perjantai 14. tammikuuta 2022

Mitä toivon ja tavoittelen vuonna 2022?

Heipähei, pitkästä aikaa asukuvien merkeissä täällä! Olosuhteiden pakosta kuvasin jalustan kanssa, mutta olipa ihana käydä kuvaamassa ulkona. Tällä kertaa asussa onkin maiharit korkokenkien sijaan, mutta älä huoli - pian tulee lisää asuinspiraatiota saappaat tai muut korkokengät jalassa! Tässä postauksessa ajattelin koostaa vähän toiveita tälle vuodelle, sekä sellaisia asioita mitä haluaisin kehittää tai opetella paremmin. Yksi niistä liittyykin näihin asukuviin, jotka otin vastavaloon jalustan kanssa eli haluaisin opetella kuvaamaan enemmän vastavaloon ja yöaikaan. 


Valokuvaamista vastavaloon ja yöllä olen harjoitellut aika paljon, mutta silti on viilattavaa paljon. Osansa toki tekee sekin, että kamerani ei oikein taivu hämärällä tai yöllä kuvaamiseen, ainakaan sellaisiin kuviin mitä itse haluan ottaa. Eli toisin sanoen kamerani vaihtuu ammattilaistason Canoniin ja aiemman ns. puoliammattilaiskäyttöön tarkoitetun järjestelmäkameran myyn todennäköisesti ystävälleni. 

Haluaisin kuvata öisin tähtitaivasta ja revontulia, sekä muita tunnelmallisia kuvia luonnosta ja miksei ihmisistäkin. Kuvanmuokkausta voisi myös treenata hieman, yleensä teen pelkästään kevyen muokkauksen Lightroomilla, mutta PhotoShoppia voisi käyttää enemmänkin. Valokuvaamisesta jää hyvä fiilis ja en usko, että valokuvaamisen kanssa on ikinä valmis. Sama juttu vaatetusalalla, aina voi haastaa itseään eri tavoilla. 


Takki - Ril's 
T-paita - Pure Waste
Nahkahame - Rokita
Olkalaukku - Cobblerina
Sukkikset - Oroblù
Maiharit - Vamsko

Haluan aloittaa erään valokuvausprojektin, jota olemme suunnitelleet jo puolitoista vuotta. Aikaa sille ei ole vielä ollut toisella osapuolella, mutta toivottavasti saisimme tänä vuonna aloitettua tai ainakin tehtyä ns. somekirjastoa jo etukäteen! Tästä en sen enempää puhu ennen kuin kaikki alkaa olla valmista. 

Tänä vuonna haluaisin aktivoitua TikTokissa ja blogin puolella. TikTokiin minulla on ristiriitainen suhtautuminen, kuten muun muassa tässä ja tässä postauksessa olen kertonut, sillä siellä sääntöjen tulkinta on mielivaltaista. Käytännössä se siis tarkoittaa sitä, että samat säännöt eivät päde kaikkien käyttäjien osalta samalla tavalla, vaan niitä tulkitaan huomattavasti löysemmin tietyissä tapauksissa tai huomattavasti tiukemmin, jos ei vastaa tietyntyyppistä sisältöä tai ulkonäköä. Katsotaan, toisaalta TikTok on some- alustana eri tavalla kiinnostava, kuten myös Clubhouse. Blogi varmasti alkaa päivittyä useammin, toki kuvaamisen kanssa pitää ennakoida hieman enemmän! 

Instagramin kanssa olen välillä vähän kipuillut, sillä en ole varma mihin suuntaan alan sitä viemään. Toisaalta mietin somen tekemistä myös englanniksi, sillä Suomen ulkopuolella on suuremmat piirit tyyli- ja muotitileissä, sekä sellaisia tilejä seuraavissa ihmisissä. Toisaalta myös lyhyt käännös englanniksi suomenkielen lisänä voisi toimia. En ole vielä päättänyt, kun tässä asiassa on niin monta eri puolta! Jos otetaan vielä huomioon se, että eniten seuraajiani tällä hetkellä kiinnostaa tyylin lisäksi feminismi, kehosuhteesta ja itsevarmuudesta puhuminen, niin ehkäpä tässä pitääkin miettiä millä tavalla muutaman eri aiheen saisi toimimaan hyvin yhdessä. 
Sosiaalisen median tilien kehittämisen lisäksi aion saada tradenomin paperit tänä vuonna, sillä opintoja ei ole paljoa jäljellä. Viime aikoina opinnot ovat laahanneet, mutta ei auta kuin puskea eteenpäin. Harmittaa, että tuli pidettyä välivuosi, mutta toisaalta en olisi jaksanut saavuttaa kovin kummoisia arvosanoja isän menehtymisen jälkeisenä vuonna. Eiväthän ne arvosanat tärkein asia opinnoissa ole, mutta kyllä minä haluan, että osaaminen ja tietotaito alalta on mahdollisimman hyvä valmistuessa sen sijaan, että ei olisi oppinut paljoa mitään tai pärjännyt kursseilla ollenkaan! Toisaalta varsinkin kansainvälisten opintojen kanssa auttaa, että on jo alalla töissä. 

Olisi mahtavaa sanoa, että tänä vuonna palaan takaisin treenien pariin, mutta näyttää pahalta. Yhtenä syksynä on saanut tanssitunneilla käydä normaalisti kahden vuoden aikana, hiphei! Lapsikaan ei ehtinyt käydä harrastuksessaan kuin alle puoli vuotta. En ehkä tähän voi sanoa mitään, tuskin tänäkään vuonna pääsee edes aloittamaan koko kursseja. Hyvinvointi ja kunto alas, kuten parina aiempanakin vuotena - kyllä, voi treenata myös muilla tavoilla, mutta kettuuntuneena lenkkeily tuskin on paras vaihtoehto tanssinharrastajalle varsinkaan hyvinvoinnin kannalta. 


Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä. Haluan tänä vuonna säästää epidemian takia loppuun käytetyt säästöt takaisin rahastoihin, osakkeisiin ja säästötilille. Heheh, olin pandemian alussa kolme kuukautta lähes kokonaan ilman tuloja, kun Suomi meni kiinni ja yksinyrittäjänä tuet tulivat vasta saman vuoden kesäkuussa. Tuki oli myös naurettavan pieni, sillä tavallisesta työmarkkinatuesta eli noin 600-700 eurosta kuukaudessa piti maksaa yrityksen juoksevat kulut, arvioidut verot, YEL, yrityksen laina, kirjanpito ja oma eläminen työn ulkopuolella. Joihinkin näistä sai joustoa ja lykkäystä, mutta ei kaikkiin. Sentään edes tuon sai, mutta sekin vaati poikkeuslain ja kolmen kuukauden odottamisen. 

Samaan aikaan nelinumeroisen summan edestä kaikki kaupalliset yhteistyöt peruuntuivat sosiaalisen median puolelta, koska kukaan ei tiennyt mitä tapahtuu ja miten nopeasti tilanne palautuu ennalleen. Tämä harmittaa, koska juuri lockdownin aikaan ihmisillä oli aikaa olla netissä ja shoppailla verkossa! 


Yrittäjille vinkiksi siis - mieti yhtiömuoto todella tarkkaan ja säästä pahan päivän varalle, sillä huonolla tuurilla pienemmät yritykset rajataan tukien ulkopuolelle ja jos jotain tukea saa, niin voi mennä yli kolme kuukautta ennen kuin saa senttiäkään tilille. Onneksi isä opetti aikoinaan, että yrittäjänä on pakko olla säästöjä pahan päivän varalle, sillä yrittäjä jää aikalailla kaikkien tukien ulkopuolelle, jos jotain sattuu. Harva sai edes sitä 2000 euron kertakorvausta pandemian alussa, mitä muiden yrittäjien kanssa olen puhunut. Enkä itseasiassa tunne ketään, joka sen olisi saanut. Pienyrittäjien ja -yritysten kannalta päättäjät hoitivat todella heikosti poikkeuksellisen ajan ja sama jatkuu mm. ravintoloiden ja kulttuurialojen kanssa edelleen. 

Muistakaa käydä äänestämässä, sillä näistä vaaleista valitut päättävät kaiken ikäisten terveydenhuoltoon, sen palveluihin (mm. mielenterveys-, vammais- ja päihdepalvelut) ja pelastustoimeen liittyvistä asioista. 


Itselläni ei onneksi ollut vuokratiloja pandemian alkaessa. Sanoisinko, ettei hirveästi naurattanut kun töiden määrä tippui aivan minimiin, eikä some- yhteistöistäkään ollut apua. Onneksi olin säästänyt varmuuden vuoksi, niin pärjäsi joten kuten ja onneksi puolisolle tuli työvelvoite, joten hänellä palkka juoksi ja säästöillä elettiin vaikeimmat ajat. Tilanne on onneksi toinen nyt ja vaikka yrityksen kanssa tilanne palautui ennalleen, niin ilo meinasi lähteä koko vaatetusalasta ja liiketoiminnan normalisoituessa päätin, että en todellakaan halua olla 24/7 töissä ja saavutettavissa, vaan haluan myös vapaa- aikaa tehdä omia asioita. Tämä tavoite säästämisestä on siis numero yksi tänä vuonna! 

Mitä sinä haluaisit tältä vuodelta? Onko sinulla toiveita tai tavoitteita tälle vuodelle? 

4 kommenttia:

 1. Upeita kuvia!
  Tältä vuodelta toivoisin tämän koronaepidemian loppuvan. On se jo kovasti koetellut kaikki. Rokotukset on, mutta epävarmuus sairastumisesta hieman pelottaa. Ja onhan tämä juuri teidän yrittäjien näkökulmasta ollut h´´´´tillinen. Toki tukia on tarjottu, mutta ihmettelen itse sitä hitautta asioihin reagoimista. :o
  Uusi vuosi herättää haluaja uusiin ajatuksiin. On kiva kokeilla uutta. Varsinkin some kyllä tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja. Mutta olen ajatellut, että some on osa elämää eikä päinvastoin. Siksi uusien kokeilut ovat jääneet vähiin. :)
  Mutta päällimmäisenä tälle vuodelle on nautinto elämästä, elää hetki kerrallaan. Antaa aikaa itselleen ja myös muille.

  Äänestäkää, on isojen asioiden päättäjistä kyse. Toivotaan tulevaisuudessa toimivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihla! <3 Samaa toivotaan kyllä täälläkin, vielä parempi olisi jos yhteiskunta palautuisi normaaliin ja turha hysteria jäisi pois. Toivottavasti vältyt sairastumiselta! Tämäpä juuri, ensin ei osattu päättää saako yksinyrittäjät mitään tukea ja sitten rajattiin pienet yritykset + yksityisyrittäjät pois tukien hakemisesta, osaa tuista ei saanut jos oli yhtään veroja myöhässä (jos tulot loppuu ykskaks, niin ööö... Aika moni pyysi verottajalta joustoja verojen maksuun -> ei tukia, koska verovelkaa :DDD). Saati sitten, kun päätös yrittäjän väliaikaisesta työttömyystuesta viimeinkin tuli, niin kesti yli kolme kuukautta saada euroakaan tilille. No joo, ihan kuin muutenkaan logiikalla olisi mitään tekemistä näiden päätösten kanssa ja sama show näkyy jatkuvan, vaikka asiantuntijat sanoisivat mitä. Hyvinvointiin pitäisi nyt panostaa ja nuoriin, kallis tikki tulee mm. mielenterveyspuolen osalta tulevaisuudessa ja paha olo vaan lisääntyy.

   On ihanaa kokeilla uutta ja toisaalta siinä myös haastaa itseään eri kanavien kanssa, jokaisessa on omat jutut, algoritmit ja muut. Kuulostaa ihanalta, että nautinto on päällimmäisenä elämässä ja hetket itselle, sekä muille. <3

   Tämä! Ehdottomasti kaikki äänestämään, jotka vaan pystyy - pelastustoiminta, sosiaali- ja terveydenhuolto ovat tärkeitä asioita ja niihin pääsevät vaikuttamaan nämä uudet päättäjät. Ei mistään bensanhinnoista sun muista ja tämä asia pitäisi tuoda esille niissä vaalikoneissakin, että ihmiset tietää mihin koko äänestys vaikuttaa. :)

   Poista
 2. Ihan hirveää lukea näistä yrittäjien ahdingoista! Se on ollut mielestäni ehdottomasti pandemian pahin juttu. Ei ole ollut helppoa sinulla ja teillä, toivon tosiaan että tilanne kohenee tästä nopeasti ♥

  Säästäminen kuuluu tämän vuoden omiinkin tavoitteisiini, vaikka perus "leipätyöläinen" olenkin. Kun työttömyys iski vuoden 2020 lopussa, sai kituutella aika lailla, koska jonot olivat niin pitkät myös liiton kassaan. Eläminen varsinkin täällä pk-seudulla velkoineen on aika pirun kallista.

  Parempaa vuotta 2022 sinne ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan ja yrittäjien ryhmistä näitä tarinoita on saanut lukea todella paljon! :( Edelleen on moni yritys pulassa, eikä nämä pelottelu- uutisoinnit ja hysteria auta yhtään, pienistä tuista puhumattakaan. Toivottavasti yhteiskunta ja sen toiminnat palautuisivat normaaliksi mahdollisimman nopeasti, ennen kuin lisää yrityksiä menee nurin. Huolettaa myös miten paljon pahaa oloa ja ahdistusta koko aika on aiheuttanut monille, pienistä lapsista ihan aikuisiin saakka. Siitä olen aika varma, että se näkyy tulevaisuudessa negatiivisella tavalla - hoitoon on jo vuosia ollut vaikea päästä, niin entäs kohta sitten?

   Kyllähän se tästä, nyt onneksi jo palkkatöissä olen ollut viime toukokuun lopusta asti ja nyt tänä vuonna olisi tarkoitus säästää nuo käytetyt back upit takaisin. Ihan jo oman mielenrauhan vuoksi, jos jotain yllättävää sattuu. Joo, liiton kassoihin oli myös jonot - tuttu perhe joutui kituuttelemaan kotihoidon tuella ja lapsilisillä pari kuukautta, kun toinen vanhemmista joutui lomautetuksi. Ihan älytöntä ja millaista elämää tuollaisessa epävarmuudessa useamman lapsen kanssa. PK- seudulla asumisen hinta on kyllä omaa luokkaansa, voin kuvitella millaista kituuttamista on ollut. <3

   Halaus ja tsemppiä myös sinne, tämä aika on varmasti ollut raskasta kaikille tavalla tai toisella! <3

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)