maanantai 18. joulukuuta 2023

Talviräntti ja piristävää tekemistä kaamokseen

Alkaako kaamosmasennus hiipiä sinullakin pintaan? Minulla alkaa ja kieltämättä olen yllättynyt, että vasta nyt joulukuun puolella alkaa kaamosmasennuksen oireita esiintyä. Ehkä lumimäärä ja sen tuoma valoisuus on vaikuttanut positiivisesti. Marraskuussa oli kyllä paljon mukavia tapaamisia ja tekemisiä, mutta joulukuu... Ei. Nyt ei vaan lähde. 

Joulukuu on jo puolessa välissä ja tuntuu, että kaikki tökkii. Mieliala on miinuksen puolella ja ihan musta. Vapaa- ajan puuhat, työ, menot tuntuu pakkopullalta ja muutamat treenit olen joutunut jättämään väliin, joka sekin näkyy ja nostaa kynnystä. En itseasiassa ole nähnyt ystäviäkään hetkeen, vaan olen ollut enemmän omissa oloissani. Kieltämättä tekisi mieli taas perua kaikki viikonlopun menot, vaikka varmasti tekisi hyvää lähteä jonnekin ja nähdä ihmisiä enemmän. Unettomuus on myös nostanut päätään, hiphei vaan ja muutaman tunnin unilla töihin. Voisin vain nukkua ensi kevääseen ylläolevan kuvan malliin, ei ihmistä ole tarkoitettu elämään näin pimeässä suurinta osaa vuodesta! Tai kylmässä, marraskuun pakkasten takia iho ei ehtinyt ollenkaan tottua talveen ja sen kyllä huomaa. Ei vaan jaksaisi koko ajan hölvätä silmiä, taipeita, käsiä, kaulaa ja selkää kaiken maailman voiteilla. On vaan pakko jaksaa, että ihottumat eivät mene pahemmiksi tai ala halkeilemaan (krhm... kirjoittaa hän haavoilla olevien käsi- ja selkäihottumien kanssa :D). Turhauttaa, että suosikkibrändini maahantuoja lopetti kosmetiikkasarjan maahantuonnin, joten joko pitää etsiä uudet yhtä hyvät tuotteet tilalle tai tilata samat tuotteet jatkossa ulkomailta. 

Valitettavasti fakta on se, että asumme edelleen Suomessa, joten jotain on pakko keksiä mieltä piristämään. Jollain tavalla on pakko jaksaa talven yli, vaikka mitään ei jaksaisi tehdä, eikä mikään kiinnosta. Jos kärsit jollain tasolla kaamosmasennuksesta, niin ainakin nämä tekemiset ovat auttaneet minua jaksamaan pimeää aikaa paremmin tänä talvena ja aiempina talvina. 


Maalausretriitti ja Paint & Wine- kurssit


Pakkaa maalaustarvikkeet ja eväät autoon ystävän tai sisaruksen kanssa. Joskus inspiraatio tulee helpommin muualla kuin kotona, joten jos vaan mahdollista, niin kannattaa kokoontua vaikkapa kaverin luona, mökillä tai muussa sopivassa paikassa. Myös kotiin on helppo tehdä maalaamiseen sopivaa tunnelmaa kynttilöin, tunnelmavaloin ja tyynyjen, sekä peittojen avulla. Kunhan ympäristö eroaa jollain tavalla arjesta! Meillä oli mökin maalausretriitillä mukana alkoholitonta kuoharia, pientä syötävää, sekä herkkuja ja marjoja. Jos maalaaminen ei ole oma juttusi, niin kokoontukaa muuten vaan ystävien tai sisarusten kanssa mökille, kotiin tai muualle illanviettoon! Paint & Wine- kurssi on ihana vaihtoehto! Se on myös hieman ohjatumpaa ja esimerkiksi Zirpus Designin Paint & Wine- kursseilla on teemat, joiden mukaan aloitetaan maalaamaan. Etukäteen ei siis tarvitse tietää mitä tekee, eikä kannata jännittää syntyykö maalauspohjalle mitään. Aivan varmasti syntyy ja apua saa aina kun sitä tarvitsee. Tavallisten Paint & Wine- kurssien lisäksi Noora järjestää muun muassa Voimamaalaus- ja Struktuurimaalauskursseja. 


Keramiikkakurssi teeman mukaan tai omalla porukalla!


Kerroin käyneeni keramiikkakurssilla tässä Black Friday ja kulutus- teemaisessa blogipostauksessa. Minulla oli haastava viikko takana ja oli ihanaa, että viikko päättyi savitöiden tekemiseen, nauruun ja ajanviettoon sisarusten kanssa. Meillä oli erikseen tilattu kurssi omalle porukalle, mutta Studio Imarre järjestää teemakursseja, jonne voi mennä yksin tai kaverin kanssa. Studio Imarre sijaitsee Joensuussa ja omien savityökurssien kanssa minimiosallistujamäärä on 4 henkeä, mutta tiloihin mahtuu hyvin 6 kurssilaista. Muistaakseni maksimi oli kahdeksan, jos muita tiloja otetaan käyttöön. Omalle porukalle varatuilla kursseilla voi olla samoja teemakursseja kuin mitä Studio Imarre normaalisti pitää, mutta voi olla myös poikkeava toive. Meillä oli Halloween- teemainen savityökurssi. 

Jos olet haaveillut esimerkiksi talolyhdyistä, keraamisista sisustustavaroista tai astioista, niin suosittelen lämpimästi! Kurssilla oli hauskaa ja matala tekemisen kynnys. Menen ehdottomasti uudelleen ja olenkin jo ehtinyt pohtia, mitä voisin seuraavalla kerralla tehdä savesta. 


Valokuvaus

Valokuvaus on yksi tärkeimmistä asioista, mikä tuo itselleni iloa ja oivalluksia. Töissä kuvaan pääasiassa videoita, mutta itse saan enemmän ihan valokuvista ja pyrin kuvaamaan muutakin kuin pelkästään asuja. Näin muoti- ja tyylipainotteista blogia kirjoittavana asut ovat tietenkin kuvatuimpia, mutta tekee hyvää kuvata välillä jotain muuta. Tällä hetkellä harjoittelen revontulien ja linnunradan kuvaamista, kun uuden kameran kanssa se on mahdollista - vanha järkkärini ei taipunut yökuvaamiseen yhtä hyvin. Valokuvaaminen yksin tai yhdessä jonkun kanssa tuo iloa arkeen! 


Luontoretket, tähtien ja revontulien bongailu

Revontulien kuvaamisesta päästäänkin ulkoiluun. Ulkoilulla on todella suuri vaikutus hyvinvointiin, joten toimikoon tämä muistutuksena, että ulkoile päivittäin. Kelistä huolimatta. Mieliala paranee, hengitys ei ole yhtä pinnallista ja liikkuminen tekee hyvää koko keholle! Illalla rauhoittuminen ja nukahtaminen onnistuu nopeammin, jos on ulkoillut päivällä edes jonkin aikaa. Luonnossa liikkuminen on parasta, se maadoittaa ja piristää mieltä. 

Tykkään itse ulkoilla valoisan aikaan, mutta illalla katselen tähtiä, planeettoja ja revontulia. Moni tuttuni maadoittaa itseään villasukkakävelyillä eli kävelemällä talvisin villasukat jalassa ulkona. Oletko sinä tutustunut villasukkakävelyihin? Villasukkakävely aktivoi jalkapohjia, sillä ilman kenkiä käytät jalkojasi niinkuin niille on luontaista. Aion tänä talvena kävellä enemmän villasukat jalassa ulkona, sillä kuljen kesälläkin paljain jaloin ulkona - se tekee hyvää jaloille ja virkistää erityisesti näin korkokenkiä käyttävänä ihmisenä. Livemusiikki ja muut kulttuuritapahtumat

Musiikki ja kulttuuri kuuluvat elämään! Tsekkaa, olisiko omalla paikkakunnallasi tai lähikunnissa omaan makuusi sopivaa livemusiikkia tarjolla. Maksullisten keikkojen lisäksi ainakin Joensuussa on ollut joitain ilmaisia tapahtumia, joiden yhteydessä musiikkia on ollut kuunneltavissa ilmaiseksi. Tämä tekeminen vaatii toki sitä, että itse etsii ja tutkii missä mitäkin on, sillä useimmiten mainokset eivät saavuta ainakaan omaa ikäluokkaani. Joensuun ja Pohjois- Karjalan seudulla asuvien kannattaa seurata mm. Kerubin, Joensuun Taidemuseon ja Botanian tapahtumia. Jos olet miettinyt, mitä talvella voi tehdä ja mitä tekemistä talvella on, niin tässäpä tuli aika pitkä listaus asioista mitä kaikkea voi tehdä talvella yksin tai ystävien kanssa! Jos ulkoiluun tai muuhun tekemiseen on normaalia isompi kynnys kaamoksen aikana, niin kokoan teille vielä päivitetyt vinkit Netflixin sarjoista. Toisinaan ei huvita mikään ja tekee mieli vaan pötköttää peiton alla, joten hyvät sarjat ovat tarpeen! Toivottavasti tänä vuonna kaamoksen mukanaan tuoma alakulo menisi helpommin ohi kuin viime vuonna. Pitää ainakin yrittää keskittyä kaikkeen positiiviseen murehtimisen sijaan. 

Mukavaa viikkoa teille ja tsemppiä kaamokseen! 

6 kommenttia:

 1. Kyllä tämä jatkuva pimeys alkaa ottaa koville. Vielä kuukausi pitäisi jaksaa ja sittenhän päivät alkaa taas pitenemään. Tuntuu ikuisuudelta :D päivänvalon aika on niin lyhyt että on aina kiire jos aikoo vaikka saada kuvattua jotain. Toisaalta, pimeydestä voi löytyä tuollaisia ihania revontulia! :)

  Paint & Wine ois aivan mahtava :D luovuus saattaisi kukkia ihan eri tavalla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Tänä vuonna onneksi on helpompaa kuin viime vuonna (kopkop). Joo, siis miten on niiiiin pimeää vielä yhdeksältä aamulla! :O Päivällä kuvaaminen alkaa olla haastavampaa jo kahden maissa, jos aikoo luonnonvalossa kuvata. Yöllä on kaunista, mut ei saa asukuvia muualla kuin sisällä ja itse tykkään ottaa enemmän ulkona kuvia.

   Paint & Wine kurssi oli mahtava, kannattaa osallistua jos siskosi luona käyt! <3 Siellä tehtiin rentoutusharjoitus ennen maalaamisen aloittamista, ettei luovuuden ja käden yhteistyö tökkisi. :) Muutenkin mukavaa illanviettoa ja muutama lasi viiniä samalla ^^

   Poista
 2. Onhan se jo talvipäivänseisaus! Päivä alkaa jo pidentyä. 🙂
  Vaikka pimeys joskus synkentää mieltä, mutta onneksi on kynttilät. Se valo ja lämpö tuo toivon tunteen.
  Ja sitten on keksittävä vain muuta ajateltavaa pimeyden keskelle.
  Ihania kuvia tässä postauksessasi!

  Hyvää joulua sinulle ja perheellesi! 🌲🎅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, onneksi alkaa pikkuhiljaa pidentyä! Ja tosi hyvä, että vasta nyt joulukuussa on alkanut kaamos käydä mielenpäälle. 😊 Kynttilöitä olen polttanut paljon loppuvuoden aikana, olen täysin samaa mieltä, että kynttilänvalo ja -lämpö tuo toivon tunteen. ❤️ Kiitos paljon, ihana kuulla, että pidät! 🥰

   Hyvää joulua myös siulle ja perheellesi! 🎄🎁

   Poista
 3. Koen niin samoin. Talvi on raskas kestää, ja monia juttuja sitä koettaa, että piristyisi. Olen siitä onnellisessa tilanteessa, että talvisin pääsen karkaamaan auringon alle hetkeksi. Kun sanon sen olevan jonkinlainen henkireikä, niin en liioittele. Tsemppiä talveen - ei tätä meinaa kestää, mutta kyl tästä taas selviää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kuulla, että muillakin käy mielen päälle tämä pimeys, vaikka inhottavaa se on! :/ Vuosien myötä kaamosmasennus on ainakin itselläni pahentunut, mutta ehkä pitäisi tosiaan osa lomista varata loppuvuodelle / keskitalveen, että tulisi levähdys arkeen just silloin kun sitä eniten tarvitsisi. :) Voin vain kuvitella, millainen henkireikä tuo talvinen matka on! <3 Tsemppiä myös siulle, kohta ollaan voitonpuolella kun päivät alkavat valoistua! ^^

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)