tiistai 23. kesäkuuta 2020

Upea Koli ja pari muuta mahtavaa kohdetta Lieksassa

Kävimme kuukausi sitten Kolilla parhaan ystäväni ja kummipoikani kanssa, toki myös oma perheeni oli mukana. Ulkoilu on mukavaa karanteenipuuhaa ja keli oli niin upea, että aika monella muullakin oli samat suunnitelmat ja suuresta parkkitilamäärästä huolimatta meinasi olla kapeloa parkkipaikoista. Koli on itselleni todella tuttu - kukaan, joka on käynyt Juuassa peruskoulun, ei ole varmasti välttynyt jokavuotisilta Koli- visiiteiltä. Upea kohde, joka sopii ryhmille, lapsiperheille ja aikuisille. Kolilla on tullut lasketeltua, käytyä pulkkamäessä, After Ski- drinkeillä, tansseissa, kauneushoidossa, kesäteatterissa, vaeltamassa ja makkaranpaistossa. Ilmaista puuhaa Kolilta löytyy mukavasti ja hyvin pärjää myös omilla eväillä. Myös ammattikoulussa käyty valokuvauskurssi vei meidät Kolille kuvaamaan ja vaeltamaan. Vikin kanssa olemme useampaan otteeseen käyneet kuvaamassa täällä Kolilla!

Paivan-asu-kuvattuna-Kolilla
Kuvat minusta ja alla oleva kuva; Viki V., muut kuvat itse otettuja. *Kuvissa näkyvät toppi ja aurinkolasit ovat aikoinaan blogin kautta saatuja kaupallisten yhteistöiden myötä.  


Kolin-nakoalatasanne-perheen-kanssa-5

Koli-maisemakuva-kalliot

Nakoalakalliolla-Kolilla

Kannattaa valita varustus kuljettavan reitin mukaan, eli pidemmälle reitille (pisin reitti 61km) ehdottomasti tukevammat kengät ja varvassandaaleilla tai crocseilla en suosittele kulkemaan täällä, sillä jos edellämainitut luiskahtavat jalasta, niin voi käydä huonosti. Ainakin, jos on liian reunalla näköalakallioilla. Tiesin, että emme tule kävelemään lasten kanssa pitkää reittiä, vaan olemme lähinnä näköalapaikoilla, joten itse laitoin ihan vain hyvin jaloissa pysyvät balleriinat jalkaan. Pidemmälle reitille olisin valinnut vaelluskengät tai muut ulkokäyttöön sopivat tukevammat kengät, sekä nahkatakin sijaan jonkun muun takin.

Koli-maisemakuva-kalliolta

Visit-Finland-Koli-Lieksa

En itse ole koskaan yöpynyt Sokos Hotel Kolilla, mutta moni on kehunut paikkaa. Asumme sen verran lähellä, ettei ole tarvinnut jäädä yöksi ja jos emme aja kotiin samana päivänä, niin ajamme huomattavasti lyhyemmän matkan päähän lapsuudenkotiini yöksi. Kolilta löytyy myös kauneushoitola Edea ja spa- kylpylä, jota erityisesti aikuiset ovat suositelleet todella paljon. Pitäisi joskus varmaan jäädä yöksi ja käyttää paikallisia palveluja muutenkin, sillä Kolin kylältä sekä sen läheisyydestä löytyy paljon muutakin tutkittavaa. Voisin sitten teillekin jakaa tarkempia vinkkejä, kun monet kyselivät tuolla Instagramin puolella (moonmillalila- nickillä löytyy), että mitä kannattaa tehdä ja minne mennä. Koli on Lieksan puolella, mutta lyhyen matkan päässä Juuasta ja Kolilla asuneet koululaiset ovat ainakin ennen käyneet vähintään yläkoulun Juuassa.

Koli-maisemakuva-kalliot-Lieksa

Koli-reissu-blogiin

Korona- ajan takia maisemahissi ei ollut käytössä Kolilla, joten ylös kiivettiin piiiitkiä portaita pitkin. Puhelimen arvio kiivetyistä kerroksista oli 29 kerrosta, keskimäärin 16 askellusta per kerros eli ihan mukavasti tuli hyötyliikuntaa lyhyen vaellusreitin lisäksi! Kävimme kävelemässä erään lyhyemmän reitinkin Kolilla, lapset eivät olisi varmaan jaksaneet pidempää. Joskus voisi aikuisten voimin käydä pidemmätkin reitit vaeltamassa, sillä matkan varrella on vaikka mitä ihailtavaa ja kuvattavaa!

Kolin-nakoalatasanne-perheen-kanssa

Kolin-nakoalatasanne-perheen-kanssa-4

Kolilla-lapsen-kanssa

Alkuun grillasimme makkaraa, söimme mansikoita, suolakeksejä, vaahtokarkkeja ja muita eväitä nuotiopaikalla. Syöminen ensin, kiipeäminen ja vaeltaminen sitten toimii ainakin, jos on lapsia ja nälkäisiä aikuisia mukana. Ei sitten nälkäkiukku iske kenellekään, eikä energia lopu pitkissä portaissa. Porukkaa oli sen verran paljon, että tuli keskusteltua useampien ihmisten kanssa. Onni oli, että Viki otti meille puut mukaan nuotiota varten, muuten olisi saattanut jäädä osa eväistä syömättä! Kannattaa myös huolehtia, että mukana on tarpeeksi vettä ja muuta nestettä, se on erityisen tärkeää lämpiminä päivinä.

Kolilla käydessä kannattaa tutustua myös muihin lähistöllä oleviin kohteisiin, Kolin kylällä on mm. ravintolaa, galleria, taide- ja kulttuurikeskus, sekä Kolille mennessä oli näköalatornikin, jossa emme ole koskaan käyneet. Ainakaan en muista käyneeni siellä edes lapsena, mutta tarkoitus olisi nyt kesällä käydä tutustumassa Koliin tarkemmin ja käydä moottoripyöräilemässä yhdessä Kolin suunnilla. Jos olette autolla liikkeellä, niin käykää Juuassa Paalasmaan saaristossa. Kallio on näkynyt muun muassa tässä asupostauksessa ja monessa muussakin aiemmin tänne blogiin kirjoitetussa jutussa. Vasta kävimme siellä sisarusten voimin ja pari meistä kuudesta ajeli vesijeteillä kallioiden tykö, hyvää kesätekemistä sekin!

Otokka-Kolilla-Lieksassa

Kolin-kalliot-nakoalakalliot-Lieksa-maisemakuva

Kolin-nakoalatasanne-maisema

Täältä Visit Karelian sivuilta löydät lisätietoja Kolista, elämyksistä paikan päällä ja muista palveluista. Myös täältä Koli.fi- sivuilta saat lisää tietoa majoituksesta nähtävyyksiin ja Kolillahan on runsaasti mökkejä, sekä huviloita vuokrattavana. Lisätietoa esimerkiksi Kolin parkkimahdollisuuksista löytyy Visit Kolin Facebook- sivuilta, sinne tuli vasta lisää infoa minne laittaa autoparkkiin, jos lähimmät parkkipaikat ovat täynnä. Kannattaa myös tsekata Juuan ja Polvijärven majoitusmahdollisuudet, mikäli olet autolla liikkeellä - ajomatka ei ole liian pitkä Kolille ja esimerkiksi Polvijärven Huhmarissakin on vaellusreittejä, sekä kaunis luonto ympärillä.

Koli-maisemakuva-kesa-2020-6

Koli-maisemakuva-kesa-2020-2

Koli-maisemakuva-kesa-2020

Koli-maisemakuva-kesa-2020-4

Meidänkin piti alunperin pitää juhlat syksyllä Joensuussa, mutta tulimme siihen tulokseen, että varataan ja varattiin tilat sittenkin Kolilta! Toivottavasti vaan saadaan juhlat pidettyä, eikä tulisi toisia rajoituksia syksyllä koronan takia. Lämpimät suosittelut myös Lieksan Vuonislahdessa sijaitsevalle Herranniemen Kestikievarille, pidimme hääjuhlan ja jatkot heidän tiloissaan lähes kahdeksan vuotta sitten, enkä olisi voinut olla tyytyväisempi siihen, miten kaikki sujui ja miten onnistunut karjalainen kattaus saatiin tilattua samalla majoituksen, sekä tilojen varaamisen kanssa. Ihana paikka, upeat tilat ja lähellä Paaterin kirkko taideteoksineen kaikkineen. Samassa kirkossa menimme naimisiin 2012 syksyllä.

Kolin-nakoalatasanne-perheen-kanssa-2

Kolin-kalliot-nakoalakalliot-Lieksa-3

Koli-blogiin-tulevat-kuvat-3

Koli-maisemakuva-metsa

Paaterin kirkosta on upea näkymä alttarilta ulos, sillä kirkon päädystä näkee suomalaisen maiseman vesistöineen, jonka lisäksi kirkko itsessään on todella persoonallinen ja koko juhlasta ruokineen, sekä kirkkoineen tuli todella paljon kehuja. Ruoka erityisesti on ollut vieraiden mieleen, moni muistaakin paikan ruoan takia edelleen, eikä suotta. Tänne menemme uudestaankin jonain hääpäivänä juhlistamaan, paikka jätti lähtemättömän vaikutuksen eli voisi sanoa, että hääpaikkana ja ympäristönä Vuonislahti, Paaterin kirkko ja Herranniemen Kestikievari olivat loistavia. Ihania muistoja, ihana fiilis tulee pelkästään miettiessä paikkaa.

Koli-kalliot-lapsen-kanssa

Kolin-nakoalakallio-Visit-Finland-2

Mikä on siun lempipaikka Kolilla tai Lieksassa? 

2 kommenttia:

  1. En ole koskaan käynyt tuolla mutta kuviesi perusteella näyttää todella huikealta paikalta :) täytyy ehdottomasti ottaa kohteeksi joskus sinne päin eksyy ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti käydä! <3 Miuta kiinnostaa varsinkin toi kylpylä, voisi melkein syksymmästä varailla tai talvella olisi varmaan vielä ihanampi. :) Talvella on myös kaunista, joskin sumuisina päivinä ei maisemia näe niin hyvin. Lasten kanssa kuitenkin iisi mennä, kun valitsee lyhyemmät reitit. ^^

      Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)