keskiviikko 8. marraskuuta 2023

Black Friday 2023 ja kulutushuuma - onko järkee vai ei?

Black Friday on tänä vuonna 24.11., mutta aihetta hakiessa Googlesta tulee jo kymmenet ja kymmenet tulokset siitä mitä yrityksillä on tarjouksessa Black Fridayn aikaan. Yllätyin, että jo tässä vaiheessa, mutta toisaalta osa yrityksistä viettää tarjoushuumaa yksittäisen päivän sijaan yli viikon ajan. Sinkkujen päivän tarjoukset, Black Week, Black Friday, Cyber Monday - milloin tämä menee yli? Minusta tuntuu, että tämäkin kulutusjuhla aikaistuu ja pitenee vuosi vuodelta. Aivan kuten joulukin. Loppuvuosi taitaakin olla melkoista kulutusjuhlaa ja kampanjaa toinen toisensa perään, kun yritykset kilpailevat siitä kuka on ensimmäinen.Koen itse jonkinlaista ristiriitaisuutta aiheesta, sillä työni puolesta olen jollain tasolla tässä mukana, sillä myös työpaikallani Black Friday kestää kauemmin kuin yhden päivän. Yrittäjänä ollessani en itse osallistunut näihin kamppiksiin, sillä käsityötä tulee arvostaa ja tekijälle kuuluu hyvään elämään riittävä palkka. Mittatilausvaatteiden myyminen halvemmalla kuin millä kattaa yrityksen kulut, materiaalit ja oman palkan, ei tuntunut hyvältä tai järkevältä ajatukselta. Toivon, että useampi ihminen ostaisi vastuullisemmin ja panostaisi kotimaiseen. Erityisesti kotimaassa tuotettuun tai valmistettuun, että osaaminen pysyy kotimaassa.
Viime vuodet ovat olleet kriisiä kriisin perään. Todella monet yrittäjät yrityksineen ovat ahtaalla. Olisi mahtavaa, jos ihmiset ostaisivat tarpeeseen ostohalun tyydyttämisen sijaan. Vielä loistavampaa olisi se, että loppuvuoden hankinnat ja ostokset tekee mahdollisimman vastuullisesti kotimaisista firmoista. Joululahjojen osalta toivoisin, että mahdollisimman moni ymmärtäisi millainen merkitys sillä on, että hankkii lahjat kotimaisilta yrityksiltä. Monilla ei ole mahdollisuutta ostaa kotimaista, kun kaikki kustannukset ovat nousseet niin paljon. Se on ymmärrettävää, mutta jos lompakkosi antaa periksi, niin suosi ehdottomasti suomalaista työtä.Koen Black Fridayn siinä mielessä hyödylliseksi, että saatat saada jotain tarvitsemaasi (!) huomattavasti edullisemmalla hinnalla. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että osa yrityksistä nostaa alkuperäisiä hintoja saadakseen alennuksen näyttämään suuremmalta eli tutki jo hyvissä ajoin, millä hinnalla saisit tuotteen nyt vs. Black Fridayn tai muun alennuskampanjan aikaan. Joskus alennus ei ole alennus ollenkaan.

Tämän olen konkreettisesti huomannut parilla suurella kotimaisella yrityksellä, kun katsoin heidän palvelujaan kampanjan aikaan ja ilman kampanjaa. Hintaeroa ei ollut lainkaan ja yhdessä tapauksessa "alennettu hinta" oli kymmenen euroa suurempi kuin sama palvelu edellisenä päivänä ennen kampanjan alkua. Jätin koko palvelun ostamatta, jäi halju olo. Tee siis taustatyö kunnolla ja tee ostopäätös sen mukaan!


Tarjousten houkuttelevuudesta huolimatta mieti, mitä oikeasti tarvitset? Tunnetasolla on hyvä erottaa omista tunteista se, haluatko ostaa ostamisen ilosta vai haluatko ostaa siksi, että ko. tuote on sinulle tarpeellinen ja iloa tuottava. Kannattaa harkita ja miettiä ostopäätöstä vähintään yhden yön yli. Silloin yleensä tiedät, onko kyse vain halusta vai oikeasta tarpeesta.

Vastuullisessa kuluttamisessa harkinta on kaiken a ja o. Ostamisen ilosta ostetut asiat jäävät yleensä käyttämättä tai kaapin perälle alkuhuuman jälkeen, joten harkitseminen auttaa säästämään rahaa ja ostamaan tuotteita, joille on aidosti tarve. Niitä siis tulee käytettyä varmemmin. Onnea ei kannata etsiä ostamisesta ja tavaroista, siinä voi käydä huonosti. Onnellisuus tulee ihan muista asioista kuin tavaroista - tämä on tärkeää muistaa aina, varallisuudesta huolimatta. 

Tässä postauksessa kuvituksena on minulle iloa ja onnea tuovia asioita mökillä maalaamisesta keramiikkakurssiin, kaupungilla käymisestä maagiseen lepakko- kylpyyn ja revontuliin, sekä siitä kahvitteluun siskojen ja kummitädin kanssa. Kuvat ovat puhelimella otettuja. 
Aiotko etsiä Black Friday- tarjouksista jotain mitä tarvitset? Me aiomme tsekkailla pojalle hänen toivomaansa soundbaria joululahjaksi, mikäli sattuu löytymään sopiva. Näin kulutustottumukset siirtyvät myös lapsille, olen ylpeä hänestä! Lapsemme toivoi saavansa mieluummin sukulaisten kanssa kimpassa ostetun isomman lahjan sen sijaan, että saisi useita pieniä lahjoja, joille ei olisi välttämättä käyttöä. Kuluttamisella ja esimerkillä on väliä.

Ihanaa iltaa sinne ruudun toiselle puolelle! 

8 kommenttia:

 1. Tänä vuonna olen valmistautunut koluamaan muutamien hinnakkaampien tuotteiden kohdalta tarjoukset läpi. Esimerkiksi haaveilin järjestelmäkamerasta jo 13 vuotta sitten ensimmäistä blogia aloitellessa :D Tsemppaan itseäni pysymään lujana muiden houkutusten edessä, annan itselleni luvan vain niihin tuotteisiin jotka ovat olleet jo kauemmin listalla ja tulisivat oikeasti tarpeeseen.

  Hyvä muistutus laittaa ylös tämänhetkisiä hintoja, tuo on niin kelju temppu monelta firmalta että keinotekoisesti nostetaan hintoja ja luodaan illuusio alennuksesta >:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuullostaa loistavalta suunnitelmalta! :) Oii, järkkäriin kannattaa siirtyä, jos muuten ottaa puhelinkuvia - kuvien laadussa on niin selkeä ero ja raakakuvien muokkausmahdollisuudet ovat ihan eri luokkaa kuin näiden puhelinkuvien. Selkeästi erottaa kummalla on kuvattu. :D Tästä tulikin mieleen, että voisin katsoa yhtä objektiivia, mutta se todennäköisesti ei ole kovinkaan suuressa alessa, jos on ollenkaan.

   Sanoppa muuta, tulee vastareaktio ja kieltämättä en ole sen jälkeen ko. yrityksen palveluja enää katsonut. Jää tosi halju ja huijattu olo, kun mainostetaan isosti "deal" hintoja, mut ne onkin kalliimmat kuin normaalit hinnat :D Outoa, että tuohon hintakikkailuun ei olla puututtu sääntö- Suomessa, mut onhan täällä kyl muutama muukin asia mihin ei puututa, vaan katsotaan läpi sormien. >:(

   Poista
 2. Harvemmin tulee ostettua näistä kamppiksista mitään. Mutta jos aidosti alennettuun hintaan tarpeellista löytyy, niin miksi ei tietenkin. Jostainhan se on joskus säästettävä. Olen huono hintojen seurailija, joten varmaan ostaisin sen ylihintaisen tuotteen, joka black fridayn kunniaksi muka on alennuksessa. Ketkua toimintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama, yleensä ostan vain silloin, jos tarvitsen tai perheeni tarvitsee jotain. Joskus elektroniikan osalta on hyviä tarjouksia, mutta esimerkiksi kenkiä ja vaatteita ei saa Black Friday alesta miltään vastuulliselta merkiltä ja hyvä niin. :) Joo, on todella ketkua toimintaa ja miusta todella outoa, että tuolla tavalla saa kikkailla hinnoissa tässä maassa, jossa säännöstellään ja vahditaan ihan kaikkea ml. markkinoinnin hyvätapaisuutta.

   Mukavaa viikkoa sinnepäin! <3

   Poista
 3. Tsekkaan kyllä tarjouksia, mutta tuntuu, että Black Fridayn riistäytyessä yleiseksi kampanjaksi, alkaa se vain olla pelkkää houkutusta - osta, osta, osta! Mielummin pitäydyn muuhun aikaan shoppaamiseen tai kuten aiemminkin joululahjojen kanssa, ideat kypsyvät lähes vasta joulunalla. :) Lahjoissa yritänkin, että se olisi enemmän tarpeeseen ja jos siinä on jotain hieman tavanomaisesta poikkeavaa.

  Ihania kuvia jälleen! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, samaa mieltä olen. Osta, osta ja osta vielä enemmän. Jotenkin ihan älytön tuo kilpailu siitä kuka on ensimmäisenä tarjouksia julkaisemassa, kun osa kuluttajista tekee ostokset heti kun tarjoukset ovat saatavilla. Sama joulujuttujen kanssa - se, joka tuo joulukalenterit ekana kauppaan, todennäköisesti myy niitä eniten. Ainakin nykyään toitotetaan joka suunnasta, et kalentereita on saatavilla vain tietty määrä ja osta omasi ennen kuin loppuu... Mut silti joka kaupassa on joulukalentereita vielä joulukuun alussakin, ellei kyse ole rajoitetusta määrästä spesiaaleja kosmetiikkakalentereita. :D Kuluttajien ohjaamistahan se on, kuten bisneksessä ja markkinoinnissa yleensäkin.

   Tarpeelliset lahjat ovat ihania! <3 Mieluummin sitä kokemuksia, lahjakortteja tai yhteistä aikaa saisi lahjaksi kuin turhaa tai laadutonta tavaraa, jolle ei ole mitään käyttöä. :) Itsetehdyt lahjat ovat myös huippuja.

   Ihana kuulla, kiitos paljon! <3 Harvemmin tulee julkaistua arkisia puhelinkuvia tänne blogiin, mukava kuulla, että pidät! Ihanaa viikonloppua myös siulle :)

   Poista
 4. Hyvä muistutus ja toivoisin, että useammat ihmiset keksisivät elämäänsä merkityksellisempää puuhaa, kun turhan tavaran haalimista ♥ Siihen shoppailulooppiin on kyllä niin naurettavan helppo imeytyä mukaan, kun kaikkialla ympärillä kannustetaan älyttömään kuluttamiseen ja luodaan olemattomia tarpeita. Siitä irtaantuminen vaatii joskus tosi paljon pään sisäistä työtä tai jopa ammattiapua.

  Olen itse iloinen, että olen pystynyt viime aikoina maksamaan esimerkiksi velkojani pois nopeammin ja säästämään tärkeämpiin juttuihin (kuten häihin), kun en ole jatkuvasti selaamassa tai hankkimassa jotain turhaa.

  Tosi hienoa juuri tuo, että lapsikin oppii vanhempien esimerkillä järkevämpään kuluttamiseen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! <3 Nimenomaan. Miusta tuntuu, että osa ihmisistä jotenkin elää sille materiaalille ja kalliille asioille - pelkästään brändillä ja all- inclusive- matkoilla on väliä. Onnellisuus ei tule materiasta, vaikka ostos- onnea voi kokea hetken aikaa. Olen samaa mieltä, että siihen shoppailulooppiin on helppo imeytyä mukaan ja varsinkin somen myötä se on entistäkin helpompaa, kun ihmisille tulee tavaraa ovista ja ikkunoista. :/ Tai ainakin näytetään niin, mutta silti julkisuuden henkilöistä ja vaikuttajista saa lukea millaisissa talousvaikeuksissa ovat. Tuollainen ostoshysteria on hankala katkaista ja varmasti osa myös velkaantuu sen takia, että on pakko saada ja olla samaa mitä muillakin on - oli omat tulot sit mitä hyvänsä.

   Kuullostaa mahtavalta ja ihana juttu, että olet pystynyt maksamaan velkoja nopeammin pois! Se on tärkeää ja korostuu nyt, kun korot ovat korkeammalla kuin aikoihin. Säästäminen on myös tärkeää ihan varmuuden vuoksi, mutta myös haaveisiin kuten häihin. :) <3 Häistäkin riippuu, miten paljon niihin haluaa laittaa - meillä esim. meni kolme tonnia 55 vieraan häihin kaikkine kuluineen, mutta tunnen ihmisiä, jotka laittavat häihin jopa 15-20 tuhatta. Verkkokauppojen, somen ym selaaminen vähentää heräteostoksia todella paljon. Samalla saa aikaa myös muulle, mikä tuo enemmän henkistä hyvinvointia elämään.

   Minusta on tärkeää opettaa nuorille ja lapsille, että raha ei tuo onnea! Ne parhaimmat elämykset ja muistot liittyvät usein ihan tavallisiin asioihin - esim. retkiin, konsertteihin ja esimerkiksi meillä Visual Festival on ollut yksi mieleenpainuvimmista elämyksistä. :) <3 Tänä vuonna mennään uudelleen! Esimerkki tekee jo paljon ja miusta on mahtavaa, että koulullakin opetetaan sitä, ettei tarvitse laittaa rahaa kalliisiin juttuihin, vaan voi vaikka käydä leikkimässä kaverilla, luistelemassa koulun pihalla tai pitää juhlat kotona HopLopin sijaan. :)

   Ihanaa viikonloppua siulle! <3

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)