maanantai 21. joulukuuta 2020

Muutamia esimerkkejä suutarin tekemistä korjauksista - Kenkäjoulukalenteri, luukku 21

 Aina välillä kuulee siitä, miten harmitellaan jonkun lempijutun rikkoontumista, mutta harva ymmärtää korjausmahdollisuuksien päälle sen sijaan, että ostaisi suoraan vaan uuden. Toki nykyaikana on edullista ja liian halpaa ostaa uusi tilalle, mutta vanhan korjaaminen on myös edullista ja toisekseen paljon eettisempää kuin pilipalilaatuisten vaatteiden ja kenkien hamstraaminen. Korjaamalla vanhaa vähennetään myös ns. kerskakulutusta, joka on hyvä asia maapallon ja seuraavien sukupolvien kannalta. Nuoremmat onneksi tuntuvat miettivän näitä asioita paljon ja osa on opetellut itse korjaamaan tai parsimaan vaatteensa jatkuvan kuluttamisen sijaan. 

Vetoketjut voi vaihtaa, reiät voi paikata, vaatetta voi kaventaa, sitä voi muokata mukavammaksi päällä ja kengistä saa korjattua sellaisiakin vikoja, mitä itse ajattelisi mahdottomaksi. Suutari osaa korjata myös laukun hihnoja, paikata repeämiä kengistä ja niin edelleen. Käy ihmeessä tutustumassa Instagramissa sellaiseen tiliin kuin Suutarimestari_ville, jolla on tilillään paljon ennen ja jälkeen kuvia korjauksista mitä suutari voi tehdä. 

Satiinikengat_rusetit_rusettikengat  

Rusettikengät Citymarketista 


Nämä kengät ovat aivan ihanat ja näitä olin käyttänyt niin paljon, että sisäpohjan satiini hajosi ja reikä levisi reunaan asti eli alkoi näkyä käytössä. Sattumalta löysin Joensuun Pala- Sopilta juuri saman väristä satiinia, jota ostin parikymmentä senttiä mukaani. Vein kengät ja satiinin suutarille, joka korjasi kengät eli vaihtoi satiinin kokonaan uuteen ja liimasi pohjan takaisin kiinni. Helposti lisää käyttöikää kengille, työnjälki on todella siistiä ja tämä korjaus ei edes maksanut paljoa. Käytän kenkäni aina Joen Suutaripalvelulla, joka löytyy nykyään Verstas- nimellä ja sijaitsee keskustan Citymarketilla. 


Rusettikengät rusettikengat_viininpunainen


DKNY- laukun olkahihnan lukko hajosi


Laukun hihnan haka meni poikki kovassa käytössä, kun kuljetan aika usein järkkäriäkin mukana. Alkuperäisessä lukossa oli ohut kappale juurikin siinä kohtaa, mistä lukko napsahti poikki ja kysyin suutarilta kestävämpää vaihtoehtoa. Suutarilla oli kokonaan metallisia lukkoja, jotka kestäisivät myös järkkärin painon, joten sellaiset tähän olkahihnaan laitettiin! Kuten alla olevasta kuvasta huomaa, niin väriero ei ole kovin suuri. Ei ainakaan häiritsevä minusta, sillä DKNY:n laukun metalliosat ovat niin vaaleat kullansävyiset. 

Suutari otti päädystä olkahihnan auki ja vaihtoi molemmat lukot kestävämpiin jo useita vuosia sitten. Edelleen ovat ehjät ja ovat kestäneet moitteetta jo vuosia! 

DKNY_laukku DKNY-saffianonahkainen-olkalaukku Korkokengat_Guessilta


Guess satiiniavokkaat 

Alla olevasta kuvasta näet tarkasti oikeanpuolista kenkää katsomalla kohdan, mistä kenkiä on korjattu. Näissä kengissä lähti sisäsyrjältä reuna irti pohjan välistä ja suutari korjasi sen pienten naulojen avulla. Yritin aiemmin itse liimailla reunaa paikoilleen, mutta se ei oikein pitänyt eli oli mentävä suutarille. Ihana, että sain lisää käyttöaikaa näille kengille! Guess tunnetaan aika halpana merkkinä, mutta kengissä on kyllä laatu lähes aina kohdillaan, vaikka koruista ei voi samaa sanoa. Nämä punaiset satiiniavokkaat ovat hyvät jalassa ja upean naiselliset, joten näitä käytän niin kauan kuin näitä pystyy korjauttamaan suutarilla. 

Guess_korkokengat_satiiniavokkaat Guess_Satiinikorkokengät

Tässäpä oli muutama esimerkki korjaustöistä mitä suutari on tehnyt. Näiden lisäksi siellä laitetaan puolipohjia, korkolappuja ja usein korjaavat samalla, jos on joku kolhu korossa. Kannattaa aina kysyä, että onko joku rikkoontunut juttu mahdollista paikata, käsityöläiset ovat kekseliäitä ja usein löytyy keino korjata lempikengät tai -laukku! Vaatteet kannattaa viedä ompelijalle, mutta kenkien ja laukkujen kanssa suutari on paras. 

Viimeksi vein korkokengät kuminauhan vaihtoon, kun Parikoistani oli kuminauhat kuluneet melkein poikki ahkerassa käytössä. Samalla pyysin liimaamaan erään parin pohjat kiinni, kun se kenkäpari oli jäänyt autoon ja pakkanen (tai muut sääolot?) oli tehnyt tuhojaan eli pohjien liimaus oli irronnut keskeltä kenkää. Yhdet kengät pääsivät myös vetoketjun vaihtoon, kun ovat olleet niin kauan ja paljon käytössä. Seuraavaksi olisi suutarille tiedossa talvipohjien laitattamista ja muuta. Mitä olet viimeksi korjauttanut suutarilla? 

PuolipohjatMinnaParikkaKumipohjatKenkiinJoensuu KorkolapunVaihtoSuutarillaJoensuu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muistathan hyvät käytöstavat kommentoidessasi!:)