tiistai 18. kesäkuuta 2019

#Lempivaatteeni - Vaatteiden käyttöikä ja omat arvot

Tämän vuoden alussa käynnistyi kampanja, joka kannustaa suomalaisia miettimään omia kulutustottumuksiaan ja omien vaatteiden käyttöikää. Kuinka kauan käytät lempivaatteitasi? Tai muita vaatteitasi? Kuten olen aiemminkin pohtinut, niin minusta inspiroivin tyyli on se, jossa näet samoja tuotteita uudelleen ja uudelleen eri tavoin yhdisteltyinä. Käytän itse useimmiten vaatteet ihan loppuun asti, mutta jos vaate on ollut käyttämättömänä kauan, niin myyn tai annan sen eteenpäin. Joskus myös teen vaatteesta jotain uutta, esimerkiksi nahkatakista voi tehdä hameen. Moni teistä tietää myös, että teen paljon vaatteita itse ja alunperin se alkoi siitä, että halusin persoonallisia ja kestäviä vaatteita, jotka eivät hiosta tai istu huonosti.

Asuidea_nahkahame_ja_saappaat
*Kuvien aurinkolasit ovat blogin kautta saatuja. 


Hieman taustatietoa pikamuodista ja mielenkiintoisesta raportista


Valtaosa pikamuodista tehdään halvoista materiaaleista ja kestämätöntä tahtia - Eetin mukaan pelkästään Suomessa roskiin päätyy yli 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä! Kestämättömän nopea muotisykli tarkoittaa myös sitä, että valmistusta nopeutetaan, tingitään laadusta ja materiaaleista, mutta myös ihmisoikeuksista. Vaatteiden käyttöiän pidentäminen on Mistra Future Fashion Consortiumin mukaan yksi tärkeimmistä keinoista vaateteollisuuden ympäristövaikutusten vähentämiseen. Pidempi käyttöikä tarkoittaa myös parempaa laatua ja sitä, että vaatetta on mahdollista myös korjata tai tuunata myöhemmin.

Kesamuoti_2019_Joensuu


Vasta julkaistiin myös raportti siitä, miten ihmisoikeuksista pidetään huolta esimerkiksi Adidaksen, Niken, H&M:n ja Hugo Bossin tuotteiden valmistamisessa. Viimeisimmästä olin yllättynyt! Uutisessa käsiteltiin myös millaista palkkaa työntekijä saa ja voiko sillä edes elää normaalia elämää kohdemaassa, jos tekee täyttä työviikkoa tai ylikin. Hälyttävää on se, että 20:stä yrityksestä 19 sai huonoimman arvosanan, eikä ainoa paremman arvosanan saanut yritys yltänyt parhaimpaan luokkaan.

Kotimainen_nahkatakki_ja_hame

Lyhyt_huppari_nahkahame_Rokita

Cobblerina_laukku


Millaiset arvot ovat meille tärkeitä? 


Eettisissä, ekologisissa ja kestävissä arvoissa kannattaa priorisoida omat arvonsa - jotkut mieltävät muovin nahkaa paremmaksi, vaikka nahka olisi ylijäämää tai vapaan eläimen nahkaa. Osa taas pitää tärkeämpänä käyttöikää ja käyttömukavuutta, joka nahkakengissä, laukuissa ja takeissa voittaa muovin selkeästi. Painostaminen ja tuomitseminen kannattaa näissä asioissa unohtaa ja miettiä, mitkä arvot ovat itselleen tärkeitä. Usein näissä termeissä monilla menee puurot ja vellit sekaisin, joten kannattaa pohtia omakohtaisesti tärkeimmät seikat ja sitä, millainen tärkeysjärjestys sinulla on näille arvoille.

Minulle tärkeimpiä ovat piirteitä kestävyys, käyttömukavuus, kotimaisuus, hengittävät luonnonmateriaalit (myös nahka, kun se on vapaana luonnossa liikkuvan eläimen nahkaa tai ylijäämää lihatuotannosta) ja se, ettei vaate tai asuste ole lapsityövoimalla tai muuten ihmisiä riistämällä tuotettu.

Espanja_Altea_vanha_kaupunki-25

Outfit_Spain_altea_leatherskirt_white_shirt-14


Lempivaatteeni tarinaVaikka tästä voi tulla hieman soraääniä, niin halusin valita tähän postaukseen itsetehtyyn nahkahameen, joka on varmasti monille lukijoille tuttu - tätä on nähty niin monissa asuissa! Alunperin idea hameeseen tuli kirpparilta ostetusta keinonahkahameesta, joka kesti juuri ja juuri yhden vuoden käyttöä ennen rikkoutumistaan. Keinonahan pinta hapertuu usein, varsinkin jos tuotetta käyttää paljon ja hameen rikkoutuminen harmitti todella pitkään.

Tästä syystä päätin, että haluan yhtä kestävän nahkahameen kuin monta kymmentä vuotta vanha nahkatakkini on ja tilasinkin poronnahkaa tutulta Ahlskog Tanneryn tehtaalta, jonka arvot vastaavat omiani. Plussaa myös kotimaisuudesta ja siitä, että voi olla varma nahan tuottamisesta luontoa, eläintä ja ihmistä kunnioittaen. Poronnahkaa on saatavilla rajoitetusti eli sitä ei tehotuoteta käyttöä varten, vaan se voi joskus jopa loppua kesken tehtaalta. Ompelin hameen itse täällä Suomessa eli voin olla varma myös hyvien työolojen osalta.

Outfit_Spain_altea_leatherskirt_white_shirt-4

Hametta olen käyttänyt sen valmistamisesta asti viikoittain vuodenajasta huolimatta ja se onkin yksi lempivaatteistani! Nahka on kestänyt todella hyvin ja kestää varmasti jatkossakin, metallisesta vetoketjusta puhumattakaan. Käyttömääriin nähden hame oli todella edullinen tehdä, eikä minun tarvitse pelätä pinnan irti rapisemista. Mukavuus ja hengittävyys ovat myös aivan eri luokkaa kuin tekonahkahameessa, jonka käytin puhki vuodessa. Hengittävyydestä huolimatta nahkahame on lämmin myös talvella. Vaate sopii myös tyyliltään omaan tyyliini ja sopii yksinkertaisen mallinsa ansiosta yhteen lähes kaikkien paitojeni ja toppieni kanssa. Tälläinen tarina löytyy tämän hameen takaa ja tätä tulen varmasti käyttämään yhtä ahkerasti jatkossakin.

Oletteko te osallistuneet tähän #lempivaatteeni- kampanjaan? Mitkä ovat tärkeimpiä arvoja sinulle näissä asioissa?

4 kommenttia:

 1. Todella hyvä ja jälleen ajatuksia herättävä postaus. Tuo hame on ihana ja en ihmettele yhtään että se on sun lempi vaatteesi. Kyllä nuo nahkavaatteet on mullekin sellaisia, mitä nyt mielelläni teetätän ompelijalla, koska olen varma että se on laadukasta ja hyvissä oloissa tehtyä ;) Siksi onkin hyvä satsata esim. siihen nahkatakkiin, mikä nyt on mullekin tulossa :) Se kun on mun tyylini yksi käytetyin vaatekappale ehdottomasti. Hyvä, että kestää vuodenajasta riippumatta se, kun jotkut keinonahkat esim. pakkasella kokee aika kovia - muistan kuinka nuorempana yksi mun keinonahkalaukku ei näyttänyt kovinkaan hyvälle enää, kun käytin sitä yhden talven -20 asteen pakkasilla - yhdestä nahkatakista puhumattakaan... :D

  Mustakin on inspiroivimpia tyylejä ne, joissa yhdistellään samoja vaatekappaleita eri tyyleihin <3 Mun blogissa sitä ei ehkä kovin hyvin huomaa, mutta arjessa sen näkee kun enhän mä millään saa kuvattua kaikkia tyylejäni blogin puolelle - voi kun saisinkin, ois ihanaa. :D Aika usein blogiin haluan kuvata eri vaatteita, mutta kun katsoo vuosia taaksepäin, niin aikalailla samoja vaatteita sieltä löytyy sieltä täältä loppujen lopuksi :) Toki tykkään myös uutukaisista ja niitä tulee osteltua, nyt oon taas lipsunut hirveesti ja ostellut, että pitäis rajoittaa... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Kata! <3 Mie tykkään tuosta hameesta todella paljon, varmasti huomaakin näistä asukuvien määrästä. :D Sanoppa muuta, kerralla kun teetättää ja ostaa kunnollisen, niin se sitten kestääkin. Sama täällä, nahkatakit ovat yksi käytetyimmistä vaatekappaleista miunkin tyylissä! Joo, keinonahka ei hyvin kestä kovia pakkasia laukuissa tai vaatteissa, eikä se keinonahka ole lämmin esim. talvikengissä.

   Kyllähän siullakin pitkällä ajalla näkee samoja vaatteita ja varsinkin takeista huomaa, että käytät niitä usein. :) Ois ihana kyl saada kuvattua enemmänkin asuja tänne, nyt onneksi Tanjan kanssa kuvataan aika paljon ja ollaan otettu muutenkin useammin kuvia. Mukavampi panostaakin, kun tänne on tullut niin paljon lisää kävijöitä! Mie olen parit kankaat itselleni tilannut ja ostin puutarhaan sellaisia korkokenkäaiheisia tyynyliinoja, kun löytyi sopivat. :) Meinasin ensin tehdä itse, mutta teen ainakin patjan päällystykset itse ja vähän oli mietinnässä sellainen kesähuone verhoineen. :) ^^

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus. kiva kun kirjoitit tästä tärkeästä aiheesta :) Tuo on kyllä ihan hullu määrä mitä suomessa päätyy tekstiilijätettä roskiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sofia, tämä on kyllä tärkeä aihe. :) Sanoppa muuta, en itsekään ihan noin suurta määrää odottanut! :O Varsinkin, kun käyttöikää pidentämällä ympäristövaikutukset vähenevät todella paljon. Toisaalta pikamuodin kierto on niin nopea, että niitä vaatteita ei tehdä kestämään kauemmin. :/

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)