sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Kun ilo katoaa Instagramista

Käsittelin tovi sitten sitä, millainen olen someseuraajana eri palveluissa ja nyt ajattelin avautua hieman Instagramista, joka ainakin itselleni aiheuttaa nykyään enemmän hermojen rasahtelua ja älytöntä aikataulujen kyttäämistä, sekä muistutusten laittoa omia päivityksiä varten. Koko tekstiä ei kannata lukea ns. kuin piru raamattua ja kannattaa muistaa, että minulla on hieman sarkastinen huumorintaju. Teksti on myös kirjoitettu algoritmin muuttumisen ja suurimman turhautumiseni aikoihin, joten osa sanamuodoista saattavat olla hieman kärkkäitä ja olen kyllä tietoinen, että fokus kannattaisi siirtää muualle.

Paivan-asu-tyyliblogi

Nahkatakki, hame ja kietaisupaita - Rokita
Toppi - Zara
Olkalaukku - Ted Baker
Kaulakoru - Mine Güngor
Korkokengät - Nly Shoes

Kuvat; Tanja Räty

Viinijarvi-kentta-asukuvat-itsetehdyilla-vaatteilla

Instagram rankaisee jo yhden vuorokauden julkaisemattomuudesta ja tuhannet näyttökerrat tippuvat satoihin käyttökertoihin, eikä esimerkiksi eräs kuva näkynyt edes viidelle prosentille muista lähteistä tuleville Instagrammaajille ja pelkästään murto- osalle omista seuraajista. Eli käytännössä kyse on kuin shadowbanneista eli kuva päätyy pohjimmaiseksi kaikkien ulottumattomiin, kun taas ennen 70-85 prosenttia kuvan nähneistä olivat uusia tilejä, eivät seuraajia. Sama juttu tapahtuu, jos julkaiset kuvan väärään aikaan, etkä silloin kun paikalla on eniten sitoutuvaa porukkaa ja jos kuva ei saa tarpeeksi reaktioita heti julkaisun jälkeen.

Huomasitteko te muutkin, että algoritmi muuttui jokin aika sitten? Moni muu vaikuttaja ainakin huomasi, sillä keskustelua aiheesta on käyty todella paljon viime aikoina ja monilla näyttökerrat tippuivat huomattavasti yhden yön aikana. Ainakin, mikäli sinulla ei ole tuhansia ja tuhansia seuraajia.

Näistä asioista ollaan puhuttu monen muunkin Instagramia käyttävän, sekä osittain työkseen tekevän kanssa ja todella monilla on ollut viime aikoina ongelmia erityisesti kuvien tavoittavuuden osalta. Moni on kokenut nämä samalla tavalla kuin minäkin, osa on jo lopettanut koko IG:n ja siirtynyt muihin sovelluksiin. Lisäksi monilla on mielenkiinto vähissä Instagramin päivittämiseen, koska edes seuraajat eivät näe tekemääsi sisältöä. Saa nähdä onko itselläkin edessä sovelluksen vaihtaminen, ilo Instagramista on karissut vuosien mittaan ja varsinkin nyt, kun selvästi tarkoitus on tehdä rahaa sen sijaan, että sovelluksen kehittämisessä ajateltaisiin käyttäjiä ja käyttäjäkokemusta.

Pitsikorkokengat-vaaleanpunaiset

Viinijarvi-asukuvat-itsetehdyilla-vaatteilla

Rahastaminen tarkoittaa usein myös lopun alkua ja muitakin merkkejä IG:n suosion hiipumisesta on jo nähtävillä, sillä TikTokkia ollaan ladattu huomattavasti Instagramia enemmän ja varmasti tämä kaiken mahdollisen hyödyn irti repiminen aiheuttaa liikennettä sovelluksiin, jotka vielä palvelevat ja viihdyttävät käyttäjiä. Monia kiinnostaa eritoten palvelut, joissa näkyvyyttä saa ainakin vielä ilmaiseksi, kun taas vastaavasta näkyvyydestä joutuisit maksamaan FB:ssä ja Instagramissa ihan kiitettäviä summia. Sama kävi myös Facebookille - sillä ei ole enää mitään tekemistä käytettävyyden kanssa, vaan tarkoitus on saada tehtyä mahdollisimman paljon rahaa. Facebook on varmaan bugittavin sivu, mitä olen koskaan käyttänyt.

Alunperin latasin Instagramin, koska sovellus vaikutti hauskalta ja sinne jaettiin sisältöä pienemmällä suunnittelulla, eikä kaiken tarvinnut olla niin hiottua kuin nykyään IG:ssä. Instagramissa laitoin seurantaan tilejä, joiden sisältöä halusin nähdä - nykyään näen pelkästään murto-osan seuraamieni tilien julkaisuista! Vaikka pyrin pitämään seuraamieni tilien määrän hallittuna ja maksimissaan kolmensadan eri tilin puitteissa, silti muiden julkaisut hukkuvat feediin ja missaan paljon kuvia. Toisaalta taas, jos itse julkaiset vaikkapa vanhoja kuvia tai muuta hetken mielijohteesta stooriin, niin voi käydä seuraajakato. Silti, vaikka niin monet peräänkuuluttavat aitoutta, kuvia hetkistä ja sitä, ettei kokonaisuutta (profiilikuvat + stoori) suunnitella liikaa tai tehdä liian siloitelluksi.

Ted-Baker-laukku-ja-kotimainen-nahkatakki-asussa

Julkaisuaikatauluja ei tarvinnut ennen tehdä, ei ollut väliä milloin julkaiset ja ei tarvinnut tarkistaa jokaista hashtagia erikseen, ettei se ole shadowbannattu. Ei tarvinnut tarkistaa julkaisumääriä tietylle tagille, eikä miettiä sitä miten paikkamerkintä saavuttaisi edes jonkin verran ihmisiä. Ei tarvinnut tehdä Excel- taulukoita eri tageista, julkaisumääristä ja siitä, mitä hashtageja voit käyttää milloinkin ja milloin vaihdella niitä, ettet joudu taas shadowbannatuksi sovelluksessa. Bannatut tagit muuttuvat nimittäin päivittäin eli ne pitäisi joka tapauksessa tarkistaa ennen niiden käyttöä. Ei tarvinnut myöskään testailla, mitkä tagit toimivat parhaiten omien kuviesi kanssa ja miten ne saavuttavat kuvistani kiinnostunutta yleisöä. Uudella algoritmilla olen myös testaillut eri hashtag- määriä ja niiden vaikutusta näkyvyyteen, sillä tästä uudesta algoritmista en ole löytänyt vastaavaa tutkimusta kuin Social Media Marketing- kurssilla käsiteltiin.

En tiedä teistä, mutta minä ainakin alan olla väsynyt ja suoraan sanottuna kettuuntunut Instagramin algoritmeihin ja siihen, että sinut shadowbannataan heti, jos teet pienenkään "virheen" sovelluksessa, kuten käytät samoja hahstageja liian usein, jos kommentoit liikaa suhteessa normaaliin käytökseesi sovelluksessa, tykkäät liian nopeasti kuvista tai et päivitä mitään 24 tuntiin. Myös se, että jos joku pikkumainen tyyppi haluaa tehdä näkyvyydellesi hallaa ihan vain kateuden takia, niin sekin vaikuttaa siihen näkyvätkö julkaisut kenellekään ja sama juttu on myös Facebookissa. En jaksa, enkä viitsi jokaista kuvaa ja hashtagia enää katsoa samalla tavalla ja jotenkin viime aikoina on alkanut enemmän ärsyttää koko sovellus. Jossain välissä aloin itsekin julkaista sisältöä rennommin, mutta en tiedä onko siitä ollut mitään hyötyä ja nyt viime aikoina ei ole ollut fiilistäkään julkaista stoorissa mitään.

Tähän ärsyyntymiseen toki vaikuttaa se, että jouduin juuri ennen algoritmin muutosta tappelemaan roskatilien kanssa viikkotolkulla, ennen kuin IG sai tilit jokseenkin kuriin. Silloin tuntui niin epäreilulta se, että roskatilit saavat spämmätä 50-100 kuvaa kerralla ja tagailla kymmeniä ihmisiä roskasisältöön - samaan aikaan kuin itse joudut yhden kuvan takia shadowbannatuksi, vaikka kuvassa ei ollut mitään sääntöjen vastaista tai joudut jäähylle muutamaksi tunniksi, kun tykkäsit peräkkäisistä kuvista liian nopeasti. Myös muitakin juttuja tuli tuolloin samaan aikaan, jotka tuntuivat tosi typeriltä kun otti huomioon millaista sisältöä roskatilit saavat siellä julkaista.

Asu-nahkahameella

Minullakin on tarkoitus jakaa Instagramissa asukuvia, tyyli-inspiraatiota ja kevyempää sisältöä, ei tehdä pilkun tarkkaan suunniteltua feediä ja julkaista überhienoja matkustelukuvia sekä asuja mahdollisimman erikoisissa maisemissa. Sekin mietityttää, että ihan oikeastiko sisällön pitää olla ylimuokattua ja muutenkin ylivertaista - tykkäyksien piilottamisen myötä ilmeisesti olisi tarkoitus, että ihmiset kiinnittävät huomiota enemmän sisältöön kuin tykkäysten määriin. Tässä mennään siinä mielessä ojasta allikkoon, että jos jo minua 29- vuotiaana pohdituttaa se, että miten superhiottuja ja erikoisia kuvia pitäisi lisätä saavuttaakseen kohtuullisen määrän ihmisiä, niin mitäpä luulette nuorempien pohtivan? Aivan varmasti vertailevat omia kuviaan muiden kuviin ja kokevat paineita siitä, että kaiken pitäisi aina olla supererikoista ja erilaista, sekä viimeisen päälle hiottua ja muokattua sisältöä saavuttaakseen suurin piirtein saman näkyvyyden kuin muut.

Paineita aiheuttaa myös se, että kuvalle pitäisi saada mahdollisimman paljon reaktioita heti julkaisun jälkeen, että kuva näkyisi mahdollisimman monelle seuraajistasi ja päätyisi myös avainsanojen listalle sekä Tutki- osioon. Kun siellä Instagramissa olen, niin tottakai toivon, että kuvani ja sisältöni saavuttaisivat mahdollisimman paljon ihmisiä, joita tyyli, muoti ja mietteet vaateteollisuudesta kiinnostavat.

Asu-nahkahameella-kevat-2020

Minä ainakin haluaisin itse nähdä niiden kuvat feedissäni joita seuraan, ilman että IG:n algoritmi piilottaa (tai anteeksi, eivät kuulemma piilota vaan laittavat alimmaiseksi feedissä...) kuvat pohjalle, jolloin niitä ei näe todennäköisesti kuin ihan pienen pieni osuus ihmisistä, jotka sinua seuraavat. Rahastuksen makua kun pitäisi joka ikistä kuvaa sponsoroida, että IG näyttäisi kuvaa muille sovelluksessa - haloo! Eiköhän suurin osa ihmisistä seuraa niitä seuraamiaan tilejä siksi, että haluaisi nähdä niiden sisällön? Vai mikä muu tarkoitus seuraamisella olisi Instagramissa, jos ei lasketa näitä follow-unfollow- seuraajakalastelijoita tähän?

Paivan-asu-kesamuoti-2020

Toivottavasti Instagramin osalta tulee jonkin tasoinen herätys myös käyttäjien palvelemiseen, sillä itselläni on suurempi aika mennyt nykyään muissa sovelluksissa kuin Instagramissa. Julkaisen mitä julkaisen, katsotaan mitä tapahtuu Instagramin osalta ja palautuuko näyttökerrat pian ennalleen. En jaksa enää ottaa paineita tästä ja teki ihan hyvää avautua välillä tästäkin asiasta. Minuthan löytää ainakin vielä Instagramista nickillä moonmillalila - samalla nimellä löydyn TikTokista, johon olen koukuttunut ja johon suunnittelen sisältöä enemmän kuin IG- stoorien puolelle. TikTokissa näkyvyyttä on mahdollisuus saada ihan ilmaiseksi ja kasvu on helpompaa kuin Instagramissa ja Facebookissa.

Onko teillä sovellukset aiheuttaneet turhautumista tai oletko jo luopunut IG:n käytöstä? Oletteko te jo TikTokissa ja millä nimillä?

6 kommenttia:

 1. Mä oon miettinyt miks instassa on alkanut tykkäykset vähenemään ja en oo ollut ihan ajantasalla, että sen sovelluksen kanssa on käynyt ihan näin rajusti. Sun kanssa olikin aiemmin puhetta siitä kuinka siellä on tykkäyksien määrä vähentynyt ja feediin tulee enempi kyllä kaikkee sponsoroituja mainoksia ja niiden jalkoihin jää ne, joita seuraa ihan seuraamalla :(

  Meinaa itselläkin mennä maku koko sovellukseen, etenkin kun nyt on aika jolloin itse en saa kauheesti sinne kuvia eli en päivitä vissiin sit tarpeeksi. Mut itse tykkään kuvien jakamisesta, johon TikTok ei sitten sovellu, kun siellä on vaan minivideoita, joista en itse niinkään tykkää. Tai varmaan tykkäisin, jos aikaa ja asuvideoiden kuvaaja löytyisi ja siihen hommaan tutustuisi enemmän :D

  Mutta kivaa oli lueskella vähän enemmän tästä aiheesta! Toivottavasti ig palaisi vielä joskus siihen, mitä se silloin aikoinaan oli! Se on ollut pitkään mun lemppari sovellus ja harmi että se on mennyt tohon suuntaan :<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis analytiikkaa kun katsoo niin ei todellakaan ole yhtä hyvä kattavuus kuin aiemmin. Saati sitten tuo, kun uudet kävijät eivät enää näe kuvia yhtä paljon kuin aiemmin. :/ Todella moni on ilmaissut pettymystään tuohon uuteen algoritmiin, enkä ihmettele yhtään... Osalla oli ilmeisesti seuraajia kadonnut tuhansia, että en tiedä ovatko feikkitilejä tai epäaktiivisia tilejä taas poistaneet. Osa sit kattoo pelkästään stooreja, eikä selaa kuvia ollenkaan mikä on aika harmi, kun kuvasovelluksesta on kyse!

   Tykkäys tai kommentti ei kuitenkaan ole muilta pois, vaikka välillä jää sellainen fiilis, että osa pelaa tällä tavalla ja tekee tuota follow-unfollowta saadakseen seuraamaan. Varsinkin tänä aikana, kun monella vaikuttajalla yhteistyöt ovat siirtyneet hamaan tulevaisuuteen, niin seuraajien tuki olisi todella tärkeää ja sama juttu blogien puolella. Yllätyin miten paljon mainoksia on tullut tutki- osioon, lähes joka kolmas oli mainos kun selasin viime viikolla sitä kautta kuvia! Hashtagien ja paikkamerkintöjen kautta selatessa ei ole lähellekään samaa, mutta hyvä kun selaat "viimeaikaisia kuvia", niin siellä saattaa olla tyyliin uusia, sitten vuosi sitten julkaistuja, jonka jälkeen tulee taas muutama päivä sitten julkaistuja. Eli ei nyt ihan "viimeaikaisia" julkaisujärjestyksessä kuin ennen, kun tulee vuosia vanhoja kuvia vastaan. :D Aika karuksi on tosiaan mennyt ja monet media-alalla työskentelevät ovat sanoneet samaa, et jos ei ole ennestään tuhansia ja kymmeniä tuhansia seuraajia, niin näkyvyydestä joutuu todennäköisesti maksamaan IG:ssä nykyään.

   Ihana kuulla, tämä aihe jos kiinnostaa useampia, niin voisin toisenkin aiheeseen liittyvän postauksen kirjoittaa! Sanoppa muuta, olisi kiva nähdä enemmän kavereiden kuvia kuin mainoksia ja uskoisin, että aika moni muukin haluaisi seuraamiensa tilien kuvat nähdä. Osa toki saattaa selata ja skipata, mutta miksi ihmeessä seurata, jos ei kerran kiinnosta? :D IG oli ennen miun suosikkisovellus myös, saatoin viettää päivittäin ihan sikana aikaa siellä ja nykyään saattaa tulla muutamankin päivän väli poissa sovelluksesta, kun ei nappaa ja tuntuu turhalta yrittää pienenä vaikuttajana siellä saavuttaa uusia ihmisiä. Vuorovaikutusta on enemmän TikTokissa kuin IG:ssä ja siellä on mahdollista saavuttaa satoja tuhansia ihmisiä ilmaiseksi. Molemmissa puolensa, mutta voi olla, että itsellä tulee keskityttyä jatkossa ehkä enemmän TikTokiin?

   Poista
 2. Todellakin asiaa! Muakin on viime aikoina ketuttanut instagram, kun feed on täynnä jotain mainoksia ja random tyyppien postauksia, joita en edes seuraa. Sitten juuri mm. sie ja moni muu jää sen kaiken alle ja täytyykin aina välillä muistaa mennä suoraan toisen profiiliin kurkkaamaan uudet postaukset, mikä on hassua, kun kuitenkin feedissä ne pitäisi näkyä. Huomaa hyvin, kuinka instagram on osa facebookia, ig:n alamäki alkoi viimeistään silloin, kun kyseinen powered by -teksti ilmestyi sovellukseen. Ihanat kuvat ja toi laukku on niin herkku❤️🤩 p.s. Täytynee hengailla blogeissa enemmän, kun ig kökköilee😜 Sun tiktokit on myös ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siis sanoppa muuta! Miusta on muutenkin tyhmää tuo, että algoritmin pitäisi olevinaan näyttää sitä mitä käyttäjä todennäköisesti haluaa nähdä -> tulee random sponsoroituja postauksia, joita en muuten seuraisi tai katsoisi ollenkaan sen sijaan, että näytettäisiin enemmän niitä joita seuraan. Ja siitä huolimatta, vaikka tykkään mistä haluan ja kommentoin aktiivisesti, reagoin stooreihin jne... Vaikka miten aktiivinen olisi, niin ei ole vieläkään noussut orgaaninen näkyvyys entisen tasolle, vaikka julkaisujen taso ja laatu on sama ellei parempi. Facebookissahan on ihan sama juttu, et pitäisi käydä erikseen katsomassa profiilista julkaisuja, kun seinä on ihan täynnä kaikkea muuta kuin kavereiden julkaisuja. 🤦🏻‍♀️Turhauttavaa!

   Kiitos paljon ihana! 😍 Totta, mie hengaan jo blogeissa ja TikTokissa enemmän kuin IG:ssä, vaikka viimeisintä yritän pitää hengissä ja kokeilla vielä ihan mielenkiinnosta eri juttuja. 🤪Ihana kuulla, TikTokeja on mukava tehdä!

   Poista
 3. Mä oon jotenkin vielä ihan ulalla näistä algoritmeista tai mistään muustakaan instaan liittyvästä, mutta oon kylläpohtinut että jotenkin se on muuttunut ärsyttävämmäksi paikaksi kuin mitä se ennen oli :D Mainoksiakin on ihan liikaa.. Tää oli mun mielestä tosi mielenkiintoinen postaus, sillä tässä oli niin paljon uutta asiaa! Pitääpä alkaa tutkimaan näitä juttuja vähän paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tosiaan. Harmi kyllä, ennen se oli miun lempisovelluksia, mutta jotenkin tehty tosi hankalaksi uusien seurattavien löytäminen. Toisaalta onko silläkään niin väliä, kun en kerran nytkään nää lähellekään kaikkien seuraamieni julkaisuja? :D Kannattaa googlailla, englanniksi löytyy paljon sisältöä ja kannattaa tutkailla myös IG:ssä, siellä kun pitää mielessä näitä asioita, niin alkaa huomata ja oppia mikä toimii ja mikä ei. Social Media Marketing- tutkimuksia kannattaa myös lukea, niistä oppii paljon. Ennen sinne oli mukavampi jakaa sisältöä, kun taas nykyään pitäisi olla olevinaan stooreja myöten viilattua sisältöä - INSTAgram = mie oon ajatellut tän aina "Instant content"- tyyppisenä sovelluksena. Nope, hyvin harva sinne enää laittaa välittömästi mitään, kun jos väärään aikaan laittaa niin näkyvyys on olematon ja hiomatonta sisältöä harvoin näkee. Tai jos näkee, niin se menee vähän turhan inhorealistisen puolelle - ihan kaikkea ei tarvitsisi myöskään jakaa.

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)