sunnuntai 5. marraskuuta 2023

Kolmekymppinen ei saa käyttää minihametta!

... Sanovat jotkut. Olen täysin eri mieltä. Jos minua joku asia ärsyttää niin se, että jo kolmekymppisiä ajatellaan niin vanhoina, että sen ikäisen pitäisi alkaa pukeutua "ikänsä mukaisesti". Ihan oikeasti? Käytännössä ihmiset ovat teini-ikäisiä 20- vuotiaaksi asti ja tästä kymmenen vuoden kuluttua ihminen onkin niin vanha, että hänen pitäisi asettua pukeutumisensa ja olemuksensa osalta tiettyyn muottiin. Kymmenen vuotta aikuisuutta tekee sinusta "tädin" ja liian vanhan. Mietin, että kuka ihme on tuollaisen muotin edes keksinyt? Miten ihmiset edes voivat olla niin epävarmoja itsestään, että he alkavat tietoisesti muuttaa itseään tullakseen hyväksytyksi? Ööh, hyväksytyksi siis jonkun silmissä, mutta kenen ja miksi sillä on mitään väliä? 


Minihame - Link (kirppikseltä)
Olkalaukku - Marimekko
Neulepaita ja kaulahuivi - anopin neulomat
Korkokengät - Calvin Klein


Nämä puheet kuulostavat omasta mielestäni siltä, että joku ei uskalla itse toteuttaa itseään. Unelmiaan ja haaveitaan. Sen sijaan häntä vain ärsyttää, kun muut uskaltavat ja tekevät ilman pelkoa asioita mistä pitävät ja mistä haaveilevat. En keksi, mistä muusta tuollainen asenne voisi kummuta, sillä onhan tuo järjetöntä! Jos ihminen elää noin 80- vuotta keskimäärin, niin miten hän voi olla vanha 30- vuotiaana? Viisikymmentä vuotta on aika hemmetin pitkä aika elää "ikänsä mukaisesti". Osa ihmisistä kehittyy ja osa jää niin sanotusti asemalle. 

Minusta on aika nurinkurista, että ikä määrittäisi pukeutumista. Sen ei pitäisi mennä niin, ei tietynlaisten vaatteiden käytölle voi olla ikä- ja painorajaa. Tyhmältä kuulostaa ajatuskin. Toisaalta, olen itse törmännyt näyttävän pukeutumisen tuomitseviin naisiin, joiden mielestä on normaalia käyttää lastensa prinsessakuvioisia printtipaitoja työelämässä. Tässä postauksessa puhun kuitenkin aikuisten pukeutumisesta, en tilanteeseen sopivasta pukeutumisesta. Ehkä tämä on osa enemmän suomalaista kulttuuria, sillä vastaavaa puhetta iästä ja pukeutumisesta en muista nähneeni yhdelläkään seuraamallani eurooppalaisella tai yhdysvaltalaisella kanavalla. Seuraamani vaikuttajat meren takaa pukeutuvat niin paljon paljastavampiin vaatteisiin kuin Suomessa, että varsinkin naisten pukeutumista rajoittavat ihmiset pyörtyisivät. Joskus eräs seuraamani vaikuttaja Yhdysvalloista sai palautetta liian paljastavasta pukeutumisesta, mutta kommentoijina sielläkin oli vanhemmat (keski- ikäiset ja siitä ylöspäin) naiset ja miehet. 

Suomessa olen törmännyt tähän niiiiin monta kertaa. Kateus todellakin vie kalatkin vedestä. Monille muoti- ja tyylivaikuttajille, minä mukaan lukien, tulee säännöllisesti kommentteja anonyymeiltä, että en saisi käyttää ja pukeutua minihameisiin, napapaitoihin tai näihin vaatteisiin, mitä täällä blogini puolella näette. Ei saa tehdä näin, eikä noin - vain niin kuin minä sanon. Harva henkisesti hyvinvoiva ihminen voi toimia toisen ihmisen tyylin itse itsensä korottaneena "itsevaltiaana". 


Ilmiö on mielenkiintoinen. Ihminen, joka kokee iän mukaan pukeutumisen olevan se juttu, haluaa rajoittaa muodista ja tyylistä kiinnostuneiden ihmisten pukeutumista. Miksi? Siksikö, että katukuvassa näkyisi enemmän "ikänsä mukaisesti" pukeutuneita ihmisiä? Siksi, ettei joku toinen näyttäisi paremmalta tai saisi enemmän huomiota kuin seinäruusu? Siksi, ettei hän uskalla olla oma itsensä ja kokee jäävänsä jostain paitsi? Miksi tällaisen ihmisen mieltä kiusaa niin paljon se, miten joku muu pukeutuu? 

Jos ahdistaa se, miten muut ihmiset pukeutuvat tai se, että joku pukeutuu ikäänsä tai tyyliinsä nähden eri tavalla, niin voisi olla hyvä hetki katsoa peiliin ja ympärilleen. Onko ympärillä vain tietynlaisia ihmisiä, jotka luovat kuplan millaisia ihmisten pitäisi olla siinä kuplassa ja sen ulkopuolella? Löytyykö lähipiiristä eri kokoisia ja eri näköisiä ihmisiä, jotka ovat erilaisista kulttuureista lähtöisin? Vai onko kuplassasi vain ihmisiä, joilla on samankaltainen tausta, historia ja perimä kuin sinullakin? Oma näkökulmani tähän on se, että kukin pukeutukoon miten haluaa. Vaikka sitten kaalinlehtiin, jos se on se juttu. Ei ole oma asiani, eikä varsinkaan ongelmani. Niin pitkään, kun sukupuolielimet eivät ole näkösällä, niin pukeutuminen on fine, kunhan se on tilanteeseen sopivaa. 

Edellinen lause onkin vähän kaksipiippuinen, sillä mehän synnymme tähän maailmaan alasti ja itsekin olen niin sanotusti "luonnonlapsi". Koen alastomuuden normaalina osana ihmisyyttä, mutta kuitenkin sen verran yhteiskunnan mukana olen muokkautunut siihen, että en mielelläni halua nähdä tuntemattomia täysin alastomia ihmisiä arkena. Sauna taas on sauna ja siellä on normaalia, että kaikki tutut ja tuntemattomat ovat alasti sen mukaan, minkä kokevat mukavaksi. 


Minusta tämä ei kuitenkaan tee näkökulmastani yhtään sen huonompaa tai epäuskottavampaa. Jokainen meistä on muokkautunut jollain tavalla siihen, mitä pidetään yleisesti normaalina ja mitä ei. Asenteisiin ja normeihin vaikuttaa todella paljon se, millä tavalla meidät on kasvatettu, millaiset arvot kotona on ja millaiset arvot ihminen omaksuu aikuisena. Kulttuuri ja uskonnot ohjaavat arvoja todella paljon, eikä se ole aina hyvä asia. 

Näistä huolimatta jokaisella on oikeus olla oma itsensä, kunhan ei satuta muita tai painosta muita uskomaan omaan totuuteensa. Muista, että viisi sinulle läheisintä ihmistä kertovat paljon myös sinusta ja arvoistasi. Siitä minkä hyväksyt hiljaa, siitä mitä arvostat ja minkälaisesta toiminnasta irtisanoudut kokonaan. Tiiviissä porukassa arvot ovat herkästi samat tai muuttuvat samoiksi, mutta on hyvä pohtia välillä sitä, täsmäävätkö arvot henkilökohtaisten arvojesi kanssa. 


Onko 30- vuotias liian vanha minihameille? No ei todellakaan ole. Viisikymppinenkään ei ole liian vanha minihameille tai kauniille pukeutumiselle. Elämästä pitää nauttia nyt, ei vain sen aikaa kun olet nuori eli joidenkin käsitysten mukaan noin kymmenen vuoden ajan aikuisuudesta. Kasva ja kehity, et ole koskaan valmis ja aina voi oppia uutta, kehittää itseään ja ajatusmaailmaansa. Kehityksestä ei ole mikään pakko jäädä ulkopuolelle, ellet sitä itse halua. 

Aira Samulin oli loistava esimerkki siitä, miten värikästä, aitoa ja hauskaa elämä voi olla. Rauha hänen sielulleen ja voimia kaikille hänen läheisilleen. Hän oli loistava esimerkki siitä, miten hymy kaunistaa ja miten upea aikuinen nainen voi olla pukeutuessaan niin kuin haluaa. Minihameella ja rohkeilla valinnoilla ei ole ikärajaa! Iällä ei ole merkitystä, voit olla upea persoona minkä ikäisenä vain. Upeus ei ole nuoruuden etuoikeus, vaan se koskee kaiken ikäisiä ihmisiä. 


Miksi kirjoitin tämän postauksen? Siksi, että törmäsin TAAS yhden vaikuttajan kommenttikentässä siihen, että hän ei voi pukeutua näin, koska on sen ikäinen. Toivottavasti ko. kommentoija tajuaa jossain välissä keskittyä omaan elämäänsä. Meillä on vain tämä elämä ja aika menee niin nopeasti, että se on lyhyt. Käytä se hyvin. Se, että notkuu kommenttikentissä ja palstoilla valittamassa muille, on aika surullista ja säälittävää elämää. 

Mitä tulee suomalaiseen sanontaan "rumat ne vaatteilla koreilee", niin voin sanoa, että ruma on ihminen, joka tuollaista edes miettii. Kauneus on katoavaista ja sitä kauneutta ei ole koskaan ollutkaan, jos on sisältä mätä, kiusaamiseen taipuva, katkera ja pikkusieluinen ihminen. Sisin vaikuttaa eniten siihen, onko ihminen kaunis tai komea.

Elä ja anna muiden elää. Vaikuttaako sinusta ihmisen hyvännäköisyyteen se, millainen ihminen on sisältä? Oletko törmännyt tällaiseen jossain vaiheessa elämääsi? 


Ota blogi seurantaan Blogit.fi:ssä ja mikäli arkisempi sisältö kiinnostaa, niin tsekkaa myös Instagram, johon jaan arkisempia videoita, pohdintoja ja elämää. Mahtavaa sunnuntaita juuri sinulle! 

8 kommenttia:

 1. Olin tulossa mainitsemaan Aira Samulinin loistavana esimerkkinä että ei anneta vittuakaan iästä ja siitä mitä muut ajattelevat :D toinen asennemimmi on Madonna - jos tulee mietittyä joskus onkohan tää asuratkaisu liian provosoiva tai räväkkä, mietin mitä hän tekisi!

  Tärkeä aihe ja postaus! Ymmärrän myös tilanteeseen sopivan pukeutumisen ja tilaisuuksien kunnioittamisen, mutta kyllä se taitaa olla vanha kunnon kateus ja epävarmuus omasta olemisesta mikä ajaa ihmisen arvostelemaan muita.

  Ihana asu, minari näyttää tosi hyvältä sun päällä :) tosi nätti kuosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hän on persoona ja nimenomaan juuri sanan merkityksessä! Mielettömän upea nainen kaikin puolin ja loistava esimerkki ihmisille, jotka ovat arempia ja ujompia toteuttamaan itseään. :) <3 Madonna on myös hyvä esimerkki, mutta hän ei anna iän näkyä samalla tavalla, vaan usein albumien kansissa on todella photoshopattua menoa alkuperäisiin kuviin verrattuna. Siinä mielessä itse pidän Airaa parempana esimerkkinä - nainen on kaunis iästä huolimatta, ilman photaria ja kauneusleikkauksia. :)

   Nimenomaan tämä! Ja jos ihminen kokee tarvetta painaa muita alas kiusaamalla ja arvostelemalla, niin hän ei todennäköisesti itse voi kovin hyvin. :/ Miusta tuntuu, et vihapuhetta näkee koko ajan enemmän ja enemmän. En muista, että esimerkiksi 2017 olisi ollut vastaavaa määrää vihapuhetta kohdistuen varsinkin naisiin ja kulttuurillisesti eri taustaisiin ihmisiin. Huolettaa, mihin Suomen ilmapiiri on menossa, saati talous tämän hallituksen myötä...

   Kiitos paljon! <3 Tää hame oli todella hyvä löytö kirppikseltä, tykkään tästä mallista todella paljon. Vähän mietin alunperin, että sopiiko tämä kuosi yhtään tuon Marimekon Karla- laukun kanssa, mut on se ihan ok, vaikka värit eivät täysin sovi yhteen. :) Ihanaa sunnuntaita siulle ja kaikkea ihanaa uuteen viikkoon! <3

   Poista
 2. Paljon ajatuksia herättävä postaus. Mistähän tätä lähtisi edes purkamaan :D
  Muistan tilanteita kun olen ajatellut jostain ihmisestä "miten tuo kehtaa pukeutua tuolleen kun on tuon ikäinen/kokoinen". Olen sittemmin tajunnut oman ajatusmaailmani turhamaisuuden ja sen kumpuavan pohjimmiltaan kateellisuudesta. He ovat olleet niitä ihnisiä jotka ovat uskaltaneet, he ovat muistuttaneet minua liikaa siitä, mistä asioista itse kipuilen. Koulukiusattuna ja narsistisessa parisuhteessa eläneenä, opin juuri sen haitallisen toimintatavan "pukeudu jotta miellytät muita". Olen onneksi alkanut tajuamaan itse näitä haitallisia opittuja malleja ja olen tietoisesti muuttanut ajattelutapaani. Nykyisin olen jo vuosia ajatellut vastaavissa tilanteissa "vitsi miten upea ja rohkea ihminen kun uskaltaa pukeutua noin, voi kun itsekkin joskus saisin oman itsetuntoni tuolle tasolle, että voisin huolettomasti pukeutua siten miltä itsestä oikeasti tuntuu" 🙂

  Taisin myös nauraa ääneen tuolle pukeutumisen ikärajalle. :'D jos minihameet olisivat vain alle 30 vuotiaille sallittuja niin miksi monet kypsemmän iän omaavat käyttävät myös minihameita etenkin juhlapukeutumisessa?
  Onneksi kaiken ahdasmielisyyden keskellä, olen myös törmännyt todella paljon rohkeisiin ihmisiin, jotka uskaltavat kulkea ja näyttää juuri sellaiselta kuin haluavat :)

  P. S. Sulla on ihana tyyli ja ihailen aina miten upeasti kannat kehosi ja pukeudut itsellesi uskolliseen tapaan <3 asusi ovat samaan aikaan rohkeita, tyylikkäitä, yllättäviä ja naisellisen seksikkäitä ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ihana kommentti ja alkaa kyllä hyvin kuvaavasti! :D <3 Sama itselläkin, aika paljon ajatuksia herättää tämä aihe. Minusta on hienoa, miten sie pystyt reflektoimaan omaa käytöstäsi ja näkemään syyt käytökselle, sillä harva osaa katsoa itseään ja omaa käytöstään olematta puolueellinen. Tai olematta sokea omalle käytökselleen.

   Muistan vuosien ja vuosien takaa erään vaikuttajan muualta Suomesta, jonka seuraaminen vain aiheutti itselle pahaa mieltä, mutta lopetin hänen seuraamisensa sen sijaan, että olisin alkanut kiukutella kommenttikentässä tai palstoilla. :) Tämäkin johtui siis siitä, että minua harmitti miten lyhyessä ajassa uutena tekijänä hän saavutti asioita mistä itse haaveilin pidempään blogia tehneenä. Tänä päivänä en todennäköisesti välittäisi tai joutuisi lopettamaan seuraamista. Ylipäänsä, jos some ottaa enemmän kuin antaa, niin silloin on tauon paikka ja jos joku henkilö siellä somessa ärsyttää, niin hänet voi poistaa seurattavista tai vaikka hiljentää joksikin aikaa. :) Omasta hyvinvoinnista pitää pitää huolta!

   Hahhah, no juu! :´DD Oishan se kyl melkoista et vaatteilla ois ikäraja mitä saa käyttää minkäkin ikäisenä, ihana kuulla et sain siut nauramaan. <3 Rouvilla näkyy minihameiden tuomitsemiseen nähden aika usein juhlamekoissa polven yläpuolille yltäviä kotelomekkoja, mutta mutta... Ehkä se helman pituus koskee vain muita. :D

   Nimenomaan, samaa mieltä olen! Miulle aina tulee näistä persoonista isolla P:llä mieleen useampikin tuttu. Jotenkin itellä tulee parempi fiilis heitä miettiessään niinä päivinä, kun itse miettii et onko jotenkin "liikaa" tai voinko tuoda itseäni nyt näin paljon esille vai ärsytänkö vaan ihmisiä. Nuo hetket ovat onneksi nopeasti katoavia, mutta huonoina päivinä olo ei aina ole niin itsevarma. :)

   Kiitos siulle, että tulit jakamaan omia kokemuksiasi tänne - samaistun todella moneen kohtaan ja arvostan miten hyvin tunnet itsesi, ja jaat näitä kokemuksia julkisesti. <3 Koulukiusaamisesta ja narsistisista suhteista toipuminen vie paljon aikaa. Varsinkin ajattelumallien muuttaminen, kun on tottunut olemaan ja tekemään kaiken jotakuta muuta miellyttääkseen. :,(

   Kiitos myös kauniista sanoista, ihan huippua et tyylini uppoaa siunkin makuun ja joskus myös yllättää! <3 <3

   Poista
 3. Ei tämä minunkaan mielestä ikäkysymys ole vaan riippuu siitä mistä kukakin tykkää ja missä kokee olonsa luontevaksi 🙂 Eikä kolmekymppinen oo mitenkään vanha (ikäjutut riippuu tietty aina siitä mihin vertaa). Jokainen on kuitenkin hyvä ja arvokas iästä riippumatta. Mä taisin joskus lukea että hupparit on teinimäisiä mut ne on just käteviä 😃 Mitä tohon sanontaan tulee niin en tiedä mitä sillä on alunperin haettu mut itsestäni (vain itsestäni, en
  muista) ajattelen että kun ei oo kummoinen naama niin vaatteilla voi vähän kompensoida ja vaikuttaa siihen mihin pystyn 😃
  Hanna Väänänen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan! :) Ei pitäisi toisten pukeutumista tuomita, jos toinen viihtyy valitsemassaan asussa ja tuntee olonsa hyväksi. Kolmekymppinen ei miustakaan ole vielä vanha, toki voi olla esim. peruskouluikäisen silmin jo vanha, mutta yleisesti ottaen ei todellakaan. Hassua sinänsä, että jos joku esimerkiksi kuolee 50- vuotiaana, niin hän on nuori, mutta jos sen ikäisenä elää niin onkin "vanha". Jokainen on hyvä ja arvokas iästä riippumatta, niin totta! :) Hupparit ovat kyl näppäriä vaatteita, mie tykkään kans lyhyemmistä huppareista.

   Pula- ajan sanontojahan tuo on olettaakseni, ehkä lohduttavaksi ajateltu, kun ei ole ollut varaa parempiin ja ehjiin kuteisiin tai vastaavaa. Mut kauniit vaatteet ja asusteet saavat olostakin paremman, kun viihtyy siinä mitä on pukenut päälle, eikä tunne itseään nukkavieruksi. :) <3

   Poista
 4. Tulee käytettyä mihihametta, vaikka ikä lähenee neljääkymppiä. Ei onneksi vaikuta muiden mielipiteet 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! 🥰 Niin sen pitää ollakin, jos tykkää käyttää, niin sitten käyttää minihameita minkä ikäisenä vain. Jos ei tykkää, niin ei niitä mikään pakko ole päälleen laittaa! 😊

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)