sunnuntai 3. maaliskuuta 2024

Upeat kengät kevääksi

Satuin tsekkaamaan kenkäosaston alennusmyynnit verkkokaupasta, josta tilasin uusia urheiluvaatteita kuukausi sitten. Joku voisi sanoa, että virhe - kenkäosastolta löytyi nimittäin kahdet uudet kengät. Kengät ovat heikko kohtani ja kenkien kanssa vastuullisuudesta joutuu yleensä joustamaan jonkin verran. Vastuullisesti tuotettuja kenkiä ei nimittäin ole paljoa markkinoilla. Niiden, jotka ovat, kengät ovat usein sellaisia mitä en itse ostaisi. Ainakaan kovin feminiinisiä kenkämalleja ei vastuullisina löydä helposti, mutta tästä aiheesta puhun lisää myöhemmin!


En yleensä koskaan osta juuri tuosta verkkokaupasta mitään huonon maineen ja viherpesun takia, mutta tällä kertaa samoja tuotteita ei ollut oikeassa koossa muissa verkkokaupoissa mitä selasin. Kivijalkaliikkeidenkään valikoimasta ei löytynyt samaa mallia tai sopivaa kokoa. Ostamani kahdet kengät ovat aivan ihanat! Nämä ensimmäiset ovat kauniit kengät kevääksi ja kesäksi, toiset ovat enemmän Femme Fatale- tyyppiset piikkikorkokengät.Copenhagen Shoesin oranssit korkokengät ovat upeat! Pidän oranssista värinä, mutta se on vähän haastava yhdistää asuihin. Siksi onkin ihanaa, että silloin tällöin löytää esimerkiksi oranssin laukun, kengät, korun tai jotain muuta tuomaan asuun väriä. Omat piirteeni ovat sen verran vaaleat, että en ole vielä löytänyt oranssin sävyä, joka näyttäisi hyvältä kasvojen lähellä - siksi asusteet ovat helpompia tässä sävyssä.

Copenhagen Shoes valmistaa värikkäitä korkokenkiä, mutta valikoimasta löytyy myös festarikelpoisia hopeisia bootseja ja tennareita. Osa malleista sopii myös tanssikengiksi, sillä tietyissä malleissa lesti on leveämpi ja korko matalampi. Näissä oransseissa mokkanahkaisissa korkokengissä on 8,5 sentin korko, joka on minusta aika matala. Copenhagen Shoes käyttää kenkiensä sisäpohjassa askellusta pehmentävää vaahtomuovia maksimoidakseen kenkien käyttömukavuuden. Jo pelkät kenkien korkojen korkeudet kertovat, että suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös kenkien mukavuuteen, ei pelkästään ulkonäköön.
Yritin tutkia brändiä vähän tarkemmin, mutta kovin paljoa viisaammaksi en tullut. Ilmeisesti osa kengistä valmistetaan eettisten periaatteiden mukaan, joihin kuuluu muun muassa vastuu ympäristöstä, uusiutuvan energian käyttö, vastuullinen valmistusprosessi, päästöjen vähentäminen ja vedenkäytön vähentäminen prosesseissa. Miksi kaikkia kenkiä ei valmisteta eettisten periaatteiden mukaan? Hassua, että vain osa tuotteista valmistetaan nämä huomioiden, vaikka tahtotila näyttäisi kuitenkin olevan vastuullisempi tuotanto.

Käytännössä siis vastuullisuusosio taitaa olla ihan alkutekijöissään, sillä mitään tietoa en löytänyt esimerkiksi nahan alkuperästä eli mistä se on, onko nahka lihatuotannon sivutuotteena syntynyt, missä se käsitellään käyttövalmiiksi ja millä tavoin ko. tehdas huomioi ympäristön nahankäsittelyssä. En löytänyt myöskään valmistusmaata muualta kuin kenkien pohjista.
Nämä kengät valmistetaan Espanjassa, joka on hyvä merkki. Espanjasta tulee laadukkaita kenkiä ja siellä on alueita, joissa on pitkät perinteet kenkien valmistuksessa. Myös Minna Parikan kengät tehtiin Espanjassa ja itse olen kerran käynyt maassa, jolloin sain kuulla, että lähellä on ns. "kenkäkylä", jossa valmistetaan kenkiä. Olisipa aika unelma käydä siellä!

Euroopassa säädellään kemikaaleja ja työolosuhteita enemmän kuin monella muulla mantereella, joten ostan mielelläni kotimaisen lisäksi myös muualla Euroopassa valmistettua. Voi siis olla aika varma, etteivät kengät ole lapsityövoimalla tehdyt tai työntekijöitä riistämällä ja heidän terveyttään vaarantamalla. Riski on Euroopan alueella huomattavasti pienempi. 


Minusta olisi hyvä olla näissä asioissa avoin, sillä se voi olla ostopäätöksen ratkaiseva asia. Yrittäjänä ollessani välillä ihmetytti, ettei esimerkiksi kankaan alkuperästä saanut mitään tietoa edes kysymällä. Toisaalta taas pienemmistä kangasliikkeistä, kuten Helsingin Villisilkistä ja Joensuun Pala-Sopista sai tiedon, missä kangas on tuotettu. Mielestäni olisi kuitenkin hyvä tietää, mistä myytävät tuotteet ja materiaalit edes tulevat - eiväthän ne tyhjästä sinne kauppaan ilmesty!

Odotan jo innolla kevättä ja kesää, että saan nämä oranssit ihanuudet käyttöön. Malli on todella kaunis ja korko on käytännöllisen korkuinen, joten luulen näille tulevan paaaaljon käyttöä kesällä. Onko Copenhagen Shoes sinulle tuttu brändi? Joko odotat kevättä tai kesää?

4 kommenttia:

 1. Sievät rusetteineen, oikeat kesäkengät! :)

  Olisi kyllä hyvä jos vaadittaisiin enemmän tietoa tuotteiden alkuperästä, koska ohuella sinnepäin-tiedolla ei pääse mihinkään.. viherpesusta sitten puhumattakaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! <3 Rusetit ovat ihania, miulla taitaakin olla vähän samantyyliset mustana jo ennestään, mutta ne ovat niin matalat, ettei ole tullut käytettyä pitkään aikaan. Nää oranssit on ihanan kirkkaat! <3

   Sanoppa muuta! Miusta muutenkin yrittäjällä on vastuu tietää, mistä ne tuotteet tulevat ja millaisista oloista. Tästä vasta oli juttua Hesarissa, kun TikTokissa ja IG:ssä tulee yrityksiä kuin sieniä sateella, eikä osasta saa edes Y-tunnusta tiedoksi, saati sitä missä tuotteet valmistetaan tai onko esim. kyseisen brändin vaatteita valmistavaa tehdasta auditoitu ja tutkittu tarkemmin. Vastuullisuuden pitäisi lähteä yritystasolta käsin myös, ei pelkästään pienten yritysten ja kuluttajien vaatimuksesta! Kestävälle liiketoiminnalle peukku, vastuuttomuudelle ehdoton no-no.

   Poista
 2. Ihanat kengät! Kesän yksi iloja on käyttää avonaisia kenkiä ja sandaaleja, ah odotan todellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, Tiina! <3 Nää ovat aivan ihanat, sävy on raikas ja erilainen. :) Miusta kans kesässä yksi parhaimmista asioista on just avonaiset remmikengät ja sandaalit, ai että. Kesää odotellessa! ^^

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)