tiistai 7. joulukuuta 2021

Kenkäjoulukalenteri, Luukku 2-7 - Hyvä suutari on kullanarvoinen ja mooonta kenkävinkkiä

Päivitetty postaus vuodelta 2016. Reilut 230 paria korkokenkiä omistavana naisena hyvä suutari on tarpeen, jotta kengät säilyvät mahdollisimman pitkään käyttökunnossa. Erityisesti laadukkaampia kenkiä korjauttaa sekä suojaa mielellään ja erityisesti lempikorkokenkien korkolaput pitää uusia säännöllisesti, varsinkin kun tykkään käyttää arkena noin 8-10 sentin korkuisia piikkikorkoja. Kuitenkin ajomatkoilla eli käytännössä töihin mennessä ja sieltä tullessa tulee käytettyä matalia kenkiä, sillä en aja yleensä korkokengät jalassa ja parkkipaikka on sen verran lähellä, ettei kymmeneksi metriksi viitsi kenkiä vaihtaa. Suutarin palvelut ovat erittäin tärkeä osa kenkien huollossa ja ammattilaisen avulla kengät kestävät huomattavasti kauemmin aktiivista käyttöä. 

Minna_Parikka_Blanche_korkokengat-7Minna_Parikka_Nikita_korkokengat


Kysy, onnistuuko kenkien korjaaminen


Käyn itse Verstaalla eli entisellä Joen Suutaripalvelulla ja alunperin menin sinne ihan sen takia, kun ostamassani Minna Parikan Ginger- laukun (kuva alla) nahassa oli virhe ja reklamoidessani siitä Brandosille he lupasivat hyvittää korjauksen suutarilla. Vaihto ei ollut mahdollista, sillä kaikki samanlaiset laukut olivat jo menneet ja palauttamista en edes harkinnut, kun olin Ginger- laukusta haaveillut niin kauan. Lähdin siis surullisin mielin suutarille kyselemään, josko tuon puoliksi irti olevan suomun saisi korjattua ja sen lähellä olevan pienen vekin toisen suomun reunasta. Suutari tutki laukun ja liimasi suomut kuntoon - eikä veloittanut mitään kun homma oli niin nopea! 

ViisiLaukkuaJokaTilanteeseenLaukkuVinkitNahkalaukut-7

Tuon hintaluokan laukuissa ei pitäisi moisia virheitä olla ja oli kyllä hassua laittaa samana päivänä Brandosille viestiä, että laukku on korjattu, mutta ei tarvinnut maksaa mitään kun oli niin nopeasti hoidettu homma. Nopea vastaus kuului, että olipas mukava suutari ja mahtavaa, että laukku on nyt kunnossa. Laukkua surkuttelevalle naiselle tämä oli päivän piristys ja minulle jäi todella, todella hyvä kuva koko suutarista ja tietysti Brandosin asiakaspalvelusta. 

Tämän kokemukseni takia käyn edelleen samalla suutarilla, olen ollut tyytyväinen jokaiseen toimenpiteeseen mitä kengilleni tai laukuilleni on tehty ja plussaa tulee tietysti siitä, että työllistää paikallista yritystä. Suutari on onnistunut korjaamaan myös sellaisia vikoja, joista en itsekään ollut varma, pystyykö kengissä sellaisia asioita korjaamaan ilman kengän rakenteen purkamista. Eli avaa rohkeasti suusi ja kysy suutarilta tai ompelijalta, että onnistuuko haluamasi korjaus tai muokkaus. Hyvä suutariVerstas sijaitsee Joensuun keskustan Citymarketin käytävällä ja kenkien huollon lisäksi palveluihin kuuluu avain- sekä kylttipalvelut. Nykyään Verstaalla on myös puhelimen korjaamisen palvelut suutarin palvelujen lisäksi. Suutaripalvelulta saa edelleen henkilökohtaista, lämminhenkistä, hyväntuulista ja asiantuntevaa palvelua. Myös vinkkejä kenkien huoltoon saa käymisensä ohessa huoltotuotteiden lisäksi ja ostamani silikonipohjalliset laitettiin paikan päällä oikeaan kohtaan. Suutari sanoo myös suoraan, mikäli jokin toimenpide ei onnistu tai jos vaikka repeämän sijainti on sellainen, että siihen jää näkyvät korjausjäljet. Rehellistä, kohteliasta ja aitoa palvelua saa aina. 

Minna-Parikan-Thumper-18

Pohjusta nahkapohjaiset kengät


On ilo, että voin viedä luottavaisin mielin kaikki kengät Christian Louboutineista Minna Parikoihin ja siitä edelleen vaikkapa Citymarketista ostettuihin kenkiin suutarille, kun tietää saavansa ne entistä ehompina takaisin. Monien korkolappujen vaihdon kanssa paikan päällä on paikattu myös korossa ollut kolhu tai lisätty plankkia pyytämättä - tätä arvostan todella paljon ja pyrin itsekin asiakkaiden vaatteita korjatessani korjaamaan myös asiakkaalta huomaamatta jääneet viat. Paikan päällä on välillä myös pohdittu, millä tavalla korjaus kannattaisi tehdä ja valittu uudet kestävämmät lukot merkkilaukun hihnaan. Louboutinien nahkapohjien suojaamisen ollessa ajankohtaista suutari tilasi pajalleen kahta eri punaisen sävyä, joista valittiin yhdessä kenkien sävyyn ja malliin sopivampi. Tästä pohjaamisesta hieman lisää seuraavan alaotsikon alla. 

Minna-Parikka-tikkarikorot-3

Tämä lempisuutarini on usein myös huomioinut sen, että asumme täällä puolen tunnin ajomatkan päässä kaupungista ja monesti korkolappujen vaihtoon viedyt kengät on saanut tai olisi saanut heti samana päivänä, mikäli itselläni ei ole ollut liian tiiviitä aikatauluja. Kumipohjien laittamisessa kestää hieman kauemmin, mutta parissa- kolmessa päivässä on yleensä valmista. Nykyään itselläni on keskustassa niin vähän käyntiä, että ihan näin nopeasti en pääse hakemaan, mutta silti vien kenkiä korjattavaksi muutaman kerran vuodessa. 

ViisiLaukkuaJokaTilanteeseenLaukkuVinkitNahkalaukut-8

Korkokengät mukaviksi ja Suomen oloihin sopiviksi


Viimeisimmällä suutarikäynnilläni jätin muutamat talvikengät pohjattavaksi, tulee halvemmaksi laitattaa talvipohjat kuin joutua päivystykseen liukastumisen takia ja muutamat Parikat taas saavat puolipohjat suojakseen. Pääosin talvikäytössä oleviin kenkiin kannattaa valita talvipohja, joka on tavallista puolipohjaa paksumpi ja niissä on paksummat urat eli pitävät paremmin jäällä, sekä lumella. Muuten tavallinen pohjaus riittää, toki kengän mallin huomioon ottaen, sillä talvikeleillä jo pelkästä kumisesta pohjasta on apua sileiden kengänpohjien kanssa. 

Suosittelen puolipohjausta tai kokonaan pohjausta myös siksi, että eräät Parikkani olisivat kestäneet paremmin, jos olisin laitattanut niihin pohjat TAI kyllästänyt nahkaa useammin eli jos käytät nahkapohjaisia kenkiä myös kosteina vuoden aikoina, niin suosittelen lämpimästi pohjaamaan kengät, ettei vesi ja kosteus tuhoa nahkapohjaa. Pääsee helpommalla ja samalla saa kenkiin enemmän pitoa. 

Muita vinkkejä


Yksi asia mistä haluan sanoa on se, että vie ne kengät ajoissa suutarille - varsinkin, jos korkolappujen vaihdolle on tarvetta, sillä saatat kävellä korot piloille, jos jatkat niillä kävelyä ilman korkolappuja. Joskus tämä aiheuttaa sen, että korkoa on pakko sahata, jotta siihen voi vaihtaa korkolapun ja koron madaltaminen muuttaa jalan asentoa kengässä, sekä sitä miten kenkä tukee jalkaa käyttäessä. Jos kenkiesi pohjat jäätyvät talvella ja ovat saamarin liukkaat kaupoilla käydessä - laitata niihin talvipohjat ja vaihda korkolaput kumisiin.
  Minna_Parikka_Goodie_Korkokengät-5

Ja vielä muutama random- vinkki. Jos korkokengät hölskyy jalassa, osta mokkalaput kantapäihin ja tarvittaessa päkiän alle. Kengille on saatavilla myös kenkäkoruja, jotka pujotetaan koron ympärille ja säädetään remmi nilkkaan kuten normaalisti remmillisissä sandaleteissa tai avokkaissa. Jos korkkarit ovat liian kireät, niin laita lämpimällä vedellä kostutetut sukat jalkaan tai mene saunaan venyttämään kenkiä. Tarvittaessa voit ostaa myös nahan venytysainetta suutarilta. 

Peeptoe- kenkien venyttämisessä voit hyödyntää pakastinta ja vettä minigrip- pussissa, jotta saat venytettyä kenkiä hieman päkiän ja varpaiden kohdalta. Peeptoe- kenkien kanssa tämä on lifesaver- vinkki, jos haluat sisäänajaa ne nopeammin. Harvoin käytössä oleviin korkkareihin ei välttämättä raaski laitattaa puolipohjia, mutta tällöin voit käyttää liukuestetarroja tai viiltää pohjiin vaikkapa saksilla karheutta, että kengät pitävät paremmin. Jalkojen väsyessä jalkajumppa on parasta mitä voit tehdä!  

Pom_pom_heels_finnish_design_Minna_Parikka_2

Suutarilla käyttäminen myös ekologisempaa, vaikka näin monen kenkäparin omistaminen ei ihan niin ekologista olekaan. :) Mahdollisimman pitkä käyttöikä tuotteella kuin tuotteella on mahtava juttu nykymaailmassa, kertakäyttöisille tuotteille ei ole tarvetta varsinkaan vaatteiden ja asusteiden osalta. On monta keinoa saada kengistä hyvät jalassa ja passelit näihin Suomen oloihin, vaikka korkoa olisi enemmän kuin talvikengissä yleensä. Voin lämpimästi suositella Joensuun keskustan Citymarketissa sijaitsevaa suutaripalvelua - kuten tästä postauksesta varmaan huomaa niin täällä ruudun takana on yksi erittäin tyytyväinen asiakas.

Onko teillä lukijoilla omia luottosuutareita? Käytättekö kenkiä säännöllisesti suutarilla vai ostatteko mieluummin uudet huoltoa kaipaavien tilalle? 


6 kommenttia:

 1. Huomenta!
  Blogissani on Joulun this or that-postaus ja nyt haastan sinut vastaamaan kysymyksiin blogissasi! Otatko jouluhaasteen vastaan?

  Iloista jouluarkea!🎄

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Jasmin! <3 Kiitos haasteesta, voisinkin tehdä tämän jouluhaasteen lähiaikoina. Kiitos ja mukavaa joulun aikaa myös siulle! :)

   Poista
 2. Nää on kyllä huippuja postauksia! Paljon tuli vinkkejä ja täytyykin viedä muutamat kengät pian suutarille👌

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Ihana kuulla ja nyt onkin sit aika monta postausta tämän vuoden joulukalenteriin jo valmiina, pitää ennakoida ja varata aikaa myös ajastamiselle tänä vuonna. Tästä postauksesta tuli kyllä pitkä, mukava että oli apua! <3

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)