keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Vastauksia lukijoiden kysymyksiin, osa 2: Bloggaaminen ja mittatilausompelijan työ

Tähän postaukseen tuli vastauksia työstäni, ajanhallinnasta ja bloggaamisesta, joten vastauksista tuli aika pitkiä. Toivottavasti nämä vastaukset vastaavat hyvin kysymyksiin myös kysyjän silmin ja lisäkysymyksiä voipi esittää kommenttikentän puolella, mikäli tuli jotain mieleen. Kiitos teille kysymyksistä taas kerran ja leppoisaa loppuviikkoa kaikille!

OutfitTravellingStylebloggerItalyGargnanoMonteCastelloPäivänAsu-5

OutfitTravellingStylebloggerItalyGargnanoMonteCastelloPäivänAsu-15


Bloggaaminen ja työ


Miten saat yhdistettyä perheen, vapaa-ajan, harrastukset, blogin, työn ja opiskelun? 

- Aikatauluttamalla, joustamalla ja kieltäytymällä sellaisista asioista, mitä en ehdi tehdä tarpeeksi hyvin omassa arjessani. Eli ylimääräiset, turhat hommat jätän pois ja esimerkiksi nyt opiskelujen alussa jätin tanssitunnit pois, että aikataulu ei menisi liian tiukaksi. Katsotaan saisinko tunnit mahdutettua takaisin päiväjärjestykseen nyt kevätkaudella, mutta nyt ajatellen tämä oli oikea päätös. Sellaista turhaa haahuilua yritän välttää mikä ei ole rentoutumista, mutta ei myöskään mitään järkevää. Käytän myös itselleni virkeimmät tunnit hyödyksi, sillä silloin työskentely, bloggaaminen ja opiskelu hoituu paljon nopeammin!

Suurin tekijä on kyllä se, että perheessämme on kaksi vanhempaa, tasa- arvoinen parisuhde ja yhdessä sovitut vastuualueet molempien vahvuuksien mukaan, eikä sellaista vanhanaikaista asetelmaa, jossa vaimo on käytännössä kuin äiti miehelleen. Eli yhteisestä elämästä ja sen sujuvuudesta molemmat aikuiset ottavat vastuun, eikä kaikkia asioita kaadeta toisen niskoille ja niin sen pitäisi mennäkin - minä en ainakaan halua olla äidinkorvike aikuiselle ihmiselle. Muistakin asioista keskustellaan ja suunnitellaan yhdessä niin, että molemmat saamme tehtyä työt, opiskelut sekä lähdettyä vapaalle silloin, kun sitä kaipaa tai tarvitsee. Myös mieheni vanhemmat ovat olleet suuri apu meille erityisesti lapsen kanssa ja se apu on korvaamatonta, kun meillä ei kovin suurta tukiverkkoa muuten ole.

OutfitTravellingStylebloggerItalyGargnanoMonteCastelloPäivänAsu-6

Miten lapsenne suhtautuu, kun äiti on matkoilla? 

- En tiedä, mitä minun odotetaan tähän vastaavan, mutta ei mitenkään ihmeemmin. Soitellaan aina iltaisin videopuheluita ja välillä hän on mukanani työmatkoilla, jos mahdollista ja jos hän haluaa tulla mukaan. Meillä molemmat vanhemmat ovat lapselle yhtä tärkeitä ja läheisiä vanhempia, eikä niin, että äiti on se tärkein ja ihan sama mitä isä tekee, kuten monet vanhanaikaisesti ajattelee. Monesti kysytään, että missäs lapsi on hoidossa jos itse olen jossain itsekseni ns. normityöajan ulkopuolella, mutta eihän hän missään hoidossa ole vaan isänsä kanssa. :) Minua ärsyttää miten monissa asioissa lapsen isää sorsitaan lapsen asioiden hoitamisessa ennakko- oletusten takia, vaikka parempaa vanhempaa saa hakea ja ihan yhtä hyvin se isäkin tietää lapsen asiat. Tässä asiassa alkaa onneksi näkyä jo hieman muutosta parempaan.

pieksämäki-blogimittii-2017-18
Bloggaaminen on tuonut paljon ystäviä ajan mittaan, oli sitten kanssabloggaajista tai lukijoista kyse - jos kemiat natsaa, niin ystävystyminen tapahtuu luonnostaan! Kuvassa Maria, Viivi ja minä. Kuva; Bella Photo


Mitä mieltä perheesi on bloggaamisesta? 

Lapsi haluaisi hirveästi tulla kuviin ja että hänestäkin laittaisin kasvokuvia nettiin, mutta emme halua edelleenkään julkaista kasvokuvia ja eihän vielä alle viisivuotias voi itse päättää, onko hän somessa mukana vai ei. Toki hänestä kuvia ja videoita otetaan, mutta ne pysyvät ihan perhepiirissä. Mieheni tukee bloggaamista muun muassa ottamalla asukuvia, Insta- kuvia, antamalla rakentavaa kritiikkiä tarvittaessa tai uutta näkökulmaa ja rauhoittamalla kirjoittamishetkiä eli jos meillä ei ole kellontarkkaa menoa ja kirjoittaminen sujuu, niin hän on lapsen kanssa sen aikaa kun itselläni kirjoitus- flow kestää. Eli hyödynnetään flow- tila, jossa saa paljon tekstiä lyhyessä ajassa ja silloin postauksia syntyy usein varastoon, joka helpottaa blogin päivittämistä huomattavasti. Mieheni myös tsemppaa silloin, kun minua stressaa kävijämäärät tai muu juttu blogin kanssa eli perhe suhtautuu bloggaamiseen todella hyvin. Lapsi myös välillä matkii ja "kirjoittaa" blogia omalla iPadillaan näppiksen kanssa.

Blogi/blogit joista saat eniten inspiraatiota omaan pukeutumiseesi? 

Näitä on yllättävän vähän, sillä joko seuraamani tyylilyylit ovat lopettaneet, siirtyneet kokonaan YouTubeen, Instagramiin tai alkaneet kirjoittaa ihan eri aihepiiristä niin, ettei asupostauksia ja tyylijuttuja enää blogissa ole. Pari on myös jäänyt pois liian samankaltaisten sisältöjen takia tai sivuston ärsyttävien mainosvideoiden tai muuten hankalan käytettävyyden takia. Mutta tässäpä pieni listaus, jossa on pukeutumisen osalta minua inspiroivia blogeja!

Katzariina
Maria L
Sadepisaroita Niitynkukkasilla
Julia Toivola 
Mungolife
Johanna Turpeinen / Jo´s Secret

Näiden lisäksi käyn satunnaisesti katsomassa Linda Juholan P.S. I Love Fashion- blogia ja Kira Kososen blogia. Kaipaisin lisää uusia persoonallisia tyyli- ja muotiblogeja seurattavaksi, mieluummin seuraan pukeutumisjuttuja blogeista kuin Instagramista tai YouTubesta.

P6060022-4Nettikäyttö
Kuva; Bella Photo


Oot voinut jossain mainita mutta jäin miettimään oletko miten pitkään bloggaillut ja mistä saat inspiraation pukeutumiseen? :)

Perustin blogin elokuun alussa vuonna 2010 eli olen kirjoitellut reilut seitsemän vuotta, tänä vuonna tulee kahdeksan vuotta täyteen.

Pukeutumiseen inspiraatiota saan muun muassa sosiaalisesta mediasta, muotilehdistä, tyylisivustoilta, taidenäyttelyistä ja katutyyleistä, mutta paljon inspiraatiota saan myös työstäni - minulla on todella eri tyylisiä asiakkaita, esimerkiksi kierrätyshenkisiä asiakkaita, rokahtavia asiakkaita, hyvin pukeutuvia miesasiakkaita, klassisen, naisellisen tai seksikkään tyylin omaavia asiakkaita, mutta myös hillitysti ja peittävästi pukeutuvia asiakkaita. Jokaisella on oma tyylinsä ja jokaiselle asiakkaalle suunnittelen vaatteita yhdessä asiakkaan kanssa, jotta lopputulos on juuri hänen näköisensä. Usein saan vaatteita valmistaessani inspiraatiota ja omia vaatteitani ommellessani saatan saada paremman idean, jonka toteutan lennosta. Myös materiaalit inspiroivat, esimerkiksi olen ihastunut tällä hetkellä pastellisävyisiin ja kromipintaisiin nahkoihin. Eli lyhyesti sanottuna ammennan inspiraatiota elämästä, työstä ja näkemistäni asioista.

nettikäyttöön-4
Malli; Maria / Nahkatoppi; Rokita / Kuva; Bella Photo


KlemettiläS_1708_03_Yötöissä
Kuva; Bella Photo


CrocoBlackNahkalaukku-2
Nahkalaukku; Rokita 


SunnysCroptopRokitaTyllihameTulleskirtLightGreen
Tyllihame; Rokita / Kuva; Bella Photo


Mikä on parasta työssäsi?

Erilaiset asiakkaat - kaikilla on oma persoonallinen tyylinsä ja täysin samanlaisia vaatteita ei tule tehtyä keskenään, sillä jokainen tuote suunnitellaan asiakkaan toiveiden ja tyylin mukaan. Kukaan meistä ei ole myöskään samanmallinen vartaloltaan, joten kaavoituksessa saa haastaa itseään säännöllisesti. Materiaalit ovat yksi ihana asia, kauniita kankaita ja tarvikkeita löytyy lähes rajattomasti, erikoisliikkeistä saa luksusta henkiviä laadukkaita kankaita ja muutenkin pidän siitä, että asiakkaiden kanssa katsotaan, että materiaalit ovat hyvät, tarkoitukseen sopivat ja käyttöä kestävät. Mittatilausvaatteet ovat usein arvokkaampia, joten heikkolaatuisista tai epämukavista materiaaleista niitä ei kannata tehdä, ellei asiakas sitä välttämättä halua tai jos haluttua printtiä ei löydy muussa materiaalissa. Usein pitkä käyttöikä on tärkeä ja tietysti asiakkaan pesutapoihin sopivat materiaalit, että tuote kestää mahdollisimman kauan.

Minua kiinnostaisi tietää enemmän Rokitan nahkavaatteista ja siitä miten sait inspiraation käyttää juuri nahkaa? 

Rakastan nahkaa materiaalina ja olen aikoinaan kouluttautuessani erikoistunut nahkatyöhön. Nahka on haastava materiaali, mutta se kestää vuosikymmeniä käyttöä ja on ehdottomasti hintansa arvoista. Nahka on myös hengittävää ja mukavaa päällä, eikä hajoa samalla tavalla keinonahka. Käyttämäni nahat ovat myös ekologisempia, eivät tehotuotantoa, eikä tuotannosta aiheutuvia vesiä tai sakkaa päästetä luonnon riesaksi vaan ne kierrätetään asianmukaisesti luontoa saastuttamatta. Nahka myös maatuu ajan kanssa ja nahasta saa tehtyä uutta - vaikkapa takista hame tai laukku, jos tuntuu että tyyli on muuttunut. Yksi tärkeä piirre on myös se, että nahat tehdään Suomessa muutaman hengen voimin nahkatehtaalla ja itse haluan ehdottomasti käyttää kotimaisia nahkoja, jossa prosessi ja toimintatavat ovat mahdollisimman ympäristöystävälliset ja toiminta läpinäkyvää. Tämä on minulle todella tärkeää, haluan tietää millaiset olot tehtaalla on, mitä tuotannon eri vaiheista aiheutuville jätteille tehdään ja millaiset olot eläimillä on.

Teen töissä paljon vaatteita myös kankaista, mutta nahka on ehkäpä suosikkimateriaalini ja se näkyykin tilauksissa, sillä todella monet tilaavat nahkavaatteita ja -asusteita. Se, että rakastan takkeja, saattaa myös vaikuttaa asiaan - nahkatakeissa on sitä jotain! Ja nahkatakkejahan voi tilata myös etänä standardikoossa tai sopia tapaamisen kanssani esim. Helsinkiin tai Espooseen tai Kuopioon, joissa liikun suht säännöllisesti.

rokita-nahkamekko-2
Malli; Riikka- Leena / Nahkamekko; Rokita / Kuva; Bella Photo


KlemettiläS_1708_04_ValmisNahkamekko (1)
Malli; Riikka- Leena / Nahkamekko; Rokita / Kuva; Bella Photo


Miten erilaiset nahat käyttäytyvät vaatteissa tai millä periaatteella valitset nahat? 

Nahkoja saa eri paksuisina, paksuimmat nahat ovat hyviä esim. laukuissa ja perinnepukineissa kuten saksalaiset lederhosenit, siitä seuraavat takeissa ja housuissa ja pukinelaatuiset nahat sopivat myös mekkoihin, toppeihin, hameisiin sekä muihin laskeutuviin asusteisiin. Eli paksuuden mukaan katsotaan ja myös asiakkaan toive esimerkiksi nahkatakkien kanssa, eli pitääkö hän jämäkästä vahvasta nahasta vai haluaako takin olevan pehmeä ja hyvin laskeutuva. Usein miehet pitävät enemmän sellaisesta rouheasta nahasta, naiset valitsevat usein vastaavaa nahkaa bikertakkeihin, mutta naisilla monesti nahan pehmeys menee takeissa jämäkkyyden edelle. Joskus otetaan myös kahta nahkaa, esimerkiksi tyköistuva osa paksumpaa nahkaa, mutta helma onkin hyvin laskeutuvaa ohuempaa nahkaa.

Huomioon pitää ottaa myös asiakkaan toiveet, käyttötarkoitus ja budjetti, nahoissa on pieniä hintaeroja ja jotkut eläimet ovat paljon pienempiä, jolloin vuotakin on pienempi. Tällöin pitää miettiä leikkausten paikkaa asiakkaan kanssa, sillä vuodan pituus ei välttämättä riitä lantiolle tai puoleen reiteen ulottuvaan takkiin ilman leikkaussaumoja.

Kun lähdet työstämään nahkaa mikä on haastavinta? 

Nahan kanssa ei leikatessa eikä ommellessa saisi käydä mitään mokia, sillä nahkaan jää siitä jälki. Tästä syytä työskentely on entistäkin tarkempaa ja huolellisuuden takia myös hinta on korkeampi kuin kankaasta tehdyissä vaatteissa.

KlemettiläS_1708_01_Ompelijatar
Kuva; Bella Photo


Voiko nahasta tehdä minkä tahansa vaatteen? Tai mistä saat vision vaatteiden malleihin? Näitä on saatettu käsitellä täällä blogissa ehkä aiemminkin mutta en löytänyt sellaista postausta :)

Aikalailla joo, toki nahasta ei voi ihan sellaista silkkipaidan veroista ohutta laskeutuvaa paitaa tehdä, vaan lopputulos olisi hieman jämäkämpi. Olen töissä tehnyt nahasta bikertakkeja, jakkuja, jakkupukuja, toppeja, hameita, mekkoja ja asusteita harnesseista nahkaisiin sukkanauhoihin ja siitä laukkuihin.

Asiakkaan kanssa suunnitellaan vaate usein yhdessä, jotkut antavat vapaat kädet ja usein asiakas laittaa inspiraatiokuvia minulle Facebookin tai Instagramin kautta. Osa laittaa viestiä myös WhatsAppin kautta, perinteisellä kuvaviestillä tai sovimme videopalaverin Skypen tai FaceTimen kautta, jossa voin näyttää malleja ja materiaaleja. Yleensä keskustelu asiakkaan kanssa riittää ja toiveet, mitä hänellä vaatteesta on. Joskus inspiraatiota saa hetken odottaa tai joskus pitää hakea vähän asiakkaan perimmäistä toivetta, mitä hän haluaa, mutta useimmiten "langasta" saa kiinni nopeasti ja luonnokset sekä työtasokuvat piirrettyä asiakkaiden toiveiden mukaan. Joitain malleja suunnittelen toki muuten vaan, kun tulee hyvä idea mieleen ja niitä saatan joskus tarjota asiakkaille, jos luonnos ja toiveet kohtaavat. Sovituksessa sitten asiakas voi sanoa, jos haluaa vielä jotain mallissa muuttaa ja protokappaleen sovituksessa katsotaan istuvuus, toiveet väljyydestä ja mahdolliset saumojen paikan muutokset.

Vaatteiden suunnittelun kohdalla inspiraation voi saada samalla tavalla kuin yllämainittuun pukeutumiseenkin ja usein materiaalit, kuosit sekä yksityiskohdat ovat avainasemassa vaatevisioissa.

Ehkä mielenkiintoinen kysymys muidenkin mielestä mutta mikä oli sun ensimmäinen asu/vanhin asu/ensimmäisiä asuja mistä sulla on kuva ja ehkä pieni tarina vielä muistissa.

Ensimmäinen asu, minkä julkaisin blogissa oli tällainen;


Kuvassa minulla on päälläni H&M:n trikoomekko ja Funtasman ihanat Tuscany- kengät, joista tosin pohja alkoi murentua aktiivisen käytön seurauksena. Nämä piti heittää jo pois ja muistaakseni mekkokin on mennyt jo eteenpäin. Kuvanlaatu on aivan hirveä, tämä kuva on vuodelta 2010 eli ajalta kun minulla oli käytössä ihan halppis- digikamera ja läppäri, jonka näytössä ei ollut kehumista. Tyylinähän minulla oli myös rajata aina kasvot pois ja ympäristö mahdollisimman suppeaksi, joten parempaakaan kuvaa ei ole tarjolla. Muut kuvat olivat samaa luokkaa ennen vähän paremman digikameran ostamista ja sittemmin olenkin jo siirtynyt järkkäriin, joten tähän en laita kuin tämän yhden asun mikä oli ensimmäinen. Tätä ennen olin julkaissut korseteista kuvia päällä, vitsit miten kauniita korsetteja minulla on ollut!

Mie_pienenä

Jos asukuvia mietitään mikä ei olisi ensimmäinen blogissa julkaistu, niin olisikohan yksi ihan ensimmäisistä asukuvista tämä kesäasu, jossa minulla on äidin ompelemat vaatteet päällä. Näistä muistaakseni hän halusi kuvaa talteen, nämä olivat lapsena lempivaatteitani. En tiedä lasketaanko tätä, mutta tämä tuli ensimmäisenä mieleen ja tämän jälkeen ollaan kavereiden kanssa otettu myös asukuvia silloin 2000- luvun tienoilta lähtien. Kuva on otettu vuonna -99 kesällä, eli olen kuvassa 8- vuotias ja täyttämässä syksyllä yhdeksän. Aiempien vuosien kuvissa oli kuvattu asujakin, mutta niissä oli myös sisaruksiani, joten julkaisuun pääsi tämä niiden sijaan.

Siinäpä ne viimeiset kysymykset, mitä laitoitte aiemmin ja ensimmäisen osan löydät täältä. Postauksesta tuli todella pitkä, toivottavasti jaksoitte lukea ja katsella kuvia siitä huolimatta. Palaan piakkoin taas eri aiheella ja vastaan samalla kaikkiin tulleisiin kommentteihin. 

6 kommenttia:

 1. Ei voi kuin ihailla sun ammattitaitoa ja omistautuneisuutta työhösi <3 Sinä ihan todella osaat hommasi, ja osaat lukea asiakkaita ja heidän toiveitaan! Lyhyesti: oot mahtava, ja tämä postaus oli todella mielenkiintoinen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jenni! <3 Vuosien mittaan ja koulutuksien myötä on oppinut paljon, työelämästä puhumattakaan. :) Kiitos hurjan paljon ja ihana kuulla, että postaus oli todella mielenkiintoinen! <3 :)

   Poista
 2. Jaksoi lukea, eipä tuo pituus haitannut kun teksti vei taas niin hyvin mukanaan ;) Miten ihana oli bongata oma blogi taas tuolta kohdasta missä kerroit mistä blogeista saat inspiraatiota <3 Tulee niin ihana fiilis tuosta.

  Todella mukava oli lukea vastauksia, sinä kun kerrot vielä tarkasti kaiken. Oli myös hauska lueskella tuosta nahkan käsittelystä. Eih se nahkatakki.. se kummittelee mielessä nyt koko ajan vaikka just eilen sanoin sulle että siitä täytyy tinkiä, niin nyt kun täältä luki näistä nahkajutuista niin kova hinku saada sellainen kun kaupasta ei vaan lyödy ja vaikka löytyisi niin se laatu... :D Ja kun ei vaan löydy samanlaista mitä se mun rikki mennyt luottonahkis oli :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos palautteesta! <3 Joo, siun tyyli on aivan ihana, just tänään kehuin siskolle kuin hieno takki siulle on taas tulossa! :D <3 Ihana juttu.

   Hirveesti tuntui olevan asiaa, mietin jo et pitää karsia ronskilla kädellä, et lukijat jaksaa postauksen lukea läpi. :D Mukava kuulla ja siistiä, että se nahkatakki kummittelee mielessä - vaatehaaveet ovat ihania. <3 Miulla kans on kipinä toiseenkin takkiin, ois aivan mahtavaa laittaa sit huhtikuussa Indiedaysin tapahtumiin jotain itsetehtyä ja uniikkia päälle. :) Laatu on tosiaan omaa luokkaansa, vaikka itse sanonkin, silmä alkaa olla aika kriittinen jo fast fashion- tyylisesti tehdyille vaatteille. Luottonahkis on luottonahkis, siitä ei pääse yli eikä ympäri. :`)

   Poista
 3. Olipas kiva postaus ja ihana lukea näitä vastauksia, kun olet niin kattavasti ja monipuolisesti vastannut jokaiseen aiheeseen! Edelleenkin ihailen tuota kykyä yhdistää työ ja koti, sekä oma vapaa-aika niin hyvin yhteen ja myös sitä, kuinka teidän perheenjäsenten keskinäinen kunnioitus tulee tekstistä ilmi♡😍 Ihana kyllä lukea muutenkin sun näkökulmia aiheesta kuin aiheesta! Oi että, minua lämmitti kovasti huomata, että olet maininnut inspiroituneesi tyylistäni, täytyiskin nyt ryhdistäytyä tuollakin saralla blogissa ja muutenkin somessa!😅 Aurinkoista loppuviikkoa sinne!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Maria siullekin! <3 Ihana kuulla tällaista palautetta. ^^ :) Ja varsinkin, et perheenjäsenten keskinäinen kunnioitus tulee ilmi - läheisiään tulee kunnioittaa ja arvostaa, se on todella tärkeä tekijä elämässä. <3 Mahtava juttu, miulla onkin tulossa kaikenlaisia postauksia niin tyyliin kuin elämäänkin liittyen, josko tässä koulukiireetkin tasoittuisivat, niin saisin päivitettyä blogia useammin. Siun tyyli on kyllä ihanan värikäs ja inspiroiva! Ja vaikka väriä löytyy, niin silti siun tyyli on vähän kuin rockin, naisellisuuden ja tyttömäisyyden yhdistelmä. <3 :) Tyylijuttuja vaan lisää, hyviä tyyliblogeja ei ole koskaan liikaa! Kiitos samoin sinnepäin! ^^

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)