keskiviikko 30. marraskuuta 2022

Oma tyyli - Naisellisuutta, mukavuutta ja särmää

 Olen aina silloin tällöin avannut täällä blogin puolella omaa tyyliäni ja sitä, miten pukeutuminen ja tyylini ovat kehittyneet vuosien mittaan. Olen myös turhautunut siitä oletuksesta, että muoti- tai tyyliblogissa pitäisi aina näkyä uusia vaatteita, kun minusta inspiroivimmassa tyylissä näkee monipuolista yhdistelyä samoilla vaatteilla ja asusteilla. Jälkimmäinen tapa on paitsi kestävämpi, se on myös tätä päivää. Oli jo vuonna 2018, kun kirjoitin tuon postauksen! Välillä tuntuu, että asenteiden muuttumisesta huolimatta tänäkin päivänä on helppo päästä pinnalle kuluttamalla, vaikka kommenttikentissä näkee onneksi myös eriäviä ajatuksia. 

Villakangastakki - Ril's
T- paita - Marimekko
Lyhyt huppari - Rokita 
Kukkahame - Link 
Saappaat - Dame Rose
Olkalaukku - DKNY 

Aiemmin julkaisemassani tyylini kulmakivet- postauksessa mainitut asiat pitävät edelleen paikkansa - korkokengät kuuluvat edelleen tyyliini, alusvaatteet ovat tärkeä perusta pukeutumiselle, korostan edelleen vyötäröä, sekä jalkoja pukeutumisessa ja pidän naisellisesta tyylistä. Käytän pääosin hameita erilaisten yläosien kanssa, mutta myös mekkoja löytyy päältäni aika usein! Tyylin osalta ei ole paljoa muuttunut vuosien mittaan, eikä tarvitsekaan muuttua, ellei itse sitä kaipaa tai halua. Erilaisten vaatteiden pukemiselle ei ole minkäänlaista ylärajaa - jos tunnet painetta ja halua pukeutua "ikäisesi mukaisesti", niin pukeudu. Älä kuitenkaan yritä pakottaa muita samaan lokeroon, sillä toisen ilo ja inspiraatio pukeutumisesta ei ole sinulta pois. 


Koen, että olen hyvin pitkälti löytänyt sen oman tyylini, missä on hyvä olla ja mihin pukeutumisesta nautin. Silti se ei ole samanlainen ahdas lokero, kuten aikoinaan goottityyliin pukeutuvilla oli. Rakastan edelleen ko. tyyliä ja satunnaisesti pukeudun synkemmin, mutta en halua sitä enää lokeroida goottityyliksi. Olen tyytyväinen, että nykyään on niin paljon erilaisia tyylejä ja niiden sekoituksia, että ehkä siltä osin kiusaamisen kulttuurikin on vähentynyt tyylien monipuolistuessa entisestään.

Nykyään, jos löydän jotain mielenkiintoista tai haluan kokeilla jotain uutta, niin teen sen. Tyyli on oikeastaan koko elämän pituinen matka. Omaan tyyliini itsetehdyt vaatteet kuuluvat hyvin vahvasti, joten niitä näkyy usein päivän asuissa. Itse suunnittelemalla ja tekemällä saa istuvia vaatteita laadukkailla materiaaleilla, mutta valmisvaatteista on vaikea löytää omiin kriteereihin sopivia materiaaleja ja laatua.
 Tästä poikkeuksena on tietenkin pienet brändit, joissa laatu, läpinäkyvyys ja materiaalin laatu täsmäävät. Jos ostan uutta, ostan harkiten ja mieluiten yritykseltä, jolla on vastuullisuusasiat oikeasti kohdallaan. Viherpesu lisääntyy vuosi vuodelta yritysten markkinoinnissa, joten kieltämättä saa olla tarkkana mistä ostaa ja missä vaate, sekä sen materiaalit ovat oikeasti valmistetut ja kenen toimesta. Työntekijöiden ja alihankkijoiden kyykyttämistä en hyväksy, joten sellaisista yrityksistä en tee ostoksia, enkä tuo somessa esille ollenkaan.

Millainen minusta on hyvä tyyli? Hyvä tyyli on minusta inspiroivaa, iloa tuovaa ja erityisesti sellaista mikä tuntuu omalta. Sellaista, missä on hyvä olla ja viihtyä. Voisin esimerkkinä kertoa, että käytän äärimmäisen harvoin housuja, koska ne eivät ole minusta mukavat päällä ja toisaalta farkkuja käyttäessäni lähes aina lahkeet olivat liian lyhyet. Jos housut istuivat lantiolta, niin vyötärölle jäi pussi - tämä sama ongelma on edelleen mm. ajohousujen kanssa eli niiden kanssa on pakko käyttää vyötä, kaventaa (huom. vain ammattilainen voi tehdä tämän muutoksen ajohousuille) tai ommella tarrakiristykset molemmille sivuille. Hameet ja mekot ovat siltä osin ehkä armollisempia ja ennen kaikkea mukavampia päällä, joten ensisijainen valintani on aina helmat.


Housuista päästäänkin siihen, millaisista vaatteista en pidä. En pidä itselläni kaapumaisista vaatteista, jotka ikäänkuin verhoavat kehoa, kadottavat vyötärön kokonaan ja saavat minut näyttämään isommalta kuin olenkaan. On hassu ajatus, että itseään pitäisi peitellä, jos tulee tiettyyn ikään tai jos ei ole enää samankokoinen kuin parikymppisenä. Tämä asenne kohdistuu erityisesti naisiin, sillä harva mies piilottaa mahdollista elintasokumpuaan kaapumaisella vaatteella ja vielä harvempi ihminen edes patistaa miehiä siihen. Muun muassa painonnousuun voi olla monta eri syytä, joten ollaan ihmisiä toisillemme ja muistetaan ne käytöstavat. Monille tekisi hyvää lähestyä asioita myös positiivisen kautta ainaisen negatiivisen ajattelun sijaan. Annetaan ihmisten pukeutua kuten he haluavat ja nauttia elämästä koostaan tai tyylistään huolimatta! 


Tyylissäni huppareista menee siistit, yksiväriset ja mielellään lyhyet hupparit, sillä pidemmän hupparin helma korostaa lantiota vyötärön sijaan ja en yleisesti ottaen tykkää liian pitkistä paidoista. Välttelen pukeutumisessani myös liian karheita materiaaleja ja raapivia saumoja, herkällä iholla ne tuntuvat pahalta. Sama juttu, jos t-paidan päällä on umpinainen pitkähihainen paita, sillä kahden paidan ruttuuntuminen tuntuu epämukavalta, joten edestä avonaiset pitkähihaiset ovat parhaita omassa käytössäni. 

Yksi asia, mikä riepoo vaatekaupoilla on se, että nykyään vaatteissa ei ole vuoria ollenkaan tai se vuori on niin ohut, että tarvitset alle lisäksi alusmekon, josta ei näy läpi. Nope, en todellakaan osta vaatetta, jonka alle pitää ostaa vielä toinen vaate, ettei kaikki näy läpi. Hiostavat materiaalit, kuten akryyli, jäävät myös kaupan vaaterekille. Tähän hetkeen ei tule muuta yksittäistä asiaa vaatteista mieleen, mistä en tykkäisi. 
Kuten tästä postauksesta näkee, niin myös minulla on ajatuksia pukeutumisesta ja olisin voinut jatkaa vielä vaikka kuinka kauan, hahah. Tykkään pukeutua naisellisesti, mutta tavallaan myös mukavasti. Joissain asioissa pieni epämukavuus ei haittaa ollenkaan, mutta jotkut asiat huomioin aina, että olo olisi mahdollisimman hyvä missä tahansa. 

Millaisia asioita te huomioitte pukeutumisessa? Millainen tyyli teillä on? 


Mukavaa keskiviikkoa sinne ruutujen toiselle puolelle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)