lämpimällä vedellä. Jos valkoiseen paitaan tai takkiin tippuu punaviiniä, niin anna sappisaippuan vaikuttaa 10-15 minuuttia ennen kuin laitat vaatteen pyykinpesukoneeseen. Viinitahraan kannattaa laittaa suolaa heti tuoreeltaan. Jos tällä tavalla tahra ei lähde normaalissa pesussa, niin valkaise paita kloriittivedellä eli viileää vettä ja loraus kloriittia, mitä saa mistä tahansa kaupasta. Villakangastakkien kohdalla kannattaa avata kuidut höyryllä ja sitten puhdistaa tahra runsaan veden kanssa hellävaraisesti. 

4 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä! Talvi näyttäisi koputtelevan taas ovella, et hetki vielä ennen kuin malttaa täysin siirtyä kevätvaatteeisiin.
  Ja kiva kun laitoit linkin vetoketjun korjauksesta. Yhdet saappaat yritän vielä korjailla ennen kuin edessä on vetoketjun vaihto. 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihla! <3 Joo, pääsi vähän yllättämään, kun yhtäkkiä sataa lunta yhtä paljon kuin jouluna. :D Mutta ihan tässä lähiaikoina pääsee laittamaan talvitakit sivuun ja ottamaan kevyemmät takit käyttöön. Saappaiden vetskareita saa aika helposti korjattua, mukava että oli ajankohtainen vinkki! :)

   Poista
 2. Meillä aina meinaa tuo talvitakkien pesu ja säilöön laittaminen viivästyä. Minulla on käytössä paljon untuvatakkeja, ja senkin takia hieman arkailen niiden pesua. Pesulapalveluun varmasti lähtevät ne, ennenkuin on takeille taas käyttöä. https://www.pesulasanikaarina.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sama oli itselläkin aiemmin, mutta nyt viimeisten vuosien aikana olen pitänyt tästä paremmin huolta, niin on helpompi syksyllä ottaa takit esille ja käyttöön ilman putsaamista. :) Untuvatakit ovat kyllä todella herkkiä ja varsinkin vaaleimmat sävyt, koska joskus untuva voi tahrata pintaa kastuessaan ja jättää keltaisia länttejä, jos pesee vedellä kotona. Pesulapalveluista on onneksi aina apua, jos ei itse halua pestä ja esimerkiksi silkkivaatteet ovat kuin uusia pesulan jälkeen! ^^

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)