perjantai 11. syyskuuta 2020

Kengät harrastuksena, onko tässä mitään järkeä?

Aina silloin tällöin mieleen hiipii pieni ajatus, että onko kenkien kerääminen harrastuksena mitenkään järkevää? Varsinkin nyt eteisestä tilan loppuessa ja uutta kenkähyllyä suunnitellessa vaate- ja kenkähuoneeseen tämä on tullut mieleen. Toisaalta kengille tekemämme säilytysratkaisu säästää tilaa huomattavasti verrattuna aiempaan, jonka lisäksi kenkien valinta on ehkä hieman helpompaa. Eteisessä vastassa oleva värien mukaan järjestetty kenkäarmeija on kaunis ja kotoinen. 

Jokainen täällä sosiaalisen median puolella minua seuraava on varmasti huomannut kiinnostukseni kenkiin, sillä kenkäpareja vilahtelee säännöllisin välein asukuvissa ja muutenkin. Korkokengät ovat erityisesti lähellä sydäntäni, matalia kenkiä minulla on huomattavasti vähemmän eli ne tarpeelliset eri tilanteisiin. 

Kenkarakkaus-ja-kenkahulluus-Parikka-Melt Kenkarakkaus-ja-kenkahulluus-3

Onneksi tämän harrastuksen järkevyyden miettiminen on kuitenkin ohi menevä ajatus ja erään kaverini sanoin, "kenkien kerääminen on harrastus siinä missä muutkin". Näinhän se on, moniin harrastuksiin kuluu rahaa vuosien mittaan ihan kiitettävä summa, mutta toisaalta on ihanaa panostaa sellaiseen asiaan, mikä kiinnostaa itseä ja mikä tuo hyvää mieltä itselle. Ihmiset tuppaavat keräämään simpukoista, postimerkeistä ja kivistä lähtien sitä sun tätä, mutta naisilla ja miehillä on usein paljon laukkuja ja/ tai kenkiä. Molemmat näistä ovat siitä hyviä, että vaikka paino vaihtelisi, niin kengät ja laukut pysyvät silti käytössä! Suuressa kenkäkokoelmassa on myös se etu, että kengät kestävät pitkään, kun ne saavat levätä säännöllisesti käytön jälkeen. 

Kenkarakkaus-Minna-Parikka-Jezebel

Joku laittaa rahat autoon, toinen matkustamiseen ja kolmas käy viihteellä joka viikko. Valokuvaaminen, laskettelu, taide, kelkkailu, tanssitunnit, jalkapallo ja jopa bloggaaminen harrastuksena maksaa tavalla tai toisella jossain vaiheessa. Minä laitan rahaa sivuun kenkiä varten ja ilahdun jokaisesta uudesta kenkäparistani, oli se sitten lahja tai itse ostettu kenkäpari. Muutamia kenkähaaveita minulla vielä on, jotka haluan toteuttaa - mutta hinnat näissä haaveiden kengissä ovat sen verran korkeat, että on pakko säästää jonkin aikaa kengät saadakseen. Erityisesti silloin, kun normaalissa arjessa ei halua kituutella liikaa ja haluaa ylläpitää myös muita harrastuksia, kuten tanssia. Tällä hetkellä säästän Sophia Websterin perhoskenkiin, joista olen haaveillut jo useamman vuoden ajan ja haluaisin joskus tulevaisuudessa omistaa myös Christian Louboutinin So Kate- korkokengät, joissa on huikea korko. 

Kenkarakkaus-korkokengat-Sugarfree-shoes

Tällä hetkellä minulla on reilut 220 paria korkokenkiä ja hieman alle kymmenen paria matalia kenkiä. Minulla on edelleen joitain kenkiä, jotka olen saanut teini- ikäisenä vanhemmiltani ja vuosien mittaan kenkiä on kertynyt niin kirppiksiltä, verkkokaupoista, ulkomaan matkoilta ja muilta reissuilta. Joskus tehdään vaihtareita ystävien kanssa ja joskus haluamani kenkäpari tupsahtaa oikeassa koossa vastaan verkossa. Ulkomailla ollessa tulee ostettua enemmän kenkiä, ne jäävät kuin muistoiksi ja esimerkiksi Espanjasta, Italiasta ja Virosta saa huomattavasti naisellisempia kenkiä kuin Suomesta. Suomessa kenkämuoti on ollut todella matalaa jo vuosia, enkä ole kivijalkaliikkeistä enää pitkään aikaan löytänyt itseäni miellyttäviä korkokenkiä. 

Tykkään vaihdella kenkiä paljon, vaikka tietyt lempparit minulla on vuodesta toiseen. Huollan kengät aina keväisin ja syksyisin, sekä tarvittaessa vien kengät suutarille korjattavaksi. Vaikka minulla on myös kalliimpia kenkiä, niin ne ovat ihan yhtälailla käytössä kuin halvemmatkin - minua ei haittaa, jos 600 euron kenkiin tulee käytönjälkiä niiden käyttämisestä, sillä siihenhän ne ovat tarkoitetut. Olisi harmi pitää kenkäaarteet pelkästään hyllyssä! 

Kenkarakkaus-ja-kenkahulluus-10 Gossip-Girl-niittikorkokengat Kenkarakkaus-ja-kenkahulluus-12

Kengät tekevät usein asun, upea kenkäpari on aina piste iin päälle ja tuo asuun sitä jotain. Korkokengät jalassa koko olemus on ryhdikkäämpi, kävely harkitumpaa ja ehdottomasti naisellisempaa. Kengät tuovat myös itsevarmuutta ja ainakin itselläni olo on itsevarmempi korkokenkien kanssa, joka pätee myös kauniisiin alusvaatteisiin. Kengät vaan näkyvät muillekin, vaikka vaikutus on sama. Pieniä asioita, mutta suuri vaikutus niin itseen kuin ympäristöönkin. Korkokenkien naisellisuus on ihanaa ja voiko hameille, sekä mekoille parempaa paria ollakaan kuin korkokengät korkeudesta riippumatta? On mahtavaa olla nainen. 

Moniin kenkiin liittyy muistoja, joista en luopuisi koskaan. Eräisiin kenkiin rakastuin näyteikkunan ohi mennessämme Kööpenhaminassa, kauniit kiilakorkokengät ovat ensimmäiset ihan uutena minulle ostetut korkokengät, valkoiset remmikengät minulla oli konfirmaatiossa ja neljännet kengät olen saanut äitienpäivänä lahjaksi. Häiden jälkeen sain huomenlahjaksi - yllätys, yllätys- korkokengät. Yhdet kengät tuovat mieleen hauskat (ja "hieman" kivuliaat jaloille) festarit ystäväni kanssa, josta kuljimme molemmat avojaloin samanlaiset korkokengät kainalossa kotiin. Yhdet kengät tuovat minulle häät mieleen, sillä käytin lempikenkiäni siitä huolimatta, että olin ostanut hääkengiksi ensimmäiset Minna Parikkani. Mielettömän paljon muistoja erilaisista tilanteista, erilaisia kenkiä ja erilaisia tapahtumia. 

Kenkarakkaus-ja-kenkahulluus-kuvauskaveri Minna-Parikka-Melt-musta-beige

Kenkähulluudesta olen kuullut paljon niin hyvää kuin huonoakin, mutta entäs sitten? Jos se tuo minulle iloa, niin miksipä sitä lähtisin muuttamaan tai rajoittamaan muiden toiveiden tai ajatusten takia. Minusta on mahtavaa, miten miehenikin tukee tätä harrastusta, joka voi joidenkin mielestä olla älytöntä tai turhaa. Mieheni myös pitää siitä, että pidän korkokenkiä arjessa ja juhlassa eli aion todellakin nauttia upeista kengistä jatkossakin täysin rinnoin! Hän on bongannut minulle todella ihania korkokenkiä ja lähettää minulle säännöllisesti kuvia eräältä kenkäsivustolta inspiraatioksi ja ihasteltavaksi. Eteisen kenkähyllyt koottiin ja laitettiin yhdessä seinille, kuten myös tuleva kenkähylly, johon tulee kengät, jotka eivät mahdu eteisen säilytysratkaisuihin enää. 

Violetit-korkokengat Dinsko-niittikengät

Kenkähulluus, kenkäholismi ja kenkäfriikkeys kuullostavat sanoina negatiivisilta, jonka lisäksi kenkähulluutta pidetään yleensä naisten "hömpötyksinä" tai muina turhamaisuuksina. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä monilla miehilläkin on paljon erilaisia kenkiä ja tiedän parikin, joilla on enemmän kenkiä kuin monella naispuolisella ystävälläni. Tiedän myös ainakin kaksi miestä, joilla on enemmän pukuja ja kauluspaitoja kuin monilla naisilla on vaatteita. Naisellisuutta tai naisellisiksi miellettävistä asioista pitämistä ei pidä hävetä missään nimessä, päinvastoin! Kengistä pitäminen ei ole sukupuolikysymys. Kyllä minustakin miesten pukeutuminen on kiinnostavampaa kuin autojen rassaaminen tai vaellustarvikkeiden kanssa hifistely, mutta kaikki näistä ovat ihan yhtä hyviä harrastuksia ja jokainen niistä antaa harrastajalleen jotain. 

Usein pukeutumiseen panostavat miehet ja naiset panostavat myös niihin asusteisiin, omalla kohdallani kengät ovat laukkuja, kelloja ja koruja tärkeämmät. Joillain työpaikoilla on myös pukukoodit, jotka vaativat esimerkiksi siistejä nahkakenkiä tai muita asusteita, joten sitäkin kautta voi kertyä useammat popot tai asusteet käyttöön. Nahkakenkien pitää nimittäin antaa levätä aina välissä, jotta nahka saa hengähtää, kuivaa ja niin sanotusti palautua. Kenkärakkaus ja vastaavat ovat taas positiivisempia vastineita näille yleisimmille kenkähulluutta kuvaaville sanoille. Kenkärakkaus sanaa käytän mieluummin itsekin, siinä ei ole samanlaista negatiivista kaikua tai fiilistä, että minun tulisi jotenkin piilotella tai hävetä sitä, että satun pitämään korkokengistä ja minusta jalat ovat kauniit korkokengissä. 

Mitä ajatuksia kenkien keräily teissä herättää? Tai keräily ylipäänsä? Mitä sinä keräät? Ihanaa viikonloppua! 

9 kommenttia:

 1. Ymmärrän kengät harrastuksena hyvin. Siinä yhdistyy tarpeellisuus sekä huvi. Kauniitakin osaavat olla, ja mahd. keräilyharvinaisuuksia joko jo nyt tai tulevaisuudessa. Minä en jaa viehtymystä kerätä kenkiä, vaikka mun mies on varmaan eri mieltä :D Todellisuudessa mulla on 1-2 kengät/ käyttötarkoitus. En taida kerätä mitään. Kalevalan muinaiskoruja keräsin, mutta nyt mulla on jo kaikki mitä kaipasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, Aallotar! <3 :) Nimenomaan, kengät ovat tarpeellisia ja kauniit kengät miellyttävät silmää, sekä sopivat asuihin hyvin. Keräilyharvinaisuuksia tulee yllättävän monista parista ja esimerkiksi nämä Minna Parikan suunnittelemat kengät ovat tosi haluttuja, eikä vanhoja malleja tule välttämättä edes vuosiin vastaan omassa koossa, vaikka miten aktiivisesti etsisi. :) Miekin nämä molemmat Melt- korkokengät bongasin sattumalta parin kuukauden sisällä ja ostin molemmat heti, kun näitä ei usein liiku 36-37 kokoisina.

   Miulla on matalissa yleensä yhdet per käyttötarkoitus, korkokenkiä on aika paljon enemmän ja saappaita. Mut korkokengät miellyttävät minua paljon enemmän kuin saappaat! Kalevalan vanhoja koruja aika monet tuntuvat keräävän, niillä on aika hyvä jälleenmyyntiarvo ja kyllähän ne kestävätkin hyvin. Miulla kans tulee enää erikoisempia kenkiä ostettua, ei enää ihan perusavokkaat iske samalla tavalla kuin ennen, kun niitä on jo. :)

   Poista
 2. Jos jotain ajatuksia herää, niin lähinnä se että oli harrastus mikä tahansa niin ei sen tarkoitus varmaankaan ole olla järkevä/edullinen tjsp vaan se on se juttu mitä tekemällä tuulettaa mieltä..eikä silloin enään millään muulla ole niin väliä. Itsellä se on viimeaikoina ollut pitkään jo valokuvaus + nyt studion väkertäminen ja siihen uusien ideoiden miettiminen on parasta aivojen tuulettamista vaikka joku varmaan sanoisi että mikä idea kokonaista taloa on varata valokuvaamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nimenomaan. :) Miusta on kans ihana, jos harrastukset kehittää jollain tavalla tai miellyttää visuaalista silmää, oli kyse sitten kengistä tai maalaamisesta. <3 Tuo studio- ja valokuvausprojekti on kyllä mielenkiintoinen - luovaa, mutta kuitenkin pitää huomioida käytännöllisyys myös käyttökohteen kannalta. :)^^

   Poista
  2. Oli tarkoitus tehdä siitä projektista jonkinlaisia pieniä videoita mutta samalla kun touhuaa niin kameran käteen ottaminen onkin yllättävän hankalaa ja eisitä ole tullut tehtyä hirveästi

   Poista
  3. No jep, kamera unohtuu helposti kun pitäisi kuvata samalla mitä puuhaa... :) Siitä syystä miullakin aina My Day- videot meinaa unohtua, kun ei muista kuvata kuin tyyliin aamun. Niistä tosin saisi koostettua vaikka "seitsemän aamua elämässäni" tai vastaavan videon. :DDD

   Poista
 3. Ihania kenkiä <3 Mun mielestä kengät on ihana keräilykohde ja niitä on maailmassa niin valtavan paljon erilaisia ja kun ne saa esille kauniisti, ovat todella upea sisustuselementti ^_^
  Ja kuka sitten tosiaan määrittelee mikä on turhaa. Jos se on kerääjälleen tärkeä harrastus niin miksi sitä ei soisi toiselle. Musta tuntuu että monet ihmiset jotka aina arvostelevat toisten keräilykohteita, ovat itse kateellisia kun eivät ole keksiny sitä omaa juttua mihin sijoittaa ylimääräiset rahansa tai eivät itse huomaa omassa rahankäytössään, että voisivat itse tehdä vastaavat sijoittamiset josseivat ostaisi jotain muuta turhaa.

  Mä aina ihailen ihmisiä joilla on joku oma juttu mitä harrastavat ja ovat sitä tehneet vuosia. Itse olen vuosia kerännyt Stephen Kingin kirjoja ja Legoja (etenkin harry potter aiheisia). Yhteen väliin keräilin paljon elokuvia, mutta siitä harrastuksesta luovuin eron jäljeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Mie olen kyllä samaa mieltä ja kyllä täältäkin löytyy vitriinistä yhdet kengät, jotka ovat niin kauniit, mutta ihan hirveät jalassa. :,DD Joo, siis tää kommentointi ja toisen painaminen harrastuksen takia on kyllä lapsellista, tulee ihan yläkoulu mieleen. Monet tykkää eri asioista ja sit on toki heitäkin, jotka eivät harrasta mitään omasta halustaan tai muusta syystä.

   Sama täällä, hyvin samoja ajatuksia täälläkin! :) Oi, nuo kirjat kuullostaa hyvältä - miulla kans löytyy kirjahyllystä hyviä kirjoja. Elokuvia tuli nuorempana katsottua ja kerättyä ehkä myös, mutta nykyään ei kun on nuo Netflixit sun muut. Jää tilaa sit muulle, mitä tulee käytettyä enemmänkin. :)

   Poista
  2. Niin siis toisen alas painaminen. :D Jäi sana välistä.

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)