maanantai 27. marraskuuta 2023

Mikä naisten vaatteissa ärsyttää?

Pidän blogini pääosin hyvän mielen paikkana ja keskityn elämässäni mieluummin positiivisiin asioihin negatiivisten sijaan. Tämä postaus syntyi erään mekon ostamisen tuloksena, sillä petyin sen läpinäkyvyyteen. Taas kerran vastaan tuli mekko, joka on käyttökelvoton ilman alusmekkoa. Muutama muukin ärsytys mahtui postaukseen, joten turhaudutaan tämän postauksen ajan naisten vaatteissa ärsyttäviin asioihin! 

Miksi naisten vaatteissa ei ole kunnollisia taskuja?!


Oletko sinäkin huomannut, miten naisten vaatteissa on järjestään aivan liian pienet taskut? Mietin tuossa viime kesänä, että miten ihmeessä olen pystynyt teininä kulkemaan ilman laukkua kaikkialla? Noh, vastaus on taskut. Ollessani teini-ikäinen kaupasta sai farkkuja ja takkeja, joiden taskuun mahtui puhelin - myös ne Nokian palikat. Sittemmin housuissa ja mekoissa taskut ovat olleet aivan olemattomia! Ei mahdu puhelin, eikä edes avainnippu, ellen ole itse kyseistä vaatetta ommellut. 


Villakangastakki - Ril's
Paita - Urban Classics
Lyhyt huppari - Rokita
Neulehame - Guess
Sukkahousut - Snag Tights
Kaulahuivi - löytö Prahasta, merkistä ei tietoa
Talvinilkkurit - Calvin Klein 

Silloin tällöin olisi kätevää lähteä ilman laukkua jonnekin, mutta mihin ihmeeseen sitten laitan puhelimen ja kotiavaimet? Käytännössä laukkua on pakko kuljettaa mukana jopa metsälenkillä, ellei takissa, mekossa tai hameessa ole tarpeeksi syviä taskuja. Tai vähintään vetoketjullisia taskuja, jos muuten ovat malliltaan sellaiset, mistä tavarat pääsevät tippumaan. Kesällä huomasin, että jopa toisessa ajotakissani on niin pienet taskut, että puhelin mahtuu ainoastaan povarin taskuun ja ajofarkuissa vain reisitaskuun. Ajohousuissa muut taskut ovat niin matalat, että puhelin mahtuu niihin puoliksi. Olen ompelijana ommellut useisiin naisten housuihin uudet taskupussit, vaikka itse en farkkuja enää käytäkään kuin moottoripyöräillessä. Miehetkään eivät täysin tältä taskuongelmalta välty, vaan myös miesten vaatteissa on joskus käsittämättömän pieniä taskuja tai sellaisia taskuja, mistä tippuu aivan kaikki mitä erehdyt taskuun laittamaan. Joskin näitä liian matalia ja epäkäytännöllisiä taskuja olen tavannut miesten vaatteissa vuosien mittaan maksimissaan viisi kertaa, kun taas naisten taskuja olen uusinut ja korjannut kymmeniä samalla aikavälillä. 

Käsittämätöntä, miten monet firmat säästävät taskupusseista niin paljon, että hyvä jos mahtuu edes tulitikkurasia niihin. Käytettävyyden kannalta taskuista säästäminen on typerää. Säästökään ei ole suuri niin pienestä kangastilkusta. Toki pihi ja ahne ihminen näkee säästökohteita typerimmissäkin asioissa, mutta minusta on järjetöntä huonontaa käyttötarkoitusta parin sentin säästämisen takia. 


Liian läpinäkyvät arkikäyttöön valmistetut vaatteet - ei kiitos! 

Tästä kun päästään kankaisiin, niin toinen minua ärsyttävä asia on läpinäkyvät vaatteet. Ja kylläpä muuten nakertaa. Jos on pokkaa myydä vaate, josta näkyy kaikki läpi alusvaatteista tatuointeihin, niin myy nyt hitto vie samalla se alusmekko tai muu alusvaate sen mekon kanssa! Ensinnäkin, miksi edes tehdä vaate, jonka alle on pakko laittaa toinen samankaltainen vaate? Toisekseen ottaa päähän ostaa mekko ja huomata sen saatuaan, että eihän tätä voi käyttää missään ennen kuin ostat vielä toisen mekon sen alle. Ei mitään järkeä! Pelkkää resurssien ja materiaalien tuhlaamista. 

Tämä läpinäkyvyys ei onneksi ole kovin yleinen ongelma, jos ostaa vastuullista muotia, sillä tekstiilialan ammattilaiset tietävät mikä on vuori. Ammattilainen tietää millainen materiaali kestää käytössä, sekä peittää alusvaatteet ja tatuoinnit alleen. Kankaasta kyllä huomaa, että tarvitseeko se vuorin lisäksi vai ei. Asia erikseen niiden vaatteiden kanssa, joiden kuuluukin olla läpinäkyviä, mutta toimistokelpoinen arkimekko ei ole sellainen. Ainakaan minusta. Vaatteet eivät istu kunnolla! 

Yksi asia, mikä minua ärsyttää teollisesti valmistetuissa vaatteissa on se, että ne eivät istu kunnolla. Esimerkiksi kaikki farkut, mekot ja hameet jättävät alaselän kohdalle ison rutun, koska mallit kaavoitetaan niin suoriksi. Suorempi sauma ei vaadi kovin kummoista taitoa kaavoittamisessa ja ompelussa, mutta kuinka moni meistä oikeasti on keholtaan viivasuora? Kuinka monella naisella lantio on yhtä kapea tai leveä kuin vyötärö? Erittäin, erittäin harvalla. 

Tämä mitoitusongelma on aina ärsyttänyt minua omasta koostani riippumatta. Ongelmat istuvuudessa ovat pysyneet täysin samoina eli ongelma ei ole painossa, vaan siinä, että vaatteiden valmistamisessa oiotaan kaikessa mahdollisessa. Olen myös itse törmännyt ompelijana tähän, että vaatteiden suunnittelussa ei yhtään ajatella sitä, miten vaate käytännössä valmistetaan ja miten käyttömukavuus kärsii tietyistä päätöksistä. Vain alihankintahinnalla on väliä. 
Pienillä muutoksilla voisi parantaa asiakkaiden käyttökokemusta. Mikäli käyttökokemus on sinusta tärkeä asia suunnittelijana, niin kuuntele ompelijaa, jos hän varoittaa tai huomioi jonkun asian, joka ei käytännössä tule toimimaan vaatteessa vaan huonontaa sen käyttökokemusta. Siitä ei tule loukkaantua, sillä molempien etu on, että asiakas tykkää vaatteesta ja käyttää sitä niin paljon, että ostaa vaatteita jatkossakin samalta brändiltä. 

Teollisesti tehdyissä vaatteissa oiotaan mutkat suoriksi suunnittelussa, kaavoituksessa, ompelussa ja vastuullisuudessa. Edullisempi tuotanto mahdollistaa isommat voitot pikamuotiyrityksille. Viis siitä, istuvatko vaatteet kenellekään hyvin tai kestävätkö käyttöä pidempään kuin yhden kauden. Tästä syystä teen vaatteet itse tai valitsen vastuullisen brändin, joka perustaa vaatteidensa mitoituksen aitoihin ihmisiin kuvitellun "ihanteen" sijaan. Mikä tämä ihanne edes on? Vaatteita pitäisi tehdä oikeille ihmisille, ei sen mukaan millainen kuvitelma ja ihanne ihmisestä on. 


Naisten vaatteiden vs. Miesten vaatteiden laatu ja hinta

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä ärsytyksenä - PINK TAX. Käytännössä siis se, että naisten vastaava tuote maksaa enemmän kuin miesten. Tämän huomaa muun muassa höylissä (esim. Geisha Shaver n. 22€, hopeinen miesten vastaava 9€), mutta myös vaatteissa tämä on todella yleinen! Sen lisäksi naisten vaatteissa myös materiaali on usein laadultaan huonompi kuin miesten vastaavassa. 

Vaatteissa tämän huomaa parhaiten, kun kurkistat sinne materiaalilappuun hintalapun lisäksi. Esimerkiksi miesten neuleissa materiaalina on useimmiten puuvilla, merinovilla ynnä muut vastaavat luonnonkuidut, mutta naisten neuleista saat etsimällä etsiä neuletta, joka olisi 100% luonnonkuitua. Jos sellaisen löydät, on myös hinta korkeampi kuin miesten vastaavalla vaatteella. 

Otetaanpa yksi esimerkki pikamuotiliikkeen valikoimasta, jotta "laatu" ja valmistusolosuhteet ovat samat. Miehille löytyi 100% merinovillaneuleet 50-60 eurolla, 100% puuvillaneuleen saa miehille 23 eurolla. Täysin puuvillaa olevaa neuletta naisille en löytänyt ko. liikkeen valikoimasta. Naisille 100% kashmiria tai merinovillaa olevat neuleet maksoivat 130-250€. Siis mieti mikä hinta ja varsinkin hintaero _pikamuotiliikkeessä_! Tuolla hinnalla saat jo laadukkaan ja vastuullisesti Euroopassa valmistetun neuleen. 

Muissa naisten villaneuleissa villaa oli maksimissaan 60% ja kaikissa katsomissani oli kahta eri villaa plus muovikuituja. Melkoinen ero hinnassa, kun kohteena oli perusneule O-pääntiellä ilman nappeja, vetoketjuja tai muita yksityiskohtia. Ihan siis tavallistakin tavallisempi neule, jossa on helmassa ja hihojen suilla joustinneulosta. Eli naiset - jos et pysty panostamaan vastuulliseen muotiin ja haluat säästää rahaa, niin käy etsimässä laadukkaista materiaaleista tehty neule miesten osastolta. Akryylit sun muut muovineuleet kannattaa jättää kauppaan. 


Muovi vaatteissa? 

Huomionarvoinen seikka muovista ja muovin kierrätyksestä vaatteisiin. Tiesitkö, että muovista tehtyä vaatetta ei voi enää kierrättää eli öljystä tehty muovi, jota voi kierrättää muovina useaan otteeseen, on kierrätyskelvoton sen jälkeen kun siitä on tehty vaate? Vaikka muovia voisi kierrättää kymmeniä kertoja esimerkiksi muovipulloihin sun muihin muovituotteisiin, jotka voisi vielä edelleen kierrättää eteenpäin? Siitä huolimatta joku neropatti on joskus päätellyt, että juuri vaatteisiin sitä kannattaa käyttää. Ei yritykset niistä vanhoista polyesterivaatteista uusia vaatteita tee, vaan vaate on tiensä päässä, ellei siitä teetä erikseen jotain muuta. Nykyisellä teknologialla sitä ei voi vielä kierrättää. Sitten kierrätetään lisää muovia, että saadaan lisää kierrätyspolyesteria ym. eli käytännössä siis muovisia vaatteita, joiden kiertokulku päättyy "kesken kaiken". 

Mikä sinua ärsyttää naisten tai miesten vaatteissa? Vai ärsyttääkö mikään? 


Jos haluat kuluttaa vastuullisemmin ja löytää ihania kotimaisia, sekä eurooppalaisia brändejä, niin tsekkaa myös nämä postaukset! 

Sinullakin pitäisi olla pitkä neulehame! 

Kestävät ja mukavat sukkahousut 

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota talvipukeutumisessa? 

9 kommenttia:

 1. Niin tuttuja ärsytyksen aiheita! Oon demonstroinut monesti avopuolisolle naisten farkkujen taskuja sekä niiden loistamista poissaololla, tilalla vain feikkisauma. Tämän vuoksi kannetaan laukkua mukana.

  Ja tuosta pinkistä verosta tekisi mieli mennä huutamaan jonnekkin isolle uutiskanavalle että STOP THIS. Huomasin joskus teininä, että H&M:n bändipaidat saattavat olla samalla printillä edullisempia miesten puolelta ostettuna, ja peruscollarit ja hupparitkin ovat monesti halvempia. Materiaalitkin ovat olleet kestävämpiä, naisten hupparit nukkaantuivat ja muuttuivat karheiksi parin pesun jälkeen.

  Kiitos jälleen kerran, otan tuosta itselleni neuleen ostoon vinkin, aloitan miestenosastolta! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista! <3 Joo, siis tuo on niin ärsyttävää ja kavereilla on tullut vastaan jopa takkeja (!!), joiden taskut ovat feikkitaskut... Siis mitä järkeä, ettei pidemmässä talvitakissa ole ollenkaan taskuja tai taskut ovat niin auki sivulta, että kaikki taskussa oleva tippuu? Aina on pakko olla laukku mukana, vaikka jotkut menot hoitaisi ihan taskujen voimin, jos niitä sattuisi olemaan.

   Miusta kans älytöntä, ettei pinkistä verosta puhuta enemmän. Todella epäreilua, kun otetaan huomioon materiaalit ja itseasiassa myös materiaalin menekki, sillä miesten vaatteet ovat usein isompia ja isommilla väljyyksillä.

   Oli muuten todella hankalaa löytää itselleni 100% puuvillatrikoota oleva paita reilu vuosi sitten! Loppujen lopuksi löysin erään liikkeen miestenosastolta Marimekon t- paidan, joka oli 100% puuvillaa - kaikissa naisten paidoissa oli viskoosia (nukkaantuu ja kuluu herkästi) tai jotain muuta kuitua mukana. Ääh.

   Mahtavaa! <3

   Poista
  2. Pakko vielä lisätä tuohon pinkkiin veroon, että tuo on todella ongelmallinen vielä pidemmälle miettiessä. Tutkimuksissa naisen euro ei ole vieläkään sama kuin miehillä, mutta silti samanlaatuiset vaatteet maksavat enemmän kuin miesten, jotka tienaavat enemmän. Tutkimusten mukaan miehet pyytävät ja saavat suurempia palkankorotuksia kuin naiset. Muutaman vuoden takaisen tutkimuksen mukaan naisten saamat palkankorotukset ovat pienemmät, vaikka pyydetty summa olisi sama. Tähän kun lisätään myös se, että käsittääkseni suurin osa osa-aikaisista ja määräaikaisista työsuhteista kohdistuu naisille, niin... 🙄

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ihanan tiukka ja kiteyttävä kommentti! :D Kiitos paljon kommentista <3

   Poista
 3. Läpinäkyvyys vaatteissa, joiden ei ole tarkoitus olla edes läpinäkyviä, ovat todella ärsyttäviä :D Eihän niitä tosiaan voi pitää ilman alusmekkoa tms... Sit kun kaupassa sovittaessakaan ei välttämättä edes huomaa sitä, että siitä näkyy läpi ja kotona saat sitten tuskailla sen kanssa :D

  Kaunis asukokonaisuus jälleen kerran! Nuo sukkahousut on höystetty aivan ihanalla kuviolla, jotenkin ihan sinunlaiset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! Luoja, että ärsyttää tuo vaaleankeltainen mekko, minkä ostin kesälle ja "työkäyttöön"... Ei ole ollut kertaakaan käytössä, koska en ole löytänyt sille vielä sopivan mallista alusmekkoa. Hohhoi. :( Olisi ehkä kannattanut palauttaa, niin olisi yksi murheenkryyni vähemmän, mut josko mie tässä talven aikana löydän sopivan mallisen alusmekon sille. :D Tuo on myös paha, jos kaupassa ei huomaa, että vaatteesta näkyy läpi, vaan tulee vasta kotona tai vasta vaatetta käyttäessä ilmi. Jaiks! :S

   Kiitos paljon! <3 Joo, nää sukkahousut on Snag Tightsin Halloween- mallistosta, tilasin sieltä aivan ihania sukkahousuja. <3 Näissä on kuunsirppejä ja tähtikuvioita, todella kauniit glittereineen! ^^

   Poista
 4. Olipa hyvä kirjoitus. Ja tosi valitettavaa, että tällaisen joutuu kirjoittamaan. Inhoan pieniä taskuja tai tekotaskuja! Mikä ihmeen virka niillä on? Läpinäkyvät vaatteet ovat kamalia, siis sellaiset, joiden ei kuuluisi olla.

  Jännä juttu tuo miesten vaatteiden edullisuus. Laadukkaampia ja edullisempia. Hieno juttu, miehille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Tiina! Nimenomaan, toisaalta teki ihan hyvää päästä purkamaan tätä turhautumista nykyajan vaatteisiin ja niiden laatuun varsinkin. Pienet, olemattomat taskut ja tekotaskut taitavat olla vain muodon vuoksi, eihän niillä mitään virkaa ole. Älytön paikka säästää vaatteissa. Sanoppa muuta, todella turhauttavaa ja ei tosiaan viitsi ihan ihmisten ilmoille lähteä niin, että kaikki näkyy. 😅 Ja muutenkin inhottavaa, että pitää laittaa mekko toisen mekon päälle, että päällimmäistä mekkoa voi käyttää... Mitä järkeä?

   Niinpä, hieno juttu miehille tosiaan. 🙄🤦🏻‍♀️ Älyttömiä hintaeroja, vaikka miesten vaatteisiin menee enemmän materiaalia ja työaikaa, kun miehet ovat kuitenkin pääosin naisia raamikkaampia ja pidempiä. Moni muukin asia on suunniteltu ja tehty miesten eduksi, "yllättäen".

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)