torstai 10. joulukuuta 2020

Korkokenkien käyttö talvella - Kenkäjoulukalenteri, luukku 10

 Heipä hei, täällä ollaan taas uuden luukun parissa! Aina säännöllisesti saan ihmettelyä siitä, että miten en liukastu talvella korkkareilla tai miten voin käyttää korkokenkiä myös talven aikaan. Tähän on useampia niksejä, mitä käytän ja ajattelinkin jakaa nämä myös teille - ehkäpä joku teistä innostuu kokeilemaan ja käyttämään korkokenkiä useammin myös näin talvella. Suomessa toki tilanne on erilainen Etelä- Suomessa ja pohjoisemmassa, mutta täältä Itä- Suomesta käsin kerron mietteitä aiheesta ja meillähän on yleensä luminen talvi. Viime talvi ei ollut luminen, vaan ennemminkin jäinen ja välillä lumet sulivat - vähän sama tilanne kuin nyt, mutta yleensä ennen joulua on jo valkoinen maa. 

Minna-Parikka-Kicki-nilkkurit-mustat-6
Minna Parikka Kicki- mokkanahkaiset nilkkurit mustana. Tässä kuvassa näkyy myös kuminen puolipohja, joista löydät juttua tästä postauksesta. 
Minna-Parikka-Bunny-Boots-Powder-11
Minna Parikka Bunny Boots Powder- sävyssä. 


Talvipohjat korkokengissä 

Olen laitattanut muutamiin talvisaappaisiini ja kenkiini talvipohjat suutarilla, sillä muutama kymppi siitä, ettei pohjat luista ollenkaan on loistava sijoitus. Talvipohja on paksumpi kuin tavallinen puolipohjaus, jolloin myös pinta on rosoisempi, eikä niin sileä. Myös tavallisesta puolipohjauksesta on apua liukkauden kanssa, sillä röpelöinen kumi kengänpohjissa pitää paremmin kuin kokonaan sileä tai muovinen pohja. Sama juttu korkolappujen kanssa - muovinen on liukas kaupoissa ja jäällä, kuminen antaa pitoa sekä liikkeissä käydessä, että jäisillä kaduilla. Eli kannattaa käyttää ne talvikengät siellä suutarilla, nimittäin harvan kenkävalmistajan kenkien pohjat ovat kumiset, ellei kyse ole laadukkaammasta merkistä. 

Esimerkiksi Minna Parikallakin ensimmäiset Bunny Boots- maiharit ovat olleet näin sileitä pohjasta eli ei pidä yhtään lumella, jäällä eikä huurteisellakaan pinnalla. Joissain uudemmissa malleissa on ollut kumiset talvipohjat, kuten maihareissa yleensä on, joissain taas tällaiset samanlaiset sileät pohjat. Nämä ovatkin menossa suutarille, että saan näihin pitävät talvipohjat. 

Minna-Parikka-Bunny-Boots-Powder
Kuten kuvasta näkyy, sileää on! Hieman yllättävä valinta maihareissa, mutta onneksi suutari osaa korjata asian ja laittaa talvipohjat korkkareihin tai mataliin kenkiin. 

Minna-Parikka-Bunny-Boots-Powder-6 Minna-Parikka-Kicki-nilkkurit-mustat-2

Minulla esimerkiksi on yksissä ruskeissa saappaissa hyvin uritettu kumipohja, mutta korkolappu on muovinen, joten se koron osa meinaa luistaa alta ja aiheuttaa liukastumisen niitä käyttäessä. Ne ovatkin menossa suutarille pian, jotta kantalappu vaihdetaan kumiseen ja silloin niitä tulee varmasti käytettyä enemmän, kun ei ole enää vaaraa liukastua. 


Sukkahousut tuplana! 

Kovemmille pakkasille saa helposti lisälämpöä laittamalla kahdet tai jopa kolmet sukkahousut päällekkäin. Itse pidän eniten, jos on kahdet sukkikset päällekkäin ja tämä lämmön lisääntyminen perustuu siihen, että kerroksien lisääntyessä vaatekappaleiden väliin jää pieniä ilmataskuja. On olemassa myös villaa, silkkiä ja bambua sisältäviä sukkahousuja, jotka ovat lämpimämpiä ja talvea varten suunnitellut. Bambusta pitää sen verran sanoa, että vaikka se on lämmin, niin kaikki bambusukkikset mitä minulla on ollut, ovat ajan mittaan kutistuneet liian lyhyiksi minulle. 

Minna-Parikka-Kicki-nilkkurit-mustat-8

Denier- lukua kannattaa talvisukkisten kanssa kasvattaa, oma suosikkini talvella on 60 denieriä. 80-120 denierin sukkikset ovat vielä paksumpia, mutta ne kiiltävät usein enemmän kuin nuo 60 denierin sukkahousut. Tämä on siis makukysymys myös, on minullakin edelleen noita paksumpia, mutta tykkään ennemminkin laittaa esimerkiksi kahdet 40-60 denierin sukkikset päällekkäin kylminä talvipäivinä. Vielä näillä pikkupakkasilla pärjää hyvin yksilläkin.

Sukkahousujen päälle voi myös laittaa polven yli menevät sukat, jos jostain löydät itsellesi tarpeeksi pitkät sellaiset. Näitä toivoisin minullakin olevan enemmän, mutta ylipolvensukat päättyvät yleensä polven kohdalle tai alle, sen sijaan että yltäisivät polven yli, joten ne eivät oikein pysy siellä missä pitäisi. Ohuet merinovillasukat sopivat hyvin nilkkureiden ja saappaiden kanssa, mutta myös jo puuvillasukista tulee lämpöä mukavasti sukkahousujen lisänä.

Oikein kylmillä keleillä säärystimet ovat ihanat, sopivat myös korkokenkien kanssa! Minulta löytyy useammat erilaiset säärystimet, mutta siskoni neulomat liilat ovat suosikkini ja niitä käytän ehdottomasti eniten. Ne ovat ns. normaalinmittaiset, mutta minulta löytyy myös reisiin asti yltävät säärystimet kolmenkympin pakkasille. Myös kotimaiselle Sidosteelle on IG- stoorista bongatun tiedon mukaan tulossa merinovillaisia säärystimiä, joten kannattaa seurailla heidän verkkokauppaansa.

Minna-Parikka-Kicki-nilkkurit-mustat-9

Entäs kenkämalli ja materiaalit? 

Maalaisjärkikin jo sanoo, että kärjestä avoin kenkä on kylmempi talvella kuin umpinainen kärki. Kengissä kannattaa talvella valita materiaaliksi nahka, sillä sitä lämpimämpää materiaalia ei oikein ole, ellei kyse ole lapsen toppakengistä ja huopikkaista. Mutta tässä postauksessa puhun ihan aikuisten käyttökengistä ja esimerkiksi vaelluskengät voivat olla myös lämpimät, mikäli siinä on tarpeeksi lämmin sisävuori ja toppausta materiaalien välissä. Keinonahka ei ole lämmin talvella, mutta jos kengässä on plattaria hieman, niin kylmyys ei pääse kenkiin yhtä helposti kuin ohutpohjaisissa kengissä. Kenkien vartta kannattaa myös katsoa sillä silmällä - onko siinä teddymäinen tai karvamainen lämpövuori vai onko vuori sileä kauttaaltaan? 

Kenkiin on kuitenkin saatavilla villapohjallisia, jotka ovat täysin villaa ja myös sellaisia villapohjallisia, missä alla on kuin foliokerros, joka pitää lämmön kengän sisällä, eikä päästä lämpöä haihtumaan kengänpohjaan. Näistä lämpimämpi on ehdottomasti tämä jälkimmäinen, suosittelen! Lapsen kenkiä varten ostimme myös pohjalliset rouhealla froteepinnalla, jossa alimmaisessa kerroksessa on kumi. Ne ovat myös lämpimät, mutta myös todella näppärät, jos jalat hikoavat paljon ja leikattavissa kengän alkuperäisen pohjallisen mukaan. Aika paksut pohjalliset, mutta toimii - meillä on vielä parit jemmassa kolmen pohjaparin paketista! 

Minna-Parikka-Bunny-Boots-Powder-8

Yksi huomionarvoinen seikka nahkakengissä on se, että onko myös kengän sisäpuoli nahkaa? Tai muuta lämpimää materiaalia? Minulla itselläni on nimittäin eräät maiharit, joissa yläpinta on nahkaa ja sisäpuoli keinonahkaa. Ne ovat kylmimmät talvikengät mitä minulla on, eikä niitä oikein voi pakkasella pitää, kun varpaat jäätyy. Sen verran kapeaa mitoitusta ovat, että en ole viitsinyt niihin ostaa villapohjallisia merinovillasukkien lisänä käytettäväksi. Sen sijaan kaikki kengät, joissa myös sisäpuoli on nahkaa, ovat lämpimät jalassa, eivätkä päästä varpaita jäätymään. 

Nämä ovat ehdottomasti tärkeimmät asiat mitä itse teen, jotta voin pitää kenkiäni myös talvella avokkaista saappaisiin ja siitä nilkkureihin. Monissa matalissa kengissä on liukkaampi pohja kuin suutarilla käyneissä saappaissa ja korkokengissä, joten suosin mieluummin niitä ja käytän jatkossakin kenkiäni suutarilla tarvittaessa, erityisesti silloin kun haluan kenkiin pitävät pohjat jäisiä teitä ja kylmiä kelejä varten. 

Kommentteihin vastaan huomenna, tänään oli niin pitkä ja raskas työpäivä. Palataan! 

Minna-Parikka-Bunny-Boots-Powder-9

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)