sunnuntai 10. maaliskuuta 2024

Mob Wife, Rich Auntie ja hiljainen luksus

Tänä päivänä trendit liikkuvat todella nopeasti ja jokaiselle trendille löytyy oma nimitys. En tiedä, onko ihan oikeasti tarpeellista nimetä jokainen mikrotrendi, joka kestää vain hetken aikaa. Viimeisimpänä artikkeleissa on puhuttu mob wife- tyylistä eli käytännössä pukeutumisesta, joka muistuttaa kimaltavine koruineen ja turkiksineen mafiapomon vaimon stereotyyppistä ulkonäköä. Erityisesti TikTokissa tämä tyyli on trendannut jo kauan, mutta siellä trendit liikkuvat niin nopeasti, että tämäkin alkaa olla jo menneen talven lumia. 


Pellavamekko - Linen Girls
Sukkahousut - Snag Tights
Saappaat - Dame Rose
Villakangastakki - Ril's
Laukku - Furla


Tavallaan minusta on ihanaa, että Suomessa trendit näkyvät huomattavasti nopeammin kuin ennen, mutta ruokkivatko nopeat trendit koko ajan kiihtyvää ultrapikamuotia ennestään? Minusta ruokkii, sillä ultrapikamuotifirmat ovat sellaisia yrityksiä, jotka voivat vastata kysyntään nopeasti ilman perusteellisempaa suunnittelua, työvoiman hankintaa tai tutkimista, että onko tuotteelle tarpeeksi kysyntää.

Toisaalta - jos on kyse mikrotrendistä, niin eihän sen ikä vaatekaupassa välttämättä ole yhtään pidempi kuin viikoittain tulevilla uusilla mallistoilla. Miten kestäviä mikrotrendit ovat tänä päivänä ja voiko niistä tulla pidempi aikaisia trendejä, etteivät tuotteet jäisi kertakäyttöisiksi? Näin äkkiseltään minulle ei tule mieleen yhtään trendiä, joka olisi tullut jäädäkseen. Jokaisen trendin perässä juokseminen tulee kalliiksi ajan mittaan. Näkisin kuitenkin, että näitä mikrotrendejäkin voi toteuttaa vastuullisemmin - kukaan ei pakota luomaan tyyliä ultrapikamuodin kautta. Varsinkin mob wife- tyylin saa kestävämmäksi panostamalla esimerkiksi vintage- turkkiin ja -koruihin, joita kirppikset ovat pullollaan. Näitä löytyy usein halvalla, sillä turkiksista moni haluaa päästä eroon hinnalla millä hyvänsä! 

Erilaisia turkiksia on minullekin tuotu jopa ilmaiseksi, jos ompelijana saisin hyödynnettyä niitä jonkin asiakkaan työssä. Voin sanoa, että sekin on hankalaa ko. alan epäeettisyyden vuoksi, eikä oikein sovi omiin arvoihinkaan muuten kuin siltä osin, että jos se on jo valmiiksi olemassa, niin mieluummin käyttöön tai hyötykäyttöön kuin roskiin. En ostaisi missään nimessä oikeaa turkista uutena, enkä ostaisi muovista tekoturkkia. Jos jonkun turkin haluaisin omaan käyttööni, niin sen pitäisi olla ehdottomasti vintagea. Mob wife- ja Rich Auntie- tyyleissä on joitain samoja piirteitä, näistä toinen on viime vuoden trendi ja toinen on kulkenut tämän kuluvan talven trendinä. Mafiavaimo- tyylissä panostetaan erityisesti kalliin näköisiin tuotteisiin, joista hinta (tai kuvitteellinen kallis hinta) näkyy esimerkiksi suurten merkkiaurinkolasien, kultaisten korvarenkaiden ja merkkiä huutavan laukun muodossa. 

Sen sijaan rikkaan tädin tyyli on hieman hienovaraisempi, eikä huuda merkkiä samalla tavalla. Jälkimmäinen tyyli ei ole niin krumeluuri ja "enemmän on enemmän" tyyppinen, vaan esimerkiksi laukkuvalintana saattaa olla klassikkolaukku, josta jokainen laukuista ymmärtävä ja brändejä seuraava tunnistaa kyseessä olevan kallis laukku. Siitäkin huolimatta, että siinä ei ole näkyvää logoa. Kyseessä on hiljainen luksus. 


Mitä se hiljainen luksus sitten tarkoittaa? Jos tämä termi ei ole sinulle tuttu, niin se tarkoittaa sitä, että laukussa, vaatteessa tai asusteessa ei ole ulospäin näkyvää merkkiä, logoa tai tunnistettavaa laukkukorua. Näitä on esimerkiksi tunnetuilla rikkailla ihmisillä. Ulkoisesti klassinen trikoosta tehty t- paita saattaa näyttää siltä, että se on tavallisen hintainen paremmasta istuvuudestaan huolimatta, mutta onkin maksanut oikeasti 300 euroa. 


Esimerkiksi Marimekon laukuissa merkki ei näy ulospäin, vaan muun muassa Karla- ja Alisa- laukusta tunnistat laukun Marimekon laukuksi niiden ulkomuodon takia. Tunnistat todennäköisesti Minna Parikan kengät pupunkorvista, Ted Bakerin villakangastakit niiden kauluksista metalliyksityiskohtineen tai Birkinin sen ulkomuodosta. Myös kotimaisen Cobblerinan laukut tunnistaa juurikin niiden ulkomuodosta, sillä logo on läpän alla tai muualla laukun sisällä. Se, mikä näille kaikille brändeille on yhteistä on se, että jokainen niistä maksaa enemmän, laatu on parempi ja suunnittelu on niin perusteellisesti tehty ja brändätty, että kyseiset tuotteet tunnistaa tietyn yrityksen tuotteiksi ilman tuotteessa lukevaa brändiä. Aina välillä törmää puheeseen siitä, että uusrikkailla on tarve näyttää varallisuutensa muille logotuotteiden avulla, kun taas kauemmin varakkaina eläneet panostavat mieluummin tuotteisiin, joista ei hinta näy suoraan kaikille. 

Tuntemieni ja työn kautta tapaamieni ihmisten perusteella voisin sanoa, että tässä on jotain perää - pidempään varakkaina olleet panostavat mm. mittatilaustuotteisiin, tuotteiden monipuolisuuteen ja ajattomaan, hiljaiseen luksukseen. Hiljattain vaurastuneet sen sijaan ovat pistäneet rahat tuulemaan merkkituotteisiin, jotka nimenomaan huutavat sitä merkkiä, vaikka samalla brändillä olisi tyylikkäämpiä ja paremmista materiaaleista tehtyjä tuotteita. Hintaeroa toki voi olla tonni tai useampi näiden välillä, kun taas ne merkkiä huutavat tuotteet ovat niitä brändin halvimpia tuotteita juurikin siksi, että ne huutaa sitä brändiä muillekin. 


Hiljaisessa luksuksessa materiaalit ovat laadukkaita ja esimerkiksi vaatteissa istuvuutta on hiottu huomattavasti kauemmin ja enemmän kuin tavallisen vaateliikkeen tuotteissa. Tästä syystä myös hinta on korkeampi. Jos vaikkapa laukussa on tunnistettava monogram tai muu logokuvioitu printti, niin käytännössä maksat siitä, että tuotetta käyttäessäsi mainostat ko. yritystä myös muille. 

Hiljaisessa luksuksessa merkki on aina "piilossa", eikä muotiin perehtymätön ihminen tunnista tuotetta merkkituotteeksi. Vähän kuin sellainen "tietäjät tietää"- tyyppinen ratkaisu, joka ei ole kaikille saatavilla. Se on se jutun ydin! 


Mitä mieltä olet hiljaisesta luksuksesta? Valitsetko tuotteen missä merkki ei näy vai valitsetko mieluummin tuotteen, josta kaikki tunnistavat sen olevan keskivertoa kalliimpi? Miksi? 

Lue myös: 

9 kommenttia:

 1. Huikatkaa muuten täällä kommenteissa, jos tää hiljainen luksus kiinnostaa aiheena enemmänkin - tästä aiheesta riittäisi pohdittavaa enemmänkin mm. brändäykseen ym. liittyen! 🤗✨

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kiinnostaa enemmän!

   Poista
  2. Ihana kuulla, kiitos! 🤗💖 Pitääpä pohtia millä näkökulmalla lähden liikkeelle, aihe on laaja ja erittäin mielenkiintoinen. ^^

   Poista
 2. On ollut kieltämättä ihana palkita itseään ahkeran työnteon ja saavutusten jälkeen hieman kalliimmilla, harkituilla vaatteilla ja asusteilla. Ne tulivat jäädäkseen, toivottavasti jopa seuraavalle polvelle asti. Osassa lukee merkki näkyvällä paikalla, osasta ei voi päätellä mitään kadulla ohi kulkiessa.

  Olen hiljaisen luksuksen kannattaja, vaikka merkkejä löytyy itseltäkin - ehkä kohtuus kaikessa on se mitä suosisin. En laittaisi kaikkia logoja samaan asuun. Trendien perässä juokseminen ei kannata myöskään, mieluummin hankkii vain sellaista mikä on varmasti omaan makuun eikä sitä mikä nyt "trendaa kaikkialla". Joillekin se voi olla kiva harrastus tai vaikka vaikuttajan tulonlähde, mutta itse kauhistun kuinka paljon rahaa menisi jos joutuisi aina uudistamaan tyylinsä :D

  Olen joskus harkinnut tosissani jonkun luksusbrändin sieviä koruja, mutta onneksi tutkiessani niitä tajusin että monesti samalla hinnalla saan aivan aidot helmet tai kultaiset korvakorut. Vähennä logo pois, ja samanlaisen rihkamakorun voit löytää vaikka Glitteristä. Tämä on sitä nerokasta bisnestä, mille moni menestynyt brändi perustuu - ilmaista mainostakin asiakkailta! Voi olla, että jälleenmyyntiarvo säilyisi kohtuullisesti, mutta en halua ostaa asioita siksi että voisin hillota niitä käyttämättömänä kaapissa odottamassa seuraavaa trendiaaltoa.

  Lukisin enemmän kuin mieluusti lisää sun ajatuksia hiljaisesta luksuksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä samaa mieltä, mie kans asetan joskus itselleni tavoitteita ja "palkitsen" itseni jollain kalliimmalla tuotteella, kun saavutan tavoitteet. Säästin myös rahat yksiin kenkiin, mutta jotenkin tuntuu hurjalta maksaa 700-800€ niistä, varsinkin kun nämä ajat ovat niin epävarmat. 🥲🤷🏻‍♀️ Mutta saa nähdä, ihanat ne olisivat. 🥰

   Minä olen myös enemmän hiljaisen luksuksen kannattaja nykyään, nuorempana pidin enemmän brändiä huutavista merkkituotteista, kuten Louis Vuittonin monogram- ja damier- laukuista. Nykyään, kun arvostaa enemmän laatua ja materiaaleja, niin en missään nimessä ostaisi pinnoitettua kanvaslaukkua, vaan sijoittaisin tonnin lisää ja ostaisin ko. brändiltä laukun, joka ei huuda sitä brändiä kaikille vastaantulijoille. 😁

   Miusta jotenkin noita kuoseja on nähnyt liikaa, niin ne näyttää omaan silmään halvalta. Niissähän on tarkoitus, että ne ovat keskiluokkaisten kuluttajien saatavilla myös, mutta aitonahkaiset laukut vaativatkin vähän isomman budjetin. Laukkuja jos mietitään, niin eipä kestänyt kovin kauaa Gaia- laukun, Givenchyn Antigonan, Mulberryn Alexan tai Diorin Saddle bagin suosio. Siksikin itse ainakin haluan miettiä, millaiseen laukkuun tai kenkiin rahani laitan.

   Korujen kohdalla pätee ihan sama! Miusta älytöntä, että esim. YSL toi 400€ myyntiin kaulakorun, jossa on sim- avain ja ihan pienen pieni strassikivi. Siis mieti, sama sim- avain mikä puhelimen mukana tulee ilmaiseksi. 😂 Saahan sitä pyytää, mutta vastaavan korun voit itse askarrella tyyliin 5 eurolla. Nimenomaan tuo brändäys on tehty viimeisen päälle ja ne luksusbrändien halvimmat tuotteet huutaa sitä logoa eli käytännössä just ilmaista mainosta niiltä, jotka haluavat esitellä kallista ostostaan myös muille.

   Ihana kuulla! ❤️ Miepä otan työn alle ja mietin näkökulmaa mistä lähden liikkeelle. Kiitos ihanasta kommentista ja siitä, että otat aina aikaa ajatuksen kanssa kommentoimiseen - se merkitsee miulle ihan todella paljon! 🥰❤️ Kaikkea ihanaa siun viikkoon! ^^

   Poista
 3. Mielenkiintoinen aihe - hiljainen luksus. Itse kallistuisin tämän puoleen enkä haluaisi esitellä kenenkään logoja.
  Hienoa, jos kirjoittaisit aiheesta. Lukisin mielelläni aiheesta lisää. 🙂
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos paljon! ❤️ Minä myös taivun hiljaisen luksuksen puoleen nykyään, se on tyylikkäämpää. Toisaalta kaapistani löytyy esim. Tiger of Swedenin teksticollaria, mutta aika harvoin tulee sitäkään käytettyä nykyisin. 🤔 Minäpä alan työstää postausta hiljaisesta luksuksesta, aiheesta on paljon sanottavaa ja toki se kiinnostaa myös itseäni. Ihanaa viikkoa myös sinulle ja kiitos kommentista taas kerran! 🤗🌸

   Poista
 4. Hiljainen luksus ja laatuun panostaminen kiinnostaa. En ehkä niinkään kaipaa isoja logoja, vaikka merkkivaatteet kelpaavat. Ja siistit, hyvin istuvat vaatteet sopivat moneen menoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, kiitos kommentista! ❤️ Mie myös käytän merkkivaatteita ja onhan niissä todella monia, joissa logoa ei näy. 😊 Halvemmissa ne logot sit näkyykin, esimerkkinä vaikka just collarit, t-paidat ja vastaavat. Siisteys ja istuvuus on aina muodissa! Toisinaan valmisvaatteiden muotoilussa olisi fiksattavaa, mutta ihan kaikkea en ehdi itse tehdä. 🙈

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)