keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Kuusi asiaa, jotka helpottavat tyyliblogin kirjoittamista

Kirjoitin tovi sitten itselleni ideoita ylös blogipostauksia varten - tarvitseehan tyyli- ja muotiblogi välillä asukuvien lisäksi muutakin. Tässä postauksessa kerronkin, mitkä asiat minua helpottavat kirjoittamaan tyyliblogia ja mistä asioista ammennan inspiraatiota itselleni kirjoittamiseen. Blogiani olen kirjoittanut vuodesta 2010 asti ja nyt tänne on tullut taas mukavasti uusia seuraajia, toki ihmisillä on nyt koronakaranteenin takia enemmän aikaa lukea blogeja ja rentoutua sosiaalisen median parissa. Tervetuloa siis uusille lukijoille, kommenttikenttään voi heittää toiveita aihepiireihin ja toivottavasti viihdytte blogini parissa jatkossakin!

Asu-kukkakuvioisella-hameella

Villakangastakki ja kukkahame - Rokita
Saappaat - Dame Rose (löytö Italiasta)
Paita - Femme Luxe*
Laukku - Cobblerina
Kaulahuivi - löytö Prahan reissulta

*Saatu blogin kautta.

Kuvat; Tanja Räty

Asu-kukkahameella-ja-villakangastakilla-2

Tyylibloggaaja-Suomi

Mustat-saappaat

Oma ammatti ja tiedot materiaaleista, vaatteiden valmistuksesta sekä vaatteiden ja asusteiden hoidosta


Tämä on ehkä tärkein asia, josta on apua blogin aihepiirien suunnittelussa ja postausten tekemisessä. Se, että voin kertoa esimerkiksi vaatteen materiaalista, voin myös kertoa sen hoidosta ja sen hyvistä sekä huonoista puolista. Usein muotiblogeissa törmää siihen, että puhutaan nahkahameesta, vaikka se ei ole oikeasti nahkaa tai siihen, että mainostetaan villamallistoa villan ominaisuuksia kehumalla, mutta kuitenkin todellisuudessa villaisin tuote sisälsi vain 14% villaa. Eli tavallaan lukija voi tulla harhaanjohdetuksi, mikäli ei kyseenalaista tietoa tai tiedä näistä jo ennestään. Itsellä kiinnittyy huomio usein myös siihen, että vaatteen materiaalia kuvataan siistiksi, sileäksi, kiiltäväksi tai muuksi, kun itse toivoisi tietoa enemmän tuntumasta, materiaalista, kestävyydestä ja siitä, onko vaate lämmin talvella tai viileä kesällä. Tai siitä, että miltä se vaate oikein tuntuu päällä?

Olen siis ammatiltani pukuompelija ja olen ollut ompelijana kohta 11 vuoden ajan. Valmistan vaatteita mittatilauksena asiakkaan toiveiden mukaan, esimerkiksi hääpuvut, nahkatakit, villakangastakit, hameet, mekot ja muut vaatteet. Ompelen paljon vaatteita myös itselleni ja testaan eri materiaaleja, jotta voin kertoa asiakkaille myös omakohtaisesti millaisia ne ovat päällä. Ompelimon töiden sivussa teen sosiaalista mediaa itsenäisesti osittain työnä eli en kuulu blogiportaaleihin tai vastaaviin, vaan sovin yhteistöistä itse suoraan yritysten kanssa ja minuun saa ottaa myös suoraan yhteyttä ilman välikäsiä, mikäli yhteistyö kiinnostaa.


Kevat-muoti-2020


Lukeminen - ammattikirjallisuus, muodin historia, muotiartikkelit ja uutiset


Lukeminen on mahtava harrastus, joka kerryttää tietoa, viihdyttää, avaa näkökulmia ja opettaa. Rikoskirjojen ja psykologisten trillereiden lisäksi luen aktiivisesti myös ammattikirjallisuutta, katumuotiin painottuvia kirjoja ja muodin historiasta. Kirjakaupasta löytyy oma osasto tekstiilitöihin ja muotiin, sieltä kannattaa katsoa mm. Fashion Now- kirjoja, joissa on paljon katumuotikuvia ja myös Vintage kengät, Scandinavian Fashion, Vogue Fashion - Muodin luojat ja muut vastaavat kirjat ovat ostamisen arvoisia. Mieti myös, mikä aihealue inspiroi sinua? Tatuoinnit, autot, kengät? Katumuoti? Ostin itse myös Egypti- kirjan, jossa on paljon muinaiseen Egyptiin liittyviä kuvia ja kertomuksia - erittäin inspiroiva kirja, josta tulee hyvä fiilis! Kirjan ei välttämättä tarvitse liittyä itse aiheeseen, jos se saa sinut inspiroitumaan ja aivot aktivoitumaan kirjoittamista tai kuvaamista varten.

Luen uusimmista trendeistä nettiartikkelien kautta, esimerkiksi Iltalehden Tyyli.com ja Ilta- Sanomien MyStyle- sivustot päivittyvät aktiivisesti ja molemmista saa inspiraatiota, mutta pysyy myös kärryillä muoti- ilmiöistä. Elle- lehti valitettavasti lopetti Suomessa, mutta luin myös Elleä ja ostan silloin tällöin InStyle- lehtiä Joensuussa käydessäni - niistä saa hyviä vinkkejä ja paljon inspiraatiota!

Asu-kukkahameella-Joensuu

Spacebun-nutturat-ja-asussa-kukkahame


Inspiraatio Instagramista, TikTokista tai muualta sosiaalisesta mediasta


Kaikkein mieluiten luen tyyli- ja muotiblogeja, mutta valitettavasti todella monet ovat lopettaneet, vaikka blogit ovat todella hyvä kanava inspiroida, inspiroitua ja pitää kirjoitustaitoa sekä muita taitoja yllä. Blogit ovat myös hakukoneystävällisiä ja Googlen kautta tulee paljon ihmisiä blogiin. Instagramissa seuraan tuttujen lisäksi myös erilaisia tilejä, joista minulle jää hyvä fiilis ja joiden tekemiset, puheenaiheet tai kuvat inspiroivat! Instagramissa olen pyrkinyt myös kommentoimaan enemmän viime aikoina ja on ollut todella kivaa tutustua uusiin tyyppeihin sitä kautta, se jos mikä inspiroi. TikTokista selaan vintagetyyliin keskittyviä videoita, jonka lisäksi seuraan myös ulkomaisia vaikuttajia, joiden persoonallisuudet ovat todella kiehtovia ja videoita on hauska katsoa. Facebookia en käytä inspiraation hakemiseen, mutta sieltäkin löytyy esimerkiksi vastuullisuuteen painottuvia muotiryhmiä ja bloggaajaryhmien kautta seuraan joitain blogeja, jotka tuovat inspiraatiota.

Joskus voin inspiroitua jonkun toisen julkaisusta ja linkitän ristiin. Joskus toisen ihmisen tekemä kirjoitus voi aktivoida ajatuksia ja tuoda ihan uusia näkökulmia vaikkapa samasta asiasta, jolloin postaus voi syntyä helposti ja siihen on helppo palata, kun kirjoittaa hakusanat, ottaa linkin talteen ja miettii miten aiheeseen saisi jotain uutta näkökulmaa. Tämä linkkaaminen on myös kiva lukijana, koska voit näin saada kaksi erilaista näkökulmaa samaan asiaan saman tekstin kautta. Joskus kuvausvideot ja vinkit saavat suunnittelemaan erilaisia kuvauksia, joka on ihan huippu juttu - välillä tulee vähän vaihtelua kuviin!


Kuvauskaverit, jalusta ja kameran kaukolaukaisin


Ah, kuvauskaverini ja inspiraatio kulkevat käsi kädessä. Joskus toisen näkemys kuvasta tai videosta on parempi kuin olen itse suunnitellut ja miettinyt, jonka lisäksi jokaisella ihmisellä on oma tyyli kuvata. Kuvaajan vaihtuessa kuvien tyyli muuttuu, kuten voidaan huomata vertaamalla esimerkiksi tämän postauksen kuvia tämän postauksen kuviin, jotka pikkusiskoni on ottanut. Aivan eri tyyli vai mitä? TikTok on yksi parhaimmista sovelluksista kuvausvinkkien etsimiseen, sillä siellä niitä riittää ja monet ovat toteutettavissa todella helposti - niitä vain ei ole ikinä tajunnut katsoa sillä silmällä tai hyödyntää kuvaamisessa. Joskus kuviin ja postaukseen saa ideoita, kun joku tuttu heittää, että olisi siistiä jos tekisit näin tai ottaisit kuvia tietyssä paikassa. Näistä saa yleensä jatkojalostettua mahtavia ideoita ja onhan yhdessä kuvaaminen hauskaa, varsinkin kun kokeilee jotain uutta.

Jalustalla ja kaukosäätimellä on talviaikaan iso osa blogin kuvissa. Nyt tosin tämä talvi meni helpommin, kun kuvaajan kanssa meillä aikataulut ovat sopineet niin hyvin yhteen päiväsaikaan, ettei jalustaa tarvinnut käyttää koko ajan. Talvella tulee niin nopeasti pimeä, että on pakko suunnitella kuvaamista ajoissa. Canonin kameroihin saa parilla kympillä langattoman kaukolaukaisimen, joka helpottaa kuvien ottamista huomattavasti, jos olet yksin ja tarkoitus olisi saada kuvia itsestään. Uusi jalusta onkin ostoslistalla, sillä nykyinen kamerajalusta on jesarilla korjattu, kun muoviosa meni rikki.

Cobblerinan-laukku

Talvityyli-2020-kukkahameella


Tuotetestaukset ja PR- näytteinä saadut tuotteet


Joskus minullakin on takki tyhjänä, eikä inspiraatiota meinaa tulla millään. Tällöin testiin saadut tuotteet ja PR- näytteet auttavat - voisinko kirjoittaa vaikkapa ihonhoidosta, hauskasta tuotteesta, yrityksestä itsestään tai hyväksi todetusta tuotteesta blogiin? Voisinko koostaa vaikka kattavan postauksen hiustenhoidosta ja lempituotteistani tai kertoa hemmotteluvinkkejä? Voisinko kirjoittaa arviota testatuista vaatteista yhteen postaukseen? Kiinnostaisiko lukijoitani lukea vaikkapa joistain eri ominaisuuksista, mitä samoissa tuotteissa on?

PR- näytteiden kanssa teen usein niin, että päätän otanko vastaan ja kirjoitan tuotteesta niin halutessani. Joskus olen saanut kysymyksiä kasvotusten, että oikeastiko kirjoitan kaikista saamistani tuotteista blogiin ja vastaus tähän on, että en kirjoita. Tuotteiden osalta päätän itse kirjoitanko vai en, jos muuta ei ole yrityksen kanssa sovittu. Jos tuotteista tai palveluista kirjoittamisesta kuvien kera on erikseen sovittu, niin silloin saan yritykseltä myös palkan tekemästäni työstä ja se palkka on rahaa, ei pelkkä tuote. Jokaista esille nostamaani tuotetta tai palvelua olen aina testannut kunnolla, että voin kertoa tuotteista kattavasti ja antaa tarpeeksi tietoa kiinnostuneelle lukijalle.

Kieltäydyn myös yhteistöistä, joiden en koe sopivan omiin arvoihini tai joista olisi enemmän hallaa minulle kuin hyötyä. Esimerkiksi piraattituotteita (feikkikengistä feikkikameroihin) en missään nimessä mainosta täällä, enkä muitakaan kyseenalaisia tai laittomia palveluja ja tuotteita. Yhden yhteistyön peruutin, sillä tulleet tuotteet eivät olleet mitä niiden piti olla ja osa ei saapunut koskaan perille - ei minun kannata sellaiselle antaa mainostilaa ja näkyvyyttä, koska se vähentäisi omaa uskottavuuttani ja olisi typerää, kun olen kasvattanut lukijakuntaa jo näin kauan.

Tuotteet, joista en kirjoita tai joita en voi käyttää esimerkiksi allergiariskin takia, annan eteenpäin. Joskus otan yhteyttä yritykseen, jos haluaisin tehdä suuremmin yhteistyötä ja tuoda yritystä tuotteineen tai palveluineen enemmän esille blogissa. Joskus myös ideani postauksesta vaatii jotain tiettyä, jolloin saatan ehdottaa yritykselle esimerkiksi yhteistyötä, kuvauslainaa tai muuta, että saisin ideani toteutettua. Pyytämäni palkkio perustuu kävijämääriin, työmäärään, seuraajien sitoutuvuuteen ja siihen, missä kanavissa työ tehdään ja miten laaja kyseinen yhteistyö on.


Tyyliblogi-Pohjois-Karjala


Muistiinpanot, luonnokset ja keskustelut lukijoiden sekä ystävien kanssa


Tämänkin postauksen idea ja aihe löytyi puhelimen muistiinpanoista, mutta minulla on myös muistivihko ja muistilappuja, joihin olen kirjoittanut postausaiheita ja ideoita ylös. Myös lukijoiden toiveet ja kavereiden kanssa ideoiduista jutuista olen tehnyt pienet "raamit", jonka mukaan alan työstää postausta. Hyödynnän välillä luonnoksia ja luonnoksissa minulla on usein postauksia, joissa ei ole vielä kuvia tai jos aihe vaatii vielä taustatyötä ja tutkimista. Muutama luonnoksissa oleva postaus on keskeytynyt jostain syystä ja odottaa inspiraatiota ennen niiden julkaisua.

Teidän lukijoiden kanssa käydyistä keskusteluista olen saanut todella hyviä ideoita ja pyrin kirjoittamaan myös toivepostauksia aina inspiraation iskiessä. En halua pakottaa tekstin tuottamista, sillä se usein näkyy lopputuloksessa, joten inspiraatio on itselleni tärkein asia, jotta saan tekstin kirjoitettua luonnollisesti ja järkevästi etenevällä tavalla. Ystävien kanssa keskustellaan paljon ja usein keskustelut inspiroivat sekä tuovat uusia ajatuksia sisältöön. Joskus saan myös ystäviltä ja kavereilta suoria toiveita eri aiheista, kuten esimerkiksi vastuullisista valinnoista, eettisesti tuotettujen kankaiden etsimisestä tai vinkeistä vaatteiden huoltoon.


Asu-kukkahameella-ja-villakangastakilla

Black-boots-by-dame-rose

Nämä kuusi asiaa auttavat inspiroitumaan ja ideoimaan muotiblogia vuodesta toiseen. Minusta on ihanaa kirjoittaa tyyliblogia aikuisille ja tuoda esille vaatetusteollisuutta, käsityöläisyyttä ja erilaisia valintoja. Blogin kirjoittaminen antaa paljon, vaikka välillä se myös ottaa - tasapaino on hyvä säilyä tekemisessä. Toivottavasti olen tuonut teillekin inspiraatiota ja uutta tietoa, itse ainakin olen nauttinut näistä vuosista blogia kirjoittaessa! Ihanaa keskiviikkoiltaa teille, palataan taas pian blogin ääreen.

Cobblerina-rusettilaukku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)