keskiviikko 21. joulukuuta 2022

Kenkien hoito kotona / Kenkäjoulukalenteri, Luukku 20-21

Kenkien huoltoon liittyvät postaukset ovat aina suosittuja, joten tässä postauksessa kerrataan miten kenkiä kannattaa hoitaa ja miten voit pidentää kenkien käyttöikää huoltamalla ne kotona. Jos olet miettinyt, miten hoitaa nahkaisia tai synteettisistä materiaaleista tehtyjä kenkiä, niin olet oikeassa paikassa!


Kenkien puhdistus ja harjaaminen ensin!


Harjaa kuivunut hiekka ja muu lika kengistä harjan avulla ennen putsausta, jotta lopputuloksesta tulee niin hyvä kuin on mahdollista. Harjaamisen jälkeen pyyhi tahrat ja kenkien pinta kostealla liinalla, mutta muista antaa kenkien kuivua ennen plankkaamista tai muun hoitovoiteen levitystä. Jos tahra on tiukassa, niin olen käyttänyt apuna hieman marseillesaippuaa, Wolyn Leather Creamia tai jättänyt tahran päälle pienen palan kosteaa paperia pehmentämään tahraa poistoa varten.
 

Erilaisten materiaalien huoltaminen - kiiltonahan ja mokkanahan hoito


Kiiltonahalle ja mokkanahalle löytyy omat tuotteensa ja käsittelyaineensa, kuten mokkaharjat ja -sienet, joilla saa poistettua tahroja ja samalla mokkaan saa uutta ryhtiä. Yksi poikkeus kuitenkin mokkakenkien hoidosta löytyy eli jos mokkakengistä löytyy pintakuviointi, kuten näissä alla olevassa kuvassa näkyvissä Minna Parikan Pfeiffer- kengissä, niin niitä ei kannata lähteä harjaamaan millään. Tämä siitä syystä, että kuviot voivat vahingoittua, lähteä irti ja/tai naarmuuntua, joten tämänkaltaiset kengät olen käsitellyt suutarin ohjeiden mukaisesti vedenpitävän pinnan tekevällä suojasuihkeella.
 


Kiiltonahkaisille kengille on erikoishoitoaine, joka puhdistaa, kiillottaa, hoitaa ja estää kiiltonahan halkeilun. Itselläni on Wolyn Lac Patent- aine, jota sivellään kengälle ohut kerros pehmeällä liinalla (esim. flanellia) ja kiillotetaan samalla, eli sitä ei tarvitse jättää imeytymään kenkään. Käsittelyn jälkeen kengät ovat kuin uudet ja kiiltonahkaisia kenkiä tulee kieltämättä huollettua hieman harvemmin kuin muita kenkiä, kun pinta on yleensä likaa hylkivä ja "kova".


Nahkakenkien hoito ja vinkki kovien kenkien pehmentämiseen


Mustille nahkakengille ja muille nahkakengille käytän pääsääntöisesti plankkia, omani on Wolyn musta Shoe Cream, mutta käytän myös väritöntä ja värillistä, mikäli tarvitsemaani värisävyä on saatavilla. Plankki on tuhdimpaa kuin Leather Cream, joten se suojaa ahkerassa käytössä olevia kenkiä paremmin ja pitää nahan värin kylläisenä. Nahka pysyy notkeana ja mukavana käytössä, eikä pinta halkeile ollenkaan. Plankki tekee kengän pintaan kosteutta hylkivän pinnan, eli mahdolliset roiskeet ja muut liat voit pyyhkäistä kostealla rätillä. Sama aine puhdistaa kenkien pintaa, sekä kiillottaa nahkaa entiselleen. Plankin imeydyttyä voit kiillottaa pinnan pehmeällä liinalla.Mikäli nahkakenkäsi ovat kuivat ja kovat, niin suosittelen käsittelemään ne nahkaöljyllä. Sillä olen pelastanut myös pari koppuraksi mennyttä nahkatakkia ja yhdet todella vanhat vintage- korkokengät! Ekol- nahkaöljyä myy mm. Varusteleka, minulla on tätä aina valmiina kaapissa. Vähän harmittaa, etten ollut löytänyt nahkaöljyä vielä silloin, kun olin ostanut eräät ihanat maiharit! Niissä nahka oli todella kovaa, eikä meinannut muotoutua ollenkaan käytöistä huolimatta, mutta tämän avulla olisi varmasti onnistunut. Ne olivat ihanat, mutta verille menevien rakkojen vuoksi myin ne eteenpäin, kun käytöistä huolimatta mitään muokkautumista omaan jalkaan ei ollut näkyvissä. Öljy kyllästää myös nahkalaukkuja uuteen uskoon.
 


Tekstiili- ja tekonahkakenkien hoito


Tekstiili- ja tekonahkakengille kannattaa valita suojasuihke, joka tekee likaa ja vettähylkivän pinnan. Kannattaa ostaa isohko spraypullo vaikkapa Clas Ohlsonilta, Biltemasta tai suutarilta, joka osaa neuvoa sen käyttöäkin. Nopea, edullinen ja helppo keino suojata tekstiiliset ja tekonahkaiset kengät. Huom. Osa näistä käsittelysuihkeista tuoksuu todella vahvasti, joten suosittelen käsittelemään kengät ulkona tai hyvin ilmastoiduissa tiloissa. Yleensä halvimmat sprayt haisevat eniten.
 


Mikäli kenkien huolto ei ole oma juttu, suutaria voi pyytää plankkaamaan ja huoltamaan kengät - tekevät mielellään! Erilaisille kengille on olemassa erilaisia suoja- aineita ja niitä voi ostaa suutarilta. Suoja- aineita löytyy spray- muodossa, voidemaisena ja rasvamaisena. Itse olen omani ostanut kenkäliikkeistä ja suutarilta, hoidan kenkiä vähintään kaksi kertaa vuodessa eli keväisin ja syksyisin, mutta useimmin käyttämiäni kenkiä huollan useammin ja aina tarvittaessa. Mutta kahdesti vuodessa ja vuodenajan vaihtuessa on hyvä nyrkkisääntö ainakin minulle, silloin ei pääse kenkien hoito unohtumaan.

Mukavaa keskiviikkoa!
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)