sunnuntai 4. huhtikuuta 2021

Vastuulliset kotimaiset alusvaatteet - Hupimaan Bralla ja monta muuta vinkkiä

*Kuvissa näkyvät alusvaatteet saatu Instagram- yhteistyön kautta Hupimaalta, mutta postaus itsessään ei ole yhteistyö. 

Mistä löytää kauniita kotimaisia alusvaatteita? Tai vastuullisesti tuotettuja, luomupuuvillaisia alusvaatteita? Jouduin tätä aihetta pohtimaan viime vuonna kun kävi ilmi, että suosikkibrändini toimintatavoissa on suuria puutteita, eikä kohuun tullut selkeää ja suoraselkäistä vastinetta. En itse halua tukea yritystä, jonka työntekijöitä on kyykytetty ja itketetty töissä. Näistä en hyväksy kumpaakaan, joten näen alusvaatebrändin vaihtamisen oikeana vaihtoehtona ja ehkä on aikakin siirtyä Kiinassa tehdyistä alusvaatteista käyttämään Suomessa ja Euroopassa valmistettuja alusvaatteita. 

Kuin tilauksesta kotimainen yritys, Hupimaa nimeltään, etsi uusia vaikuttajia Bralla- sarjansa markkinointiin ja sovimme Instagram- yhteistyöstä yrityksen kanssa, sillä setti oli miumainen eli minun näköinen. Timantteja, mustaa, pinkkiä ja pitsiä - kuullostaakin ihan minulle sopivalta ja värit erottuvat tatuoidun ihon kanssa kauniisti! 


Hupimaa suunnittelee ja valmistaa alusvaatteet Suomessa eurooppalaisesta luomupuuvillasta. Luomupuuvillaksi valikoitui Bralla05- julkaisuun FabriKingin timanttikuosi, jonka on suunnitellut FabriKingin Seija. Puuvillatrikoo on tehty Euroopassa, jonka lisäksi sekä kangasta, että pitsiä on koepesty useita kertoja laadun varmistamiseksi. Minä itseasiassa katsoin samaa FabriKingin timanttitrikoota ja erästä riikinkukon sulka- kangasta omiin ompelutöihini, joten oli melkoinen sattuma, että juuri tuo toinen kuosi oli Hupimaan uusiin alusvaatteisiin suunnitteilla. Yhteistyö toteutettiin Instagramissa, eikä minulla ole velvoitetta kirjoittaa blogiini mitään aiheesta, mutta halusin vinkata myös teille eettisistä ja vastuullisesti toimivista kotimaisista alusvaatevalmistajista. Aihe nimittäin kiinnostaa monia ja olen itsekin lukenut aiheesta enemmän viime aikoina!  Suosin kotimaisia vaatteita ja tuotteita muutenkin, sillä haluan olla varma, että valmistaja saa asiallisen palkan, ompelijan olevan aikuinen, työolojen olevan turvalliset ja laadun olevan korkea. Hupimaan kohdalla kyse on ennakkoon tilattavista alusvaatteista eli hukkaa ei ommella ollenkaan, pelkästään sen verran mitä asiakkaat tilaavat. Varastoa ei siis jää yritykselle, joka on hyvä asia niin verotuksen kuin senkin kannalta, ettei hyllyille jää aiemman erän tuotteita myymättä. Erät ovat myös rajattuja, joten kannattaa olla nopea ja pari tuttua jo laittoikin viestiä tilanneensa tai aikovansa tilata tämän saman setin - itsekin meinasin vielä parit vaihtopöksyt tilata, sillä haluan käyttää yhtenäisiä settejä arjessa ja ylipäänsä aina, kun alusvaatteita käytän. 

Pidän todella paljon tästä muotokielestä alusvaatteissa - selän timanttikuvio, stringien kolmionmalliset leikkaukset edessä, sekä litteäksi ommeltu pitsi ovat kauniita ja naisellisia yksityiskohtia. Plussaa erityisesti siitä, että olkaimet ovat tässä mallissa keskemmällä kuin nykyisissä alusvaatteissa normaalisti on eli ne eivät valu käytössä ollenkaan. Olkainten säädön saa tehtyä itse liivien ollessa päällä, eikä liivejä tarvitse ottaa pois säätöä varten. Rintsikoissa on myös rintaa kohottava, kaaritukimainen pehmeä leikkaus sivuilla eli nämä ovat ensimmäiset liivini, joissa ei ole kaaritukia. Vaikka muotoja löytyy, niin nämä kotimaiset rintsikat ovat silti tukevat päällä kaaritukien puutteesta huolimatta! Taitavasti kaavoitetut kaarituettomat rintaliivit ja mittojen mukaan tehtynä istuvat todella hyvin myös suuremmille rinnoille. 


Vinkkaan vielä, että näitä Hupimaan alusvaatteita saa myös korkeavyötäröisillä pöksyillä, oli kyse sitten stringeistä tai peittävämmistä hipstereistä. Eli ei ole pakko tyytyä matalaan tai normaaliin vyötäröön, vaan voit valita korkeavyötäröiset alushousut ja kun kyse on mittatilaustuotteista, niin tuotteita voidaan muokata mikäli sovituksessa huomaa, että pitäisi olla istuvampi. Mittojen ottaminen on helppoa, sillä tilausvaiheessa voi katsoa videon, jossa näytetään lyhyesti ja ytimekkäästi mistä mikäkin mitta otetaan. Jos on mittailusta epävarma, niin voit pyytää videotapaamista, jossa voitte yhdessä ottaa mitat ja sitä kautta saadaan juuri sinulle istuvat alusvaatteet. Tämä Hupimaalta saamani alusvaatesetti on nimeltään Bralla. 

Entäs sitten, jos timantit tai vaihtuvat mallit eivät ole sinun juttusi? Sain vinkkiä Instagramissa Hupimaan Hilmalta, että myös nämä yritykset valmistavat alusvaatteita vastuullisesti ympäristön ja käyttöiän huomioiden! Lisäsin jokaisen perään vielä lyhyen kuvauksen, millaisia alusvaatteita heillä on tarjolla. 


Muita kotimaisia ja vastuullisesti toimivia alusvaatebrändejä


Tam- Silk

Tam- Silkin merinovillakerrastoja kehuvat kaikki ja tuotteet tehdään Suomessa. Tam- Silk suosii luonnonmateriaaleja, kuten puuvillaa, bambua, villasilkkiä ja aiemmin mainittua merinovillaa. Valikoimasta löytyy naisille, miehille ja lapsille tuotteita. Tam- Silkin tuotteet ovat aika klassisia mustia ja valkoisia peittävämpiä malleja alusvaatteiden osalta, mutta valikoimasta löytyy myös pitsiä bambuviskoosista tehdyistä stringeistä. Lahkeellisia alusvaatteita löytyy sekä naisille, että miehille. Miehille on boksereiden lisäksi myös eri malleja, joissa lahjetta löytyy. 

Ainakin itse otan tämän talteen pitsikoristeisten naisten alusvaatteiden osalta - hinta- laatusuhde vaikuttaa olevan erinomainen, jonka lisäksi kotimaisesta tuotannosta tulee plussaa! Rintsikoita en äkkiseltään heiltä löytänyt, mutta muun muassa alushameita on tarjolla kerrastojen ja muiden alusvaatteiden lisäksi. Koot ovat standardikokoja ja tuotteet voi tilata heti varastosta. Miehille täällä on myös hyvin tuotteita, joten voisi puolisonkin vaatepuolta tsekkailla uusiksi täältä. 


Lovanna Lingerie

Ensimmäisenä sivuille mennessäni huomaan ihania värejä! Alusvaatteet suunnitellaan Suomessa, mutta alusvaatteet valmistetaan Euroopassa, pääosin Latvian puolella. Latviassa ja muissa Baltian maissa tehdään itseasiassa aika paljon kotimaisten brändien vaatteita, sillä Suomessa on hankala päästä yhtä kilpailukykyiseen hintaan alihankintaompelun osalta, vaikka Suomessakin olisi osaamista. 

Lovanna Lingerielle ekologiset arvot ovat tärkeitä ja se näkyy materiaalivalinnoissa, joissa suosistaan luomua, maatuvia selluloosakuituja ja kierrätyskuitua. Lovanna Lingerielta saa G-kuppiin asti rintaliivejä ja valikoimassa on myös pienet ympärykset eli istuvaa saa, kun ottaa mittansa oikein. Minusta on ihana, miten erilaisia malleja heillä on käytetty tuotekuvissa eli näkee miltä vaate voisi näyttää oman vartalosi päällä. Tuotetiedoissa on myös maininta, jos malli sopii erityisen hyvin esimerkiksi kiinteille ja syville rinnoille. Huomasin myös yksistä rintsikoista maininnan, että siinä mallissa kuppi voi olla liian litteä raskaammille rinnoille. Kokotaulukko on myös mallikohtainen, ei yleispätevä. 

Muotokieli alusvaatteissa on enemmän naiselliseen makuun, joten Lovanna Lingerien sivut tallentuvat kirjanmerkkeihin omalta osaltani! Ihania seksikkäitä alusvaatteita ja korkeavyötäröisiä löytyy myös. 


Bosat

Bosat valmistaa ekologisiin ja eettisiin arvoihin sopivia alusvaatteita. Bosat- alusvaatteet lanseerataan tänä vuonna, kannattaa liittyä sähköpostilistalle, niin saat tiedon alusvaatteiden tullessa myyntiin! Bosat suunnittelee kaarituettomia tukevia rintaliivejä erityisesti suuremmille rinnoille, mutta kokovalikoimasta löytyy kuitenkin kaikille jotain. Suunnittelussa huomioidaan sivujen mukaan pehmeä tukirakenne eli mikäli etsit kaarituettomia vaihtoehtoja, niin täältä löytyy! Bosat- alusvaatteet ommellaan käsin Helsingissä eli täältä saat kotimaassa valmistettuja alusvaatteita ja työtä Suomeen. Myös päämateriaali, luomupuuvillatrikoo, on kudottu Suomessa. 

Kokovalikoima on huikea, aina AAA- kupista O-kuppiin 60-105cm ympäryksillä. Myös alushousujen puolelta löytyy kokoja 34- koosta kokoon 58. Tuotekuvissa näkyy aivan ihania powernet- yksityiskohtia. Tätä seuraan mielenkiinnolla! 


Housulit

Housulit- brändin takana valmistetaan käsin mittatilauskalsareita kahden kaveruksen voimin. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja käytetyt kankaat ovat värikkäitä, jonka lisäksi myös kuminauhoista löytyy myös väriä. Linkki vie Instagramiin, josta löydät hauskoja kuvia Housuleista.

Juuka-Asukuvat-itsetehdyilla-vaatteilla
Tässäkin kuvassa kaikki vaatteet ja laukku ovat kotimaisia. Kuva; Kukkamaaria K. 

        

Pyytäjät by Piianen

Pyytäjät- brändi valmistaa myös värikkäitä alusvaatteita, jonka lisäksi Facebook- sivujen mukaan näytti olevan myös legginssejä erilaisilla kuoseilla myynnissä. Facebookin puolella heillä on hyvä meininki, varsinaisia kotisivuja en päässyt selailemaan. Värikkäiden printtien ystäville on varmasti mieluisa! 


Tiedättekö te joitain muitakin kotimaisia alusvaatebrändejä, jotka valmistavat vaatteensa Suomessa tai esimerkiksi Baltian maissa? Itselleni tulee ainakin uikkaribrändejä mieleen, mutta heillä ei minusta ole muita kuin uima- asuja myynnissä. Alusvaatteiden pitää olla istuvat ja hyvät, jonka lisäksi ne päällä pitäisi olla itsevarma fiilis. Hyvin istuvat alusvaatteet ovat myös loistava pohja muulle pukeutumiselle. 

Toivottavasti saitte tästä vinkkejä, mikäli olette kiinnostuneita siirtymään kotimaisiin alusvaatteisiin tai tsekkaamaan minkälaista valikoimaa olisi tarjolla myös kotimaisilla brändeillä! Ihanaa sunnuntaita teille, palataan! 

8 kommenttia:

 1. Onpa kivoja alusvaatteita! En edes tiennyt, että suomalaista valikoimaa on näinkin paljon. Taidanpa päivittää näistä putiikeista alusvaatevarastoja kesäksi. Haluaisin lisätä listaan vielä Varustelekan Särmä-merkkiset merinoalusvaateet (suunniteltu Suomessa, tehty Latviassa). Ne eivät ole ehkä tällä tavalla esteettisiä, mutta talvella ja retkeilyssä niiden mukavuus ja käytännöllisyys on omaa luokkaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta - miekään en tiennyt, että valikoimaa on näin paljon ja vielä eri makuihin sopivia alusvaatteita! :) Kaikilla näillä on myös materiaalit kohdillaan, hengittäviä ja miellyttäviä päällä. Varustelekan Särmää on muuten joku kehunut miulle, en kyllä muista oliko joku kaveri vai joku täällä sosiaalisen median puolella? Retkeilyyn ja talvikeleille ne on kyllä loistavat, hiihtämisessä sun muussa oikein kohdillaan. :) Tam- Silkin kerrastot ovat kuulemma myös hyviä, niitä kehutaan paljon eri ryhmissä Facebookin puolella.

   Kiitos lisäyksestä, saa muutkin tallennettua vinkit talteen! <3 :)

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä! Tässä on hyviä ideoita vaikka joululahjoiksi. :) Voi samalla tukea yrittäjiä.
  Mukavaa kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten, hyviä lahja-ideoita - meilläkin mies toivoo aina boksereita ja sukkia joulu- ja synttärilahjoiksi! :) Vastuullinen ja kotimainen valinta, pakettiin voi vaikka lisäksi ostaa Sidosteelta kotimaisia sukkia. <3 Tänä aikana yrittäjien tukeminen on todella tärkeää!

   Kiitos samoin myös sinulle, ihana kun aina kommentoit! <3

   Poista
 3. Olipas kiintoisa postaus, täytyykin perehtyä enempi myös näihin suomalaisiin yrityksiin, en tiennyt että niitä onkin näin paljon 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ihana kuulla että pidit! <3 Sama täällä, en todellakaan tiennyt näitä olevan näin monta ja silleen hyvä, että on monta erilaista ja eri tyylistä, niin pitäisi löytyä kaikille jotakin. :)

   Ihmettelin kyllä noita Tam-Silkin pitsikoristeisia pöksyjä, todella edullisia siihen nähden mitä itse olen maksanut alushousuista viimeisen kahdeksan vuoden aikana... Yleensä ilman alennuksia saa maksaa yksistä stringeistä / hotpantseista n. 25 eurosta ylöspäin, kun ostan yleensä alusvaateliikkeestä (materiaalit pehmeämpiä, eivätkä raavi ihoa samalla tavalla kuin pikamuotiliikkeiden alusvaatteet). Laatu on toki myös ihan eri kuin pikamuotiliikkeissä, mutta ehdottomasti siirryn jatkossa enemmän kotimaisen ja/ tai Euroopassa vastuullisesti tuotettujen alusvaatteiden pariin. <3 Ihana oli huomata, että valmistajia on näinkin monta! :)

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta. Etsiskelin Suomessa valmistettuja vaatteita ja kirjoituksesi tuli vastaan. Minulle myös kotimaisuus ja suomalaisen työn tukeminen on tärkeitä arvoja. Yksi alusvaatemerkki, jota ei sun postauksessa taidettu mainita on Alldag. https://www.alldag.fi/tietoa-meista/
  Ihanaa loppukesää!
  P.S. Otin myös insta-tilisi seurantaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja palautteesta! Mahtavaa, että löysit postaukseen ja kotimaisuus, sekä suomalaisen työn tukeminen ovat itsellenikin tärkeitä arvoja. Täällä on todella paljon osaamista ja voi olla 100% varma, ettei tuotteita valmisteta vaarallisissa ja epähygieenisissä olosuhteissa, jonka lisäksi voi olla aikalailla satavarma, ettei tuotannossa tapahdu ihmisoikeusrikkomuksia tai lapset ole ompelemassa pitkää päivää.

   Kiitos, en ole törmännyt tuohon Alldag- brändiin missään, minäpä tutustun! 😊 Ihanaa loppukesää myös siulle ja mukavaa, että aloit seuraamaan myös Instagramin puolella - siellä aiherajaus stooreissa ei ole yhtä tiukka kuin täällä, mutta samaa asiaa tulee kuitenkin säännöllisen epäsäännöllisesti varsinkin feediin. ^^

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)