tiistai 23. tammikuuta 2024

Kaunis pellavamekko taskuilla

Ostin viime vuonna ihanan pellavamekon niinkin eksoottisesta paikasta kuin Lidlistä ja pidän mekon mallista todella, todella paljon. Mekosta tuli yksi käytetyimmistä mekoistani, joten mieleen jäi hautumaan ajatus toisesta pellavamekosta. Joko itse ommeltuna tai tilattuna jostain muualta, en vielä ollut varma. Kaunis pellavamekko sopii nimittäin sekä juhlatyyliin, että myös arkikäyttöön ja toimistolle. 

Painotan omissa sisällöissäni vastuullisuutta ja laadukkaita materiaaleja, joten seuraan aika paljon vaikuttajia ja yrityksiä, joiden arvot vastaavat omiani. Monella vastuullisuutta painottavalla vaikuttajalla toistui pellavavaatteiden kohdalla Linen Girls muutaman kotimaisen yrityksen lisäksi. Sitä kautta itse löysin Linen Girlsit alunperin ja bongasin yrityksen aika ajoin myös suomalaisten naisyrittäjien ryhmästä. 


Villakangastakki - Ril's
Pellavamekko - Linen Girls
Sukkahousut - Snag Tights
Saappaat - Dame Rose 
Laukku - Furla


Tovin seurailtuani Linen Girlsin Instagramissa tuli vastaan aivan ihana paitamekko kerrostetulla helmalla! Ihastuin luumunsävyiseen pellavaan. Tilasin vastaavan mekon toiveiden mukaan irtovyön kanssa. Tämä mekkomalli on ikäänkuin yhdistelmä kahdesta eri mekkomallista erilaisilla hihoilla. Tilasin mekon muistaakseni marraskuussa ja toimitus osui juuri sopivasti joulukuun alkuun, että sain mekon työpaikan pikkujouluihin päälle. Pikkujoulujen jälkeen olen käyttänyt mekkoa myös arkena. Eri tavalla asustamalla mekko sopii arkeen ja juhlaan! 

Linen Girlsien mekot ja muut tuotteet tehdään pääosin tilauksesta pienessä kotiompelimossa Saigonissa, joten toimitusaika on useimmiten viikkoja. Vaatteet ovat odottamisen arvoisia! Mikäli kärsivällisyys ei ole hyveesi, niin joitain vaatteita ja asusteita on saatavilla valmiina one size- koossa. Seuraavan kerran heille voi tehdä muita tilauksia helmikuun alussa. Tilauksia otetaan vastaan sen verran miten materiaalit ja muut resurssit riittävät, joten kannattaa laittaa heidän Instagram- tili seurantaan, niin tiedät milloin on mahdollista tilata ja mitä sävyjä on tulossa seuraavalle tilauskaudelle. Linen Girlsilta voi tilata myös miesten lyhyt- tai pitkähihaisia kauluspaitoja, sekä lasten pellavavaatteita. 

Mekon tumma luumun sävy on ihan minua. Myös fuksian, tummasinisen ja vihreän sävyt ovat ihania! Pellava on todella laadukasta ja hienoa, ei mitään karheaa ja paksua pellavaa. Sileää ja tiivistä, vähän kuin ramipellavaa. Erittäin mukavaa päällä, mutta silti materiaalilla on pellavan hyvät ominaisuudet ja sitä on helppo hoitaa kotikonstein. Pellavaa pystyy nimittäin pesemään pesukoneessa ja kosteaa vaatetta "rumpsauttamalla" ennen kuivumaan ripustamista ei välttämättä tarvitse silittääkään vaatetta. 

Tässä mekkomallissa minua ilahduttaa syvät taskut, sillä useimmiten naisten vaatteiden taskut ovat käyttökelvottomia. Nuorempana rakastin kauluspaitoja, mutta pidän niistä edelleen ja minusta siistit kaulukset tuovat vastapainoa kerrostetulle ja rypytetylle helmalle. Kerrostettu helma on ihana! Mekkoon valitsin hieman lyhyemmät hihat, sillä pitkähihaisia paitoja ja mekkoja käytän todella harvoin. Talvella 3/4 hihat ovat passelit, mutta seuraavan mekon tilaan todennäköisesti hihattomana tai t- paitahihoilla. Mekko on malliltaan väljähkö ja niin se saakin olla. Irtovyön kanssa vyötäröä saa enemmän esille, mutta ilman vyötä malli on mukavan väljä päällä. Pellavamekossa parasta on se, että se sopii käyttöön vuoden ympäri. Lämmin talvella, viileä kesällä. 

Tiesitkö, että nuorena en tykännyt pellavasta materiaalina yhtään? Pellavan rypistyvyys ärsytti ja ajatus siitä, että sitä pitäisi koko ajan olla silittämässä. Tuolloin itseasiassa ompelin työkseni pellavamekkoja ja -tunikoita, sekä asusteita laukuista huiveihin eräälle brändille. Itse en materiaaliin ihastunut siitä huolimatta, vaikka joka päivä niitä tuotteita ompelin. Nykyään pidän pellavaa yhtenä parhaimmista materiaaleista. Rypistyvyys ei haittaa, kunhan vaatteen laittaa kuivumaan hyvin ja rumpsauttaa muutaman kerran kosteana, jolloin suurin osa rypyistä oikenee. Silloin välttyy silittämiseltä. Kun pellavalle ominaisen pienen rypistymisen ei anna haitata, niin materiaalihan on ihan unelma! 

Pellava on hengittävää päällä eli ei hiosta, eikä tunnu pahalta päällä. Päinvastoin, vaate tuntuu hyvältä päällä niin kesällä kuin talvellakin. Pellava kestää hyvin käyttöä, sekä pesuja. Sen lisäksi pellavavaate on helppohoitoinen. Helppo ja mukava valinta. Luonnonkuitu on aina paras vaihtoehto ja tuntuu parhaimmalta ihoa vasten. Linen Girlsin pellavien alkuperää en tullut kysyneeksi, mutta pellavaa kasvatetaan muun muassa Baltian maissa, jossa ilmasto on ihanteellinen pellavalle. 


Jos sinua epäilyttää pellavassa juurikin tuo rypistyvyys, niin kannattaa antaa mahdollisuus esimerkiksi ramipellavalle tai tiiviimmälle pellavalle. Saatat yllättyä! Minä ainakin yllätyin, kun totesin miten mukavalta pellava tuntuu päällä. Alkuun silitin pellavavaatetta ahkerasti, mutta sitten aloin pesun jälkeen ripustamaan pellavavaatteet oikein ja suoristamaan vaatteet, ettei silitystä tarvitsisi ennen käyttöä. Sittemmin silittäminen on jäänyt, enkä jaksa enää ahdistua pienistä rypyistä. 

Ehkä haluan ajatella nykyään ennemminkin niin, että se on luonnollisen pellavan ominaisuus, ei vika tai ongelma. Vaatteen mukavuus ja hengittävyys on itselleni tärkeämpää. Sitä tämäkin mekko on - erittäin mukava ja hengittävä päällä. 


Tsekkaa myös nämä postaukset: 

Seuraa blogia Blogit.fi:ssä

7 kommenttia:

 1. Pellavavaatteet puuttuvat omasta kaapista kokonaan ja sitä harmittelin viime kesänä viimeksi. Hellepäiväksi tarvitsisi jotain mahdollisimman hengittävää.. on kyllä sievä mekko, niin sun tyylinen ja värinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Taija- Tiia! <3 Kannattaa ehdottomasti hankkia kesää varten pellavavaatteita, ne ovat niin hengittäviä ja imo mukavimpia päällä helteillä. :) Tykkään myös siitä, et pellavavaatteita on helppo korjata tarvittaessa, mutta harvoin tarvitsee korjata kun kestää käyttöä niin hyvin.

   Alkuun pääsee hyvin jo vaikka yhdellä mekolla + yhdellä alaosalla. Keväällä tai kesän korvilla kannattaa myös tsekata, jos Lidlille tulee taas uusi pellavamallisto - viime vuonna siinä oli ihania mekkoja (14€ / kpl) ja miesten housuja. :) Kiitos paljon, tämä oli kyllä ihana ja ehdottomasti hintansa arvoinen! <3 Vyön kanssa saa vähän eri näköiseksi, mut todella helppo vaate kaikkinensa. ^^

   Poista
 2. Onpa ihana väri, sopii sulle! Pellavan tuntu tosiaan vaan paranee käytön myötä ja kiva kun tällaista tarjontaa löytyy Suomessa valmistettuna. Itsekin välttelin ryppyistä pellavaa nuorempana, nyt on ihan suosikkimateriaali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Hetki piti pähkäillä, valitsenko tämän luumun vai kuitenkin jonkun oliivinvihreän tms. :) Mekosta tuli ihana ja tilaan kyllä toistekin. Nämä Linen Girlsin vaatteet valmistetaan Saigonissa eli vain suunnittelu on Suomessa, mutta Linen Girls käyttää pientä kotiompelimoa, jossa on hyvät työolot. Vastuullisuuspuoli siis kunnossa! :)

   Myös Suomessa ja Euroopassa valmistetaan pellavavaatteita, kannattaa tsekata muun muassa Nakoa (valmistus Virossa), Son de Flor (valmistus Latviassa), By Pia's (valmistus EU- alueella), CUOSI (valmistus Virossa), Niinmun Design (valmistus Suomessa), Pura Finland (valmistus Suomessa)... Näitä yrityksiä on todella paljon! Ivalo.com kannattaa tsekata myös, sieltä löytyy vastuullisesti tuotettuja pellavamekkoja useilta toimijoilta ja näet sieltä ko. tuotteen kohdalta miten hyvin mikäkin vastuullisuuden osa- alue on hallussa. Helpottaa arvopohjaista ostamista todella paljon! <3 <3

   Poista
  2. Son de Flor on siis Liettuasta, ei Latviasta! :D :)

   Poista
 3. Hyvännäköinen mekko 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Oli ihana löytää Linen Girlsit - just katsoin, että keväälle olisi tulossa hihattomia malleja, niin pitänee pari toppia tai mekkoa laittaa tilaukseen. :)

   Poista

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)